Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Bouterse: 'God heeft mij hier neergezet, geen rechter haalt me weg'

  •  
30-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bouterse reageert op strafeis

© 2017-06-29 21:40:03 PARAMARIBO - Desi Bouterse reageert op de strafeis van de krijgsraad tijdens een toespraak in het in het partijcentrum van zijn partij, de NDP. De oud-legerleider hoorde

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft donderdagavond tijdens een bijeenkomst van zijn Nationale Democratische Partij voor het eerst gereageerd op de strafeis van de openbaar aanklager. Als God mij hier heeft neergezet, wie is de rechter dan om mij weg te sturen”, riep hij. Hiermee maakte hij duidelijk dat hij zich niet gemakkelijk zal neerleggen bij een mogelijke vervolging.
Woensdag eiste de openbaar aanklager 20 jaar tegen de President voor zijn rol in de Decembermoorden in 1982. Het proces ziet Bouterse als een complot tegen hem. “U begrijpt dat zij ons vroegtijdig naar huis willen sturen. Ze willen ons uitlokken. Maar wij hebben geen behoefte aan chaos en gaan dat tot het uiterste uitstellen. Maar er zal veel water door de Surinamerivier moeten stromen, willen ze deze mammoetpartij van haar stoel duwen”, zei Bouterse.
De president kondigde aan dat zijn regering “de nodige regelingen zal treffen” over de rechterlijke macht. Het is niet duidelijk wat hij daarmee bedoelde. “We zullen geen zakendoen waarop men ons kan verwijten dat wij de democratie schaden. Maakt u zich geen zorgen”, verzekerde de president zijn toehoorders.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

PieterVreugd
PieterVreugd1 jul. 2017 - 14:49

Mensenrechten zijn in toenemende mate een typisch westers ding. In Afrika, maar ook in Suriname worden dat soort westerse invloeden steeds minder aanvaard.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2017 - 3:48

God schiep de aarde en hij zag dat het goed was. God schiep Bouterse en dacht; Oeps weeffoutje!

msj_meijerink
msj_meijerink30 jun. 2017 - 19:49

Toen zei die god: godverdomme!

Simon Arzt
Simon Arzt30 jun. 2017 - 15:36

“Als God mij hier heeft neergezet, wie is de rechter dan om mij weg te sturen?” Als je het zo ziet heeft hij natuurlijk gelijk. Als God zelf je heeft aangesteld om over je land en je onderdanen te regeren (Droit divin) dan sta je ook boven de wet. "Princeps solutus est legibus", ofwel de vorst is niet gebonden aan de wetten.

2 Reacties
Helen2
Helen21 jul. 2017 - 12:19

Laat ik nu gedacht hebben dat hij gekozen was door een deel van het misleidde surinaamse volk. Sinds wanneer is dat god?

Helen2
Helen21 jul. 2017 - 12:30

Laat ik nu gedacht hebben dat hij gekozen was door een deel van het misleidde surinaamse volk. Sinds wanneer is dat god? Erg hoor als je je als volk laat leiden door een drugsmaffioso en een moordenaar. Nederland zal weer wel de schuld krijgen door het koloniaal verleden. Lekker het zelf laten uitzoeken daar.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jun. 2017 - 15:31

Tja, dat heb je, rechters bestaan, god niet. Bestond god wel dan was Bouterse op 8 of 9 december 1982 door een bliksemschicht getroffen en had het niet overleefd.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak230 jun. 2017 - 15:11

Onlangs pleegden ideologische geestverwanten van mijnheer Bouterse -“Somos Guerreros de Dios”- met een helikopter vol machinegeweren een aanslag op het gebouw van het Venezolaanse gerechtshof, maar in plaats van een anti-religieuze uitbarsting had dat brede instemming ten gevolge. Zou de oppermachtige daar nu nooit van in verwarring raken?

Mostafa
Mostafa30 jun. 2017 - 14:30

Palestina is bezet door Israël omdat God zo graag wilt. Hoezo God bestaat voor Israel en niet voor de ex-drugsdeler en nu president ? Omdat hij het criminele wereld heeft verlaten, God beloond Bouterse met een mooie eeuwige lang vastbaan !

5 Reacties
V2
V230 jun. 2017 - 15:58

Heer Mostafa, Vele doden door terroristische aanslagen alleen al in het westen omdat God dat zo graag wil? Uw voorbeeld heeft vele mogelijkheden tot het benoemen van vergelijkbare situaties . Toch gaat het onderwerp over Suriname en de President, Bouterse, die deze opmerking over God maakte. Misschien handig om bij het onderwerp te blijven, is voor het geven van reacties overzichtelijker .

Marian3
Marian330 jun. 2017 - 17:01

Mostafa : Israel is een legitieme staat , erkend door goeddeels de gehele wereld en eertijds met een mandaat van de voorloper van de VN , als staat ingericht. En voor zover Israel synoniem is met het joodse geloof , kent Israel geen God : die heet Jahweh. Evenzo geldt dat voor ( delen van de) Palestijnse staat. Alleen kunnen de broeders van de Fatah en Hamas het niet met elkaar eens worden en vechten en pesten zij elkaar de tent uit en leidde dat zelfs tot een burgeroorlog . Maar wel een beetje on topic blijven , he ?. Beter ware het dan een vergelijking te maken tussen de despotische gelijkenissen tussen Bouterse en bijvoorbeeld Abbas . Ooit democratisch gekozen , maar onderwijl perfide plucheklevers. Met de overeenkomst van beiden dat ze allebei bloed aan hun handen hebben en het verschil dat Bouterse ook nog eens een geslaagde ( en veroordeelde ) drugsondernemer is.

Mostafa
Mostafa30 jun. 2017 - 19:13

Marian, ''Mostafa : Israel is een legitieme staat , erkend door goeddeels de gehele wereld en eertijds met een mandaat van de voorloper van de VN , als staat ingericht.'' ...van de voorloper van de VN ? hahahahaha, de enige land op aard die altijd de midden vinger geeft aan de VN is Israël, denk aan zoveelste uitgelachen resoluties van de VN tegen Israël door Israël zelf !

Marian3
Marian31 jul. 2017 - 8:14

@Mostafa : " de enige land op aard..." in goed Nederlands staat er dan : " het enige land op aarde " Voor de rest een beetje on topic blijven , stel ik voor.

Mostafa
Mostafa1 jul. 2017 - 12:54

Marian... ik.maak altijd fouten hoor...ik schrijf redelijk.Nederlands niet perfect zoals jij. Duidelijk. Maar dat is niet belabgrijk bij ëen discussie. de vraag aan U mivrouw is : Waroom respecteert jou.Israel NIET de internationale regels van de VN...?

Wittemuis2
Wittemuis230 jun. 2017 - 13:56

Nou Nederland, steun de Surinamers en zorg ervoor dat de rechtelijke macht daar niet door Bouterse wordt ondermijnd daar heeft het nu de schijn van, nietwaar? Let op mijn woorden die gast komt nog geen dag te zitten, links of rechtsom flikt hij dat. En wij....... Doen niks!!

2 Reacties
Okke2
Okke230 jun. 2017 - 15:29

Waarom? Laat ze het lekker zelf uitvogelen, dat land is al bijna 50 jaar onafhankelijk hoor.

PieterVreugd
PieterVreugd1 jul. 2017 - 14:46

Regime change in een voormalige kolonie ???? Nee, dat land is onafhankelijk en wij hebben daar helemaal niks te zoeken. Als de Surinamers een moordenaar en staatsgreeppleger als president willen, dan hebben wij dat te respecteren. Westerse waarden zijn nou eenmaal niet in de hele wereld gewenst. Culturen verschillen. Mensenrechten zijn - helaas misschien maar zo is het nou eenmaal - niet universeel.

MRdevries538
MRdevries53830 jun. 2017 - 13:34

Wat mij verbaasd is dat er zoveel betweters vanuit Nederland allemaal over Suriname heen vallen. Zijn wij vergeten dat Suriname al sinds 1975 onafhankelijk is? Dat koloniale idee dat we allemaal maar vanuit Nederland moeten vertellen wat de burgers in Suriname dienen te doen en vinden, dat is stuitend. Ook die groepen Nederlanders van Surinaamse komaf zijn inmiddels al meer dan 50 jaar Nederlander. En bewust daar weg geemigreerd. Schaamteloos dat die samen met politieke groepen hier de achterblijvers de wet voor zitten te schrijven. Een beetje bescheidenheid zou hier wel passen.

2 Reacties
Arend Wortel
Arend Wortel30 jun. 2017 - 16:58

Persoonlijk heb ik niet zoveel met moordenaars en drugshandelaren. Maar dat zal door mijn koloniale insteek komen.

Marian3
Marian330 jun. 2017 - 17:15

Je hebt gelijk ... Anderzijds blijft het natuurlijk verwonderlijk dat een veroordeelde drugscrimineel president kan worden in " democratisch land" .

Von Frikschoten
Von Frikschoten30 jun. 2017 - 13:06

Net als Allah is God een hersenspinsel.

Bert Vlierman
Bert Vlierman30 jun. 2017 - 11:49

Wat Bouterse zegt over God, is niet zo vreemd. George W Bush zei hetzelfde en ontketende een rampzalige wanorde in de Arabische wereld. Tony Blair zei het ook en hielp Bush waar hij kon. De religieuze inzet van beide heren legde de basis voor het huidige terrorisme. In Nederland verkondigde Peter-Jan Balkenende dezelfde levensgevaarlijke overtuiging. Leiders die denken dat ze door God op hun plaats zijn gezet, kennen in principe geen grenzen.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH1 jul. 2017 - 6:29

De wereld zit iets gecompliceerder in elkaar dan jij denkt. Niet alle ellende in de wereld is te wijten aan het Westen zoals jij maar blijft suggereren.

Marian3
Marian330 jun. 2017 - 11:36

enne,.....Ieder land/ elk volk krijgt de leider die het verdient....

Richard555
Richard55530 jun. 2017 - 11:28

Hij kondigt alvast een nieuwe stastsgreep en dictatuur aan. Nederland had indertijd direct moeten ingrijpen. Deze ellende eindigt pas met de dood van deze maffiabaas.

Marian3
Marian330 jun. 2017 - 11:23

Ik zie op de foto veel lege stoeltjes...

1 Reactie
Kruimeltjes2
Kruimeltjes230 jun. 2017 - 14:07

There will be an alternative truth.

Kepler
Kepler30 jun. 2017 - 11:13

OK, dat de duivel hem hale dan:)

Derck Walters
Derck Walters30 jun. 2017 - 11:07

Bouterse verklaart hiermee dat hij als verkozen president, wat hij dus behalve als en wil van het volk als een goddelijke beschikking presenteert, ook gevolgen heeft voor het eerdere feit van de sergeantencoup onder zijn leiding op 25 februari 1980, en de navolgende periode 1980-1987 met een repressieve staat als gevolg. Bouterse werd destijds de meest gehate persoon en de personificatie van repressie, dictatuur en executies in Suriname. Het is om deze feiten waarvoor hij wettig vervolgd wordt en niet om feiten van wettige verkiezing tot president en zijn populariteit bij een groot deel van het volk daarna. Maar menselijke wezens die zich als goddelijke beschikking boven alle andere machten verklaren en dus ook de werelds rechterlijke macht willen daarin, desnoods met alle geweld, serieus genomen worden.

Patrick Faas
Patrick Faas30 jun. 2017 - 11:06

“Als God mij hier heeft neergezet, wie is de rechter dan om mij weg te sturen?:” God is een Godwin, want Hij wordt er bijgehaald als er geen rationele argumenten bedacht (kunnen) worden en tegenwoordig vooral vaak om terroristische, criminele of immorele praktijken te excuseren. Dit is weer een schoolvoorbeeld. Maar men vergeet daarbij dat iedere gelovige zijn eigen God of goden creëert, dus als ook de rechter zich op superstitie zou willen beroepen, zou hij kunnen zeggen: “God heeft mij aangesteld om criminelen te berechten, dus wie is de crimineel om mijn oordeel te dissen?”

bob b.
bob b.30 jun. 2017 - 11:01

Tja, als je niks meer weet te zeggen kom je met zo iets op de proppen. Het is het ultieme argument. Wie daar aan durft te twijfelen. Maar misschien komt er iemand anders die met de hand van god een einde maakt aan de rooftocht van deze maffiabaas.

Kees Halt
Kees Halt30 jun. 2017 - 11:00

Goeie zet van Bouterse. Als al je min of meer rationele argumenten echt helemaal uitgeput zijn kun je er altijd god nog bijhalen. Je weet maar nooit. Uiteindelijk is een proces natuurlijk beter er van uit gaande dat het gerecht goed functioneert en niet politiek bevooroordeeld is zoals we in Nederland zien als het zo in het straatje te pas komt.

Bouwman2
Bouwman230 jun. 2017 - 10:22

Helpt u zelf zo helpt u God. Dat is niet enkel de toverspreuk van D.D.Bouterse, voormalig Nederlands militair, maar gewoon de realiteit in Nederland waar Gerrit Zalm probeert om een land dat door God al lang is achtergelaten te voorzien van een door christelijke partijen gedomineerd landsbestuur. Met een zetel meer loopt dat op na een lange formatie het kortst zittende kabinet ooit op.

johannn2
johannn230 jun. 2017 - 10:20

Citaat: " De president kondigde aan dat zijn regering “de nodige regelingen zal treffen” over de rechterlijke macht. Het is niet duidelijk wat hij daarmee bedoelde. “We zullen geen zakendoen waarop men ons kan verwijten dat wij de democratie schaden. Maakt u zich geen zorgen”, verzekerde de president zijn toehoorders. " Waarschijnlijk bedoelt Bouterse hiermee, dat men hem niet kan verwijten dat hij de democratie geweld aandoet, omdat men dan al in de gevangenis zit. Of erger, zoals het verleden bewezen heeft. In zijn strijd tegen de rechterlijke macht is Bouterse een Trump +++ .

Inspector Gadget
Inspector Gadget30 jun. 2017 - 10:18

Dit soort malloten zorgen ervoor dat atheïstische gekkies anti-religie leuzen gaan roeptoeteren. Bij dit soort uitspraken vind ik het helemaal niet erg om deze man met de grond gelijk te maken, maar daar blijft het helaas niet bij. Ze hebben helaas niet de capaciteit om idioten van religie te onderscheiden. Mijn voorspelling zal zijn dat in de reacties hier ook anti-religie leuzen geschreeuwd zullen worden in 3...2...1...

5 Reacties
Robbels
Robbels30 jun. 2017 - 11:51

Had ik nu maar een kratje bier met u gewed! Valt reuze mee met de score. Maar wat is er eigenlijk mis mee als mensen willen dan anderen niet meer geloven in sprookjes?

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen30 jun. 2017 - 12:55

Atheisten als gekkies neerzetten? U durft.

Inspector Gadget
Inspector Gadget30 jun. 2017 - 13:17

Als u niet inziet dat u degene bent waar ik het over heb met anti-religie leuzen, dan ga ik mijn tijd niet verdoen met een uitleg. Kijk nog eens naar de reacties voordat u mijn weddenschap accepteert.

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 jun. 2017 - 16:42

Ha die Gadget - dat is een grappige inzending. Ik denk dat er bij mensen die tegen religie fulmineren begripsverwarring is, categoraal. Bouterse (Balkenende, Bush, Blair) mogen zich zoveel beroepen op God als ze maar willen; bij hen is het ofwel een woordenspel, ofwel iets dat me doet denken aan de schandalige doctrine van de predestinatie, al dan niet in de contect van supralapsarisme en infralapsarisme. (Alleen die taal al - net of men iets te verbergen heeft, iets occults, eigenlijk.) Uitverkoren, voorbestemd om grote dingen te doen, vermoedelijk dingen die door niet-uitverkozenen helemaal niet begrepen worden. Zelf vind ik dit een vorm van psychose - grootheidwaan, almachtsgevoelens. Calvinisten hebben er in de regel ook geen probleem mee om zich ten koste van anderen gruwelijk te verrijken. Want: alweer moet dat dan welzeker door God zo gepland zijn, Hij keurt die mensen al in dit leven goed. Dus: wanneer ik mijzelf volmaakt kan realiseren in dit leven, met moord en doodslag, en met rijkdom als gevolg, dan weet ik dat God in mij een eersteklas succesnummer ziet; mijn daden en verworvenheden zijn Zijn Wil. Dat is natuurlijk zieke flauwekul, en het staat diametraal tegenover het Nieuwe Testament. Weg ermee. Alleen bescheidenheid, naastenliefde, inzet, en vreedzaamheid zijn in de praktijk toetsstenen voor datgene wat iemand allemaal beweert en pretendeert. Voor zulk een 'examen' zakken Bouterse en de prutsers die ik noemde genadeloos. (Waarom ageren mensen die zich atheïst noemen vaak zo energiek en met grote regelmaat tegen God? Waarom verspillen ze miljarden kilojoules aan hun strijd tegen een wezen waarvan ze weten dat het niet bestaat? Overtuigen doe je daar gelovigen niet mee; en toch is dat de enige invoelbare reden die ze kunnen hebben. Let niet zozeer op de woorden. Let op de daden. En dan weet je of iemand onzin uitkraamt.)

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 jun. 2017 - 16:43

(context)

johannn2
johannn230 jun. 2017 - 10:14

" Bouterse: ‘God heeft mij hier neergezet, geen rechter haalt me weg’" Ik protesteer! Gij zult Mijn naam niet ijdel gebruiken, Desi! W.g. God .

JanDuine2
JanDuine230 jun. 2017 - 10:00

"Als God mij hier heeft neergezet, wie is de rechter dan om mij weg te sturen” ..... het is de heer Bouterse "lichtelijk" naar het hoofd gestegen! Straks noemt hij zich nog de Messias van Suriname! Maar inderdaad, als hij al veroordeeld wordt, zal hij zich niet zomaar bij de poort van de gevangenis melden!

Ch0k3r
Ch0k3r30 jun. 2017 - 9:58

Raar argument. Als 'God' Bouterse daar heeft geplaatst, heeft die 'God' de rechter dan ook niet daar geplaatst? Die Bouterse blijft een enge kerel. Onbegrijpelijk dat zoveel Surinamers achter die criminele familie aanhuppelt.

billie turf
billie turf30 jun. 2017 - 9:43

Ik geloof niet dat Desi Bouterse ook maar 1 dag gevangen zal zitten. Deze man is een kunstenaar in het ontlopen van straf, en een overlever pur sang! Ik volg het wel op de voet.