Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boycot zelfscan Albert Heijn

  •  
03-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2262 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-04-03 om 11.04.24
Kassamedewerkers hun eigen baan laten beconcurreren, is schandalig
Opeens droegen de caissières in de Albert Heijn waar ik mijn boodschappen doe een wit truitje met daarop in blauwe letters ‘Scan & Go – met mijn hulp leert u het zo’. Er had net een verbouwing plaatsgevonden waarbij een aantal kassa’s had plaatsgemaakt voor terminals waaraan de klanten hun zelfgescande boodschappen konden afrekenen. De caissières, meestal meisjes en jonge vrouwen, spraken de klanten die in de rijen voor de kassa’s stonden aan met de vraag of ze hun boodschappen niet liever wilden scannen. Ik antwoordde altijd dat ik liever met een caissière te maken heb dan met een apparaat.
Een paar dagen geleden werd ik aangesproken door een van de oudere caissières. Toen ik mijn vaste antwoord had gegeven, zei ze dat ze wel gedwongen was mij die vraag te stellen en daarmee haar eigen baan te beconcurreren. Ook vertelde ze dat ze via de bewakingscamera’s in de gaten werd gehouden om te zien of ze wel voldoende klanten aansprak.
Kassaloze winkels Albert Heijn heeft bekend gemaakt alle 250 winkels waar de klanten nu al met de handscanner kunnen afrekenen ook met het Scan & Go-systeem uit te rusten. De supermarktketen heeft sinds 2015 een winkel waar alleen nog met de zelfscan kan worden afgerekend. De klanten missen de caissières daar niet, aldus het bedrijf in het artikel ‘AH rolt scan & go uit naar 250 winkels’ in het vakblad Distrifood van 31 maart 2017.
In het artikel ‘Albert Heijn test kassaloze AH to Go, maar laat kassa’s in reguliere supermarkt staan’ in de Volkskrant van 6 juli 2017 zegt een woordvoerder van Albert Heijn dat het uitgesloten is dat reguliere Albert Heijn-supermarkten omgekat gaan worden tot kassaloze winkels, ongeacht of de eerste kassaloze AH to Go een succes wordt. ‘Het is niet een betaalmodel dat wij geschikt achten voor onze supermarkten,’ aldus de woordvoerder. Maar zo hard is die uitspraak nou ook weer niet. Volgens dezelfde woordvoerder gaat een kassaloze Albert Heijn-supermarkt ‘zeker de komende tien jaar’ niet gebeuren. In het artikel ‘Winkel zonder kassa voor AH’ in De Telegraaf van 6 juli 2017 zei Albert Heijn-topman Wouter Kolk dat kassaloos betalen bij succes bij de AH to Go-winkels ook in andere Albert Heijn-winkels beschikbaar zal komen.
Kansloze caissières Volgens mij blijkt uit bovenstaande dat het kassapersoneel van Albert Heijn langzaam maar zeker naar de uitgang wordt begeleid. Je kunt dat een logische ontwikkeling noemen, het gevolg van voortschrijdende techniek. Er is een parallel met het terugdringen van contant geld ten gunste van pinnen – ook een domme en zelfs gevaarlijke ontwikkeling, als je het mij vraagt. Maar of het nou logisch is of niet, het is schandalig dat kassapersoneel wordt ingezet om een betaalwijze te promoten die hun eigen baan in gevaar brengt. Daarom roep ik de klanten van Albert Heijn op de zelfscan te boycotten en liever in de rij voor de kassa te gaan staan. En mocht men die rij te lang vinden, dan zijn er nog andere supermarkten te vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.