Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

BP schaft zonne-energie af

  •  
22-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BP_outofgreen_300.jpg
Oliemaatschappij ziet internationale economische crisis als reden ... Concurrenten en andere topbedrijven als Google investeren juist in zonne-energie
De groene kleur in het logo van oliemaatschappij BP is vanaf nu een schijnheilige misleiding. Het bedrijf doekt haar afdeling voor zonne-energie na veertig jaar op omdat die niet langer rendabel zou zijn.
BP noemt ‘de aanhoudende internationale economische uitdagingen’ als reden voor de stop op zonne-energie. De productie van de zonnepanelen werd in 2009 al gestaakt. Nu wil BP ook haar aandeel in zonneprojecten in Italië, Spanje, Duitsland en de VS van de hand doen.
Het is een opmerkelijke keus van BP omdat wereldwijd zonne-energie in opmars is. Zo kocht concurrent Total enkele maanden geleden nog een aandeel van 60 procent in SunPower, een Amerikaanse leverancier van zonnepanelen.
Ook topman Warren Buffett, bekend vanwege zijn manifest die topinkomens van Amerikanen moet belasten om de crisis een halt toe te roepen, investeerde deze maand nog 4 miljard dollar in mega-zonneprojecten. Google liet deze week weten 94 miljoen dollar in zonne-installaties te investeren.
cc-foto: voterevbilly
Wij blijven groen denken: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Michiel Online
Michiel Online22 dec. 2011 - 7:20

als een oliemaatschappij zegt duurzaam te (willen) investeren moet je heel goed zeggen wat ze schrijven. ze schrijven namelijk op de een of andere manier precies hetzelfde als ik en krijgen het altijd voor elkaar om er onderuit te komen. Er zouden strenge regels moeten zijn voor het publiceren van een MVO verhaal. Nu die er niet zijn worden bedrijven die WERKELIJK MVO incorpereren zwaar benadeeld want de naam is geschaad. BP is doet geen MVO, deed het niet en zal het ook nooit doen. Geen enkel oliebedrijf. Wetenschappelijk bewezen en daarmee zou de kous af moeten zijn. Wat dat betreft hoop ik op een soort "reinheitsgeboten" voor oliebedrijven.

emmaa2
emmaa222 dec. 2011 - 7:20

zonne energie wordt aan alle kanten tegengehouden, kan te weinig aan worden verdiend natuurlijk!

pietdevries2
pietdevries222 dec. 2011 - 7:20

Merkwaardige kop, als het waar is dat olie van fossiele oorsprong is, er zijn andere ideeën over, dan is olie zonne energie. Maar overigens is het in het kapitalistische systeem, het systeem wat ons welvarend maakte, zo dat ondernemers inschattingen maken over rendementen. En zo staat het BP vrij te denken dat rechtstreeks gebruik van zonne energie nooit rendabel zal zijn. The proof of the pudding is in the eating, Duitsers bouwen een grote zonne energie centrale in Marokko. Ik hoop dat het lukt ons op deze manier van betaalbare stroom te voorzien.

wiedemeijer
wiedemeijer22 dec. 2011 - 7:20

ach daar krijgen ze vanzelf spijt van.

eeweew
eeweew22 dec. 2011 - 7:20

Laten we nou niet doen alsof BP de macht heeft zonne-energie af te schaffen. Het is al lang duidelijk dat de klassieke oliebedrijven de overgang niet aan kunnen, en dus niet gaan faciliteren. Laat ze maar lekker in hun eigen sop gaar koken, ze komen er nog wel achter dat dat niet de juiste keuze was. Laat ze lekker failliet gaan als de olie onbetaalbaar wordt.

Dehnus
Dehnus22 dec. 2011 - 7:20

Het was voor BP ook alleen maar Publiciteit (net als nu voor Total en Google trouwens), en goedkope reclame. Ze zijn er nooit echt serieus mee bezig geweest, en nu haar lobby hun werk goed heeft gedaan is het niet meer nodig. Ik bedoel als je zo'n ramp in de Golf Van Mexico kunt veroorzaken en nog lopen mensen met je weg dan doet je lobby haar werk goed. Daarna nog een ramp vlak bij Engelland en Shell ook eentje in Europa.. en mensen vinden het allemaal maar best? Blijkt wel Shell en BP hebben de regeringen en de mensen in hun broekzak. Propaganda en lobby doen hun werk. Dan is dit dus niet meer nodig.

hvdam
hvdam22 dec. 2011 - 7:20

Als de fossiele industrie de zonne-energie zou kunnen afschaffen, zouden ze dat met veel plezier doen. Ik moet altijd denken aan het voorbeeld, wat ik vond in "The end of oil" van Paul Roberts: Toen de hydraulische techniek opkwam zagen de producenten van de ouderwetse draglines daar niets in, maar 5 jaar later waren er bijna geen fabrieken voor draglines meer en was iedereen overgestapt op een shovel. Ook bij de boete van 7,2 miljoen voor Greencoice door de NMa kun je vraagtekens zetten. Zie b.v. http://www.energieenwater.net/index.php/alle-berichten/1855-nma-directie-greenchoice-heeft-gefraudeerd-maar-is-dat-eigenlijk-wel-zo.html De oude romeinen zeiden al: wie bewaakt de bewakers?

dboomen
dboomen22 dec. 2011 - 7:20

Ik zat zo te denken, die oliemaatschappijen zullen toch het enegie-monopoly in handen willen houden? Energie (olie) = macht. Zoals het nu is hebben olie-maatschapijen En de macht over en door fossiele brandstoffen En een (groot) deelbelang in alternatieve energie-bronnen. Wanneer 1 en hetzelfde bedrijf dezelfde producten (energiebronnen) aanbiedt kies je automatisch voor het milieu-vriendelijkste of goedkoopste product. De prijs van het goedkoopste product opschroeven zodat er geen prijsverschillen meer zijn zal niet ge-aprecieerd worden, men zal naar andere leveranciers overstappen. Dus wat doen de olie-maatschappijen, ze cre-eren een nieuwe dochtermaatschappij die het alternatief zal aanbieden. Zo word je niet ongeloofwaardig, heb je de prijzen in de hand en garandeer je de continu-iteit van je macht over de energiemarkt, dus de totale macht. Zoiets zal het wel zijn. Ik kan me echt niet voorstellen nu de olie schaarser begint te worden dat de monopolisten met lede ogen zullen aanzien hoe hun macht langzaam zal wegvloeien. No Way!!!

adriek
adriek22 dec. 2011 - 7:20

het verdienmodel rond zonneenergie ligt wat lastiger dan dat rond aardolie. In geval van olie creeer je een afhankelijkheid en bent daarna verzekerd van een constante afname door je klanten. Zonnepanelen installeert de klant eens in de 30 jaar, en daarna is hij een hele tijd onafhankelijk. De conclusie ligt voor de hand: als zonneenergie (ooit echt) grootschalig gaat worden zulle we als consument moeten betalen om de opgewekte energie aan het net te mogen leveren (en uiteraard ook betalen voor verbruiken uit het net .... (Archiveer dit: dit is een toekomstvoorspelling!)

wimme2
wimme222 dec. 2011 - 7:20

"BP schaft zonne-energie af" Puh. Nou de zon denkt er anders over. Die wil nog een paar miljoen jaar zonne-energie uitstralen. En gaat dat ook rustig doen zonder zich wat van BP aan te trekken. Ondanks dat af-ge-schaf denk ik toch dat de zon BP wel gaat overleven.

wajvr
wajvr22 dec. 2011 - 7:20

Tja, het moet bij BP uit de lengte of uit de breedte komen / dus die miljarden winst die ietsje zijn geslonken vanwege de Golf maar nog steeds miljarden winst moeten voor de aandeelhouder gecompenseerd worden ... goed bezig dat BP, denkt goed mee met de aandeelhouder en de lange termijn... voorbeeld voor andere oliemaatschappijen .... braak.. ik tank al het lkiefst zo weinig mogelijk Shell, nu ook geen BP meer ... moet ik kilometers extra rijden voor benzine / goed voor de CO2 uitstoot.. hahahah

wajvr
wajvr22 dec. 2011 - 7:20

Mm.. in dit verband aardig stukje vandaag op www.janvissersweer.nl - onder weergegeven - extreme temperatuurafwijkingen op zeer grote schaal (zelfs tot +15) in poolgebied - een paar minder extreme lager-dan-gemiddelden op kleine schaal ... je ziet, niets aan het handje Extreem grote temperatuurafwijkingen in december. Vrijdag wat zon maar ook nog een paar buien. Uitgestrekte gebieden van de gematigde en polaire/arctische regio’s van het Noordelijk Halfrond hebben een onwijs zachte december achter de rug. Van de Canadese provincie British Columbia via de Prairies tot in Noordoost-Canada (Nunavut) en in Eurazië met name in Noord-Europa, Rusland alsmede grote delen van de Russische poolstreken, was de laatste maand van 2011 tot soms wel meer dan 10 graden te zacht. Zo was het in de Canadese stad Edmonton met een maandgemiddelde van -3,0º maar liefst 7,5º te zacht en bedroeg de afwijking in de grote Russische houtstad Archangelsk aan de Witte Zee +9,1º. In de arctische gebieden van Rusland waren de afwijkingen ‘sensationeel’. Op het eilandje Vize (Ostrow Wise), gelegen tussen Nova Zembla en Franz-Josef-Land, bedroeg de afwijking ten opzichte van het langjarig gemiddelde zelfs +15,6º. Te koud was december op IJsland, delen van Zuid-Groenland (zie ook het Weerpraatje) en vooral van Oost-Turkije tot in oostelijk Siberië. De grootste negatieve afwijkingen kwamen voor in Kazachstan. In Atbasar bedroeg de afwijking -4,3 (maandgemiddelde -18,1º). In het Siberische Ojmjakon bedroeg het maandgemiddelde -45,9 tegen normaal -45,6º.