Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Branchevereniging jeugdzorg wil jongeren langer bijstaan door leeftijdsgrens op te heffen, kabinet is tegen

  •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
643 keer bekeken
  •  
devin-avery-lhAy4wmkjSk-unsplash

© Cc-foto: Devin Avery

De branchevereniging Jeugdzorg Nederland steunt het pleidooi van stichting Het Vergeten Kind om de leeftijdsgrens voor de jeugdzorg op te heffen. Het kabinet is tegen. 

De jongeren die in jeugdzorginstellingen verblijven, worden in het diepe gegooid als ze de leeftijd van achttien bereiken. "Voor veel jongeren is het feest als ze achttien worden, maar voor deze jongeren betekent het dat ze hun woonplek en hulp kunnen kwijtraken", zegt Margot Ende, directeur van Het Vergeten Kind. "Er wordt van hen verwacht dat ze op eigen benen staan. Een oneerlijke en onmogelijke start van een volwassen bestaan."

De Branchevereniging Jeugdzorg Nederland sluit zich hierbij aan. De knip is nu te hard, volgens haar. "Nederlandse kinderen gaan gemiddeld op hun 23ste uit huis, maar jongeren in de residentiële jeugdzorg moeten er op hun 18de al klaar voor zijn", zegt woordvoerder Wouter van der Galiën. Volgens hem is dat vragen om problemen. "In de praktijk is de een op zijn 17de klaar om op eigen benen te staan, de ander pas op z'n 24ste. Wij zouden veel liever zien dat het maatwerk wordt."

Het kabinet is tegen het loslaten van de leeftijdsgrens. Het benadrukt het belang van goede begeleiding bij de uitstroom naar een zelfstandig bestaan. 

Elk jaar worden 3300 jongeren die in jeugdzorginstellingen wonen volwassen. Op leef-, crisis- en behandelgroepen moet 65 procent van de jongeren die achttien is geworden vertrekken. In ‘begeleid wonen’-projecten is dat 37 procent. 

Deze kwetsbare jongeren ervaren grote onzekerheid op het moment dat ze gedwongen moeten verhuizen. Bijna een kwart van hen weet tot een maand voor hun achttiende verjaardag niet waar ze kunnen wonen. Dat leidt tot psychische problemen. 22 Procent van hen wordt dak-of thuisloos.

Staatssecretaris Van Ooijen voor Jeugd en Preventie zegt dat hij ook niet wil dat voor deze jongeren "van de ene op de andere dag alles wegvalt en dat zij tot op het laatste moment in onzekerheid zitten". Maar hij heeft zelf andere oplossingen in gedachten, zoals goede begeleiding bieden. "We weten al lang van tevoren dat iemand 18 wordt en daar kan door jeugdhulporganisaties nog veel beter en eerder op worden voorbereid.’’ Dat is volgens hem belangrijker dan dat jongeren langer in een instelling blijven wonen.

Ondanks de leeftijdgrens van achttien jaar, kunnen de jongeren elk half jaar een aanvraag indienen voor verlenging van de jeugdhulp. Volgens Het Vergeten Kind is dit systeem niet geschikt voor deze kwetsbare groep, omdat de verzoeken niet altijd worden toegekend. Dat zorgt opnieuw voor onzekerheid. Hulpverleners vertellen de stichting dat het aanvraagproces veel tijd kost, de voorwaarden en faciliteiten per gemeenten verschillen en de aanvragen soms vanwege de kosten worden afgewezen. 

Het Vergeten Kind en Jeugdzorg Nederland erkennen dat de jeugdzorg onder grote druk staat en er te weinig plek is voor jongeren die uit huis geplaatst zijn. "Natuurlijk is het belangrijk dat er doorstroming is", zegt Van der Galiën, woordvoerder van de branchevereniging Jeugdzorg Nederland. ‘’Maar die harde grens op achttien jaar is echt te vroeg."

Cc-foto: Devin Avery

Meer over:

jeugdzorg, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Karingin
Karingin24 jan. 2023 - 17:00

De jeugdzorg is een puinhoop, veel teveel loketten en behandelaars, diagnoses en conclusies worden te snel gesteld, alle hulp is versnipperd. Je moet kijken naar de hele sociale omgeving van een kind. Ja, dat is ingewikkeld, maar het leven is ook ingewikkeld. It takes a village

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 jan. 2023 - 20:07

Klopt helemaal, The Village, de buurt. Ik kon vroeger een draai om mijn oren krijgen van de buurman bij verkeerd gedrag en mijn ouders deden hetzelfde met vriendjes die zich misdroegen, we zijn allemaal ordentelijke burgers geworden. Iedereen zat op dezelfde golflengte. Mooi was die tijd, ik weet ik ben een sentimentele ouwe zak.

KritischKijken
KritischKijken24 jan. 2023 - 15:34

Vooruitschuiven van de 'oplossing'. En als er niets is op 23? Dan weer doorschuiven naar 27? Of gaat Jeugdzorg nu eindelijk iets echt oplossen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2023 - 14:47

Het zou je kind maar zijn denk ik dan. En maar klagen dat de studenten, hun zonen en dochters, niet aan woonruimte kunnen komen en daarvoor gezorgd moet worden. Nederland is niet meer te begrijpen. Het is een a-sociaal land geworden. Eerst de kinderen thuis weghalen om ze vervolgens met 18 jaar op straat te dumpen. Wie het nog begrijpt mag het zeggen. Wij gaan naar of zijn al beland in Amerikaanse toestanden.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 jan. 2023 - 23:48

Als je ouders in Emmen wonen en je gaat studeren in Nijmegen heb je toch echt een kamer nodig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2023 - 10:11

DanielleDefoe Er worden anderzijds ook hele gezinnen ,et kleine kinderen hun huis uit gezet en zonder pardon op straat gedumpt. Vraag het maar eens aan de ombudsman, ik onderscheid toch graag hoofd en bijzaken. Universiteiten krijgen niet voor niets de oproep van de regering minder buitenlandse studenten aan te trekken. Zij maken zich niet druk om woonruimte, zij denken enkel aan het extra geld dat het oplevert en eventueel 'aanzien', wat dat dan ook moge zijn. Waar ze moeten slapen doet er ook voor hen niet toe.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 11:12

Studenten uit de EU mogen niet worden geweigerd. Daarbij zijn studenten niet in concurrentie met gezinnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jan. 2023 - 11:15

Studenten uit de EU betalen even veel collegegeld als Nederlandse. De meeste komen als uitwuisselingsstudent voor minimaal 3 maanden en gaan daarna weer naar huis.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa25 jan. 2023 - 17:43

Wij gaan naar of zijn al beland in Amerikaanse toestanden. De partijen die ons regeren, VVD en D66, en PVDA, zien Amerika en het Amerikaanse neoliberalisme dan ook als een groot voorbeeld. Ze zullen zeggen : ja, in Amerika heb je 4 baantjes nodig om net aan rond te komen, maar de miljonairs zijn er ook rijker ! Dus zorg maar dat je miljonair word

FreddyFluweel
FreddyFluweel24 jan. 2023 - 14:44

Het is gewoon dat men er geen geld voor over heeft. Maar ook het gebrek aan deskundig personeel. Zweden heeft al twintig jaar geleden uitgerekend dat iedere euro in de jeugdzorg later tientallen euro's uitspaard. Liberalen houden dus niet van mensen, maar alleen van hun eigen vrijheid.

tinekea2
tinekea224 jan. 2023 - 13:04

Kabinet van knoeiers is natuurlijk weer tegen. Die kinderen moeten gewoon langer beschermd en geholpen worden!

2 Reacties
Hallahan2
Hallahan224 jan. 2023 - 15:26

Kinderen? Als je 18 bent mag je stemmen, autorijden, alcohol en tabak kopen, het leger in maw je bent volwassen. Volwassenen tussen kinderen zetten lijkt mij geen goed idee. En ze kunnen het al niet aan met de onder de 18 groep waarin dan je groep nog groter maken?

KritischKijken
KritischKijken24 jan. 2023 - 15:37

Er zou binnen de Jeugdzorg zelf eens orde op zaken gesteld moeten worde. Nooit te hopen dat je kind daarin 'verdwijnt'. Dossiers na dossiers en maar schuiven ermee. Geld komt toch wel...

Onne Smeets
Onne Smeets24 jan. 2023 - 12:35

Het kabinet heeft om de verkeerde redenen gelijk. Een verhoging van de leeftijdgrens voor uit huis geplaatste jongeren is ongewenst als dat ertoe leidt dat ze gezamenlijk met beduidend jongere jongeren in opvangplaatsen belanden in te grote groepen met een onderbezetting in de begeleiding. Juist de onderbezetting op te grote groepen is echter het kabinet te verwijten omdat het gevolg van bezuinigingen is. Het verschrikkelijke gevolg van dit wanbeleid wordt bewezen met het drama in Emmen zaterdag anderhalve week terug waar in de gezinsvervangende opvang voor 12 tot 18 jarigen een alleen op de groep staande 26-jarig jonge vrouw gedood werd met messteken met betrokkenheid van een 19-jarige en een 16-jarige en een er een veel jonger meisje wat er ooggetuige van moest zijn in paniek in haar onesie naar buiten vluchtte om alarm te slaan. Kleinere groepen met voldoende begeleiding en de jongeren meer verdeeld naar leeftijd én problematiek, zoals wanneer er bij zitten met gewelddadig risicogedrag, is dan een eerste voorwaarde voordat er ook plaats is voor oudere jongeren. https://dvhn.nl/groningen/Slachtoffer-dodelijke-steekpartij-in-Emmen-is-26-jarige-vrouw-uit-Groningen.-Verdachten-16-en-19-jaar-opgepakt-in-Emmen-en-gemeente-Meppel-28166699.html

1 Reactie
LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 16:40

Elke keer als ik dit soort proza lees komt een andere reageerder in mijn gedachten.

MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 10:55

Kabinet is tegen. Omdat er in potjes met geld gedacht wordt in plaats van geld doelgericht besteden. De afbakening in financiering is gebaseerd op een modelering van de werkelijkheid die in de feitelijke wereld niet deze afbakening kent. In dit geval: mensen van 17 jaar en 11 maanden verschillen maar bal weinig van mensen van 18 jaar en 1 maand. Maar de financiering van de hulp is daar wel op gebaseerd: omdat financiële kaders en afbakening (voorspelbaarheid?) een hogere prioriteit hebben als het doel waar je het geld voor inzet. En als je het doel daaraan onderschikt blijft vinden, tja, dan ben je tegen. Alles in het kader van: 'het hoeft maar zo te lijken dat we het serieus nemen, maar eigenlijk interesseert het ons geen biet'.