Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boze Belgen steken Brussel in brand na invoering coronapas

  •  
21-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-11-21 om 19.34.43
Een grote demonstratie in Brussel tegen het Belgische coronabeleid, is uitgelopen op rellen. De demonstratie waaraan naar schatting zo’n 35.000 mensen deelnamen, begon vreedzaam. Naarmate de dag vorderde, werd de sfeer grimmiger. Ramen werden ingeslagen en er werd brand gesticht in het centrum van de stad.
Volgens Belgische media splitste de groep demonstranten zich begin van de middag op, waarna duizenden mensen de officiële route verlieten. Daar kwam het tot confrontaties met de politie, waarbij agenten met flessen en vuurwerk werden bekogeld. Uiteindelijk moesten drie agenten voor verwondingen overgebracht worden naar het ziekenhuis. Tenminste één demonstrant raakte gewond. Er zou vuurwerk in zijn hand zijn ontploft.
Rond half 7 ’s avonds waren de meeste demonstranten huiswaarts gekeerd. Een harde kern relschoppers bleef achter. Zeker veertig mensen zijn gearresteerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

FredD2
FredD222 nov. 2021 - 16:16

Brussel, dat is dan ook het Centrum van het Kwaad, het zal dan ook niets helpen, die protesten. Het kwaad ziet dat alleen maar als een opsterker en motivatie om door te gaan met het kapot maken van miljoenen mensenlevens.

Nelisje
Nelisje22 nov. 2021 - 12:05

Demonstreren heeft geen nut, dat is al gebleken, wat blijft er dan over.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 nov. 2021 - 12:37

Daar zegt u zo wat - in Nederland kon je je vreedzaam in elkaar laten meppen door de politie zonder resultaat maar wie met de trekker de boel kwam slopen kreeg respect .

Nelisje
Nelisje22 nov. 2021 - 22:27

Griezel, als het geen concequentie heeft luisterd deze overheid helaas niet. Ik hoop dat het een oprisping is, maar vrees voor een uiteindelijk eruptie van persoonlijk gericht geweld.

Bert de Vries
Bert de Vries22 nov. 2021 - 9:43

Dit soort reacties zijn Europawijd aan de orde. Nergens is een gedegen analyse van de groepen te vinden. Nergens worden fundamentele oorzaken verhelderd. Juist het Europawijde karakter roept de nodige vragen op. Het doet mij denken aan de aanloop naar de tweede wereldoorlog. Bij de vrede van Versailles, na de eerste wereldoorlog, werd gewaarschuwd dat de vredesvoorwaarden onvermijdelijk zouden leiden tot een nieuwe oorlog met Duitsland. De vredesvoorwaarden zouden in Duitsland leiden tot enorme armoede en onrust die politiek extremisme tot gevolg zou hebben. De criticasters werden weggehoond. Ruim 10 jaar later betrad Adolf Hitler de politieke arena. De huidige en toenmalige ontwikkelingen zijn niet identiek, maar er zijn wel zorgelijke overeenkomsten. Het wordt tijd om de wappies en consorten niet langer als een collectie dwazen te beschouwen maar als een signaal.

5 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator22 nov. 2021 - 11:52

@ Bert de Vries (10:43u) - uitstekende bijdrage; ik hoop dat menigeen je uitleg en waarschuwingen ter harte nemen zal. Al geruime tijd vóórdat de corona-pandemie werkelijkheid werd, dacht ik, als ik mijmerde over het karakter van het sociale leven in Nederland en andere westerse naties: 'Weimar'. Dat is een minder vreemde associatie dan je denken zou. Ik heb het een en ander gelezen over deze merkwaardige republiek, die er van 1918 tot 1933 was. Een periode die je kleurrijk en exotisch kunt noemen, bijzonder creatief en op geheel eigen wijze attractief. In de metropolen werd uitbundig geleefd, er was een druk en zeer vrijmoedig nachtleven. Maar... maar er was ook sociale onrust, werkloosheid, en er was op grote schaal onthutsende en mensonterende armoede. In haar nadagen kwam er de ontluistering van deze republiek; de machtsgreep die er tenslotte plaatsvond had een lange voorgeschiedenis, zeg maar: een voorspel waarin de contouren van een gigantisch drama voor de scherpe waarnemers steeds duidelijker zichtbaar werden. Extreme sociale tegenstellingen, grootschalige armoede (en de bijkomende schulden en vernederingen), die zijn altijd een voedingsbodem voor rampen, bijvoorbeeld (burger)oorlog. Het algemene concentratiepunt mag dan nu de COVID-19 pandemie zijn; de échte, ware, diepe oorzaken voor het oproer en het straatgeweld in onze dagen moet je elders zoeken. Daarom geef ik ook nog de volgende drie links; twee ervan verwijzen naar gedegen studies in PDF-formaat, die vrij toegankelijk zijn: https://www.vox.com/policy-and-politics/2017/12/12/16761880/study-austerity-nazi-power-hitler-elections https://www.nber.org/system/files/working_papers/w24106/w24106.pdf http://www.ub.edu/graap/nazi.pdf Vriendelijke groet, U.P.

Thuiszitter
Thuiszitter22 nov. 2021 - 14:38

Wappies en consorten lijkt mij niet goed , wappies en relschoppers lijkt mij beter. En die relschoppers moet je mee beginnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2021 - 18:45

Probleem is dat je zo'n beweging met gezond verstand blijkbaar niet kunt stoppen!

Bert de Vries
Bert de Vries22 nov. 2021 - 21:25

Uw Psychiator, dank voor de mooie info. Prikkelend. Ook beangstigend. Maar prima dat er zo'n goed oog is voor het procesmatige karakter van deze verschijnselen. Minoes, gezond verstand bestaat nauwelijks. Dat geldt ook voor mij. Feit en mening vormen bijna altijd een soort eenheid. Het beste dat ik hierover ooit heb gelezen is een werk van Korzybski, Science en Sanity. In kortst mogelijke samenvatting: Taal is niet de werkelijkheid. De taal die het meest duidingsvrij is, is de wiskunde. Het zal waarschijnlijk nooit mogelijk zijn, de werkelijkheid duidingsvrij te beschrijven.

Uw Psychiator
Uw Psychiator22 nov. 2021 - 21:52

@ Minoes&tuin (19:45u) - hoe kort je commentaar ook mag zijn, je treft de kern. De 'beweging' (opstand, verzelfstandiging, geweld, en redeloosheid) heeft zichzelf inmiddels kunnen wortelen in onze samenleving. Ze heeft geen enkel gevoel voor rust, redelijkheid, bedachtzaamheid, geduld, en bereidheid om kalm te overleggen. Met wie niet te praten valt, te overleggen, van diegenen kun je alles verwachten, ook het allerergste. Niet voor niets refereerde ik meermalen aan de (proto-)Nazi's in het Duitsland ten tijde van de Weimar-republiek. Escapisme, uitzinnig genot en geweld, en een morbide obsessie met 'Recht Und Ordnung' in welke vorm dan ook, zulke fenomenen zijn een voedingsbodem voor elk nieuw fascisme. De recente geschiedenis van ons land (zeg: de voorbije dertig jaren) op politiek-economisch gebied is er een van drama, uiterlijk vertoon, toenemende menselijke ellende, kwaadaardigheid, ongeluk en geestelijke nood, verwarring, en daarom: levensgevaarlijke chaos en onvoorspelbaarheid. Ik wijs op de wijze bijdragen van JanB in dit verband. We zijn nu werkelijk gedwongen om bij de dag te leven, en de dingen zo kalm te nemen als we kunnen. Er is niet veel reden voor hoop, noch voor een mooi toekomstperspectief. De bestaanszekerheid is doelbewust en doeltreffend ondergraven. Mensen reageren hierop; en als er dan een pandemie zoals Corona bij komt, dan is echt alles mogelijk. De sociaal-criminele politieke economie van het neoliberalisme was en is de grootste aanjager van de situatie waarin we ons allemaal tegenwoordig bevinden. Onderwerp je je aan de terreur van de 'markten', en dat is gebeurd, dan krijg je waarom je vroeg: de terreur van het corporatisme, en de bestuurders kletsen erop los dat het een aard heeft, maar ze hebben geen enkele eigen macht of gezag meer: ze zijn de 'henchmen' van de grootste bedrijven (die anonieme 'corporations' en investeerders zoals het mafiose Blackrock) geworden. Ze zijn niet meer dan horige uitvoerders, net zoals de politici onder Hitler en Mussolini dat waren. Oh, ik klets maar niet zomaar wat, hoor, ik kan dit alles ondersteunen met doorwrochte studies en boeken over de manier waarop deze destructieve processen werken.

adriek
adriek22 nov. 2021 - 7:34

Dit zijn dus de 'vrijheden' en de 'burgerrechten' waar de antivaxxers en hun dubieuze vrienden voor strijden. Na het 'recht' om de feiten te vervangen met waannzin uit de eigen bubbel, het recht om anderen te besmetten met corona, eisen ze nu ook het recht om auto's in brand te steken, te plunderen, en de hulpdiensten met potentieel dodelijk vuurwerk te bekogelen. Er ontbreekt in de filmpjes nog een onderschrift/disclaimer: Deze rellen worden mede mogelijk gemaakt door De Algoritmes van het Facebook. Het Heilige Facebook dat wij kritiekloos geloven, dat ons leidt in onze niet aflatende strijd tegen de waarheid, de wetenschap en de menselijkheid... (Er is trouwens helemaal niets mis met demonstreren, zelfs niet voor een foute zaak - iedereen heeft tenslotte recht op zijn eigen geloof - maar demonstreer dan wel gewoon ouderwets met spreekkoren, protestborden en desnoods hier of daar een blokkade. Het recht op brandstichting, geweld en plundering staat niet vermeld in de grondwet.)

Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2021 - 4:16

Boze Belgen, nijdige Nederlanders, grimmige Grieken, razende Roemenen, furieuze Fransen, briesende Britten, helse Hongaren, duivelse Duitsers, woedende eh... wappies, we zijn er nog lang niet klaar mee.

7 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator22 nov. 2021 - 8:05

@ Eric Minnens (05:16u) - is het écht zo erg? We hebben altijd nog de luie Luxemburgers, de minzame Monegasken, de prudente Portugezen, de zwijgzame Zwitsers, de brave Bulgaren, de fijnzinnige Finnen, de vredelievende Vuurlanders, en de contemplatieve Canadezen... ...als goedwillende tegenmacht. Ik kon voorals nog niet de republiek Wappië op mijn wereldbol ontdekken, trouwens. Is dat een nog jonge micro-staat ergens, en zo ja, waar? Of gaat het om een psychiatrische inrichting op een geheime locatie?

Uw Psychiator
Uw Psychiator22 nov. 2021 - 8:06

('voorals' = 'vooralsnog', natuurlijk)

Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2021 - 8:49

@Uw Psychiator "Ik kon voorals nog niet de republiek Wappië op mijn wereldbol ontdekken" Vandaar ook mijn aarzeling, eh... Want 'woedende' kon ik niet meteen met een land laten allitereren. Maar gelukkig waren daar nog de wappies, die zoals je weet, helaas! alle landen met elkaar verbinden. Met uitzondering gelukkig van de landen die jij noemt haha. En misschien zijn daar nog wel meer voorbeelden van te vinden.

Radio-Head
Radio-Head22 nov. 2021 - 9:26

@ Uw Psychiater Nationalisme kent drie vormen volgens George Orwell, Positief, Negatief en Overdraagbaar. De groep als Wappie bestempelden, valt onder Overdraagbaar Nationalisme, waar een ieder onder valt die vragen stelt over gevoerd beleid. (zoals ook een ieder zomaar een fascist kon worden genoemd voor de Tweede Wereldoorlog, dat varieerde van Anarchist, Progressief tot Communist) Al deze Natuurlijke reflexen, uit angst, onzekerheid en de wil tot macht worden aangejaagd tegen elkaar opgezet en uitgebuit door het Big Corporate Socialisme, waar een ieder gelijk is maar sommige meer gelijk is als de ander. Waar het nu op aankomt is "De Ernst". De Ernst om voor te willen sterven. In de Westerse wereld waar het "Geloof" in het Zachte Universele Humanisme de dominante stroming is, is De Ernst verdwenen op de weg naar de Horizon want er is geen Horizon meer, die is namelijk ondergedompeld in Hedonisme (Romeinse Rijk-achtig), en Determinisme (van Heel de Mens naar DNA) en Zelf Destructie.(Woke etc). Het Zachte Universele Humanisme zal daarmee opgegeten worden, dat is niet vreemd en niet bijzonder, dat is gewoon de Universele natuurwet die zijn werk weer gaat doen. Fijne dag.

Radio-Head
Radio-Head22 nov. 2021 - 10:08

@Uw Psychiater Ik vergat nog het BioKosmisme (Nikolaj Fjodorov) en Immortalisme (Bogdanov) te benoemen, dit zijn momenteel de (doolopende) wegen die binnen Big Tech als (voorlopige) vluchtroute worden gezien, uit de Tweede Wet van de Thermodynamica. https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Fyodorovich_Fyodorov

Uw Psychiator
Uw Psychiator22 nov. 2021 - 11:22

@ Eric Minnens & Radio-Head - dank voor jullie reacties!

Verver
Verver22 nov. 2021 - 11:29

Mooie woorden voor overlevingsdrang. Niet meer en niet minder. Waar we heel vroeger als beest vechten of weglopen als optie hadden, denken we als mens meer opties gevonden te hebben. Ze zijn echter steeds te herleiden tot vechten (macht) of vluchten (angst) en onzekerheid als we niet weten welke we zullen doen. Juiste deze onzekerheid is een zwakte die niet in de evolutie is ingebouwd. Je ziet dit nu ook met corona. Als het puntje echt bij het paaltje komt, komen vechten en vluchten samen. Dat zie je goed in echte acute noodsituaties, waar tijd om te denken fataal kan zijn. Zet mensen in een brandende ruimte met maar één kleine uitgang, ze vluchten en vechten met elkaar om bij de uitgang te komen.

Eid
Eid21 nov. 2021 - 22:20

Maar gelukkig leren we er in NL van: de meesten zijn alweer naar huis gestuurd in afwachting van... Als we nou eens beginnen om relschoppers vast te houden tot het moment van voorgeleiding...

5 Reacties
Jozias2
Jozias222 nov. 2021 - 8:38

Mensen zitten altijd vast tot het moment van voorgeleiding. Die voorgeleiding is er echter alleen als iemand vast blijft zitten en om te kijken of die periode nog verlengd moet worden. Jij bedoelt neem ik aan tot de terechtzitting?

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 nov. 2021 - 9:48

Vast houden in een relschopperskamp bedoel je? Beter is de reden voor de onvrede en daaruit voort komende rellen weg te nemen.

adriek
adriek22 nov. 2021 - 11:20

"Beter is de reden voor de onvrede en daaruit voort komende rellen weg te nemen." Facebook verbieden bedoel je?

Eid
Eid22 nov. 2021 - 11:26

@Jozias Correct.

Eid
Eid22 nov. 2021 - 11:34

@Frans Ja Frans laten we bij deze leeghoofden vooral nog even laten verklaren dat het door de Overheid komg etc, ipv hun eigen ouders de schuld te geven van een lamlendige opvoeding... Het zou alleen al helpen als schade op de ouders worden afgewenteld, en dan niet via een minitieus onderzoek wie wat exact heeft gedaan, maar door het totaal af te wentelen op iedereen die gepakt is.

Joop den Uil
Joop den Uil21 nov. 2021 - 19:18

Corona vaccin gewoon in drinkwater doen; geen centje pijn. Gebeurt al met fluor in Nederland en heeft alleen maar positiefs gebracht.

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter21 nov. 2021 - 20:53

? Wat een oplossing .

RainB
RainB22 nov. 2021 - 5:06

@Joop den Uil, daarom drink ik ook geen kraanwater. Overigens wordt er sinds 1976 geen fluor meer toegevoegd aan kraanwater (https://www.drinkwaterplatform.nl/fluoride-in-drinkwater-alle-vragen-en-antwoorden/), maar er zitten genoeg stoffen in die er niet of niet goed zijn uitgefilterd om dit niet te gebruiken voor consumptie. Natuurlijk wordt dit dan wel weer tegengesproken door de wetenschappers van WC Eend.

Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2021 - 5:42

@Joop den Uil "gewoon in drinkwater doen" Slim hoor. Dat het OMT daar nou niet opgekomen is. Misschien waren ze bang voor een nieuwe tweedeling, tussen de oralen en de intraveneuzen... En de politie heeft het al zo zwaar...

ManekiNeko
ManekiNeko22 nov. 2021 - 17:00

@Joop den Uil 21 november 2021 at 20:18 Corona vaccin gewoon in drinkwater doen; geen centje pijn. Zoiets in die geest is al eerder geopperd door Leon de Winter. Die wou een sterilisatie middel in het drinkwater toevoegen om om voortplantig van de Palestijnen in Gaza te voorkomen...Dus ik weet eerlijk gezegd niet wat ik van je voorstel zou moeten vinden