Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Boze boeren brengen natuur nog meer schade toe door oeroude bomen te vernietigen

  •  
27-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
22310 keer bekeken
  •  
ANP-451024630

Boze boeren hebben maandag uit protest tegen het besluit dat ze de natuur minder mogen vernietigen, de natuur nog meer vernietigd, namelijk door oude bomen om te zagen. In de Krimpenerwaard werden honderd knotwilgen tot onder de knot weggevaagd.

Veehouder Floor de Jong zegt tegen het AD dat de vernietigingsactie symbool staat voor ‘het kaalslagbeleid van de regering’: ‘De bomen zijn nu ten dode opgeschreven. Die overleven dit niet.’ De bomen waren zo oud, dat sommige ervan nog door de overgrootvaders van De Jong zijn geplant, aldus de veeboer. 

Maandag hebben de boeren op meerdere plekken in het land weer op kenmerkende wijze actiegevoerd. Zo werden snelwegen geblokkeerd met trekkers en gedumpte balen hooi. Op sociale media is een video te zien waarop een boer al rijdend een hoeveelheid mest over de snelweg uitstrooit.

Update:

De veeboer die zich schuldig maakt aan natuurvernietiging ontving de afgelopen jaren ruim 4 ton aan subsidie, onder meer om de natuur te beschermen. Dat meldt onderzoeksjournalist Ties Joosten van Follow The Money op Twitter.

correctie: Eerst stond vermeld dat het om een subsidie van 3,5 miljoen ging. Dat was een vergissing van ons, red. Joop

Meer over:

boze boeren,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

Andreas4
Andreas429 jun. 2022 - 15:03

Het zou niet meer dan billijk zijn dat die boer die 4 ton subsidie terugbetaalt aan het rijk in de vorm van een fikse boete. Dat waren o.a. mijn belastingcenten!

Uiventje
Uiventje28 jun. 2022 - 21:49

Hoe denken jullie dat die bomen knotwilg zijn geworden? Over drie jaar ziet niemand het meer. Zijn dan nog steeds knotwilg maar iets lager

1 Reactie
Andreas4
Andreas429 jun. 2022 - 15:01

Je weet niet echt hoe wilgen geknot worden en een knotwilg worden, als je dat denkt. Dat is het probleem in dit landje: iedereen heeft een mening en denkt zelfs te weten hoe het zit. Maar het is gewoon hun eigen bubbeltje. Jammer...

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert28 jun. 2022 - 17:10

Hoe genoeglijk rolt het leven des gerusten landmans heen, die zijn zalig lot, hoe kleen, om geen koningskroon zou geven! ________________________ (van Hubert Korneliszoon Poot; voor meer zie: https://www.dbnl.org/tekst/poot001dich01_01/poot001dich01_01_0068.php)

hansbromet
hansbromet28 jun. 2022 - 16:55

Dit is toch verschrikkelijk. En dat door mensen die de straat op gaan omdat zij (mede) de natuur zouden beschermen

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout28 jun. 2022 - 12:53

Gemelijk geboerte tast naar troebele sentimenten om de waarheid te muilkorven, gnuivend op de klompendans van rabiate rechtse regulisten

Paul250371
Paul25037128 jun. 2022 - 10:13

https://krapuul.nl/steenrijke-boer-kapt-uit-protest-100-oude-knotwilgen/ Het frappante is dat deze boer ook gemeenteraadslid is. SGP.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2022 - 13:01

Paul Ik heb het gelezen. Als God hem niet vergeeft doet zijn gemeenschap dat wel. Verschrikkelijk toch? Is overigens niet voor het eerst gebeurd dat heel oude bomen worden gekapt terwijl er een verbod op ligt. Ze betalen die boete en zijn er weer vanaf. Wij ook trouwens. 'Aflaten' kun je tegenwoordig kopen!

De 10e persoon
De 10e persoon28 jun. 2022 - 10:04

Deze regering escaleert en de boeren escaleren. Daartussen de politie die letterlijk met de poten in de stront staat en het op mag knappen.

Leovana
Leovana28 jun. 2022 - 9:15

Hebben de boeren groot gelijk door ook dit probleem door te geven aan de volgende generaties? Hoe zat dat ook al weer met die zachte dokters en de wonden die ze maken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2022 - 7:59

Knotwilgen zijn beeldbepalend voor een bepaald type landschap. Dat zijn ook de populieren die bij bosjes aan het verdwijnen zijn.

2 Reacties
Beisser
Beisser28 jun. 2022 - 10:29

'Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, En rijen ondenkbaar ijle populieren als hoge pluimen aan den einder staan' Mooi hè en dat gaat allemaal verloren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2022 - 10:46

Boeren zijn ook niet de enige natuurvernietigers https://www.rijnmond.nl/nieuws/164040/duizend-knotwilgen-kappen-was-blunder-van-waterschap

Halas
Halas28 jun. 2022 - 7:18

Gaan we nu eenzijdig alleen op de boeren afgeven? Is er dan niemand die eens journalistiek duikt in de vraag waarom ooit iemand exact de meest waanzinnige stikstofnormen heeft vastgesteld voor ons en waarom dat niet 50 tandjes minder kan? Of waarom er 160+ Natura 2000 gebieden zijn gecommuniceerd naar Brussel, en waarom die incl postzegels? Nee het journaille start bij ' er zijn 160 gebieden' en 'de stikstof norm is..'. Maar goed de peilingen laten zien dat er een eind komt aan de extreme milieu drammerigheid van ondemocratische groepjes zoals Milieudefensie ( heb ik die gekozen?).

5 Reacties
r v b
r v b28 jun. 2022 - 8:57

70% van Nederland wordt in beslag genomen door ruim 50.000 boerenbedrijven, en dan zijn een paar natura2000 gebieden het probleem? Dat is de omgekeerde wereld.

onyxcumulus
onyxcumulus28 jun. 2022 - 9:58

Halas, Het zijn toch de boeren die met hun destructieve opstelling het e.e.a. veroorzaken?! Dan mag je ze ook keihard aanpakken en doorlichten

Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 10:13

"Gaan we nu eenzijdig alleen op de boeren afgeven?" Jij weet van andere actievoerders die snelwegen aan het blokkeren zijn, bomen aan het omzagen en mensen met de dood bedreigen? Wie dan? Waar dan? " Is er dan niemand die eens journalistiek duikt in de vraag waarom ooit iemand exact de meest waanzinnige stikstofnormen heeft vastgesteld voor ons en waarom dat niet 50 tandjes minder kan?" Waarom blijf je dezelfde al ontkrachtte onzin verhullen in vragen die allang beantwoord zijn? "Maar goed de peilingen laten zien dat er een eind komt aan de extreme milieu drammerigheid van ondemocratische groepjes zoals Milieudefensie ( heb ik die gekozen?)." Niet alles is een kwestie van meningen of democratie, hoe graag je dat ook zou willen.

r v b
r v b28 jun. 2022 - 11:20

wie heeft er ooit gestemd op de extreem drammerige terreurboeren die nu branden stichten, op snelwegen rijden met trekkers en de boel blokkeren, bomen slopen en onze leefomgeving vervuilen? Dat zijn geen boeren, maar geharde criminelen die direct onteigend moeten worden en achter de tralies moeten belanden, in sommige gevallen is wellicht TBS ook op zijn plaats.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2022 - 13:03

Die stikstofnormen zijn niet waanzinnig! Dat waren ze in 1973 al niet toen al precies dezelfde plaatjes op tafel lagen.

Primarch
Primarch28 jun. 2022 - 7:14

Opgehitst tuig wat bang is om hun dikke subsidies kwijt te raken. Als je alleen kunt overleven door subsidies en dan gaat klagen als je (waarschijnlijk riant) uitgekocht gaat worden, dan ben je in mijn ogen geen goede ondernemer.

2 Reacties
itsme3
itsme328 jun. 2022 - 10:47

Ze zijn meer bang om alles kwijt te raken. Die dikke landbouw subsidies gaan hoofdzakelijk naar Frankrijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2022 - 13:05

Aha Itsme, zoals die Nederlandse heerboer die ook in Frankrijk zo'n boerenoptrekje met 'huisdieren' had.

adamgmail
adamgmail28 jun. 2022 - 7:13

Het meest pijnlijke van deze hele problematiek is dat het weinig te maken heeft met milieu en natuur, het gaat om de grond. Men wil meer huizen bouwen, meer industrie en snelwegen en daar is ruimte voor nodig, en veel van deze ruimte is wel bij de boeren aanwezig. Wees dan als overheid eerlijk en zeg het gewoon:" Wij hebben jullie grond nodig om Nederland leefbaar te maken voor de volgende generaties. De jeugd heeft betaalbare huizen nodig en Nederland wordt over een aantal jaren de kennis- en transporthub van Europa, en hier is ruimte voor nodig". Je bereikt meer mee als je transparant bent. Wat een boer niet begrijpt is een of ander mager kereltje die van alles roept over rekenmodellen die alleen voor NL gelden (de Duitsers lachen zich kapot) beestjes die 100 jaar geleden hier leefden en terug moeten komen en Sojabonen die gezond zijn maar wel uit de landbouwgebieden in de Amazone moeten komen.

5 Reacties
Proletarier
Proletarier28 jun. 2022 - 8:51

@ adamgmail Ik ben heel erg blij dat we stikstof normen hebben en natura 2000 gebieden. Ik vind natuur veeeeeeeeeeeeel belangrijker dan het economische belang van een paar boeren. Om over het belang van het volk nog maar te zwijgen. Die wil gewoon betaalbare woningen. Maar het is mij allang duidelijk dat de rechtse medemens niks geeft om natuur en milieu. Dat was vroeger al zo en dat is nog niet veranderd. Het enige dat voor jullie telt is korte termijn winstbejag. Heel weldenkend links Nederland zegt al decennia dat we af moeten van de intensieve land en veehouderij. En recht NL en de boeren maar op CDA en VVD stemmen. En maar subsidies ontvangen uit brussel. En onze leefomgeving maar vervuilen. Toen wilde ze niet luisteren dan is het nu tijd om op de blaren te zitten Ik heb 0 respect voor dreigboeren en ander ongeschoren boeren schorem wat denkt mensen zo te kunnen intimideren. Misschien eens langs gaan bij mark van den Oever met een stuk of 1000 dieren activisten. Gewoon voor de gein even op de koffie. Moet kunnen toch of denk je dat hij dan verdrinkt in zijn eigen tranen van zelfmedelijden?

DaanOuwens
DaanOuwens28 jun. 2022 - 9:02

@ adamgmail Jij schrijft: Het meest pijnlijke van deze hele problematiek is dat het weinig te maken heeft met milieu en natuur, het gaat om de grond. Het is vooral pijnlijk dat jij niets snapt van de problematiek. Om voldoende grond te hebben om te bouwen is slechts een fractie van de beschikbare grond nodig. https://www.clo.nl/indicatoren/nl0061-bodemgebruikskaart-voor-nederland De huidige 17 miljoen vinden huisvesting op 7% van het grondgebied. Het probleem is dus niet de grond maar de boeren. Daardoor wordt er al zo veel stikstof uitgestoten dat er niet gebouwd kan worden. Doe maar geen nieuwe poging aan anderen uit te leggen hoe het zit als je niets van het probleem weet.

Leovana
Leovana28 jun. 2022 - 9:16

Wat ben jij goed geïnformeerd. Op Facebook gevonden of zelf onderzocht?

Paul250371
Paul25037128 jun. 2022 - 10:01

"Wees dan als overheid eerlijk en zeg het gewoon:" Wij hebben jullie grond nodig om Nederland leefbaar te maken voor de volgende generaties. De jeugd heeft betaalbare huizen nodig en Nederland wordt over een aantal jaren de kennis- en transporthub van Europa, en hier is ruimte voor nodig". Je bereikt meer mee als je transparant bent. " Ik weet nog dat tijdens het verkiezingsdebat dat Klaver de vloer aanveegde met leeghoofd Hoekstra. "Het is heel simpel mijnheer Hoekstra, afschalen van boerenbedrijven en huizen bouwen. Of niet. Aan u de keuze." Ga nou niet doen of het huizen bouwen niet door de overheid als punt werd en wordt aangebracht.

Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 10:15

"Het meest pijnlijke van deze hele problematiek is dat het weinig te maken heeft met milieu en natuur, het gaat om de grond." Ware het niet dat dat helemaal het doel niet is. " Men wil meer huizen bouwen, meer industrie en snelwegen en daar is ruimte voor nodig, en veel van deze ruimte is wel bij de boeren aanwezig. " Onzin, het gaat om de stikstof uitstoot. Huizen worden rond bestaande kernen gebouwd, niet midden in weilanden. Wegen net zo goed. "Wees dan als overheid eerlijk en zeg het gewoon:" Wij hebben jullie grond nodig om Nederland leefbaar te maken voor de volgende generaties. De jeugd heeft betaalbare huizen nodig en Nederland wordt over een aantal jaren de kennis- en transporthub van Europa, en hier is ruimte voor nodig". Je bereikt meer mee als je transparant bent. " Je bereikt er niks mee als je volslagen onzin uitkraamt. "Wat een boer niet begrijpt is een of ander mager kereltje die van alles roept over rekenmodellen die alleen voor NL gelden (de Duitsers lachen zich kapot) beestjes die 100 jaar geleden hier leefden en terug moeten komen en Sojabonen die gezond zijn maar wel uit de landbouwgebieden in de Amazone moeten komen. " Gelukkig dan dat het bovenstaande onzin is.

Cornogsteedsboosoprutte
Cornogsteedsboosoprutte28 jun. 2022 - 6:44

Laat deze regering maar eens naar zich zelf kijken. Heeft niemand in de gaten hoeveel bomen onze overheid dagelijks laat kappen om die vuile BIOMASSA centrales te laten draaien? ZO GAAT DE NATUUR NAAR DE KLOTE!! Cor Middenbeemster

1 Reactie
Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 10:15

Wat een dom whataboutisme.

E.Hop
E.Hop28 jun. 2022 - 4:48

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

6 Reacties
Primarch
Primarch28 jun. 2022 - 7:10

Whataboutism

Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 7:31

Wat een infantiel whataboutisme.

Paul250371
Paul25037128 jun. 2022 - 10:02

Nee dat is het ook niet.

Beisser
Beisser28 jun. 2022 - 10:37

Een lapmiddel natuurlijk, maar het gebeurt wel binnen een streng herbebossingsprogramma. Voor elke boom die gekapt wordt wordt minstens een jonge boom teruggeplant.

Andreas4
Andreas429 jun. 2022 - 15:25

Maar dat gebeurt ook helemaal niet E. Hop. Welk bos is er afgelopen pakweg q0 jaar omgezaagd voor de biomassa centrales? Je weet (misschien) van de klok maar nooit gehoord over die zo belangrijke klepel.

Jan Wijn
Jan Wijn6 jul. 2022 - 8:24

Er worden geen bossen omgezaagd voor biomassacentrales. We hadden in Nederland productiebossen van veel Scandinavisch dennenhout ooit geplant door Staatsbosbeheer en bedoeld voor de mijnbouw en kisten/pallets en paaltjes voor omheiningen van graslanden. De mijnen zijn al zestig jaar gesloten en het productie dennenhout gaat in onze bossen grotendeels plaatsmaken voor loofbomen. Hout dat verder nergens voor geschikt is gaat naar de biomassacentrales.

EenMening3
EenMening327 jun. 2022 - 23:04

Los van de acties, die niet altijd even verstandig zijn, gaat het uiteindelijk om een afweging van (tegengestelde) belangen. Aan de ene kant boerengemeenschappen die door de stikstofplannen zwaar getroffen worden, aan de andere kant de natuur die bedreigd wordt door stikstof. Links heeft vooral oog voor de natuur, voor dieren en planten. Rechts heeft ook oog voor de ingrijpende gevolgen van de stikstofplannen voor boerengemeenschappen, voor mensen. De stikstofmaatregelen kunnen in de praktijk soms wonderlijk uitpakken. Zo ook in de buurt van Natura-2000 gebied Dwingelderveld (Drenthe). De A28 loopt vlak lands dit natuurgebied, rechts van de snelweg zit vuilverwerkingsbedrijf Atterra Wijster. Dat mag allemaal wel, maar de boeren die daar tussenin zitten, die moeten weg.

4 Reacties
Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 7:33

" Aan de ene kant boerengemeenschappen die door de stikstofplannen zwaar getroffen worden, aan de andere kant de natuur die bedreigd wordt door stikstof." Behalve dat die stikstof crisis niet uit de lucht is komen vallen en de leefbaarheid van de natuur toch echt belangrijker is dan het kunnen blijven door boeren op de huidige manier. "Links heeft vooral oog voor de natuur, voor dieren en planten." Bullshit. De genoemde dingen zijn niet alleen belangrijk an sich, maar ook voor het leefbaar houden van Nederland voor mensen.

Gentleman
Gentleman28 jun. 2022 - 10:07

Rechts heeft nog nooit oog gehad voor mensen, alleen maar voor geld.

Beisser
Beisser28 jun. 2022 - 10:15

[‘Los van de acties, die niet altijd even verstandig zijn, gaat het uiteindelijk om een afweging van (tegengestelde) belangen. Aan de ene kant boerengemeenschappen die door de stikstofplannen zwaar getroffen worden, aan de andere kant de natuur die bedreigd wordt door stikstof.’] Foute redenering. Het gaat niet om boer v s natuur. Het gaat om enerzijds een beroepsgroep die decennialang onmatig geprofiteerd heeft van royale subsidies en snelle leningen, ten koste van milieu en dierenwelzijn en met veronachtzaming van de steeds ernstiger waarschuingrn van deskundigen. Deze waarschuwingen dateren al van de vroege 70er jaren vorige eeuw (rapport “Grenzen aan de groei” Club van Rome, 1972 en vele andere in de decennia daarna.) Anderzijds een leefbare toekomst voor henzelf en hun opvolgers, de samenleving en de hele wereldbevolking. Met een gezonde biodiversiteit (voor zover die nog te redden is), een stabiel biologisch evenwicht, een gezonde atmosfeer en een zeespiegel die niet boven een beheersbaar peil stijgt. Van iedereen wordt een evenredige bijdrage aan dit herstel verwacht. Dat doet pijn. Bij iedereen. Dat de boerenberoepsgroep protesteert is dan ook onredelijk. Zij hebben onevenredig kunnen profiteren van de “groei-groei-groei-politiek wereldwijd. Dat hun aandeel in het herstel nu in hun ogen onevenredig groot is, is daarom terecht.

rosarosa
rosarosa28 jun. 2022 - 10:21

Links heeft oog voor de toekomstige leefbaarheid, rechts blijft hangen in een geïdealiseerd verleden en heeft traditioneel alleen oog voor geld ten koste van alles .

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 jun. 2022 - 21:31

Stomme rijke mannen macht. "Tart me niet in mijn zin of ik maak je dood". En die zwakke wil. "Zie je wel het geweld wat je me hebt geforceert te doen door te klagen?". En het is nogal mafia. "als je me niet miljoenen geeft zonder je rechten te hebben maak ik de boel die je liefhebt kapot"

1 Reactie
Halas
Halas28 jun. 2022 - 7:21

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kuifje3
Kuifje327 jun. 2022 - 21:00

Kom kom… knotwilgen oeroud? Ik vermoed dat dit wel meevalt. Wilgen groeien knetterhard en zijn in no time weer volgroeid. Ze zijn het beste te vergelijken met onkruid. In een paar jaar groeit een wilg uit tot een hele grote boom. De acties van de boeren worden langzaam maar zeker steeds grimmiger. Dit soort acties zijn kinderspel vergeleken met wat er allemaal kan gaan gebeuren. Boeren zijn razend om wat hun al jaren wordt aangedaan. Ik heb het dan niet uitsluitend om wat deze regering doet, maar al jaren krijgen ze maatregel op maatregel voor de kiezen. Maatregelen die niet bepaald altijd even doordacht zijn. Praat eens met een willekeurige boer. Proef de frustratie en machteloze woede. Vraag maar naar de stallen die ze moesten bouwen en die nu dankzij de overheid niet gevuld mogen worden. Vraag maar eens hoe het zit met “gemankeerd” vee dat met subsidie van onze overheid hierheen wordt vervoerd om hier geslacht te worden. Vraag maar naar die melkquota die los werden gelaten om vervolgens op een andere manier weer te worden opgelegd. Vraag naar de arbeidsongeschiktheidsregels die voor boeren werden veranderd in hun nadeel. Vraag naar al dat geld dat anderen verdienen aan hun producten. Boeren hebben alle reden om kwaad te zijn. Nee, niet alle acties zijn goed te praten, maar niets doen of met een vlaggetje op het Malieveld staan heeft geen zin meer.

7 Reacties
Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 7:35

"Kom kom… knotwilgen oeroud? Ik vermoed dat dit wel meevalt." Tuurlijk, waarom zouden we naar de feiten kijken als we ook de vermoedens van Kuifje3 kunnen aannemen? "Wilgen groeien knetterhard en zijn in no time weer volgroeid." 30 centimeter per jaar. Dat is relatief snel, maar betekend niet dat ze binnen 'no time' weer volgroeid zijn. Zeker niet als ze afsterven.

Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 7:37

" Ze zijn het beste te vergelijken met onkruid." In geen enkel opzicht. " In een paar jaar groeit een wilg uit tot een hele grote boom." Als ze niet eerst afsterven door de aangerichte schade ja. En dan nog? Wat geeft hun het recht om bomen te vernielen die niks, maar dan ook niks gedaan hebben? "De acties van de boeren worden langzaam maar zeker steeds grimmiger. Dit soort acties zijn kinderspel vergeleken met wat er allemaal kan gaan gebeuren." Is dit een poging tot een beroep op relativisme? Van, het is kan nog erger, dus dit moet kunnen? Wat een onzin.

Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 7:38

" Boeren zijn razend om wat hun al jaren wordt aangedaan." Ja, stel je voor. Jarenlang subsidies krijgen en nauwelijks verantwoording afleggen. Jarenlang de hand boven het hoofd gehouden en mogen uitbreiden op de loze belofte dat ze in de toekomst minder zouden uitstoten. Vreselijk inderdaad. Daarnaast zijn ze ook al decennia lang gewaarschuwd dat deze manier van boeren niet houdbaar is.

Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 7:41

" Ik heb het dan niet uitsluitend om wat deze regering doet, maar al jaren krijgen ze maatregel op maatregel voor de kiezen. Maatregelen die niet bepaald altijd even doordacht zijn." Maatregelen die, tot voor kort, vooral de boeren ontzagen, in plaats van dwongen zich aan te passen. "Praat eens met een willekeurige boer." Het meervoud van anecdote is nog steeds niet data. En wat nou als de willekeurige boer die ik aanspreek het eens is met de stikstof maatregelen? Wat dan Kuifje? "Proef de frustratie en machteloze woede." Die proef ik ook bij het onderwijs, de zorg en andere sectoren. Toch weten die zich wel aan de wet te houden, geen vernielingen aan te richten en geen doodsbedreigingen te uiten. " Vraag maar naar de stallen die ze moesten bouwen" Onzin, ze moesten niets en zeker niet van de overheid. Er zijn ook kleinschalige boeren in Nederland. Ze wilden zoveel mogelijk winst maken, ten koste van alles.

Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 7:43

" en die nu dankzij de overheid niet gevuld mogen worden. Vraag maar eens hoe het zit met “gemankeerd” vee dat met subsidie van onze overheid hierheen wordt vervoerd om hier geslacht te worden. Vraag maar naar die melkquota die los werden gelaten om vervolgens op een andere manier weer te worden opgelegd. Vraag naar de arbeidsongeschiktheidsregels die voor boeren werden veranderd in hun nadeel. Vraag naar al dat geld dat anderen verdienen aan hun producten. " Vraag naar de miljoenen subsidie die ze hebben gekregen. Vraag naar de decennia van waarschuwingen die ze hebben gekregen. Vraag naar hoe ze de hand boven het hoofd is gehouden met PAS. "Boeren hebben alle reden om kwaad te zijn." Sommige boeren misschien. Veel van diegenen die protesteren hebben decennia lang de kop in het zand gestoken en eisen daar nu geen consequenties van te voelen. " Nee, niet alle acties zijn goed te praten, maar" Je kunt zo'n stelling niet volgen met een maar. Of iets is niet goed te praten of je kunt er wel op afdingen. Het kan niet allebei. " niets doen of met een vlaggetje op het Malieveld staan heeft geen zin meer." Het protestrecht is niet absoluut en zonder voorwaarden.

Beisser
Beisser28 jun. 2022 - 10:41

Ik heb twaalf jaar geleden een wilg in m'n tuintje geplant. Dat is nu een knotwilg met een stamdiameter van ± 15 cm. De omgehakte bomen waren zo te zien minstens een halve meter dik. Nog gepoot door de overgrootvader van de zaagmaniak. Bovendien een kenmerkend element in het hollandse landschap dat een belangrijke bijdrage levert aan de schoonheid ervan. Wat een barbaar die boer.

Andreas4
Andreas429 jun. 2022 - 15:36

Jouw vermoeden is nergens op gebaseerd en je gebruikt je 'mening' zonder kennis alleen maar om te trollen... dat vermoed ik tenminste. Heb je wel eens van ecologie gehoord, of van ecosysteem? Dat is wat er is weggevaagd met de kap van die knotwilgen.

DaanOuwens
DaanOuwens27 jun. 2022 - 20:53

Wat aardig is in dit artikel is deze zin: De veeboer die zich schuldig maakt aan natuurvernietiging ontving de afgelopen jaren 3,5 miljoen euro aan subsidie, onder meer om de natuur te beschermen. Die veeboer heeft geen 10 mensen in dienst. Dus aan loonkosten gaat het niet op. Er komt 3,5 miljoen aan extra inkomsten binnen. Als je een beetje zoekt naar de omzet per jaar van een boer met 100 koeien is dat 200.000 euro per jaar. Ik ken de sector niet in bedrijfsmatige zin dus of dit realistisch is kan ik niet goed beoordelen maar als een bedrijf met een jaaromzet van 200.000 euro over bijvoorbeeld 5 jaar drie miljoen krijgt dan levert de subsidie meer op dan de exploitatie van het bedrijf. Als dit natte vingerwerk van mij ook maar een beetje klopt had dat bedrijf allang dicht gemoeten. Het belangrijkste product is niet melk, maar subsidie ontvangen. Ik denk dat dit soort scheve verhoudingen veel meer vorkomen in de agrarische sector. Er lijkt zelden sprake van een gezonde doordachte bedrijfsvoering maar wel van eindeloos klaag gedrag over het feit dat de wereld verandert en de regels ook. Dat zijn toch echt zaken waar iedere ondernemer mee te maken heeft. Maar misschien moet gewoon de conclusie getrokken worden dat de meeste boeren geen ondernemers zijn en is relschoppers of terroristen een betere term .

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2022 - 7:17

Vreem verhaal inderdaad. Wilgen zijn snelle groeiers en worden gewoonlijk ook niet meer dan zo'n jaar of 50 oud. Voor het onderhoud van de knotwilgen zal ook wel geen 3,5 miljoen nodig zijn geweest.

Poezenmens
Poezenmens28 jun. 2022 - 8:06

Vorig jaar bedroeg de totale begroting van de Europese Unie 166 miljard. Ruim een derde daarvan, 59 miljard, was bestemd voor landbouwbeleid. Mijn opa zei het al: als de boer klaagt, dan gaat het goed met ze.

Andreas4
Andreas429 jun. 2022 - 15:41

Dat was dus 'maar' 4 ton subsidie, is later gewijzigd door redactie.

Wie o Wie
Wie o Wie27 jun. 2022 - 20:52

Gelukkig is Europa steeds groener geworden en zijn er meer bomen dan ooit. https://www.vice.com/amp/nl/article/7bga3d/kijk-hoeveel-groener-europa-is-geworden-op-deze-geanimeerde-kaart https://www.biomassafeiten.nl/2021/12/01/bos-in-europa-groeit/

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jun. 2022 - 7:17

Gelukkig zijn brandnetels ook groen.

Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 7:44

Gelukkig blijft Wie o Wie blindelings onzin herhalen, hoe vaak zijn beweringen ook worden gecorrigeerd of ontkracht.

hgroen2
hgroen227 jun. 2022 - 19:08

Boer en natuur zijn elkaars buur En vervolgens vernielen natuurgebieden en kappen ze bomen om. De logica ontgaat mij.

3 Reacties
r v b
r v b28 jun. 2022 - 5:05

het zijn buren die constant ruzie maken. en de boeren gooien constant hun vuilnis in de tuin van de buren, en als daarover geklaagd wordt, dan worden sommige boeren agressief.

Halas
Halas28 jun. 2022 - 7:22

@rvb Randstadje? Ooit de rest van NL gezien?

r v b
r v b28 jun. 2022 - 12:38

ik woon niet in de randstad. Met 150 meter lopen van huis sta ik tussen de weilanden.

Mag ik even?
Mag ik even?27 jun. 2022 - 19:03

Sneue, zielige, domme mensen; vatbaar voor rechts extremistisch knokploegen gedrag. Het wordt tijd dat onze geweldige liberale leider in het torentje zijn gezicht eens laat zien en die horde losgeslagen boeren tot kalmte brengt. Maar het is lastig, dus hij doet net of het land geen premier heeft. Een ding is zeker met deze liberaal gaan we geen oorlog winnen of een boerenopstand neerslaan.

5 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 jun. 2022 - 20:20

Helemaal mee eens, de onderste steen boven bij de MH17 aanslag?, onze leider ging voor olie en gas.

Halas
Halas28 jun. 2022 - 7:25

Ik meen me te herinneren dat dit extreme gedrag ooit een oorsprong had: Slangen doorsnijden, rotsblokken in zee, stallen vernielen, aanslag op huis van politicus. En nu gaan we ineens wel verontwaardigd doen? 'Beetje' hypocriet is t niet?

Paul250371
Paul25037128 jun. 2022 - 10:10

Halas Jij wordt steeds grappiger. Klein voorbeeldje. Hoeveel subsidie krijgen milieu activisten?

Paul250371
Paul25037128 jun. 2022 - 10:10

Buiten het feit dat je vergelijking totaal niet op gaat.

Volrin
Volrin28 jun. 2022 - 10:19

@Halas "Ik meen me te herinneren dat dit extreme gedrag ooit een oorsprong had: Slangen doorsnijden, rotsblokken in zee, stallen vernielen, aanslag op huis van politicus. En nu gaan we ineens wel verontwaardigd doen? 'Beetje' hypocriet is t niet? " Whabout?!? En je hebt geen idee of de mensen die nu bezwaar hebben, dat niet hadden tegen de acties de je noemt.

Ranonkel2
Ranonkel227 jun. 2022 - 19:01

Tsja, wanhoop doet rare dingen met mensen. De complete geschiedenis en toekomst van deze gezinnen word de kop afgezaagd door dit kabinet. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort symbolische familie bomen zijn.

7 Reacties
Volrin
Volrin27 jun. 2022 - 19:32

Ja je kunt een heleboel eenzijdige fabeltjes verzinnen om recht te praten wat krom is. Ik geef de voorkeur aan feiten.

Beisser
Beisser27 jun. 2022 - 20:14

Ik zie het meer als symbolisch voor hun houding tegenover de natuur: kortzichtig, respectloos, destructief. Ze zijn ook reactionair, asociaal en bekrompen. Bovendien contraproductief.Op deze manier verliezen ze alle goodwill en waardering die ze ooit hadden. Bovendien zijn die acties ook nog zinloos, er MOETEN harde maatregelen genomen worden, willen we volgende generaties nog enige kans op leefbaar leven geven Het is ook nog hun eigen schuld en die van hun geldschieters, inclusief landelijke en Europese overheden met hun subsidies, dat ze in deze situatie zitten. Al een halve eeuw geleden werd er door een gezelschap internationael gerenommeerde wetenschappers voor het eerst gewaarschuwd voor broeikasgassen in de atmosfeer (o.a. door intensieve veeteelt) en andere milieuproblemen. Toch ging men door met schaalvergroting en nog meer schaalvergroting, terwijl de waarschuwingen steeds ernstiger, veelomvattender en wanhopiger werden. Nu is het hele systeem stukgelopen en zitten we met z'n allen –niet alleen de boeren– met de brokken en moeten we proberen te redden wat er te redden valt, al denk ik zelf dat we het point of no return al lang en breed gepasseerd zijn. Ik ben bejaard. Het zal mijn tijd (hopelijk) wel duren, maar ik benijd de volgende generaties niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 jun. 2022 - 21:34

Ranonkel Precies. Het als een man die zijn kinderen van kant maakt na een scheiding. Nadat ie ze al die jaren heeft misbruikt.

Olav Meijer
Olav Meijer27 jun. 2022 - 22:30

@ Beisser: Heel goed verwoord. Helemaal met je eens.

Paul250371
Paul25037128 jun. 2022 - 10:11

Beisser Helemaal eens. Paul Spijkers Hahaha, super vergelijking.

itsme3
itsme328 jun. 2022 - 11:07

@beisser "Ik zie het meer als symbolisch voor hun houding tegenover de natuur: kortzichtig, respectloos, destructief." Knotwilgen zijn per definitie geen natuur. Tenzij de natuur zich zelf gaat knotten, is het gewoon 100% cultuurlandschap.

KJvW
KJvW28 jun. 2022 - 11:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."