Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

Brandbrief tegen internetcensuur

  •  
15-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_internet_censuur_Squirmelia_300.jpg
Internetorganisaties, wetenschappers en bloggers: Wetsvoorstel is bedoeld om computercriminaliteit te bestrijden, maar werkt censuur in de hand
Wetenschappers, belangenorganisaties en bloggers hebben minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) in een brandbrief gevraagd af te zien van een wetsvoorstel dat het gemakkelijker maakt om een website op zwart te zetten. Het wetsvoorstel werkt volgens hen overheidscensuur in de hand.
De brandbrief is een initiatief van Bits of Freedom , zo meldt Trouw woensdag.
Hirsch Ballin wil dat het Openbaar Ministerie zonder tussenkomst van de rechter, zoals nu gebeurt, een website kan blokkeren. Dat zou het bestrijden van verspreiding van kinderporno gemakkelijker maken. Volgens de ondertekenaars van de brandbrief betekent het echter een ‘disproportionele inperking van fundamentele rechten’.
Foto- cc: Squirmelia

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman15 sep. 2010 - 7:59

Verhagen organiseert een conferentie tegen de censuur van intern et in Iran, en ondertussen regelt Hirsch Ballin, als demissionair minister, de invoering van censuur in Nederland. http://www.minbuza.nl/nl/Actueel/Kamerstukken/2010/08/Kamerbrief_inzake_beantwoording_vragen_over_de_Conferentie_over_internetvrijheid_in_Parijs_8_juli_2010 Ik vraag me langzamerhand af of we nog wel in een democratie leven. In een VKBlog lees ik dat de argumentatie zou zijn dat deze censuur nodig is om de gegevens uit het Electronisch PatientenDossier te beveiligen. Als er één dwingende reden is om dat EPD niet in te voeren, dan is het toch wel dat er internetcensuur nodig is om de gegevens te beveiligen. http://www.vkblog.nl/bericht/326717/Minister_Hirsch_Ballin_legt_bom_onder_rechtsstaat

paulvr2
paulvr215 sep. 2010 - 7:59

Het meest krankzinnige vind ik nog dat het briefgeheim, dat we tot een van onze grondrechten rekenen toen we nog geschreven brieven in de PTT-brievenbus stopten, nu ineens volstrekt uit handen werd geslagen door niet alleen elke electronische brief door de overheid te laten openen maar bovendien dat het nog heel lang bij de provider bewaard moet blijven in geval de overheid pas over vijf maanden alsnog zin heeft om ons briefgeheim te schenden. Wat zijn we toch domme koeien dat we zoiets accepteren! Deze vorm van "Bespitzelung" is nog veel ingrijpender dan waar we de Stasi van beschuldigden. Maar alles blijft stil in Nederland, want net als de trouwe communisten daar hoor je ook hier de uitspraak "als je niets te verbergen hebt, waarom zou je het erg vinden dat een ander je brieven leest?"

TheGreenMachine
TheGreenMachine15 sep. 2010 - 7:59

Wilders krijgt dan wel eens hier (al dan niet terecht) de zwarte piet toegespeeld, maar Hirsch Ballin: die vertegenwoordigt samen met Piet Hein Donner de ware engerds in de politiek. Diepgelovige zwartekousenbroeders met een intense hekel aan alles wat fris en leuk is, en alles wat ze niet begrijpen koste wat kost onder controle willen krijgen. Maar ook doorgewinterde juristen die buiten het oog van de burger in achterkamertjes juridische constructies verzinnen om het leven net eventjes wat zuurder te maken. Doodeng vind ik die lui.

Gerald2
Gerald215 sep. 2010 - 7:59

Waarom moet communicatie via internet anders worden behandeld dan niet via internet?

1 Reactie
HenryH
HenryH15 sep. 2010 - 7:59

Kan de overheid nu al een krant verbieden zonder tussenkomst van de rechter? Mooi doel, maar bij zo'n autoritair figuur als EHB bereik je er natuurlijk niets mee.

[verwijderd]
[verwijderd]15 sep. 2010 - 7:59

Het argument van criminaliteitsbestrijding is een excuus-argument om het vrije internet onder controle te krijgen. Niets is zo gevaarlijk voor een overheid als iets wat ze niet kunnen controleren.

1 Reactie
emmaa2
emmaa215 sep. 2010 - 7:59

waarom hoor ik hier van links zo weinig over, hirsch ballin heeft hele enge plannen, wakker worden!!!!!!!