Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Boycot alle horeca die niet toegankelijk is voor rolstoelen'

  •  
10-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hond300.png
Voor rolstoelers is discriminatie door ontoegankelijke horecagelegenheden vaste prik ... Wetgeving ontbreekt 
De discussie over toegankelijkheid van horecagelegenheden is na dit weekend flink losgebarsten. Vrijdag werd bekend dat strandtent Parnassia ALS-patiënt Pieter Steinz van het terras weerde, omdat hij ‘niet eens kan praten’. Hij moest een consumptie kunnen bestellen, anders was hij niet welkom. Vanwege zijn ziekte kan hij niet meer zelfstandig eten of dringen. ‘Dagelijkse praktijk’, schreef Marc de Hond daarop op Joop. ‘Er zijn duizenden eettenten waar rolstoelgebruikers niet welkom zijn’. De Hond schetst in zijn opinie een voorbeeld van zijn vakantie in St. Tropez en zijn zoektocht naar een toilet.
“Als we het echt belangrijk vinden dat Pieter Steinz naar een tent kan gaan en het daar fijn kan hebben, dan zijn er heel wat tenten in Nederland die we zouden kunnen boycotten. Laten we dat dan deze maand bij al die tenten doen. Dan verandert er misschien wat.
Wetgeving die horecagelegenheden gebiedt rolstoeltoegankelijk te zijn, is er niet. Maar daar blijft het niet bij, Fini de Paauw, voorzitter van Angon (De Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie) krijgt veel ervaringen en verhalen te horen.
“Mensen met een verstandelijke beperking die bijvoorbeeld worden weggestuurd omdat ze hard praten of kwijlen tijdens het eten. En als ze dan toch mogen komen, hen dan gevraagd wordt om al om vier uur te komen eten zodat klaar zijn als de meeste gasten komen.
Saskia Deerenbeg, hoofd-communicatie van Horeca Nederland zegt zich niet te kunnen herkennen in het beeld dat De Hond en De Pauw schetsen. “Wij ontvangen geen klachten van consumenten”, zegt ze. Wel erkent ze dat er plaatsen zijn waar het moeilijk is om een invalidetoilet te bouwen. Daarom is ze ook geen voorstander van een verplichte toegankelijkheid van horecagelegenheden. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.