Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bouterse weigert voor de rechter te komen voor Decembermoorden

  •  
29-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-29-om-19.39.00

© Beeld: YouTube

De Surinaamse president Desi Bouterse zal het proces over de Decembermoorden blokkeren. Dat heeft minister van Justitie Van Dijk-Silos bekendgemaakt. Bouterse maakt voor het blokkeren gebruik van artikel 148 van de Surinaamse grondwet, dat hem als president het recht geeft vervolging te staken in het belang van de staatsveiligheid.
Van Dijk-Silos deed de bekendmaking voorafgaand aan een geheime parlementszitting, een zogeheten comité-generaal, die was ingesteld door Bouterse zelf aangezien volgens hem een ‘constitutionele crisis’ was ontstaan door de dreigende vervolging en het buiten werking stellen van de Amnestiewet door de Surinaamse krijgsraad.
Drie weken geleden gaf die krijgsraad de openbaar aanklager de opdracht het proces tegen Bouterse te hervatten, nadat het in 2012 was stilgelegd vanwege de Amnestiewet. Donderdag moest de aanklager een strafeis geformuleerd hebben. Volgens Bouterse was de krijgsraad echter niet bevoegd de Amnestiewet ongeldig te verklaren, aangezien die door het parlement was aangenomen.
Op 8 en 9 december 1982 werden in Suriname vijftien vooraanstaande vakbondsleiders gedood. Toenmalig legerleider Bouterse stelde in een verklaring dat de vijftien een staatsgreep aan het plannen waren. Zij werden daarop op bevel van Bouterse gearresteerd en zouden zijn omgekomen tijdens een vluchtpoging. Uit onderzoek kwam naar voren dat de vijftien geëxecuteerd waren. Ook zouden zij voorafgaand aan de moorden zijn gemarteld.
Beeld: YouTube
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.