Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bram van Ojik nieuwe fractieleider GroenLinks

  •  
08-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-BramvanOjik300.jpg
Van Ojik wil 'nieuwe start' voor GroenLinks ... 'De kiezer heeft de partij bij de verkiezingen een gele kaart gegeven'
De Tweede Kamerfractie van GroenLinks kiest maandag een nieuwe leider. Verwacht wordt dat Bram van Ojik Jolande Sap zal opvolgen, zo meldt de Volkskrant. Sap stapte vrijdag op, nadat duidelijk was geworden dat het partijbestuur geen vertrouwen meer in haar had. Dat partijbestuur kwam op zijn beurt onder vuur en besloot een dag later op te stappen.
GroenLinks verloor bij de verkiezingen zes van haar tien zetels. In eerste instantie schaarde de partijtop zich achter Sap en kon ze aanblijven. Drie weken later blijkt de steun afgekalfd.
De 58-jarige Van Ojik stelde zich deze zomer op verzoek van GroenLinks kandidaat voor de Tweede Kamer. Hij moest de ‘teamspirit versterken’ en de rechterhand van Sap worden, zo schrijft de Volkskrant. Hij was van 1973 tot 1990 actief in de PPR (een voorloper van GroenLinks) en zat van 1993 tot 1994 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Hij werkte daarna onder meer bij Buitenlandse Zaken.
Linda Voortman vult in de Kamer de zetel op die door het vertrek van Sap vrijkomt.
De Volkskrant maakte een reconstructie van het ‘wekenlang zagen aan de stoelpoten van Sap’.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

bruces
bruces8 okt. 2012 - 8:30

Spanning te top. Vanavond te bewonderen bij DWDD en Pauw & Witteman.

niene2
niene28 okt. 2012 - 8:30

Van Ojik heeft meer inhoud dan imago. Vooralsnog vindt ik dat alleen maar voor hem pleiten. Hij weet waar hij het over heeft en kan dat goed verwoorden. Inhoudelijk. En nog altijd groen. Ik geloof dat hij veel rust over zich heeft en dat goed bruikbaar is in de huidige politieke cultuur. Een beetje balans, evenwicht en vertrouwen. Een vader voor ons vaderland. Of in dit geval voor de partij. Al is het voor die inbreng niet perse noodzakelijk om partijleider te zijn.

Ter Havested
Ter Havested8 okt. 2012 - 8:30

Wellicht ligt het aan me zelf en zit ik fout, maar ik had zonet toch even het gevoel dat Bram van Ojik, wat betreft zijn rol bij het opzeggen van het vertrouwen in Jolande Sap, door Ferry Mingelen werd betrapt op een leugen(tje). Ik meen afgelopen zaterdag toch ook gehoord te hebben dat het partij-bestuur is aangeschoven bij een of andere vergadering. Op de vraag aan Heleen Weening wie daarbij aanwezig waren, antwoorde zij (volgens mij): Wethouders uit Utrecht en Amsterdam, het partijbestuur en...Bram.

freaky33
freaky338 okt. 2012 - 8:30

Het wordt alleen weer wat als 'het nieuwe' Groen Links, het neo liberale denken overboord gooit. Zo niet, gaat het nooit meer wat worden. Met de juiste mensen aan het bewind moet dat goed komen, anders is het een verloren missie. Ik weet niet wat voor type die Bram Ojik is, maar als hij ook zo'n neo liberaal is, vergeet het dan maar....

blues boy
blues boy8 okt. 2012 - 8:30

Verander de naam Groen links in Duurzaam.

bruces
bruces8 okt. 2012 - 8:30

Bram succes. Doe wel een kogelvrijvest aan, met een metaalplaat aan de rugzijde.

Lucyfer
Lucyfer8 okt. 2012 - 8:30

Ik heb Groen Links gestemd maar ben nu zeer óntstemd. Hoe ze met Jolande Sap zijn omgegaan lijkt mij, kennelijk want ik snap er geen barst van en ze vertellen niets, niet netjes. En ik heb op háár gestemd dus wat mij betreft hoort ze in de Tweede Kamer. En ze zullen zich toch echt meer open moeten opstellen anders stem ik niet meer op Groen Links. Jolande was in mijn ogen in elk geval niet de oorzaak van het verlies. Kunduz was waardeloos, ik geef het toe. Was ik niet mee eens. Maar timing Dibi was dramatisch en dat kon ze niet in die korte tijd inlopen. En het strategisch stemmen, wat ik ook heb overwogen (had ik het nu maar gedaan, spijt van..:( heeft de genadeslag gegeven. Dus komop zeg.

Meta Foor
Meta Foor8 okt. 2012 - 8:30

v Dijk heeft het charisma van een wasknijper; dat wordt komende jaren nix meer met GL; jammer , want nu blijft alleen PvvD over die zich beetje inzet voor de vergroening van NL. Voorstel: hef GL op, hernoem het Duurzaam en benoem mij tot voorzitter.

1 Reactie
Peetje2
Peetje28 okt. 2012 - 8:30

Beetje al te snelle reactie. Hij heet overigens Van Ojik en niet Van Dijk.

comrade
comrade8 okt. 2012 - 8:30

Wat een fijne man die Bram van Ojik. "Een hele dag duurt het overleg op 13e september van wat 'de partijtop' heet: Weening, de fractievoorzitters Tof Thissen (Eerste Kamer) en Judith Sargentini (Europees Parlement). De nummer twee op de lijst, "Bram van Ojik", is erbij net zoals de 'strateeg' van de Tweede-Kamerfractie, Rutger Groot Wassink. Persvoorlichter Anita de Horde maakt het gezelschap compleet. In twee sessies - Sap moet tussendoor naar de Kamervoorzitter om over de formatie te spreken - gaat het vooral over Saps positie. Vooral Sargentini gaat er met gestrekt been in. 'Ik heb steeds gezegd dat het beste is dat Jolande de eer aanzichzelf houdt', blikt zij terug. 'Zo'n ongelooflijke nederlaag van zes zetels, dan moet de leider verantwoordelijkheid nemen. Maar Jolande wilde dat niet.' Bovendien is het oordeel niet eensluidend. Groot Wassink en De Horde zijn op Saps hand. Weening, die zelf hevig twijfelt, is daar gevoelig voor. Zij laat zich overtuigen." Onze Bram wist toen al dat hij fractie vz zou worden, hij was ook tegen het aanblijven van Jolanda Sap,op die bewuste dag. Eigen belang eerst dus, net als Sargentini pur sang oppertunisten.

3 Reacties
niene2
niene28 okt. 2012 - 8:30

Is in die zin niet ieder partijlid die de plaats inneemt van een ander bezig met eigen belang? Het een geeft niet automatisch het ander aan. Daar geloof ik in dit geval niet in. De vertwijfeling en interne discussies heeft Jolande te parten gespeeld. De kwaliteiten bezat ze wel. En zo slecht is het niet om de orde te behouden in inderdaad een discussie die over personen zelf gaat en niet meer over de inhoud van de partij. Het zal niet de eerste partij zijn waar opportunisme of de omgang ermee te parten is gaan spelen.

Patrick Faas
Patrick Faas8 okt. 2012 - 8:30

-Als Bram van Ojik op zoek wil naar “vergeten grondbeginselen:” Diversiteit. Divesiteit. Diversiteit. -“...de strateeg van de Tweede-Kamerfractie, Rutger Groot Wassink.” Rutger Groot Wassink heeft tegen de Kunduzmissie gestemd, maar het diversiteitsstreven is bij hem niet in goede handen. Heb veel aanvaringen met hem gehad voornamelijk over islam, maar ook een enkele maal over katholicisme. Wie mijn kritiek op de katholieke kerk kent, snapt misschien dat iemand zich wel heel antipaaps moet uitlaten om mij tot een verdediging te dwingen, maar Rutger is dat dus gelukt. Als Rutger de partijlijn gaat bepalen, zie ik diversiteit niet hoog terugkomen op de agenda. Maar, lichtpuntje, waarin ik Rutger wel helemaal vertrouw: coffeeshopbeleid. “Wat een fijne man die Bram van Ojik” Sap heeft zich volledig ontworsteld aan haar achtergrond. Dat is knap en heb ik altijd een geldig excuus gevonden voor de onechte en soms wat achterbakse indruk die ze soms maakt door haar spreekstijl. Dat namaakglimlachen was altijd zeer irritant, dus hoewel je er begrip voor kunt hebben, is het heerlijk ontspannend om een man als Bram van Ojik te horen spreken, die verre blijft van fake gedoe.

wvdstraat
wvdstraat8 okt. 2012 - 8:30

"Tof Thissen, Judith Sargentini, Bram van Ojik, Rutger Groot Wassink, Anita de Horde, mw Sap" Blader ik nu door het Nieuw Wereldtijdschrift, of lees ik een boek van Bordewijk ?

HanvanderHorst1
HanvanderHorst18 okt. 2012 - 8:30

Ik heb vroeger wel met Bram van Ojik te maken gehad. Die krijg je niet gauw omver en hij kan mensen goed bij elkaar brengen. Bram zal er zeker in slagen om Groen Links te voorzien van een functionerende top bestaande uit mensen die met elkaar door één deur kunnen. Of Groen Links het verloren electoraat herwint, is een heel andere zaak.

1 Reactie
seniorg
seniorg8 okt. 2012 - 8:30

Han, Ik vrees dat, je eigen vergelijking met de middenstand indachtig, ook Bram niet voor nieuwe toeloop zal zorgen. De GL winkel wil überhaupt de producten waar de meeste klanten om vragen, niet meer verkopen. Zie de reacties van een Mirjam de Rijk en Maarten van Poelgeest: haal 'links' uit de naam. Als er iemand is die voor de geest van het oude GL staat, dan is het wel Van Ojik en dat is nu juist het beeld dat genoemde voormalige radicalen liever niet van hun partij zien. Rond de verkiezingen van 2010 hoorde ik van verschillende kanten van vrienden en bekenden dat zij niet langer op GL wilden stemmen: dan maar op de PvdA. Dat viel uit de verkiezingsuitslag van toen niet direct af te lezen. Kennelijk zijn de twee jaar die volgden voor velen de druppel geweest. Ik leg het begin van het verval nog voor 2010, maar in dat jaar culmineerde dat wel in mevrouw Halsema's 'politieke testament', haar boekje "Zoeken naar vrijheid". Mijn dochter las het voor school en ik vond het een 'schokkende' bekentenis. Gewoon een rechts boekje eigenlijk waarbij de groene saus moet dienen om dit neoliberale gedachtegoed verteerbaar te maken. Zoiets. Bij nadere lezing gaat ook haar boekje 'Linkse Lente' vooral over oud rechts dat niet deugt, conservatief is enz. Een beetje een Pechtold geluid eigenlijk dat in de fractie ook werd verwoord door iemand als Mariko Peters. Er waren er waarschijnlijk meer, maar ik ben opgehouden me er over te verbazen.

bob b.
bob b.8 okt. 2012 - 8:30

Hij liever dan ik. GL is een besmette partij. Door het vele geklungel in de partij, op alle niveaus. Weening is het beste bewijs dat een studie bestuurskunde en een overdosis testosteron geen vrijbrief is om een succesvol bestuurder te zijn. Sap heeft bewezen dat haar moed om dingen door te drukken niet gebaseerd was op werkelijke macht en wijsheid, maar op een overdreven en misplaatste drang naar erkenning. Twee vrouwen die de plank totaal missloegen. Nadat eerder Halsema, als eenoog in het land der blinde GL'ers (heel idealistisch, very highbrow, maar met weinig echte wijsheid) het veld moest ruimen. Het waarom van die beslissing heeft vast te maken met de vierkantswortel uit de derde macht van de kwantummechanische vervaltijd van het koolzuur in het flesje Spa dat ze drinken tijdens de debatten. Nu mag een man het weer eens proberen. Ouder, wijzer, als ik de commentatoren geloof. Mooi, dat is alvast een stap in de goede richting, want ik draag GL ondanks dat gestuntel een warm hart toe, ze stonden altijd als mijn tweede keuze klaar om in te grijpen. Dat is nog nooit nodig geweest, en dat zegt wat, als je kijkt naar het gedoe binnen de PvdA de afgelopen 15 jaar.

1 Reactie
eeweew
eeweew8 okt. 2012 - 8:30

Waarom denkt iedereen dat GL bestuurd word door een soort onzichtbaar persoon op een wolk waarvan iedereen alles moet?

[verwijderd]
[verwijderd]8 okt. 2012 - 8:30

Veel (voormalige) kiezers gaven een gele kaart of haakten af toen Groenlinks de Kunduz-missie steunde.

1 Reactie
JanVG2
JanVG28 okt. 2012 - 8:30

nadat ze er eerst voor hadden gestemd in hun eigen verkiezingsprogramma en hun fractie er VOOR het congres in de tweede kamer om had gevraagd ... Blijkbaar wordt de fractie niet geacht haar eigen programma te verwezenlijken ... Liever aan de kant blijven zitten en alleen kritiek leveren, geen vuile handen maken ...