Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Boze' Frans Timmermans wil deal met Turkije niet opofferen

  •  
25-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
351 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-25-om-17.40.26
Frans Timmermans is boos op Turkije. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met de NOS. Ondanks zijn boosheid zegt de vicevoorzitter van de Europese Commissie het land echter niet te willen straffen door de vluchtelingendeal met Europa op te zeggen.
Timmermans liet desgevraagd weten geen contact te hebben gehad met de Turkse autoriteiten over de arrestatie van columniste Ebru Umar. ‘Maar dit zorgt wel voor een verwijdering tussen Turkije en Europa. Als Turkije graag snel bij Europa wil horen dan hoort daar ook bij dat je tegen kritiek kan. Het heeft namelijk geen enkele zin om je als politicus beledigd te voelen. Satire moet je wegslikken.’
Volgens Timmermans heeft het echter geen enkel nut om de deal met Turkije op te zeggen. ‘Waarom zouden we onze eigen belangen moeten schaden,’ vraagt hij zich af. De eurocommissaris meent dat dit gebeurt ‘door twee dingen die eigenlijk van elkaar gescheiden zijn aan elkaar te koppelen’.
"Ik blijf zeggen dat als Turkije de ambitie heeft om bij de Europese Unie te komen, dan moet het vooruit met de mensenrechten situatie en nu kachelt het alleen maar achteruit."
Dat het met de vrijheid van meningsuiting in Turkije erbarmelijk gesteld is, bleek maandag ook weer. De Turkse journalist Can Dündar is volgens zijn advocaat veroordeeld voor een boete van omgerekend 9 duizend euro voor belediging van de Turkse president Erdogan. Dat schrijft Metro.
De journalist zou in 2013 in columns hebben geschreven over een corruptieschandaal uit 2013, waarbij verschillende AKP-ministers en ook Erdogans zoon betrokken zouden zijn. De advocaat van Dündar heeft laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. ‘Mijn cliënt heeft alleen maar zijn plicht als journalist gedaan. Hij heeft geen beledigend woord gebruikt.’
Timmermans zegt ondertussen al zijn contacten te gebruiken om opheldering te krijgen over de arrestatie van Ebru Umar, maar ook om het probleem breed aan de orde te stellen. ‘Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en binnen de grenzen van de wet moet dat altijd kunnen,’ aldus de eurocommissaris die niet zozeer boos klonk, als wel teleurgesteld.
cc-foto: Ministerie BZ
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.