Joop

Bovag: 'een auto kopen op je 17e moet kunnen'

  •    •  
19-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
kindachterstuur.jpg

Nu autorijden onder begeleiding al mag op je 17e, dan moet de minimumleeftijd om een auto te kunnen kopen ook omlaag, vindt de Bovag

Het moet voor 17-jarigen met een rijbewijs mogelijk zijn om een auto te kopen. Branchevereniging Bovag vindt het raar dat zij nog niet zelf een auto mogen aanschaffen, terwijl ze op hun 17e al onder begeleiding mogen rijden.
De Bovag heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer gevraagd om te kijken wat de mogelijkheden zijn. “Uiteindelijk willen we het aankaarten bij de politiek”, zei een woordvoerder van de bond van autohandelaren zaterdag.
Hij weet nog niet of de regels kunnen worden aangepast door een algemene maatregel van bestuur of dat de wet moet worden veranderd.
Afhankelijk van de vorm kan het een half jaar of een paar jaar gaan duren voordat zo’n regel kan worden ingevoerd.
Sinds 1 november mogen tieners al op hun 16e beginnen met rijlessen. De proef waarbij mensen onder de 18 een rijbewijs kunnen halen, duurt zes jaar.
16, 17 of 18: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Ferdinand1970
Ferdinand197024 jan. 2019 - 20:53

Ik dacht dat het al lang mogelijk was om onder je 18e een auto te kopen. Wist je dat je niet eens een rijbewijs nodig hebt om een auto te mogen kopen?

sam tosha
sam tosha19 nov. 2011 - 13:54

Heel goed plan. Net als dat rijbewijs halen op je 16,5 de. Er rijden in Nederland veel te weinig auto's. Bovendien is het aandeel jongeren onder automobilisten die ongelukken veroorzaken een leeuwendeel, dus dat gaat mooi bijdragen aan het opruimen van die vieze linkse fietsers.

lancelot2
lancelot219 nov. 2011 - 13:54

Auto kopen kan op alle leeftijden, als Henkie van 14 genoeg geld heeft kan hij bij elke handelaar een auto kopen. Op naam zetten, de verdere lasten, en er mee rijden zal wel moeilijk worden. ;-) Dus...................

wvdstraat
wvdstraat19 nov. 2011 - 13:54

Bovag kent, als maatschappelijke organisatie, heel goed z'n eigen verantwoordelijkheid..... Dit is echt een heel, heel belangrijk punt....., zeker in deze tijden. Verder jammer dat het zo een onzin is ! Minderjarigheid, aansprakelijkheid, en van zulks ! Theorie=examen doen en alvast op een binnenbaantje beginnen met rijles, kort voor je 18e is allemaal prima, maar daar had het bij moeten blijven.

Jerry3
Jerry319 nov. 2011 - 13:54

Het grote probleem lijkt mij dat 17-jarigen niet zelfstandig bevoegd zijn de verplichtingen en risicoaansprakelijkheid behorend bij het autobezit aan te gaan. Als alles met toestemming en onder aansprakelijkheid van de ouders moet kan de auto net zo goed op naam van die ouders staan. Als het zonder toestemming van de ouders gebeurt dan loop je als autohandelaar het risico dat die ouders de onbevoegde koop laten ontbinden nadat er sprake van een schadegeval is. Maar goed, daar zullen de lobbyisten met de Eurotekens in de ogen wel niet over hebben nagedacht

Nikos2
Nikos219 nov. 2011 - 13:54

Hoe kan iemand van 17 jaar een auto kopen? Je moet studeren!

harryo2
harryo219 nov. 2011 - 13:54

Bestaat die noodzaak eigenlijk wel? Volgens mij niet. Wat wil die BOVAG hiermee bereiken?

[verwijderd]
[verwijderd]19 nov. 2011 - 13:54

Ze deinzen ook nergens voor terug hè die autoboeren. Je geeft ze een vinger en ze rukken meteen je hele arm er af. Maar goed, dat wisten we al een poosje. Aan de andere kant is er niemand die zeventienjarigen kan tegenhouden als ze "het raadsel des levens willen onderzoeken". Elkaar helemaal kleurenblind bevruchten met andere woorden dus. En dat kan nog veel ingrijpender gevolgen hebben zoals iedereen weet. The mind boggles.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja19 nov. 2011 - 13:54

brood koop je bij een bakker, vlees koop je bij een slager, drugs en auto's koop je bij een dealer.

[verwijderd]
[verwijderd]19 nov. 2011 - 13:54

Kunnen ze zich nog eerder dood rijden. Maar goed, ik denk dat er maar weinig 17jarigen zijn die poen genoeg hebben voor een hobbelpaard en dus zeker niet voor een dertiendehands aftands golfje. En de rijke pa of ma moet daar zelf de verantwoording maar voor nemen. Zij draaien uiteindelijk voor de kosten op die hun minderjarig kind maakt als hij/zij iemand invalide rijdt. Ik vind 18 jaar al te jong en meestal te onverantwoord!

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie219 nov. 2011 - 13:54

Nou ik ga mooi mijn rijbewijs halen en als jij dat onverantwoord vindt moet je zelf misschien niet meer gaan autorijden, omdat als je goed autorijdt je alles zelf in eigen hand kunt houden. Verder vormen oude mensen (65+) over het algemeen een veel groter gevaar op de weg.