Joop

Brandstoftekort dreigt in Frankrijk als gevolg blokkades 'gele hesjes'

  •    •  
03-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-2018-11-17_12-41-45_manif-gilets-jaunes-FFMC-PlaceRepublique-belfort

© Manifestation du mouvement des gilets jaunes de la FFMC, à la place de la République, à Belfort, le 17 novembre 2018.

Franse tankstations kampen met een tekort aan brandstof als gevolg van de blokkade van de “gele hesjes”. Dat heeft de Franse oliemaatschappij Total laten weten. De actievoerders blokkeren al enige tijd de uitgang bij elf grote depots waardoor tankwagens de stations niet kunnen bereiken. Zo’n 75 tankstations zouden al vrijwel zonder benzine zitten.
Een woordvoerder van Total waarschuwt dat als de blokkades niet spoedig worden opgeheven, er straks helemaal geen benzine meer te krijgen is. In de noordwestelijke regio Bretagne wordt door lokale overheden al gesproken over het opleggen van restricties aan de pomp om ervoor te zorgen dat niet nog meer tankstations droog komen te staan.
Frankrijk is al een paar weken in de ban van de “gele hesjes”. De actie die begon toen twee vrachtwagenchauffeurs getooid in de gele veiligheidsvesten een blokkade opwierpen uit protest tegen verhoogde brandstofprijzen, is inmiddels uitgegroeid tot een groot anti-overheidsprotest waarbij in het gehele land mensen in gele hesjes blokkades opwerpen. Zaterdag braken in Parijs grote rellen uit nadat actievoerders door een politieafzetting braken en de oproerpolitie waterkanonnen en traangas inzette. Op meerdere plekken werd brand gesticht, de Arc de Triomphe werd beschadigd en tientallen mensen raakten gewond. Ruim honderd actievoerders werden gearresteerd.
De Franse president Macron heeft afgelopen week nog gezegd dat hij ondanks de protesten niet van plan is het regeringsbeleid te wijzigen, omdat volgens hem de Franse overheid de juiste koers vaart. Ook zei hij begrip te hebben voor de onvrede, maar nooit toe te zullen geven ‘aan degenen die alleen maar uit zijn op vernielingen en onrust’.
Bron: DW / cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Ozon
Ozon4 dec. 2018 - 19:41

“Brandstoftekort dreigt in Frankrijk als gevolg blokkades ‘gele hesjes’” Met andere woorden, het beleid blijkt effectief voor het terugdringen van wegverkeer en CO2. Jammer dat die brandjes dat weer verpesten...

Cave Canem
Cave Canem4 dec. 2018 - 11:25

Het lijkt er steeds meer op dat extreem rechts bij deze acties garen spint. Ook in Nederland is het vooral de PVV die zich in zijn handen wrijft als dit soort protesten hier ook op gang gaan komen. Vooral protesterende bejaarden die te hoop lopen tegen pensioenkortingen zijn een hapklare prooi voor hun rechtse agitatie.

msj_meijerink
msj_meijerink4 dec. 2018 - 8:39

Gele hesjes= wereldkampioen in eigen staart bijten!

Rearden
Rearden3 dec. 2018 - 20:22

Vraag is of deze protesten, lijkend op een volksopstand, juist gesteund worden door Frans vermogend establishment dat tegen Macrons economische beleid is. Macron heeft namelijk de vermogensbelasting (ISF) herzien, deze is sinds 1/1/2018 voornamelijk op vastgoed gericht (IFI), in tegenstelling tot in het verleden op totaal vermogen. Weinig verschil wellicht, maar Macrons belastingregels hebben ook aftrekposten op grote leningen sterk gereduceerd (1), wellicht is dit bij (een deel van) de Franse elite slecht gevallen en komen de rellen over diesel nu wel goed uit? 1. https://heeringadviesgroep.eu/the-french-wealth-tax-is-dead-long-live-the-new-impot-sur-la-fortune-immobiliere-2/

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 dec. 2018 - 15:47

Ik Dacht dat hij ook de vennootschapsbelasting heeft afgeschaft!

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren3 dec. 2018 - 19:07

Waar is het goddelijke eeuwige recht op veel auto-rijden met goedkope benzine of diesel? Mogelijk de fiets pakken of de auto-ritten beter regelen.

Zapata
Zapata3 dec. 2018 - 18:39

Nu ook witte pakken. https://www.nu.nl/256247/video/tientallen-ambulances-blokkeren-uit-protest-plein-in-parijs.html Frankrijk haalt al protesterend met gemak de klimaat doeleinden.

Bert Jansen2
Bert Jansen23 dec. 2018 - 17:50

Nou, dan zal de prijs dus nog meer stijgen. Goed gedaan hoor!

Klifhanger
Klifhanger3 dec. 2018 - 16:42

Goh, bijkomend voordeel: hoef je die dure benzine niet te kopen :-)

1 Reactie
Martin108
Martin1083 dec. 2018 - 17:03

Schaarste leidt tot hogere prijzen ook heb ik altijd geleerd...

Piet de Geus
Piet de Geus3 dec. 2018 - 16:29

Best grappig dat de gele hesjes ervoor zorgen dat er alsnog minder fossiele brandstof verbruikt gaat worden.