Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boze boeren weigeren respect voor eerbetoon aan oorlogsslachtoffers want 'wij zijn ook zielig'

  •  
03-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4048 keer bekeken
  •  
Online1369sm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (69)

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 mei 2023 - 20:34

Heeft BBB al gereageerd? Als een beroep om voor deze ene dag respect te tonen voor anderen teveel is gevraagd, dan wordt het langzamerhand ook tijd geen respect meer voor de zorgen van de boeren op te brengen. Veel gemeenten hebben laten weten een beroep op hun inwoners niet nodig te vinden, omdat dat in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting. Een verzoek om op 1 dag anderen te respecteren kan geen censuur zijn volgens mij. Je verbiedt niet het uiten van een mening, je vraagt respect voor anderen. En dat is niks teveel gevraagd. Het geeft overigens wel een mooi lijstje van gemeenten waar KOZP komende sinterklaas terecht kan, want die wet zal dan toch ook nog wel gelden en deze principiele bestuurders zullen dan ook alles in het werk stellen om de demonstranten de bescherming te geven die ze in het verleden zo vaak niet hebben gekregen.

DAS13
DAS133 mei 2023 - 18:43

Ik had nog wel respect voor onze boeren. Maar als voormalig beroepsmilitair en veteraan mogen ze van mij aan het g.. Uh stikstof. Geen steun meer van mij voor deze hufters

Danowitz
Danowitz3 mei 2023 - 13:16

In Nederland werden de meeste joden naar de concentratiekampen afgevoerd van alle Europese landen dus laten wij ALSJEBLIEFT onze GROTE mond maar eens houden.......... ssssttttt. https://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-werden-er-zoveel-joden-uit-nederland-gedeporteerd

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 14:11

En, wat heeft dat hier mee te maken?

oproerkraaier
oproerkraaier3 mei 2023 - 16:54

Geenprobleem, Sinds wanneer maakt jou het wat uit of iets relevant is?

JanDuine2
JanDuine23 mei 2023 - 18:59

ja, idd, helaas, .... maar wat heeft dat hier mee te maken?

Crunchy Frog
Crunchy Frog4 mei 2023 - 8:57

Nog afgezien ervan dat het off topic of op zijn best een 'ja-maar-hullie' is, vraag ik me af of @Danowitz het filmpje verder heeft gekeken dan alleen dat meempje over de Nederlandse onverschilligheid in de eerste 10 seconden, dat Van der Boom vervolgens in de rest van zijn voordracht onderuit haalt.

Break on through
Break on through3 mei 2023 - 13:02

Boeren verspelen hun positie. Boeren wentelen zich liever oneindig in zelfmedelijden. Sneu volk. Alleen maar met zichzelf bezig..... De mensen die op de 4e worden herdacht hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid nu. De vrijheid die op de 5e word gevierd kan wellicht in de toekomst beter zonder boeren.

17 Reacties
Sam V
Sam V3 mei 2023 - 13:18

@ Break on through Vrijheid in de toekomst kan beter zonder boeren? Natuurlijk. U hebt gelijk. Voedingsmiddelen komen uit de supermarkt. Waar hebben we die boeren nou helemaal nog voor nodig?

oproerkraaier
oproerkraaier3 mei 2023 - 14:00

Sam, dat is totale onzin. We importeren het meeste voedsel. Boeren importeren diervoedsel en exporteren het vlees. De strond blijft hier. We zijn het smerigste land van de eu daarom.

Vuurrood
Vuurrood3 mei 2023 - 14:04

Sam V: Inderdaad! Waar hebben we de vee industriëlen, de varkensbaronnen en de kippenstapelaars welke 75 tot 80% van hun "productie" uitvoeren eigenlijk voor nodig. De meeste "voedingsmiddelen" in de supermarkt komen uit het buitenland. De grondstoffen welke de "voedingsindustrie" gebruikt komt ook uit het buitenland. De meeste vee industriëlen, de varkensbaronnen en de kippenstapelaars hebben ons ook nog eens opgescheept met grootschalige fraude praktijken.

Bert van der Neut
Bert van der Neut3 mei 2023 - 15:49

Sterker nog Sam, we hebben nog wel wat meer boeren nodig om zelfvoorzienend te zijn. Dus al die boeren de nek omdraaien kan nog wel eens een dure vergissing zijn.

Break on through
Break on through3 mei 2023 - 16:13

Totale onzin over de onmisbaaarheid van boeren in Nederland verkopen blijkt ook steeds weer een ware kunst op zich. Het geproduceerde voedsel gaat voor het overgrote deel (80% of meer) regelrecht het land UIT. Dus we hebben zeker 8 op de 10 boeren TEVEEL. Die produceren voedsel voor de rest van de wereld en stront voor de lokale gekkies die je lekker bang kunt maken over "voedseltekort" Niks "de boeren zitten in nood"! Deze situatie is al decennia bekend...

oproerkraaier
oproerkraaier3 mei 2023 - 16:57

Bert, je zwamt. We hebben veel te veel boeren. Ze bezitten een groot deel van ons land en hebben ons land tot het smerigste land van Europa gemaakt.

Bert van der Neut
Bert van der Neut3 mei 2023 - 20:02

Nee, Kraaier om zelfvoorzienend te zijn hebben we meer boeren nodig. Bijkomend probleem is dat er te weinig landbouwgrond is. Maar lees vooral de rapporten van het PBL eens in plaats van maar wat te roepen. De huidige Nederlandse consumptiebehoefte is namelijk groter dan ons landbouwareaal aan voedsel opbrengt. Dat blijkt uit cijfers en onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Centrum Landbouw Onderzoek (CLO) en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor de totale consumptie had Nederland in 2017 volgens CLO een landgebruikvoetafdruk van 10,44 miljoen hectare ofwel 0,61 hectare per persoon. Als jij nu even opzoekt hoe groot Nederland is.

Beisser
Beisser3 mei 2023 - 21:38

Natuurlijk zijn er niet te veel boeren in ons land. Eerder te weinig. We hebben te veel van het verkeerde soort boeren. We hebben te veel 'megastalboeren', te veel 'mega-monocultuurboeren' te veel mega-pluimveeboeren. En de toeleveringsindustrie (veevoer, kunstmest) en de geldverstrekkers (Rabobank) hebben te veel macht. Wat we nodig hebben, dat zijn de lokaal werkende kleinschalige gemengd-bedrijfboeren, milieu- en diervriendelijke boeren. De creatieve en progressieve met oog voor biodiversiteit. De boeren die verder kijken dan alleen maar melk-, vlees, eierproductie, de opbrengst van een monocultuur mais-,tarwe-, aardappel, suikerbietenakker die om het jaar uitgeput is en dan met veel kunstmest weer bruikbaar gemaakt moet worden. Maar ook een overheid met visie die deze noodzakelijke reorganisatie van de boerenbedrijfsvoering stimuleert en faciliteert. Maar zolang visieloze conservatieve partijen als VVD en CDA (en BBB) de dienst uitmaken gaat dat niet lukken

Grijs gebied
Grijs gebied4 mei 2023 - 8:07

@oproer Ah, selectief shoppen. Om uw geschetste beeld wel volledig te maken: Nederland exporteert zo'n 11 miljoen groente en fruit per jaar en importeert 8 miljoen ton groente en fruit. Daarbij hebben Nederlandse boeren de laagste milieu impact ter wereld: https://nos.nl/artikel/2185922-nederlandse-boeren-hebben-laagste-milieu-impact-ter-wereld Er pruttelt dus weer enkel valse lucht uit uw onderbuik.

Grijs gebied
Grijs gebied4 mei 2023 - 8:09

@Bot "Het geproduceerde voedsel gaat voor het overgrote deel (80% of meer) regelrecht het land UIT. Dus we hebben zeker 8 op de 10 boeren TEVEEL. " Dus u wilt andere mensen later verhongeren? Of wilt u dat ze in andere landen de productie op zich nemen, waardoor de algehele luchtkwaliteit in de wereld verslechtert? Nederlandse boeren hebben wereldwijd namelijk de laagste milieu impact. Of bent u Nimby?

Break on through
Break on through4 mei 2023 - 8:39

Nee hoor, wij hebben een CO2 probleem en een een overschot aan voedselproductie voor eigen gebruik. Op dit moment is Nederland bezig voedsel te produceren voor de rest van de wereld en we blijven letterlijk en figuurlijk lokaal met de shit zitten. We heben de afgelopen decennia allerhande probeersels gezien om de CO2 te reduceren, mislukt. En verder zijn deze probeersels (en andere) aangewend als geitenpaadje. De trucs zijn nu op en er moeten keiharde maatregelen worden genomen. Zoals het reduceren van de veestapel....

Bert van der Neut
Bert van der Neut4 mei 2023 - 15:24

@Break, een overschot aan voedselproductie voor eigen gebruik. Kan je dat ook bewijzen?

MG1968-2
MG1968-24 mei 2023 - 16:25

@Grijs "Dus u wilt andere mensen later verhongeren?" Als je afhankelijk bent van Nederlands vlees om niet te verhongeren sterf je sowieso binnen afzienbare tijd.

Break on through
Break on through5 mei 2023 - 8:19

Neut, https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/25/nederland-grootste-vleesexporteur-van-de-eu In 2 seconden met zoekmachine opgeduikeld. In het vervolg zelf doen....

Bert van der Neut
Bert van der Neut5 mei 2023 - 20:23

Neut, https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/25/nederland-grootste-vleesexporteur-van-de-eu In 2 seconden met zoekmachine opgeduikeld. In het vervolg zelf doen.... Dat lijkt mij niet echt bewijs. Al exporteer je een miljoen kilo. Als je niet naar het saldo kan kijken zegt het helemaal niets.

Break on through
Break on through6 mei 2023 - 4:55

Nee natuurlijk lijkt je dat niet echt bewijs want het komt je misschien slecht uit. Als wij de grootste exporteur zijn waar komt dan dan de nog grotere hoeveelheid die we volgens jou zelf opsoeperen vandaan? Of is die toch gewoon kleiner? Eerste alinea van het artikel uit het bewuste linkje: "Nederland exporteerde in 2020 voor 8,8 miljard euro aan vlees en was daarmee de grootste exporteur van vlees in de EU. 60 procent van de totale Nederlandse verdiensten aan vleesafzet wordt verdiend met vleesexport en 40 procent met binnenlandse vleesafzet. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor."

Rob12342
Rob123426 mei 2023 - 9:24

Deze reactie is verwijderd

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout3 mei 2023 - 13:01

Demonstreren is een recht. Gesubsidieerde belediging is bestuurlijk masochisme.

Valkz
Valkz3 mei 2023 - 12:58

Sommige mensen eisen alleen respect voor de nederlandse vlag als het hen politiek goed uitkomt.

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood3 mei 2023 - 13:30

Vertel eens. Wie eisen alleen respect als het hen politiek goed uitkomt. Wie zijn die "hen"?

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 14:11

@vuurrood Mensen zoals jij.

oproerkraaier
oproerkraaier3 mei 2023 - 16:58

hoppa weer een laag bij grondse jijbak van een van de huistrollen.

Vuurrood
Vuurrood4 mei 2023 - 7:31

GeenProbleem: Vertel eens, zo onder ons, heb jij en je soortgenoten al eens aan jullie partijleider gevraagd of jullie ook in aanmerking komen voor een premie als jullie weer eens iemand hebben "aangemeld" voor jullie tribunalen?

Rob12342
Rob123424 mei 2023 - 14:19

Deze reactie is verwijderd

Sam V
Sam V3 mei 2023 - 12:42

Jammer dat deze mensen die vlag niet twee dagen omkeren, maar dit is nou vrijheid. Laten we vieren dat zij dit zonder repressailles kunnen doen.

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 14:11

Hypocriet gelul hier ook, van die types die normaal iedere vorm van nationalisme verafschuwen maar nu dit hele gebeuren gebruiken als stok om de boeren mee te slaan.

Sonic2
Sonic23 mei 2023 - 15:59

@ GeenProbleem Die "types" die nationalisme verwerpen doen dat omdat( u bent daar een prima voorbeeld van) nationalisme altijd uit loopt op racisme, bekrompenheid. Het schofferen van andersdenkenden. Altijd door radicale drek partijen zoals de PVV en Forum. Al dan niet met het sausje van complotten er om heen. En dan heb ik het nog niet gehad op de opportunisten die er op af komen. De ruziemakers binnen die partijen. Als je naar de sport kijkt dan zie je hoe mensen oprecht trots zijn op het Nederlands vrouwenelftal. Op Max Verstappen. Maar ook op goede prestaties op de Olympische Spelen. Ook wordt op Koningsdag ook door mij met trots de Nederlandse vlag gehesen. En voor de rest worden FDF achtige boeren terecht met de stok geslagen die ze met achterlijk stemgedrag en hun radicale gedrag uitlokken. Net als PVV en Forum stemmers in het dagelijkse leven moeten dealen met hun achterlijk stemgedrag. Oorzaak en gevolg. @ Sam V Ik heb u en Geen Probleem nog NOOIT maar dan ook echt NOOIT zien opkomen voor mijn vrijheid van meningsuiting. Ook nooit voor mensen als Oproerkraaier en Satya. Altijd demoniseren. Dus hou u hypocriete gewauwel over vrijheid voor u, want u past het zeer selectief toe.

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 17:09

@sonic 'Ik heb u en Geen Probleem nog NOOIT maar dan ook echt NOOIT zien opkomen voor mijn vrijheid van meningsuiting. ' Waar heb ik geroepen dat jij iets wel of niet mag roepen? Heb je daar quotes van? 'Die "types" die nationalisme verwerpen doen dat omdat( u bent daar een prima voorbeeld van) nationalisme altijd uit loopt op racisme, bekrompenheid. Waar ben ik een voorbeeld van? Ben benieuwd naar je reactie.

Sam V
Sam V3 mei 2023 - 18:29

@ GeenProbleem Ik heb in het verleden zo vaak gevraagd aan figuren die roepen dat ik iets gezegd zou hebben of dat ik iemand continu verdedigde om met bewijzen te komen. Ze mochten mij citeren. Helaas geen enkele keer een reactie met citaat. Een paar dagen geleden Sonic weer die mij beschuldigde Forum de hand boven het hoofd te houden. Ik citeer: “Iedereen hier( u stond absoluut ook toen aan de verkeerde kant) die Forum de hand boven het hoofd hield kleunde mis.” Heb ik nooit gedaan. Ik ben maar gestopt met bewijs te vragen. Ik negeer dit soort reacties liever.

Rob12342
Rob123426 mei 2023 - 9:23

Deze reactie is verwijderd

Jan Man
Jan Man3 mei 2023 - 12:20

De boeren hebben al zoveel privileges ten opzichte van andere Nederlanders. https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10511469/oud-belastinginspecteur-stop-met-belastingvoordelen-voor-boeren Maar het is nooit genoeg voor ze. Ze wentelen zich liever in zelfmedelijden. Ondertussen komen er ieder jaar meer dieren om in stalbranden. Maar voor beter brandveiligheid demonstreren, dat zal nooit in ze opkomen. Het is triest volk.

Inzicht
Inzicht3 mei 2023 - 12:09

Piekuitstoters, de boeren dus die jarenlang de grootste milieuvervuilers zijn geweest, worden nu en masse miljonair gemaakt op kosten van de belastingbetaler. Toch vinden ze zichzelf vergelijkbaar met oorlogsslachtoffers. Op het platteland hebben krachtvoer en groeihormoon het dikke ik tot ongekende proporties opgeblazen.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood3 mei 2023 - 13:32

Pas op! Voor je het weet heb je de gekende rechtse tot zeer rechtse reaguurders in je nek hijgen!

Gio Servas
Gio Servas4 mei 2023 - 4:59

Top 25 piekuitstoters: https://www.duurzaam-ondernemen.nl/lijst-met-grootste-uitstoters-van-stikstofoxiden-en-ammoniak-bronnen-bekend-gemaakt/ Geen boeren. Verder hebben de boeren de afgelopen descennia al voor meeste reductie van uitstoot gezorgd: https://nos.nl/regio/overijssel/artikel/288322-stikstofonderzoeker-boeren-hebben-al-67-procent-stikstof-gereduceerd-maar-kunnen-nog-meer-doen En zijn ze nog steeds bezig met inovatie. Het is zelfs zo erg dat onze boeren niet zozeer Nederland voeren, maar een groot deel van de wereld en niet alleen voeren, maar ook andere landen helpen om zo duurzaam en functioneel als mogelijk te boeren. Natuurlijk is lang niet alles perfect, maar we zouden het boeren zoals het hier gebeurd wat meer moeten ondersteunen. Als we dit wegjagen, dan steekt een ander soort boeren de kop op en dan worden we b.v. afhankelijk van megastallen uit China of Oost-Europa waarbij die paar megastalletjes hier in Nederland op kinderboerderijen lijken en krijgen we elke dag Genetisch gemodificeerd voedsel van Monsanto binnen. @Vuurrood, als dit rechts/zeer rechts is, het zij zo.

Ranonkel2
Ranonkel23 mei 2023 - 12:04

Tsja, als een land het heden en toekomst van jou gezin kapot wil maken kan ik me indenken dat die vlag omgekeerd blijft. Respect voor die vlag is moeilijk op te brengen als de regering jou al lang niet meer respecteert. Dit heet niks met wel of geen respect richting nabestaanden te maken.

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood3 mei 2023 - 13:37

En die welbekende vee industriëlen welke zich nu achter een omgekeerde vlag verschuilen hebben tientallen jaren de wet niet gerespecteerd! Wel eens van mestfraude gehoord? Wel eens van dierenmishandeling gehoord? En zo zijn er tientallen voorbeelden van wangedrag van deze vee industriëlen! Deze relboeren beseffen niet eens dat zij de maatschappij sympathie, voor die boeren welke wel bereid zijn hun bedrijfsvoering te veranderen, grondig aan het verzieken zijn!

Ranonkel2
Ranonkel23 mei 2023 - 15:32

Vuurrood, "En die welbekende vee industriëlen welke zich nu achter een omgekeerde vlag verschuilen hebben tientallen jaren de wet niet gerespecteerd" Noem eens een aantal bedrijfstakken op waar geen enkele regel word overtreden? Al de bedrijvigheid in nederland maar sluiten?

JanDuine2
JanDuine23 mei 2023 - 19:09

"Dit heet niks met wel of geen respect richting nabestaanden te maken" ... Daar denken die nabestaanden zelf toch totaal anders over! Maar ja, dat interesseert u duidelijk niets, waarmee alles over u gezegd is!

Vuurrood
Vuurrood4 mei 2023 - 7:39

Ranonkel2; Jij schrijft: Noem eens een aantal bedrijfstakken op waar geen enkele regel word overtreden? Al de bedrijvigheid in nederland maar sluiten? Jij weet heel goed dat dit onzin is. Bedrijven die de wet overtreden moeten gewoon aangepakt worden. Als jij of ik de wet overtreden hebben komen we ook voor het hekje. Een gedeelte van de boeren, en dan met name de vee industriëlen, hebben jarenlang de wet overtreden en werden/worden zelden tot nooit vervolgd! Dit geldt trouwens niet alleen voor die vee industriëlen. Vissers, en met name tongvissers, kunnen er ook wat van.

Ranonkel2
Ranonkel24 mei 2023 - 14:23

Vuurrood. Onzin? Noem eens een bedrijfstak waar geen misstanden zijn. Jij weet heel goed dat overal rotte appels zijn.... Voor het gemak scheer je al de vee boeren over 1 kam

Smitke
Smitke3 mei 2023 - 11:52

Ben van het platteland en beb voor de boeren , maar op zo`n dag haal je de vlag weg of hangt hem weer goed op. Tenminste als je iets van fatsoen hebt.

aeverhoog
aeverhoog3 mei 2023 - 11:49

Het is in ieder geval fijn dat de boeren duidelijk maken waarom ze zich destijds zo makkelijk bij de NSB aansluiten.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 mei 2023 - 12:16

Hoe weet jij dat?

Danowitz
Danowitz3 mei 2023 - 13:18

Ha, ha het was de Nederlandse regering die van het begin af aan meewerkte met de Duitsers en ze werkelijk geen strobreed in de weg legde. En die extreem laffe koningin Wilhelmina vluchtte als een bange haas.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 mei 2023 - 14:00

"En die extreem laffe koningin Wilhelmina vluchtte als een bange haas." Doet met denken aan haar achterkleinzoon die naar Griekenland vluchtte. We wachten nog steeds op excuses voor hetgeen zijn overgrootmoeder in de oorlog gedaan heeft. Als hij excuses voor andere zaken kan aanbieden, moet dit toch een peulenschil zijn.

Ranonkel2
Ranonkel23 mei 2023 - 15:34

En het waren veelal de boeren die onderduikers onderdak boden. Wat wil je nu eigenlijk zeggen?

Martin van der Linde
Martin van der Linde3 mei 2023 - 10:52

GP en Gelijk, eerst een leugen verzinnen om er vervolgens anderen respectloos mee om de oren te slaan.

∆
3 mei 2023 - 10:46

De vlag evenwichtig respecteren is niet vies. Evenwichtig patriotisme is niet vies. De vlag en patriottisme claimen. En bovendien beweren dat jouw politieke minderheid spreekt namens hèt volk. Dát is vies.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 mei 2023 - 10:33

Geep en ihag doen alvast een achterlijke domrechtse aanname om stemming te maken. Alsof ter linkerzijde nimmer respect zou hebben bestaan voor onze nationale driekleur. Deze toxische reaguurders salueren ongetwijfeld de nsb-prinsenvlag.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 mei 2023 - 12:17

Ik herinner met nog diverse debatten in de Tweede Kamer waar Links nogal moeilijk deed over het hangen van de Nederlandse vlag in de plenaire zaal.

Vuurrood
Vuurrood3 mei 2023 - 13:40

IHAG: We kunnen gerust stellen dat jouw herinnering nogal selectief is. Meestentijd gespeend van iedere realiteitszin en al helemaal niet waarheidsgetrouw!

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 10:07

Heel bijzonder hoe links opeens iets 'geeft' om onze vlag, nationalisme is toch 'vies' ?

14 Reacties
yitsan
yitsan3 mei 2023 - 10:38

Een nationale vlag representeert de natiestaat, maar niet noodzakelijk nationalisme, zeker niet in de radicalere vormen. Ik vind dat helemaal niet zo bijzonder.

Proletarier
Proletarier3 mei 2023 - 10:56

@ Geen probleem Dit gaat niet om nationalisme. Dit gaat om de dodenherdenking en de mensen die hebben geleden in de oorlog, snap jij uberhaubt wel iets van medemenselijkheid?

MG1968-2
MG1968-23 mei 2023 - 11:24

@GeenProbleem Ik kan tegelijkertijd niets hebben met nationalisme en toch erkennen dat voor mensen die willen herdenken de vlag een belangrijk symbool kan zijn, dus zo bijzonder vind ik dat niet. Ook bij de vlag zelf maakt het mij (want voor mij geen belangrijk symbool) niet uit hoe de vlag en is mijn afkeer gericht op de draaier juist omdat deze daarmee laat zien hoe de rest van de wereld de boom in kan en het gaat om de draaier en niets dan de draaier. Maar als je dat wel vind heb ik ook een raadseltje voor jou. Hoe duid je dan die nationalisten die de bezoedeling van die voor hen belangrijke vlag nu ineens toejuichten? Ik denk dat dat komt omdat ze zich herkennen in het extreem rechtse karakter van de draaiers. Hoe zie jij dat?

Zandb
Zandb3 mei 2023 - 11:27

Probleem Mag links rechts nog aanspreken op hun blijkbaar hypocriete nationalisme , vaak verbeeld door de Nederlandse vlag? Of mag dat ook al niet, in een vrij land?

badgast
badgast3 mei 2023 - 11:28

@Eenprobleem, de techniek die je toepast wordt ook wel "Straw man argument" genoemd. Hoe droevig je dat ook vindt, de hoeveelheid mensen ter linkerzijde die geen respect heeft voor dodenherdenking nadert tot nul.

PVDB2
PVDB23 mei 2023 - 11:45

Een omgekeerde vlag, dus met blauw boven, lijkt veel op de op de Oranjevlag, de vlag die de NSB'ers gebruikte tijdens de Tweede Wereldoorlog. NSB collaboreerde met agressor en bezetter, Nazi Duitsland. De Nationalistische organisatie, die trekken had van fascisme, had het niet op de joodse bevolking of het verzet. Op 4 en 5 mei herdenken we de doden en Bevrijdingdag. De dag Nederland bevrijd werd van de bezetter. Nationalisme heeft in het verleden alleen maar ellende gebracht. (Burger) Oorlogen zoals in de Eerste en Twee Wereldoorlog, Voormalig Joegoslavië. Iemand die dat niet begrijpt, bagatelliseert of gewoon om het tegen zijn, zou inderdaad eens met de nazaten van verzetsstrijders, joodse families of militairen moeten gaan spreken. Het gaat dan niet om enkele maar om vele. Echter, veel (extreem) rechtse kiezer hebben als wonderboys een voorliefde voor types die met een Oranjevlag geen probleem hebben. Een reactie zoal je geeft Geen Probleem is eerder zacht ridicuul maar vooral vrij dom rechts zoal je wel vaker hier tegen komt.

Folkward
Folkward3 mei 2023 - 11:50

Ten tijde van het schrijven van jouw reactie, had je de andere reactie nog niet eens gelezen. Dus je baseert je karakterisering voor (heel) links... op de ene cartoon die geplaatst op Joop. Laten we zeggen dat ik dat 'interessant' vind en dat het meer zegt over jouw mindset, dan over 'links'. Een paar keer per jaar de vlag uit, vind ik oké. Gedweep met de vlag vind ik zielig, kennelijk wil je dan je identiteit af laten hangen van je eigen idee van een groep, die in werkelijkheid heterogeen is, maar oké. Toen de boeren de vlag omdraaiden, gaven ze aan dat ze lak hadden aan de (wetten en afspraken van de) rest van Nederland. Voor het gezamenlijk belang wat minder boeren zou uit patriottisch oogpunt en solidariteit geen probleem moeten zijn. Maar het was Boeren-Nederland dat in last was, dus dan zijn alle vlaggen en acties geoorloofd. Dat men verwachtte dat de boeren de vlag weer terugdraaien vind ik naïef, ze hadden zich immers al onttrokken aan de idee van een gezamenlijk Nederland, waarin wetten en afspraken gelden. Dat men dan verwacht dat zij zich houden aan een vlaginstructie, is op hoop gebaseerd. Ik woon ver van de Randstad, in een provinciestadje. Aandacht voor de periferie: prima. Maar daar staat het blauw-wit-rood niet voor. Dat staat voor: "we hoeven ons niet aan de regels te houden".

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout3 mei 2023 - 12:35

Walgelijk rechts eist de Nederlandse vlag op. Hinter uns marschiert ein Gespenst.

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 14:07

@MG1968 'Ik kan tegelijkertijd niets hebben met nationalisme en toch erkennen dat voor mensen die willen herdenken de vlag een belangrijk symbool kan zijn, dus zo bijzonder vind ik dat niet.' Dat is een valide punt.

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 14:07

@Folkward 'Dat men verwachtte dat de boeren de vlag weer terugdraaien vind ik naïef, ze hadden zich immers al onttrokken aan de idee van een gezamenlijk Nederland, waarin wetten en afspraken gelden. ' Nee hoor, dat is pertinente onzin; niemand staat boven de wet. Dus dit verzin je gewoon.

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 14:09

@badgast 'de techniek die je toepast wordt ook wel "Straw man argument" genoemd. Hoe droevig je dat ook vindt, de hoeveelheid mensen ter linkerzijde die geen respect heeft voor dodenherdenking nadert tot nul.' 'Links' gebruikt dit hele gebeuren omtrent die vlaggen alleen maar als stok om de boeren mee te slaan.

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 15:34

@folkward 'Een paar keer per jaar de vlag uit, vind ik oké. Gedweep met de vlag vind ik zielig, kennelijk wil je dan je identiteit af laten hangen van je eigen idee van een groep, die in werkelijkheid heterogeen is, maar oké.' En voor de duidelijkheid: ik sta er net zo in als jij; ik ben ook niet van mening dat die vlag heilig is zoals ze bijvoorbeeld in Amerika vinden.

Adaestuo
Adaestuo3 mei 2023 - 19:10

@GeenProbleem "Heel bijzonder hoe links opeens iets 'geeft' om onze vlag, nationalisme is toch vies?" Persoonlijk heb ik helemaal niets met vlaggen en nationale identiteit. Een vlag is voor mij niet meer dan een veredelde bovenmaatse vaatdoek welke slechts een betekenis heeft die het door mensen is toegedicht. Wat mij echter helemaal niet bevalt bij de omgekeerde vlaggen als vorm van protest zijn de vergelijkingen met gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog, omdat daarmee die gebeurtenissen worden gebagatelliseerd. Misschien zou jij dat beter begrijpen als jezelf een nazaat zou zijn van iemand die de holocaust heeft overleefd, maar zoals ik dan ook al zei, misschien. En juist omdat jij er vaak zo prat op gaat dat je tegen dictaturen bent valt het jou extra zwaar te verwijten dat je niet opstaat tegen mensen die als vorm van protest met hun opmerkingen de historische werkelijkheid bagatelliseren. Ga daar maar eens goed over nadenken voordat je zomaar weer wat wil opmerken.

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 20:58

@adaestuo 'En juist omdat jij er vaak zo prat op gaat dat je tegen dictaturen bent valt het jou extra zwaar te verwijten dat je niet opstaat tegen mensen die als vorm van protest met hun opmerkingen de historische werkelijkheid bagatelliseren.' Ik ben het er persoonlijk ook niet mee eens maar ze hebben wel de vrijheid om dit te doen, stel je voor dat we in een land zouden leven waar je de bak in zou draaien omdat je een vlag omdraait? 'Misschien zou jij dat beter begrijpen als jezelf een nazaat zou zijn van iemand die de holocaust heeft overleefd, maar zoals ik dan ook al zei, misschien.' Totaal niet relevant, ik begrijp de holocaust heel erg goed.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 mei 2023 - 10:06

Het verbaast mij nog steeds dat mensen die vlaggen eerder als onnodig nationalistisch vertoon beschouwden, nu een ander een vlag op een bepaalde manier gebruikt ze ineens wel iets met de vlag zeggen te hebben. Ik vind het overigens niet chique om de vlag op vier mei te laten hangen. Gewoon weghalen en op 6 mei weer terughangen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 mei 2023 - 11:10

Gewoon weghalen kan ook.

Zandb
Zandb3 mei 2023 - 11:33

Gelijk Ik heb niets met vlaggen, hoe dan ook. Ik erger me alleen rood, wit en blauw alleen aan, mensen die te kennen willen geven dat ze zich, nota bene, als Nederlander tekort gedaan * voelen. Pas als de boeren namelijk hun zin krijgen, dan kan de vlag weer 'normaal'. In dit geval extra schrijnend omdat ze zich - ik hoop dat het toch uit een soort van onnozelheid is en al s het impliciet - met oorlogsslachtoffers vergelijken.

Proletarier
Proletarier3 mei 2023 - 14:03

@ IHAG Mag ik ten eerste even vaststellen dat jij eigenlijk nooit gelijk hebt. Dan even specifiek over de op de kop vlaggen. Het gaat mij er niet om dat de vlag op de kop hangt. Het gaat mij erom wat de op de kop draaier er mee wil zeggen. Het toont de dom rechtsheid van de betreffende persoon aan. Het egoisme die hen als boer blijkbaar het recht geeft om dit hele land in de stikstof en mest af te laten zakken. Dit alles ingegeven door een dikke laag korte termijn winstbejag en eigenbelang. En daarvoor mag de rest van dit land bloeden. Even voor de duidelijkheid. Dit land behoort niet toe aan de dom rechtse boeren, dit land is voor ons allemaal.

GeenProbleem
GeenProbleem3 mei 2023 - 17:14

@proleet 'Dit land behoort niet toe aan de dom rechtse boeren, dit land is voor ons allemaal. ' Dan richt je toch gewoon een politieke partij op?