Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Brabants café ontduikt lockdown door met klanten naar België te verhuizen

  •  
15-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-11-15 om 21.07.15
Een café uit het Noord-Brabantse Schijndel verhuist tijdelijk naar de andere kant van de grens met België om zo de coronamaatregelen in Nederland te ontlopen. Dat meldt Omroep Brabant. Café de Sok strijkt voorlopig neer in Turnhout, waar cafébezoekers per bus naartoe worden gebracht. In het café is plek voor tweehonderd gasten.
Café-eigenaar Thomas de Groot had naar eigen zeggen geen zin om weer dicht te gaan en personeel naar huis te sturen nu vanwege het extreem hoge aantal nieuwe coronabesmettingen de horeca weer aan banden is gelegd. En dus is hij ‘op de bonnefooi’ naar België gereden op zoek naar een tijdelijke nieuwe locatie. Het is daar overigens niet de bedoeling dat er ook gefeest wordt met Belgen, want zo zegt De Groot: ‘We wilden iets wat we echt voor onszelf konden afhuren, zodat onze gasten niet zouden mengen met andere gasten. En ook qua muziek en personeel willen we onze eigen sfeer houden.’
Volgens de café-baas gelden er voor zijn gasten wel coronamaatregelen. Zo is het alleen mogelijk om gebruik te maken van het busvervoer, eigen vervoer is niet toegestaan. De QR-code is verplicht en geldt alleen voor gevaccineerden. Voor ongevaccineerden is hoe dan ook geen plaats. De Groot zegt wel te snappen dat niet iedereen even enthousiast is over zijn poging de maatregelen te omzeilen, ‘Maar we hebben het nagekeken, er zijn geen regels die verbieden wat wij doen.’
Dat laatste klopt nu wellicht nog, maar dat gaat mogelijk niet lang meer duren. Ook in België grijpt de nieuwe coronagolf stevig om zich heen en dreigen de ziekenhuizen overspoeld te raken met coronapatiënten. Maandag besloot premier Alexander De Croo dan ook het coronaberaad te vervroegen naar aanstaande woensdag. Dan zal worden gesproken over strengere coronamaatregelen. Zo wordt er geadviseerd om het nachtleven volledig op slot te gooien en experts raden aan de 2G-regel in te voeren. De sociaaldemocratische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil alleen nog gevaccineerden toelaten in nachtclubs, en alleen als ze ook nog eens getest zijn. Zijn voorstel kreeg bijval van andere ministers.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Verver
Verver16 nov. 2021 - 15:12

Mini-Shell, als het hier te lastig is, wijken we uit naar het buitenland.

MarcoG
MarcoG16 nov. 2021 - 14:45

Grappig, hij gaat volledig op het pad van hoe hier de meesten willen dat de toekomst eruit ziet, QR code en vaccineren, en nog steeds roepen dat hij onverantwoordelijk is.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa216 nov. 2021 - 13:09

Een echte ondernemer. En alleen gevaccineerden en eigen personeel in de bus en op lokatie. Dus nog veilig ook. En ook nog eens n QR code. Dus meetbaar. Chapeau!

Effie2
Effie216 nov. 2021 - 12:18

Nood breekt wet, moet die slimmerik gedacht hebben. Maar daarmee hij schiep een oncollegiale ongelijkheid.

1 Reactie
LHTJ
LHTJ16 nov. 2021 - 14:15

Oh is dat zo? Dus als een ondernemer iets bedenkt om meer omzet te genereren dan is dat ongelijkheid. De ene kroeg doet iedere avond happy hour en de andere niet. Is dat ongelijkheid? De ene kroeg serveert iedere vrijdag om 16:30 gratis bitterballen en de andere niet. Is dat ongelijkheid? De ene kroeg huurt een externe locatie af en de andere niet. Is dat ongelijkheid? De ene kroeg heeft gratis toegang tot een avond met live muziek en de andere niet. Is dat ongelijkheid? Moet overal alles hetzelfde zijn? Een communist zou u een ferme handdruk geven, althans een boks in deze tijd.

AlexanderVolken
AlexanderVolken16 nov. 2021 - 6:13

Dit soort mensen, die laten zien totaal geen verantwoordelijkheidsgevoel te bezitten, verpesten het voor de ander. Dat het wellicht mag volgens de regels, betekent niet dat je het dan maar moet doen. Treurig.

4 Reacties
rvb2
rvb216 nov. 2021 - 8:12

Ze zijn allemaal gevaccineerd, dus hebben wel degelijk verantwoordelijkheidsgevoel. Dat kunnen we van vaccinatieweigeraars niet zeggen.

LHTJ
LHTJ16 nov. 2021 - 8:59

Dit soort commentaren, die laten zien totaal geen besef te hebben wat ondernemers overkomt, vinden het goed dat andere in armoede gestort worden. Dat je vindt dat er maatregelen moeten zijn, betekent niet dat andere er financieel voor op moeten draaien, Treurig.

AlexanderVolken
AlexanderVolken16 nov. 2021 - 10:11

@LHTJ: deze ‘ondernemer’ en zijn klanten zorgt ervoor dat zijn collega’s straks wellicht helemaal dicht moeten en zet bovendien de hele sector in een slecht daglicht. Als de vaste klanten zo begaan zijn met deze ondernemer dan steunen ze hem op een andere manier.

LHTJ
LHTJ16 nov. 2021 - 10:43

@Alexander Wat een gekkigheid, deze ondernemer laat zien dat hij dusdanig innovatief is binnen de wet dat hij zijn eigen broek kan ophouden en zijn klanten tevreden houdt, dus het is ridicuul om ondernemer tussen aanhalingstekens te zetten. Daarnaast bouwt hij een extra marge in door alvast voor te sorteren op 2G en voorwaarden m.b.t. vervoer te stellen om e.e.a. te reguleren. Maar goed het is makkelijker om vanuit de warme stoel kritiek te leveren op mensen die al 20 maanden moeten toezien hoe beetje bij beetje hun bedrijf naar de gallemieze gaat dan daadwerkelijk moeten vechten voor je voortbestaan en inkomen.

JanB2
JanB216 nov. 2021 - 1:57

De lokatie in Schijndel definitief sluiten!

5 Reacties
Ewout Pool
Ewout Pool16 nov. 2021 - 8:54

...En op basis van welke wet zouden ze dit moeten doen? Dit café houdt zich (voorlopig) nog steeds aan de Nederlandse en Belgische regels. Ik kan me wel voorstellen dat ze creatief met de regels omgaan, aangezien de regels nogal arbitrair lijken en de situatie uitzichtloos. Overigens schijnt de meerderheid van de Nederlanders ook enkel de regels aan te hangen die ze niet al te vervelend vinden. Maar ik begrijp dat u wél stipt alle regels aanhangt?

LHTJ
LHTJ16 nov. 2021 - 8:59

Met welk argument?

JanB2
JanB216 nov. 2021 - 19:38

@ Pool Ja, de regels worden hier in acht gehouden.

JanB2
JanB216 nov. 2021 - 19:49

@ LHTJ Ontduiking van de regelgeving. De bus die de lamgezopen meute weer terugbrengt uit Belgie kan per slot van rekening als onderdeel van de onderneming worden gezien. En die rijdt op nederlands grondgebied op een tijdstip dat de horeca hier gesloten dient te zijn, met een aantal lieden aan boord die in het kader van een cafebezoek bij elkaar zijn. Uiteraard op een tijdstip dat dit niet is toegestaan.

LHTJ
LHTJ17 nov. 2021 - 18:12

Jan Volledig onjuist. Hij ontduikt geen regels, hij onderneemt aan de hand van hem opgelegde regels en blijft daarbij binnen de wet. Wat jij doet is een bus gelijk stellen aan een horeca gelegenheid. En dat is natuurlijk ridicuul.

Déjà vu
Déjà vu16 nov. 2021 - 1:23

Deze Brabantse ongehoorzaamheid heeft veel weg van de Hollywoodse! Lekker stout doen, door de regels aan je laars te lappen. Daarom kleurt deze provincie ook steevast donkerrood tijdens de corona crisis. Ben benieuwd of ze hiervoor nog steeds de handjes op elkaar krijgen .

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 nov. 2021 - 9:04

De provincie is ook het meest blauw (gevaccineerd) als je kijkt naar de vaccinatiegraad per gemeente. https://eenvandaag.avrotros.nl/coronacrisis/coronacijfers/kaart-vaccinatiegraad-per-gemeente/ Stout doen en je verantwoordelijkheid nemen.

LHTJ
LHTJ16 nov. 2021 - 9:50

Welke regel lapt deze ondernemer dan aan zijn laars? Volgens mij loopt hij zelfs op de feiten vooruit door 2G toe te passen. Een waanzinnig applaus verdiend deze man om ondanks 20 maanden ellende nog steeds creatief en veilig te ondernemen en zo een boterham te genereren voor hem, zijn gezin en zijn personeel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2021 - 21:56

Belachelijk! Geen verantwoordelijkheidsgevoel!

1 Reactie
GHS
GHS16 nov. 2021 - 13:08

Ik heb iets tegen "ondernemers" die maar door blijven schenken.