Joop

Bouchallikht (GroenLinks) spreekt islamofobe haters aan in vurig pleidooi voor hoop

  •  
20-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
ANP-429741791

© DEN HAAG - Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) tijdens de beediging als lid van de Tweede Kamer. ANP REMKO DE WAAL

Donderdag hield GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht haar maidenspeech in de Tweede Kamer, de debuutrede – zonder interrupties – van elke nieuwe parlementariër. Al bij de kandidaatstelling van Bouchallikht ontstond er ophef, nadat er vooral aan de rechterzijde van het politieke spectrum een islamofobe hetze werd georganiseerd tegen de GroenLinkser.
Direct aan het begin van haar speech kwam Bouchallikht hierop terug. Net als op de vele opmerkingen die over haar gemaakt werden vanwege haar kledingkeuze, om het maar vooral niet over de inhoud te hoeven hebben:
"Hoewel dit parlement het hele Nederlandse volk vertegenwoordigt, is het niet vanzelfsprekend dat ook ik hier sta vandaag. Ik ben een wolf in schaapskleren, kreeg ik te horen. Een bedreiging voor de rechtsstaat, werd over mij geschreven. Mij wordt gezegd, keer op keer: jij hoort hier niet. Dat overkomt niet alleen mij. Structureel en institutioneel is ‘De Ander’ het probleem. In deze zaal, Kamer, en samenleving. Dit uitsluiten gebeurt al generaties lang. Ik ben ermee opgegroeid, mijn broertje weet ook niet beter. De dag voor de verkiezingen zag hij mij het slotdebat kijken. Hij wierp een blik op het beeldscherm, zag daar Wilders en Rutte aan het woord. Weet u wat mijn broertje me vroeg? Of de meneren weer zeggen dat we weg moeten."
"Mijn broertje is elf. Tegen hem, tegen mij, en vele Nederlanders, wordt al heel lang gezegd, herhaald, en nog eens herhaald, dat we ons maar moeten invechten, aanpassen, dankbaar zijn, niet zo zeuren, harder werken, netjes praten, de geschiedenis laten voor wat ie is, en tradities vooral niet bevragen. Het moet allemaal wel gezellig blijven. Normaal doen. Je mag blij zijn dat je hier bent geboren, want daar is het erger. Dus mondje dicht. Op je tenen lopen, maar niet in die sneakers en niet met die broek aan. Haal je handen uit je zak, maar steek geen vuist in de lucht. Wees gewoon… niet."
Bouchallikht brak ook een lans voor activisten die strijden tegen institutioneel onrecht en voor de mensen met een migratie-achtergrond die een gelijkwaardige plek in de samenleving opeisen. Daarnaast vroeg ze aandacht voor een keur aan onderwerpen, van milieu en duurzaamheid, tot een toegankelijke zorg, armoedebestrijding en de krapte op de woningmarkt. En vooral ook voor een meer tolerante samenleving. Want dat is waar het volgens het GroenLinks-Kamerlid om zou moeten gaan:
"Zodat we een intersectionele strijd voeren. Er voor elkaar zijn, ook als het veel van ons vraagt. Eerlijk zijn, ook als het ingewikkeld is. Misschien vooral dan. Het zou moeten gaan over hoe iedereen van waarde is. Vrij zou moeten zijn. Vrij van de zorgen over onze toekomst. Vrij om vooral niet normaal te zijn. Vrij om elkaar te laten zijn. Ook als het moeilijk is, ook als het zoeken is. Vallen en opstaan. Samen. Voor de planeet en al wat leeft, voor elkaar, voor onszelf. Voor mijn broertje en het jouwe, voor Ella, Noëlle en onze toekomst. Voor hoop boven haat, van de Kamer tot de straat."
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (173)

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2021 - 20:28

De reacties zijn een veel grotere reden tot zorg dan de activiteiten in het verleden van Kauthar Bouchallikht. Zij heeft in haar speech een soort geloofsbelijdenis afgelegd dus daar gaat zij zich aan houden. Extreem rechts spreekt haar niet aan op haar verhaal nu maar probeert haar aan te spreken op zaken die ze gedaan zou hebben. Op die manier kan je proberen te voorkomen dat je het moet hebben over de zaken die zij vandaag heeft uitgesproken. Ik zie slechts aanstellerij, lulligheid, schrijnheiligheid en angst. En morgen gaat zij zich ook uitspreken. En dat haat zij gedurende haar kamer lidmaatschap nog vele malen doen. De confrontatie aangaan met extreem rechts. Dat is van belang. Mooi is dat blijkbaar niemand in staat is kritiek te leveren op haar recente verhaal. Op de opmerking van haar broertje: Of de meneren weer zeggen dat we weg moeten. Dat is wat de meneren hier op Joop zeggen, dat ze weg moeten. Maar er zit inmiddels een stevige moslima in de kamer die niet weg gaat. Zij zit er niet voor zichzelf. Ook niet voor mij denk ik, van mij hoeft dat ook niet. Maar wel voor mensen die door velen hier ongewenst zijn. Ik vind het heerlijk dat moslims hun eigen plek opeisen in het debat. Ik vind dat de meneren er maar aan moeten wennen.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2021 - 12:07

Persoonlijk let ik ook op non-verbale communicatie. Bouchallikht is gewoonlijk van top tot teen, behalve haar handen en gezicht, bedekt. Zij is de enige vrouw in de kamer die meent zich zo overdreven kuis (naar mijn mening) te moeten kleden. Mag, er schijnen wel meer lui in de TK te zijn in wonderlijke outfits. Op haar speech heb ik geen commentaar. Niet voldoende bestudeerd.

DaanOuwens
DaanOuwens22 mei 2021 - 13:11

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Persoonlijk let ik ook op non-verbale communicatie. Bouchallikht is gewoonlijk van top tot teen, behalve haar handen en gezicht, bedekt. Ik volg kamerleden zelden in beeld. Haar ook niet. Ik heb betrekkelijk weinig belangstelling voor haar. Ik ben meer een lezer dan een kijker, dan bepaal ik zelf het tempo waarin ik de info verwerk. Ik zou nooit op haar stemmen. Haar geloofsovertuiging is niet de mijne en ik heb sowieso weinig met geloof in de publieke ruimte. Het motief voor mijn reactie is dan ook dat er mensen zijn die van mening zijn dat zij haar geloof niet mag uitdragen. Dat wat zij gedaan heeft bij de MB fout is en die fout wordt haar nu als kamerlid aangerekend. Dat vind ik onzin kamerleden zitten daar omdat mensen haar gekozen hebben. Als persoonlijke opvattingen het selectiecriterium voor het kamerlidmaatschap zouden zijn, doe ik de selectie wel. Dan zijn er geen 150 stoeltjes nodig. Maximaal 10% vind ik geschikt. Kunnen ze die corona opstelling gewoon houden. Kortom mensen meten zich hier het recht toe haar te kunnen veroordelen. Dat recht hebben ze niet. Vooral niet omdat niemand iets te melden heeft over haar speech.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2021 - 19:06

@DaanOuwens ik vind haar zedigheid irritant. Ik ben niet geinteresseerd in haar antecedenten. Wel wat publicaties van haar hand gelezen op internetplatforms, die ik niet vreselijk inspirerend vond, maar anderen wellicht weer wel. Ik zou ook niet op haar stemmen. Ik heb nul affiniteit met religie dus ook met de hare,

DaanOuwens
DaanOuwens23 mei 2021 - 20:44

@ DanielleDefoe Ik vind je opmerking over zedigheid grappig. Het zet me aan het denken. Ik denk dat je relatie met degene waar je naar kijkt mede bepalend is voor de mate waarin die zedigheid je irriteert. Ook is seksualiteit, sensualiteit een complexe emotie. Mannen reageren er vaak heftig op. Vrouwen gebruiken het ook. Ik heb enkele malen meegemaakt dat vrouwen door verleiding iets zakelijks van mij gedaan wilden krijgen. Ik reageerde daar altijd geïrriteerd op. Terwijl ik echt wel verleid kan worden. Maar wat mij irriteerde was dan een vrouw dacht dat ik zo'n domme lul was dat ze op die manier iets voor elkaar kon krijgen wat met goede argumenten of een open vraag niet kon. Ik voelde me dus meer beledigd dan verleid. Ik denk dat wij mensen allemaal verschillend in elkaar zitten en dat we ook verschillende keuzes maken. Het aardige van wat ouder worden is dat er een balans ontstaat waardoor irritatie wat milder wordt ervaren. Bij mij werkt dat zo. Althans dat hoop ik maar, het kan ook zijn dat ik inmiddels diep ingeslapen ben. Maar die irritatie over haar zedigheid heb ik dus niet. Ik zou het wel mooi vinden als ze van dat kamerlidmaatschap iets moois bakt. Dat zal moeten blijken. Blijkbaar raakt ze wel bij rechts Nederland een open zenuw. Dat is niet slecht. Ik heb buiten jouw tekst nog niets gelezen over haar irritante zedigheid. Dat is wel een aardige invalshoek. In ieder geval een pad dat nog niet vaak bewandeld is. Zouden zedige kamerleden meer of minder voor elkaar krijgen als onzedig types? Hoe onzedig is dan Rutte? En draagt dit bij aan zijn macht? Mogelijk wordt er veel te weinig aandacht besteed aan het aspect wat jij hier nu noemt. Sex sells leer ik vanuit de marktetting.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2021 - 10:55

@DaanOuwens Amusante reactie. Mijn zweedse (seculiere) moslimfamilieleden zijn Indonesie ontvlucht vanwege de toenemende "zedigheid". Maar dat terzijde. Kleding lijkt een non-onderwerp misschien, maar kleding heeft naast andere functies ook een signaalfunctie en de extreme bedekking ( "kijk-mij-eens-kuis-wezen") is niet de enige variant in de TK: zie linkje. De blote armen met tattoos van SP-Kamerlid Kwint baarden enig opzien in 2018. Wat betreft onze huidige bestuurders, Rutte loopt er momenteel misschien ook niet voor niks frequent bij in vrijetijdskleding al is die op de fiets best handig (maar niet noodzakelijk). Kok liet zich nog een jacket maken door de bekende Nederlandse ontwerper Frans Molenaar. https://nos.nl/artikel/2227039-van-kostuum-tot-tattoos-vaak-discussie-over-kleding-in-tweede-kamer

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2021 - 15:47

jaquet

EenMening
EenMening21 mei 2021 - 18:12

Je kunt het ook positief bekijken. Het onderzoek van Carel Brendel heeft Kauthar gedwongen om zich te distantiëren van de foute ideeën van de MB en de foute ideeën van haar vader.

5 Reacties
Stheno
Stheno21 mei 2021 - 19:36

EenMening, Niet alleen daarvan, maar ook van haar idealen (zoals de pro-Hamas demonstratie). De vraag is in hoeverre ze bestand is tegen groepsdruk uit haar (zeer, zeer) recente verleden. Want afvalligen worden niet echt gewaardeerd in die 'inclusieve' gemeenschappen.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2021 - 20:07

@ EenMening Jij schrijft: Het onderzoek van Carel Brendel heeft Kauthar gedwongen om zich te distantiëren van de foute ideeën van de MB en de foute ideeën van haar vader. Het zou beter zijn als jij afstand zou nemen van je eigen extreem rechtse opvattingen. @ Stheno Jij schrijft: Niet alleen daarvan, maar ook van haar idealen (zoals de pro-Hamas demonstratie). Haar idealen heeft ze in haar speech prima onder woorden gebracht. Voor jou blijkbaar te moeilijk. Maar de opmerkingen over haar boertje moet je wel kunnen begrijpen. Toen hij vroeg: Weet u wat mijn broertje me vroeg? Of de meneren weer zeggen dat we weg moeten. Dat zijn jouw idealen. Dat is het effect. Neem jij nou eens afstand van jouw idealen.

EenMening
EenMening21 mei 2021 - 20:33

Haar positie is erg moeilijk en ingewikkeld door haar conflicterende loyaliteiten. Ze moet daar tussendoor manoeuvreren, een echte balancing act.

DaanOuwens
DaanOuwens22 mei 2021 - 9:27

@ EenMening Jij schrijft: Haar positie is erg moeilijk en ingewikkeld door haar conflicterende loyaliteiten. Verstandige mensen twijfelen en zoeken. En zijn daartoe ook in staat. Mensen die moeten leunen op hun extreem rechtse geloof, veranderingen niet kunnen accepteren en angst hebben voor andere mensen die niet tot hun groep behoren zijn degenen die echt grote problemen hebben.

Zandb
Zandb22 mei 2021 - 9:55

Mening U gaat er maar steeds van uit, dat zij zich anders voordoet, dan wat uit haar woorden kan worden afgeleid. En daar is geen enkel bewijs voor. Stheno Stelt u dergelijke exameneisen ook aan andere politici? En stel nu, dat zij inderdaad afvallige is en inderdaad daardoor in de problemen zou komen. Dan is zij toch het levende bewijs dat een islam niet noodzakelijk kwaadaardig hoeft te zijn! U bent ziet dan blijkbaar alleen maar opgelucht, dat uw vooroordeel bevestigd is: de islam als noodzakelijk kwaadaardig geloof. Kauthar is dan eenvoudigweg geen moslima.

Ivan61
Ivan6121 mei 2021 - 14:16

Libertain, Stokkkick, Zijn jullie Moslims en hebben jullie ook Marokkaanse nationaliteit als Kauthar? Dragen jullie ook een hoofddoek? Kunnen jullie precies uitleggen wat Islamofobie is? Deze dame is geen kleintje en zij is niet op haar mondje gevallen. Zij heeft verstand van zaken en is bewust van de aandacht die zij krijgt, negatief en positief. En zij doet dat goed en overtuigend. Jullie pogingen om alles dicht te gooien en mensen vals te beschuldigen zijn net zo zwak en doorzichtig als retoriek van Baudet en Wilders. Zelfde schoolplein niveau.

9 Reacties
Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 14:41

Ze draagt geen hoofddoek, ze draagt een jihab.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mei 2021 - 15:01

nee Nee islamophobia Is·lam·o·pho·bi·a noun dislike of or prejudice against Islam or Muslims, especially as a political force. ga jij me nu eens uitleggen waarom Kauthar zich moet verantwoorden voor haar geloof en van der Staay niet. Ik poog niet alles dicht te gooien, ik probeer mensen te laten zien dat hun 'fair and balanced' vragen gedraven worden door unfair and unbalanced emotions, ook wel vooroordelen genoemd.

Zandb
Zandb21 mei 2021 - 15:16

Sarajlijla U bent geen Marokkaan. U draagt geen hoofddoek. U kunt niet precies uitleggen wat islamofobie is. Dus waaraan ontleent u dan het recht aan, om zich in deze discussie te mengen? Verder beschuldigt u de twee genoemde mensen er van mensen (?) vals te beschuldigen. Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarvan zij mensen (?) beschuldigen, laat staan vals. Maar dat legt u me vast wel uit.

Ivan61
Ivan6121 mei 2021 - 15:56

Zandb, Waar heb jij over?

Ivan61
Ivan6121 mei 2021 - 19:33

Exkraker en Stokk, Met jullie reacties tonen jullie basisschoolplein niveau.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 20:20

@ Sar Een jihab is kuiser dan een hoofddoek, dat wilde ik daarmee zeggen.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 20:24

@ Stock Van der Staaij zit dan ook bij een erg conservatieve en ouderwetse Christelijke partij. Daar is hij op zijn plaats. Kauthar zou ik eerder bij Nida verwachten, en niet bij een vrijzinnige partij als GroenLinks.

Zandb
Zandb22 mei 2021 - 10:07

Sarajlijla Helaas hebt u weer geen idee wat u zelf beweert. Wanneer ik uw wijze van reageren moet karakteriseren dan is wellicht dit, "basisschoolplein niveau", van toepassing. Kraker Waar u iemand verwacht, dat is uw zaak. Daar hoeft iemand zich niets van aan te trekken. En sterker nog, iemand niet serieus nemen op grond van irrelevante zaken als van welke partij iemand is, dat lijkt me ronduit verkeerd. Je mag er vanuit gaan dat politici de grondbeginselen van hun partij uitdragen. Wilt u daaraan twijfelen, prima maar dan moet u wel met bewijzen komen dat wat iemand zegt en doet niet met elkaar in overeenstemming is. En dat lukt u in het geval van Kauthar nog steeds maar niet.

Ivan61
Ivan6122 mei 2021 - 12:21

Zandb, Dat is op zich opmerkelijk dat jij en nog vele andere hier reageren om te reageren en niet iets bij de dragen aan discussie en dat is basisschoolplein niveau. Ik heb mijn mening over deze dame gegeven en dat kan jij lezen. Zij is gewoon Nederlandse staatsburger en is gekozen voor TK. Hele Nederland zou trots moeten zijn op haar prestatie. Maar wij moeten altijd zeiken. Een is woke, andere islamofoob en ga zo maar door. Ik ben een van weinig hier met buitenlandse afkomst en ik zie het niveau van discussies hier sterk afnemen vooral bij zulke onderwerpen. Nederland is aan het veranderen en op dit moment zitten behoorlijk veel mensen met niet Westerse mensen in onze TK en zij zitten bij meerdere partijen, Dat is grote winst op dit moment.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mei 2021 - 9:50

--- Dit bericht is verwijderd —

8 Reacties
Mokker
Mokker21 mei 2021 - 12:18

Ach, ze liep mee in pro-hamas demonstraties, dus ik denk dat ze gelogen heeft. Een vaardigheid die voor politici reuze handig is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mei 2021 - 12:30

3) ik rommel een verhaal inelkaar zonder jaartallen, gewoon wrijven in het verleden, en dat smeer ik dan over haar heen. ik gebruik geen linkjes zodat wat ik zeg ook niet onderbouwd is , maar dat is zoals ik rol Dat kan ook nog.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 13:11

De Volkskrant berichtte er ook uitgebreid over. Ik plaats een citaat, uit een interview met een expert op het gebied van Het Broederschap. Behoort de islamitische jongerenorganisatie Femyso tot het netwerk van de Moslimbroederschap? Lorenzo Vidino, kenner van de Europese vertakkingen van de Broederschap, kent geen twijfel. ‘Femyso is altijd het oefenterrein geweest van jonge, veelbelovende activisten uit het Broederschap-milieu. Je krijgt een paar jaar workshops, je bekwaamt je in activisme. Het is een opstapje.’

michellekepen
michellekepen21 mei 2021 - 13:13

Ben R Gek, Als je je eventjes in de familie Bouchallikht (die naam wordt op allerlei verschillende manieren geschreven!) verdiept, dan weet je dat papa nogal (zeer) bekend is met deze materie (MB, Femyso, Hamas, Islamic relief etc.) De kans dat dochter van niets weet, is daarmee eigenlijk al uitgesloten. Daarnaast heeft Kauthar zelf uitspraken gedaan, die bekendheid met allerlei verbanden aantoont. Dat Kauthar collega-bestuursleden had, waarvan de ouders (pa) hoge functie binnen MB en daaraan gelieerde partijen had, is onmogelijk als toeval, onschuldig of niet-weten te kwalificeren. Tenzij je het natuurlijk bewust niet wilt weten...

Ar Mansie
Ar Mansie21 mei 2021 - 13:27

4) stock heeft de afgelopen maanden onder een steen gelegen of wil gewoon niet zien dat o.a. de Duitse AIVD van haar voormalige clubje vindt. Daarnaast kijkt hij weg wanneer vrouwen en mannen gescheiden moeten worden wanneer deze mevrouw een cursus geeft, want cultuur! En ondanks alle overtuigende bewijzen die meerdere keren goed beargumenteert en met alle aanwezige linkjes op meerdere sites hebben gestaan gewoon elke keer weer vragen naar diezelfde argumenten omdat dit de enige mogelijkheid is om nog aan je eigen punt vast te kunnen houden. Want dat is zoals stock rolt.. Dat kan ook nog.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2021 - 13:55

Bouchallikht was toch klimaatactivist?

michellekepen
michellekepen21 mei 2021 - 16:06

stokkickhuysen, Vreemd dat je nu plotseling vorgeeft, niet op de hoogte te zijn van alle ingebrachte bewijzen, stukken en linkjes. Want bijvoorbeeld op 21 november 2020 schreef je zelf: "Kauthar heeft helemaal niks met die Moslimbroederschap te maken, dus om daar dan over door te gaan is niet nuttig". Bij een ander(!) artikel, 22 november 2020, schrijf je: "Gaat dit nou over de Broederschap of kauthar. Het verhaal van Vam der Ham in ieder geval over Kauthar. Lees het eens voordat je reageert" Artikel met tag 'MoslimBroederschap'....! Het heeft er veel van weg dat je niet wilt weten. Toen en nu. Ondanks de overvloedige bewijzen die ook toen al gegeven werden. Ik feite vraag je nogmaals naar diezelfde gegevens Hylarisch ook dat je indertijd verwees naar het democratische karakter van het MB: want dat had de NOS beweerd. Kennelijk wist je niet (of wilde je niet weten?) dat de NOS uitgerekend dat bericht van TT/ haar site had gehaald. Nadat half NL daar over was gevallen...

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 mei 2021 - 11:41

@Michel Kauthar heeft helemaal niks met die Moslimbroederschap te maken, dus om daar dan over door te gaan is niet nuttig” Google eens op Broederschap

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 8:46

Wat is eigenlijk het standpunt van Kauthar betreffende de bezetting door Marokko van de Westelijke Sahara? Heeft ze daar ooit een uitspraak over gedaan? Ben eigenlijk wel nieuwsgierig.

5 Reacties
Zandb
Zandb21 mei 2021 - 10:43

Kraker Misschien moet u haar dat eens gewoon vragen i.p.v. hier een beetje vervelend suggestief lopen te doen.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 12:23

@ Zandb Voormalig GroenLinks-voorman Mohamed Rabbae had kritiek op de bezetting van de Sahara, en was daardoor lange tijd niet welkom in Marokko. Ben benieuwd of Kauthar ook zo principieel is. Ze demonstreerde wel tegen de bezetting van Palestijnse gebieden door Israël.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mei 2021 - 12:31

waarom is kauthar's mening daarover belangrijker dan van de andere 149 leden van de TK?

Mini2
Mini221 mei 2021 - 12:38

@Zandb Waarom is kraker vervelend?

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 13:13

@ Stock Ze heeft ook de Marokkaanse nationaliteit. Dus lijkt het me een relevante vraag. Zeker omdat ze een uitgesproken standpunt heeft over de bezetting door Israël van Palestijnse gebieden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 mei 2021 - 7:39

Een interessante speech. Helaas zal ze, als GL toetreed tot Rutte4, het rechtse rotbeleid moeten verdedigen.

2 Reacties
Zandb
Zandb21 mei 2021 - 10:44

Dick Helaas (?) geldt dat wel voor meerdere politici. Wat maakt haar hierin zo bijzonder?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen21 mei 2021 - 11:13

Ik hoop dat ze zich bijzonder maakt, Zandb, en zonder last zal stemmen als de tijd daar is. Maar ik heb er een hard hoofd in, fractiediscipline is heilig.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 mei 2021 - 20:02

Mensen die geaffilieerd zijn aan 'enge' clubjes en te vaak naast 'enge' mensen op de foto hebben gestaan die krijgen shitloads kritiek over zich heen. In zekere zin kun je zeggen dat het juist een teken van gelijkheid is. Baudet werd bijv. ook eindeloos veroordeeld op gesprekken met mensen als Le Pen. Bij Kauthar is het niet anders. Ik vond dat echt een zwaktebod om het meteen over racisme / sexisme / discriminatie te gooien.

14 Reacties
Satya
Satya21 mei 2021 - 6:38

Le pen, Taylor, Kennedy,Fausto, Peters, achterkamers van Erkenbrand. Zegt niets?

Libertain
Libertain21 mei 2021 - 6:39

@Rechtdoorzee,. ("Ik vond dat echt een zwaktebod om het meteen over racisme / sexisme / discriminatie te gooien.") Indien bovenstaande dagelijkse kost is in ons land, kan het niet anders zijn dat, ongeacht of u het leuk vindt of niet, zullen er burgers zijn die het ter sprake zullen brengen. Uiteindelijk brengt Bouchallikht het xenofobie probleem juist daar waar geen Nederlander tot nu toe het heeft willen brengen - de Tweede Kamer. Of vindt u de huidige status quo uitstekend waarbij Wilders/PVV en consorten mogen al ruim 20 jaren hun gal en kwaadaardige xenofobie dagelijks uitspugen zonder enige tegenspraak? Mogelijk dan neemt u deel aan de stille massa die deze xenofobie passief ondersteunt? Dan bent u zeker onderdeel van hetzelfde probleem.

Zandb
Zandb21 mei 2021 - 7:03

Recht Kauthar is niet 'geaffilieerd aan ‘enge’ clubjes en staat te vaak naast ‘enge’ mensen op de foto". Tenminste, dat zegt zij. En waar zij, als GL-kamerlid voor zegt te staan, is mijlenver verwijderd van wat die 'enge mensen en clubjes' beweren. Kunt u aantonen, dat ze liegt? Met Baudet ligt het iets anders. Wat Baudet beweert ligt wel degelijk in lijn met wat die 'enge' clubjes en mensen vinden en doen.

Starter2
Starter221 mei 2021 - 8:22

Zandb, er is al vele malen aangetoond dat ze jokt. Dat jij er de ogen voor sluit is iets anders.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 8:39

@ Satya Die kritiek op Baudet was dan ook meer dan terecht. Net als de kritiek op Kauthar.

Satya
Satya21 mei 2021 - 10:28

Exkraker Ik heb het van haar niet kunnen vinden. Die studentenorganisatie had tot voor paar maanden geleden vrouwen zonder hoofddoek op de website. De moslimextremisten die ik in Afrika zie zouden dat nooit tolereren. Wat ik mij nu wel afvraag is waarom die foto's zijn verdwenen.

Zandb
Zandb21 mei 2021 - 10:48

Starter Dat u nog steeds niet goed leest, daar ben ik niet verantwoordelijk voor. Kraker Ik leg nu tenminste nog uit, waarom ik vind, dat u het bij het verkeerde eind hebt.

Starter2
Starter221 mei 2021 - 11:10

Zand, dit is uw vraag "Kunt u aantonen, dat ze liegt?" Antwoord: Ja dat is meerdere malen aangetoond. Maar misschien begrijpt u uw eigen vraag niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mei 2021 - 12:34

Starter Linkjes graag. Ik ken de talloze bewijzen van rechts niet.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 13:17

@ Stock Carel Brendel heeft het vrij goed uitgezocht. Hier een linkje: http://www.carelbrendel.nl/2021/03/04/kauthar-bouchallikht-volgde-mediatraining-bij-stichting-van-turkse-moslimbroeder/

Zandb
Zandb21 mei 2021 - 15:24

Starter en kraker Wanneer iemand beweert, dat er er geen banden zijn met 'enge clubs' dan zijn eventuele banden uit het verleden niet meer geldig, toch? Ze heeft nooit ontkend, dat ze met degelijke mensen omging. Ze maakt wel uitdrukkelijk kenbaar, dat ze niets heeft met dergelijke 'enge standpunten'. Nogmaals: Kunnen jullie aantonen dat ze liegt? En vooral, lees nou eens!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 mei 2021 - 15:54

@Satya, Wat bedoel je? Daar werd Baudet toch terecht op aangesproken? Idem dito met Kauthar. Gelijke monnikken gelijke kappen. @Zandb, Ja dat heeft Baudet ook gezegd. Ik heb niets met gedachtegoed X. Nou klaar dus? Zo werkt het toch niet. Kom op zeg. Kauthar is echt niet de eerste moslim in de tweede kamer. Sterker nog om plaats te maken voor haar werd er eentje naar onderen op de lijst geduwd. Ik ben 100% voorstander voor gelijkheid en gelijke behandeling. Baudet wordt aangesproken op zijn regelmatig rare fratsen. Wanneer Kauthar er op aangesproken wordt dan is het ineens racisme/islamofobie/discriminatie/sexisme. De manier waarop Klaver het weg deed was zeer zwak. Alles bij elkaar zien veel mensen een patroon: de facebook likes, op de foto met haatsjeiks, op de foto met gescheiden sekses, op de foto naast hakenkruizen, bestuurslid o.i.d. van een jongeren club gelieerd aan het moslimbroderschap, haar vader die een hoge positie in het NLs moslimbroederschap heeft. Alles bij elkaar is het best veel en daarom was er ophef.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 16:47

@ Zandb Het zegt toch wel iets over iemand als hij/zij zich in bepaalde kringen beweegt. Thierry Baudet had bijvoorbeeld contacten met de oude Le Pen. De politicus die in Frankrijk is veroordeeld wegens het ontkennen en bagatelliseren van de Holocaust. Op die ontmoetingen is Baudet regelmatig aangesproken. En terecht.

alphafrau
alphafrau21 mei 2021 - 23:10

Satya 21 mei 2021 at 08:38 Le pen, Taylor, Kennedy,Fausto, Peters, achterkamers van Erkenbrand. Zegt niets? ----------------------------------------- Met deze mensen kun je in ieder geval nog praten wat goed of slecht is. Met gesluierde mensen die net als jij alle reliegie kritiek als xenofoob beoordeelt, is niets te beginnen. In alle studies komen diep gelovige als probleem voor de vooruitgang van de mensheid tevoorschein. Logisch ook,

EenMening
EenMening20 mei 2021 - 19:29

Het mooie van ons systeem is, dat er ruimte is voor zeer verschillende politieke opvattingen, van uiterst rechts tot uiterst links en alles er tussen in. Dat moeten we koesteren en zuinig op zijn.

2 Reacties
Libertain
Libertain21 mei 2021 - 6:42

@Eenmening, zou u even een uiterst linkse mening in ons thans geldende politieke systeem willen aanwijzen, omdat ik het nergens kan opmerken, terwijl het jarenlang overal wemelt uit uiterst rechtse ideeën?

EenMening
EenMening21 mei 2021 - 18:04

BIJ1 (extreemlinks)

DaanOuwens
DaanOuwens20 mei 2021 - 19:09

Voor mij is zij gewoon een moslima in de kamer. Daar zijn er meer van. Haar hoofddoekje doet er voor haar wellicht toe, niet voor mij. Ze is gekozen door een flinke groep mensen die specifiek op haar heeft gestemd. Prima dus, en als Joop hier de belangrijkste statements uit haar betoog pikt een prima verhaal. Ik denk dat allochtonen aan het woord moeten zijn als het gaat om het bestrijden van racisme en discriminatie. Dat is een veel krachtiger verhaal dan het betoog van een witte. In de quotes laat ze zien dat ze dat prima kan. Daar is het mee klaar volgens mij. Ik heb geen enkel begrip voor het geneuzel van de rechtse en extreem rechtse bezoekers op deze site. Er is bij extreem rechts een kudde malloten malloten in de kamer gedropt, en ook in andere bestuurlijke gremia, die nog niet de helft van het niveau van deze vrouw heeft. Kortom meer dan genoeg om jezelf druk over te maken. Besteed daar je energie aan. Met deze vrouw komt het wel goed.

5 Reacties
Libertain
Libertain21 mei 2021 - 6:44

@Daan, ("Ik denk dat allochtonen aan het woord moeten zijn als het gaat om het bestrijden van racisme en discriminatie. Dat is een veel krachtiger verhaal dan het betoog van een witte.") Helemaal correct.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 8:42

@ Daan Dat moslimbroederschap is gewoon een niet zo frisse organisatie. Die hebben erg enge opvattingen over de positie van de vrouw en over de rechten van homo's. Het is op zijn minst opvallend dat iemand die voor GroenLinks in de Kamer komt, intensief contact heeft gehad met een dergelijke club.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2021 - 14:04

@ Ben R Gek Jij schrijft: Racisme druipt van uw stelling in uw reactie af. Dat klopt ik denk dat mensen verschillend zijn. Gelijkwaardig maar wel verschillend. Er is ook meer. Ik ben wit en jij bent wit. Wij hebben ook niets gemeenschappelijks. Dus je hoeft ook niet van kleur te verschillen om de ideeën van iemand anders weerzinwekkend te vinden. Dat spreken de ideeën van Kauthar Bouchallikht mij weer meer aan dan die van jou. Ik zie dat niet als racisme. Ik wijs jou en je ideeën af niet alle andere witten. @ Exkraker Jij schrijft: Dat moslimbroederschap is gewoon een niet zo frisse organisatie. Ze zit niet namens de moslimbroederschap in de kamer maar namens GroenLinks. Je zal kritiek op haar moeten hebben en niet op de moslimbroederschap. Fleur Agema van de PVV had hele intieme banden met de Voorpost. Die wordt in de kamer ook aangesproken als PVV-er en niet als lid van de Voorpost. Zo gaat dat in de grote mensen wereld. So grow up. Als Agema trouwens kritiek krijgt gaat dat vooral over de knieschoten die ze wilde uitdelen aan allochtone jongeren. Als jij kritiek wil hebben op Kauthar Bouchallikht moet je aantonen dat ze homo rechten en vrouwen rechten niet zou erkennen.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 14:43

@ Daan Ze bezocht onder andere een mediatraining bij Milli Görüş, de ultraconservatieve Turkse organisatie.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2021 - 20:16

@ Exkraker Jij schrijft: Ze bezocht onder andere een mediatraining bij Milli Görüş, de ultraconservatieve Turkse organisatie. En? Ik heb jaren geleden een stuk of 5 moskeeën bezocht van die club. Ik ben er geen moslim van geworden. Ik heb er thee gedronken. Ook Milli Görüş onderneemt talloze initiatieven. Je kan het wel of niet eens zijn met die club maar daar een training volgen mag iedereen gewoon doen. En zelfs als ze jarenlang de meest primitieve islamopvatting heeft uitgedragen moet je haar beoordelen op wat ze nu zegt. En daar kan je haar aan houden. Ik zie hier slechts rechtse en extreem rechtse types die haar van alles verwijten zonder ook maar in 1 zin in te gaan op haar betoog. Dat extreem rechtse gedrag is een veel groter probleem in Nederland dan de moslimbroederschap. Dat laat de opmerking van haar broertje zien. Goed dat ze het noemt. Jij bent ook een van die meneren die moslims wil wegsturen.

Kuifje3
Kuifje320 mei 2021 - 18:15

Ik oordeel nog niet over deze dame, maar ze staat in de algemene publieke opinie al met 4-0 achter. Voor haar is dat best jammer. Wat ik overigens tot nu toe in de kamer van haar zie is dat ze lang niet het zwakste kamerlid is bij GL.

3 Reacties
Libertain
Libertain21 mei 2021 - 6:47

@Kuifje, ("....maar ze staat in de algemene publieke opinie al met 4-0 achter.") Ach, gossie, hoe komt dat nou? Zou het dan iets met de media te maken hebben die haar alvast zwart hebben gemaakt, nog voordat ze haar plaats in de Tweede Kamer heeft kunnen nemen? Hetzelfde media die decennia lang elke scheet van Wilders/PVV steeds op het eerste pagina plaatst?

Zandb
Zandb21 mei 2021 - 7:07

Kuifje Bij sommige mensen staat ze met 4-0 achter. Dat lijkt me veel jammerderder voor die mensen die dat vinden en die zich zoiets moeten laten welgevallen in onze schone democratie. Dus tellen wij onze zegeningen.

Sonic2
Sonic221 mei 2021 - 8:44

@ Kuifje Een fantastische samenvatting eigenlijk. Ik zal u niet er op aanpakken, maar veel moslims staan inderdaad in bepaalde groepen al met 3-0 achter. En we moeten nationalisten maar dankbaar zijn dat het niet 5-0 is of 10-0. Wat zijn ze barmhartig. En het is ook allemaal niet racistisch, want ze kunnen inderdaad van 3-0 terug komen naar 3-1. Of van 9-0 naar 9-1. U vat het onbedoeld prima samen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2021 - 16:54

De link naar MB (onderdeel van?) is vals en wordt in stand gehouden door islamofoben zoals Mini, Buitenstaander en Kleinzonnetje. Allemaal projecteren ze hun eigen conclusies op anderen (zo zou ik dat doen), die dan tot dezelfde conclusies moeten komen. Alsjeblieft, bewaar die manier van discussieren voor je familie, maar doe dat niet hier.

4 Reacties
Mini2
Mini220 mei 2021 - 19:24

FEMYSO is de studenten- en jongerenorganisatie van de Moslimbroederschap in Europa, mooier kan ik het niet maken.

Libertain
Libertain21 mei 2021 - 6:48

@Mini, wat wil je ermee (typerend negatief) beweren?

Zandb
Zandb21 mei 2021 - 7:14

Mini Maar waarom zou iemand niet willen geloven, dat ze de GL-standpunten koestert en uitdraagt? Hoe kan ze die GL-standpunten verloochenen en die schadelijke ideeën - want in strijd met de regels van onze rechtsstaat! - uitdragen? En stel nu eens, dat ze inderdaad door de mand valt, hebben we dan niet te maken met iets wat we doodgewoon vinden, als het dan bv de SGP betreft?

Mini2
Mini221 mei 2021 - 9:19

@Libertain Zou ze bij die club hebben gezeten omdat ze de normen/waarden/standpunten niet deelt? Dat is ook raar hè?

Geen3
Geen320 mei 2021 - 16:28

Kun je progressief en moslim zijn? Ja, dat kan. Die vraag stellen we niet aan Christenen. Ja hoor, dat gebeurt ook! Maar moslima, die gesluierd zijn? Ik weet het niet. Christen vrouwen, die geen broeken dragen en die met een hoedje ter kerke gaan, daar heb ik ook zo mijn bedenkingen tegen, zoals heel veel mensen op dit forum.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 mei 2021 - 7:22

Geen Waar het omgaat is, dat wanneer iemand een hoofddoek draagt of geen broek en wel een hoedje, en die doet dat puur en alleen omdat hij/zij dat wil en hij/zij legt anderen niets op, dat er dan geen enkel bezwaar is. Net zoals je aan een politieuniform niet kan zien, of degene die er in zit wel echt een agent is, of als die echt agent is, hoe hij z'n werk doet. Laat staan dat je daaraan kan ziet dat het een goed mens is: zou dat met mensen religieuze kenmerken anders zijn?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 mei 2021 - 15:44

De kritiek die zij en GL kregen ging over de vraag in hoeverre het Kamerlidmaatschap voor GL samenging met haar geloof. Kun je progressief en moslim zijn? Alsof een moslim is te typeren met bepaalde maatschappelijke opvattingen. Die vraag stellen we niet aan Christenen omdat we weten dat die groep divers is. Vaak worden de islam en haar gelovigen gezien als een uniforme groep en gelijkgesteld met onderdrukking en middeleeuwse opvattingen. Ze zouden geen verlichting hebben meegemaakt en meer van die algemeenheden. Het getuigt van weinig begrip en kennis. De kritiek op haar en GL getuigt van weinig begrip en kennis.

9 Reacties
Mini2
Mini220 mei 2021 - 16:10

'Ze zouden geen verlichting hebben meegemaakt en meer van die algemeenheden.' Dat klopt toch ook? Islamitische landen zijn toch ook veel minder progressief dan niet-Islamitische landen?

Exkraker
Exkraker20 mei 2021 - 16:21

Ze werd gelieerd aan de Moslimbroederschap. Dat is een club met extreem-conservatieve opvattingen. Logisch dat mensen dit een rare combinatie vinden met actief zijn binnen GroenLinks.

Rutger Groot
Rutger Groot20 mei 2021 - 16:54

Natuurlijk kun je moslim en progressief zijn, diverse Groen Linksers gingen haar voor. Er was en is terechte kritiek hoe vermeende banden met de moslimbroesrschap stroken met progressief. Op deze zaak is door GL nooit inhoudelijk ingegaan.

Buitenstaander
Buitenstaander20 mei 2021 - 18:28

@Martin Deze vraag zou ik net zo min aan elke moslim stellen als aan elke christen.Maar bij beide wel aan enkele groeperingen uit hun gelederen, wanneer ze zich zouden verbinden aan een zich progressief noemende partij.... Het klakkeloos terzijde schuiven van kritiek getuigt van weinig diepgaande kennis en zeker van arrogantie....

Norsemen
Norsemen20 mei 2021 - 18:37

Exact Martin. Een partij als Denk wordt door vrijwel iedere FvD/PVV stemmer gezien als de islam versie van de SGP. Mensen lijken niet te beseffen dat verreweg de meeste moslims met hun religie omgaan zoals de gemiddelde CDA stemmer.

michellekepen
michellekepen20 mei 2021 - 19:16

MartinvanderLinde, Een aantal zaken, die hier jij als een soort waarheid presenteert, zijn toch echt slechts jouw eigen invulling. Ik haal er twee uit: 1. "in hoeverre het Kamerlidmaatschap voor GL samenging met haar geloof" Nee. de belangrijkste vraag ging er om, of dat iemand die zo dicht tegen het MolsimBroederschap aan schurkt, wel bij GL thuishoort. Vreemd dat je dat kennelijk ontgaan is! (was er eenzelfde discussie over Tofik Dibi? Nee, inderdaad niet) 2. "Kun je progressief en moslim zijn?" Nee, de vraag was of iemand die zich vrijwillig in orthodox conservatieve moslim-kringen begeeft, thuishoort bij GL. Je (onjuiste) vergelijking met christenen loopt hier spaak. Dan had je op zijn minst de vergelijking moeten maken met 'zwarte kousen'-aanhangers. Sowieso is je vergelijking met christenen een vreemde: tenzij jij van mening bent dat de gemiddelde moslim net zo conservatief is als de gemiddelde christen. Dat de 10% meest extreme (of conservatieve) christenen, qua extremiteit (of conservatisme) ongeveer gelijk scoren met de 10% meest meest extreme (of conservatieve) moslims.... (hoewel er mensen zijn die die laatste vraag, met droge ogen, met een ja beantwoorden....)

Libertain
Libertain21 mei 2021 - 7:29

@Exkraker, ("Ze werd gelieerd aan de Moslimbroederschap. Dat is een club met extreem-conservatieve opvattingen. Logisch dat mensen dit een rare combinatie vinden..") Kijkt u dan op hetzelfde manier tegen burgers aan die met het extreem-conservatief clubje SGP geallieerd zijn - of doet u dat enkel met betrekking tot allochtonen? Hoe dan ook - zeer typerende reactie samen met deze van @michel.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 8:38

@ Libertain Ik zou het ook vreemd vinden als iemand die actief is in allerlei orthodox-christelijke clubjes plotseling op de lijst bij GroenLinks komt te staan.

michellekepen
michellekepen21 mei 2021 - 13:01

Libertain, Zoals je terug kunt lezen, schreef ik eerder o.a.: "Je (onjuiste) vergelijking met christenen loopt hier spaak. Dan had je op zijn minst de vergelijking moeten maken met ‘zwarte kousen’-aanhangers" Dus ja, die vergelijking heb ik gemaakt. Met de kanttekening natuurlijk (en nogmaals) dat 'extreem-conservatieve opvattingen gelieerd aan het Moslimbroederschap', natuurlijk van een totaal andere orde zijn dan extreem-conservatieve opvattingen binnen een SGP. Ik kan verder weinig met je "typerende reactie". Iets van inhoudelijk toelichting, kan soms handig zijn....

Gerygrr
Gerygrr20 mei 2021 - 15:01

Mooie woorden in de speech. Voor er gastarbeiders naar Nederland kwamen werd er precies hetzelfde gezegd tegen mij als arbeidersdochter. Wie vooruit wilde komen in die tijd, kort na de WO II wist, dat je keihard moest werken en als je het beter wilde krijgen, dan deed je aan geboortebeperking. Dat scheelde in de uitgaven voor levensonderhoud. Er werd niet opgevoed in rechten, maar vooral in plichten. Dat laatste blijft schuren. Gebrek aan kennis over het verleden van de gewone Nederlanders, die eigenlijk altijd begrepen wat er schuurde uit eigen ervaring. De gewone Nederlanders die als medeschuldigen werden gezien. De naoorlogse frustraties verkeerd uitgelegd. De Nederlanders gezien als 1 grote witte elite. Er is ook zoiets als boerenbruin.

8 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2021 - 16:19

'Er is ook zoiets als boerenbruin.' Daar zat ik ook aan te denken toen ik je bericht las. De eerste gastarbeiders kwamen 1949, hoe oud ben je eigenlijk?

Satya
Satya20 mei 2021 - 17:49

Grijsje Volgens mij zijn jullie ons vergeten mee te nemen in de verheffing van jullie zelf. Zelfs een groot aantal genoot wel van een klasse onder zich. Ik vind dat overigens niet raar of fout, ik vind het wel raar dat het ontkend wordt, de achterstandswijken bewijzen mijn gelijk. Die ontkenning steekt mij. Niet zozeer het vergeten in verheffing, dat is de menselijke natuur die eerst in ik denkt, belangrijk evolutionaire gezien. Ik zou graag samen optrekken maar kan dat niet met mensen die in zondebok denken, de reden dat ik geen bij1 kan stemmen. Henk Bres heeft mij zo diep geraakt met zijn roep om een nieuwe Hitler om mij te vergassen. Dat er nauwelijks ophef is geweest om die roep heeft mij van Nederland doen afkeren. Zo'n man zou uit de goot moeten eten.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 19:36

@stockkick 'De eerste gastarbeiders kwamen 1949, hoe oud ben je eigenlijk? ' Italianen ja.

Karingin
Karingin20 mei 2021 - 20:49

Satya, ik snap je gedachtegang denk ik wel, maar je bent te mild Je zegt eigenlijk; ik snap dat je me als minderwaardig ziet, maar ik wil dat je het toegeeft. Dus je vraagt van mensen om hun eigen moraal te veroordelen, of minstens hun blinde vlekken te erkennen. Dat is wel het doel, maar dat gaat niet met vriendelijk vragen meid. Jij vindt dat Bij1 aan zondebokdenken doet, maar het ligt genuanceerder. Wat zij zeggen, en dat is ook zoals het is, is dat onze cultuur een product is van de geschiedenis - dat betekent niet dat je meteen persoonlijke schuld draagt, maar je bent nou eenmaal onderdeel van die cultuur. Zo lang niet erkend wordt dat bepaalde normen en vooroordelen met de paplepel zijn ingegoten, blijft die ontkenning die jou zo steekt bestaan - het een hangt samen met het ander

Gerygrr
Gerygrr20 mei 2021 - 22:02

Satya, Je raakt mij. Je begrijpt niet wat ik wil zeggen. Je praat over de verheffing van de arbeidersklasse van de naoorlogse generatie. De arbeidersklasse werd tijdens de oorlog anders behandeld dan degenen met baan. Het waren de boerenknechten en andere zonder baan, die tijdens de oorlog voor de Duitsers moesten werken. Daarna waren het diezelfde jonge mannen, die als dienstplichtigen werden opgeroepen om in Indonesië te vechten. Zij werden nooit gecompenseerd, hun oorlogstrauma’s niet gezien. De uit die generatie voortgekomen kinderen hebben het zwijgen van de familie, het verzwegen lijden, iedereen had een verhaal immers gevoeld en geleefd. Daarna kwam de zogenaamde verheffing van……. Voel je de pijn? Er is geleden voor een foute regeringen, er is geen sorry gezegd en met de trauma’s is niets gebeurd. Verheffing dus, wie verheft moet worden staat dus ergens onderaan? De arbeidsmigranten werden niet vijandig verwelkomd door mijn vader op de fabriek. Hij hielp en werd bevriend, bruiloften waar hij werd uitgenodigd. Een andere cultuur, maar ze waren wel gewoon maten. Ik heb in een achterstandswijk gewerkt uit volle overtuiging dertig jaar lang. Op mijn school werden alle leerlingen op gelijke wijze behandeld. Als er mensen denken niet genoeg te zijn meegenomen in een proces van verheffing dan ligt dat aan politieke beslissingen en vooral bezuinigingen.

Satya
Satya21 mei 2021 - 8:03

Grijsje Ik heb het niet over jou in persoonlijke zin. Mijn ouders zijn door genoeg enkelingen met liefde behandeld. Mijn aanklacht is tegen het collectief die bepaalde politieke keuzes heeft gemaakt waaruit een situatie is ontstaan. Ik begreep inderdaad jouw verhaal niet helemaal. Natuurlijk hebben genoeg nederlandse mensen ellende meegemaakt. Het is wel zo dat vooral rechtse mensen gastarbeifers en vluchtelingen uit het 'normale' leven wilden weren. Eigenlijk nog tenzij ik me gedraag zoals zij wilden. Ik hoop dat ik je niet pijn heb gedaan, dat was zeker niet mijn bedoeling. Karinghin Ik heb geen begrip voor mensen die mij minderwaardig zien. Ik begrijp alleen wel als je mensen in wijken stopt waar geen onderling contact ontstaat die ander geen menselijk gezicht krijgt. Wat mij stoort is dat zoiets ontkent wordt. Ik kan niets met bij1 en zijn hokjes. Ik kan iets met inzetten op verheffing en gelijkwaardigheid.

Gerygrr
Gerygrr21 mei 2021 - 9:30

Satya, Dankjewel. Ik vertel een verhaal over een bevolkingsopbouw. Het is en blijft hetzelfde. De toplaag creëert een overvloed aan arbeidskrachten om arbeid goedkoop te houden. De kerk helpt door de mensen op te roepen vooral veel kinderen op de wereld te zetten. Na de oorlog voor de wederopbouw gebeurde dat niet meer….. Rechts heeft de arbeidsmigratie bevorderd. Daarna kwamen de opeenvolgende regeringen van VVD CDA de linkse partijen inpakken. Meeregeren en de scherpe kantjes eraf halen! De teleurgestelde mensen aan de kansloze onderkant hebben nu hun werk verloren, hun huizen zijn onbetaalbaar geworden en ze geloven niet meer in de linkse partijen. Elke linkse partij nu zorgt voor linkse hobby’s waarvoor de toch al uitgeklede onderkant moet meebetalen terwijl je je niets meer kunt veroorloven. Verdeel-en-heerspolitiek is uitgewerkt. De enige linkse partij, die is overgebleven en al die jaren de juiste inzichten had, de SP is door de anderen afgeschreven. Waarom? Te gevaarlijk voor de macht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2021 - 18:57

Satya 20 mei 2021 at 19:49 Er zit denk ik nog steeds wel oud zeer in bijvoorbeeld OostGroningen. In het verleden waren de omstandigheden daar behoorlijk feodaal. Het duurt generaties voor de achterstand helemaal verdwenen is.

Ivan61
Ivan6120 mei 2021 - 14:08

Intersectionele strijd voeren is zeer ingewikkeld en heeft weinig kans van slagen helaas. Daar geloof ik niks van. Te veel tegenstrijdige groepen die zogenaamd samen optrekken maar tegen wie? Voor de rest prima speech. Veel succes gewenst.

5 Reacties
Satya
Satya20 mei 2021 - 17:41

De intersectionele strijd is behoorlijk succesvol geweest. Het probleem is dat het doorslaat. Graag zou ik deze strijd in Afrika zien, zonder dat het een ideologische stromingen wordt zoals in Amerika is geworden. Al geloof ik dat tegenwoordig ook alles wat voor gelijkwaardigheid strijdt woke wordt genoemd.

Karingin
Karingin20 mei 2021 - 20:30

Ongelijkheid is ongelijkheid, dat moet je integraal aanpakken, duh. Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen, in de mate van ongelijkheid en de gevolgen daarvan - maar de oorzaken zijn in de kern hetzelfde; er heerst een bepaalde norm en wie daar vanaf wijkt is de lul. En samen sta je sterk, zeker als je een cultuur wil veranderen heb je echt massa nodig. En een heeeeeele lange adem trouwens. Maar als je uitsluitend voor je eigen belangen opkomt ben je op zijn minst hypocriet en dat helpt je zaak niet echt, niet voor jouw groep als geheel. Waar het dan in resulteert is dat jij je zoveel mogelijk moet aanpassen aan die heersende norm, dan mag je meedoen - en dat zie je ook, bijvoorbeeld bij sommige vrouwen en allochtonen in topposities, die zijn volledig "geïntegreerd"...ja dank je de koekoek, dat is assimilatie. Dat mag, maar dat is niet de weg naar echte tolerantie en diversiteit

Ivan61
Ivan6121 mei 2021 - 6:40

@ Satya en Karingin, Op langere termijn gaat dat mislukken omdat onderlinge verschillen te groot zijn. Hoe kunnen LHBT en streng gelovige in de toekomst samen werken bijvoorbeeld? Neem bijvoorbeeld demonstratie van BLM afgelopen zomer. Ik dacht dat racisme tegen zwarte mensen eindelijk aangepakt zal worden. En toen kwamen alle andere groepen bij en daarmee hebben zij alles onnodig breed gemaakt. Niet zo lang geleden las ik zoiets als : Racisme tegen mensen uit Oost Europa. Wij uit die hoek van Europa zijn blank en discriminatie vindt zeker plaats maar dat is geen racisme. Ik kan me niet voorstellen hoe erg racisme is en doe niet alsof ik dat meegemaakt heb. Discriminatie wel maar dat is iets anders.

Satya
Satya21 mei 2021 - 10:31

Sarajilja Je hebt gelijk als het ideologie wordt. Het beginsel is ok. Veel afro Amerikaanse vrouwen zijn erdoor in maatschappelijke vooruitgang gekomen. Ze zijn gaan overdrijven.

Ivan61
Ivan6121 mei 2021 - 17:58

Satya, https://www.bnnvara.nl/pakdemacht/dossierwnf Dat is kolonisatie voor het goede doel. Daarom zeg ik dat wij in Nederland weinig echte problemen kennen.

Balgehakt
Balgehakt20 mei 2021 - 13:50

Kritiek op haar en de keuzes die haar huidige partij heeft gemaakt in het licht van haar persoon om dit dan maar gelijk af te doen als " islamofobe haters " gaat mij veel te ver. Vervolgens gooi je gelijk de deur dicht voor een open en progressief debat met het risico dat je als islam hater wordt bestempeld. Een geloofsovertuiging en het maakt mij geeneens uit welk geloof gaat nou eenmaal niet samen met moderne samenleving en progressief beleid zonder stukken uit de Bijbel Koran Thora te negeren. Deze dame moet dus gaan zeilen tussen haar geloof en modern en progressief beleid , want hoe ga je als serieuze moslima nou verkopen dat je met een regenboogvlag op de GL gay-pride boot heeft lopen zwaaien. Nou dat kan ze dus niet en zo kan ik nog wel meer onderwerpen opnoemen die ze zal moeten negeren of moet ontwijken. Helaas is dat nou juist wat je niet wilt hebben van een volksvertegenwoordiger. Ik denk zeker dat ze bij de verkeerde partij zit of de partij moet hun progressieve beleid aan gaan passen naar een Moslima om niet als islamofobe aangezien te worden. En als laatste noot ik vindt haar met dit hele verhaal ook wel weer gelijk in de slachtoffers rol schieten en je jonge broertje erbij slepen is eigenlijk ook niet echt stijlvol als Kamerlid.

25 Reacties
Mini2
Mini220 mei 2021 - 14:41

Stockkickhuysen ziet het probleem dus niet, of hij wil het niet zien; dat kan ook.

Sonic2
Sonic220 mei 2021 - 15:20

Nee Balgehakt. En dat geldt ook Ben R Gek. Het gaat dat uiterst racistische nationalistische tuig er louter om dat Kauthar een moslim is die onderdeel uitmaakt van een fascistische geloof( volgens nationalistische schreeuwers) en dat Groenlinks volgens hun een partij is die aan de totaal verkeerde kant staat. Aan de kant van de landverraders. Nationalisten willen geen moslims in Nederland. Ze vinden Groenlinks landverraders. En dat is vrijheid van meningsuiting, maar dat volk moet gewoon eens eerlijk zijn. Het heeft niets met kerk en staat te maken. Het heeft niets met zogenaamde zaken te maken die haaks staan op de idealen van Groenlinks. Jouw soort volk haat links. Jullie haten Groenlinks. Jullie haten moslims/islam. En jullie willen de knop terug draaien naar 1961. Die goede oude tijd. En dat kan jullie ideaal zijn. Stop alleen om er over te liegen. En te doen alsof het niet zo is. En draai voor 1 keer niet om de hete brij heen. Kauthar heeft mijn steun niet nodig. Maar stop met te doen alsof haar tegenstanders nobele doelen hebben. Of alsof ze het werkelijk om iets inhoudelijks gaat. Of alsof ze werkelijk om kerk en staat geven. Want over de SGP hoor je ze ook nooit. Moslims en de islam willen jullie hier niet. En het liefst hebben nationalisten een soort Trump regering. En als het mogelijk was hadden jullie Groenlinks en D66 verboden. Want die Orban en Poetin liefde komt niet uit het niets. Kauthar kan wat mij betreft niet hard genoeg tekeer gaan tegen het afvoerputje van Nederland.

Zandb
Zandb20 mei 2021 - 15:22

Balgehakt Wanneer u dergelijke beweringen - Een geloofsovertuiging en het maakt mij geeneens uit welk geloof gaat nou eenmaal niet samen met moderne samenleving en progressief beleid zonder stukken uit de Bijbel Koran Thora te negeren - voor feitelijk juist aanneemt, dan ontstaat er wel een hele rare discussie. Zo'n standpunt impliceert, dat u het voor u onmogelijk is, een iemand als Bouchallikht serieus te nemen. Dan is er geen mogelijkheid om met een gelovige te discussiëren. Dan is er ook geen sprake van 'kritiek' maar van een resoluut afwijzen, waarbij u nog zo idioot selectief bent ook, dat andere geloven, dan dat van Bouchallikt nog nooit een strobreed in de weg heeft gelegd. Of hebt u geprotesteerd tegen de CDEA-ers, tegen de mensen van SGP en ChristenUnie? Tegen gelovigen binnen de VVD, de PvdA, GL, de SP enz. enz. enz. Ik kan van uw reactie verder weinig meer zeggen dan dat die me erg boos maakt.

Balgehakt
Balgehakt20 mei 2021 - 15:50

Zandb 20 mei 2021 at 17:22 Op het moment dat Bouchallikht op de gay pride boot staat mee te dansen verdient ze mijn respect die ze dan ook krijgt. En laat ik je uit de droom helpen de gelovigen die ik regelmatig spreekt doen precies ook wat ik beweerde. Stukken uit de Bijbel en Koran anders uitleggen of blind negeren diegene die dat niet doen zijn zogenaamde extremisten en met Bouchallikht haar verleden heeft ze de schijn tegen. Weet je trouwens wat zeer populair is onder collega,s van mij om toch een snack te nemen tijdens ramadan ik val anders flauw door mijn suikerspiegel want met een medische rede mag je wel eten. En nee ik ben zeker geen voorstander van politiek bedrijven op basis van geloofsovertuiging welke dan ook omdat je dan altijd andere groepen tekort doet. Dus inderdaad ik heb ook nooit gestemd op een partij die een god nalopen maar daarmee zeg ik niet er geen politieke partij mag bestaan die dat wel doen mits je daar wel duidelijk over bent. En in mijn optiek is GL daar helemaal niet duidelijk in want een progressieve moslima loopt niet met een hoofddoek op ik neem een voorbeeld aan Kamervoorzitter Arib een groot respect voor die vrouw en zo kan ik er nog wel een paar noemen. En dan gelijk van " Jou soort volk " wie zeg dat jij wel aan de goede kant van de medaille staat en uiteraard boos worden over andermans opinie zeg uiteraard meer over jou dan over mij.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 15:52

@Sonic Jij doet dus precies waar Balgehakt het over heeft in zijn reactie.

Balgehakt
Balgehakt20 mei 2021 - 16:03

Sonic 20 mei 2021 at 17:20 Wat een hoop aannames in je hele verhaal eigenlijk bevestig jij precies wat ik bedoel kritiek op een persoon die ook toevallig moslima is en gelijk. " Nationalisten willen geen moslims in Nederland. " " Jouw soort volk haat links. Jullie haten Groenlinks. " " Moslims en de islam willen jullie hier niet. " " Want die Orban en Poetin liefde komt niet uit het niets. " "hadden jullie Groenlinks en D66 verboden. " Maar inderdaad ik ben een groot voorstander van scheiding kerk en staat geloven doe je maar in de moskee kerk synagoog niks mis mee maar niet in het landsbestuur. En voor de rest zou ik als ik jou was even wat rustiger aan gaan doen want met bovenstaande drogredenen ga je geen progressieve discussie aan en dat is nou precies waar D66 en Groen-Links voor staan.

Balgehakt
Balgehakt20 mei 2021 - 16:04

Sonic 20 mei 2021 at 17:20 Wat een hoop aannames in je hele verhaal eigenlijk bevestig jij precies wat ik bedoel kritiek op een persoon die ook toevallig moslima is en gelijk. " Nationalisten willen geen moslims in Nederland. " " Jouw soort volk haat links. Jullie haten Groenlinks. " " Moslims en de islam willen jullie hier niet. " Maar inderdaad ik ben een groot voorstander van scheiding kerk en staat geloven doe je maar in de moskee kerk synagoog niks mis mee maar niet in het landsbestuur. En voor de rest zou ik als ik jou was even wat rustiger aan gaan doen want met bovenstaande drogredenen ga je geen progressieve discussie aan en dat is nou precies waar D66 en Groen-Links voor staan.

Sonic2
Sonic220 mei 2021 - 16:16

@ Mini Met iedereen kan je een debat voeren, maar met mensen met dubbele agenda's gaat dit moeilijk. Balgehakt moet zich eens goed inlezen in wat links echt vindt. In plaats van allerlei sprookjes te vertellen. Links is pro homorechten. Pro vrouwenrechten. Voor alle progressieve idealen. Maar ook tegen racisme. Zou u ook eens wat meer moeten zijn. In plaats van het laffe bashen van mij. @ Balgehakt Ik wil prima een debat voeren hoor. En ik ben voor vrouwenrechten en homo rechten. Ik voer al tien jaar discussies hier over. Misschien 20 jaar. Het moet geen schuilplaats worden alleen voor allerlei racistisch tuig. Die moslim haat verschuilen onder islam kritiek. Dus als je Baudet of Wilders stemt ben je af. En sta je aan de foute kant. Heel erg fout. Dat er geen normale discussie mogelijk is komt door al dat foute nationalistische volk. Al die islamofobe malloten die elke normale discussie verkloten. En als u en Mini nu eens lef hebben dan stoppen jullie met het demoniseren van mij. En het voortdurende zwart maken van mij. En gaan jullie eens tekeer tegen die mensen die Kauthar ook aanspreekt. Kauthar heeft met de mensen die ze aanspreekt gewoon gelijk. Fout nationalistisch volk moet aangesproken worden. En wat mij betreft doet jullie mening er ook niet toe als jullie het maar ook een klein beetje voor dat foute volk opnemen. De tijd dat je achter dit soort foute partijen kan staan of het gedoogt is voorbij. Overigens heb ik niet zo veel tegen Vrij Links. En ik had ook niet zoveel tegen de woorden van Halsema over de hoofddoeken. Dus bied samen met Mini eens je excuus aan aan mij. Ik ben heel erg voor progressieve idealen. Tegen nationalistische tuig. En kom eens met een uitspraak van mij waaruit blijkt dat ik enorm pro islam ben. Een echte progressief is voor progressieve idealen. En een mens is tegen nationalisme en tegen racistisch tuig. Monsters niet. Maar mensen zijn vanzelfsprekend tegen Baudet en Wilders. Dat jullie monsters verdedigen is jullie enorme zwakte.

Balgehakt
Balgehakt20 mei 2021 - 16:39

Sonic 20 mei 2021 at 18:16 " Links is pro homorechten. " Geweldig ik ook maar kan een Moslima die haar geloof zo uitdraagt dat ook hardop zeggen ? " goed inlezen in wat links echt vindt. " Nou dat weet ik al hoor het links waar ik mij thuis bij voelde was vel tegen kerkelijke invloeden in de politiek ( zelfs ver voordat er ook maar 1 moslim in de politiek was ). Tegenwoordig schijnt het weer zeer hip te zijn om een geloofsovertuigingen te promoten en daarmee stemmen te winnen want dat is de echte rede van GL . " Ik wil prima een debat voeren hoor. " Nee dat wil je niet je komt gelijk met hele harde woorden en beschuldigingen en gelijk nog even " nationalistische volk " en waar verdedig ik Wilders en of Baudet eigenlijk in dit verhaal ? Eigenlijk doet jij precies wat Wilders doet iedereen die het niet eens is met jou visie gelijk beschuldigen niet als moslim maar als " nationalistische volk " maar als Halsema het zegt is het wel ineens goed. En nog excuses willen ook het het is een beetje zoals extreem links ook altijd doet.

Satya
Satya20 mei 2021 - 17:32

Balgehakt Waaruit blijkt dat zij haar geloof mee in de politiek brengt? Mensen met geloof kunnen prima politiek en geloof scheiden. Of denk je dat bij PvdA Of vvd geen gelovigen zitten? Beetje jammer dat je de slachtofferkaart trekt met je snack. Wil je een schouder om op te huilen?

Buitenstaander
Buitenstaander20 mei 2021 - 18:31

@Sonic Altijd sterk om iemand fobistisch zijn te verwijten en dan vooral te starten met 'jouw soort'. En wat is uw 'soort' dan Sonic? Het verhevene volk?

Norsemen
Norsemen20 mei 2021 - 18:32

Wat een verschrikkelijk slecht verhaal van Balgehakt. Het idee dat iedere moslim net zo streng in de leer is als een SGP’er is natuurlijk van de zotte.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 18:46

@Sonic 'Links is pro homorechten. Pro vrouwenrechten. Voor alle progressieve idealen. Maar ook tegen racisme. Zou u ook eens wat meer moeten zijn. In plaats van het laffe bashen van mij.' Als dat zo is heeft religie helemaal geen plaats bij 'links'. En het schip is zinkende als je intolerantie gaat tolereren omdat je bang bent dat ze je anders 'racistisch' gaan noemen.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 18:46

@Sonic 'En als u en Mini nu eens lef hebben dan stoppen jullie met het demoniseren van mij. ' Ik demoniseer je niet, want het gaat helemaal niet om jou.

Satya
Satya20 mei 2021 - 19:04

Mini Volgens mij ben je behoorlijk intolerant als je iemand op voorhand veroordeeld omdat ze moslima is. Dan ben je niet intolerant voor intolerantie maar gewoon intolerant. Zoals islam extremisten.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 19:26

@Satya 'Volgens mij ben je behoorlijk intolerant als je iemand op voorhand veroordeeld omdat ze moslima is.' Dat doe ik niet en dat weet je heel goed. Ik beoordeel haar op de dingen die ze doet en heeft gedaan, zoals ik dat bij iedereen doe.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 19:31

@Norsemen 'Het idee dat iedere moslim net zo streng in de leer is als een SGP’er is natuurlijk van de zotte.' Eens.

Sonic2
Sonic220 mei 2021 - 19:40

@ Balgehakt -U zit zo verstrikt in uw vooroordelen en in uw wantrouwen. Als ze werkelijk een islamist was dan was DENK een meer voor de hand liggende optie. Of niet dan? Het zegt iets over uw eigen bekrompenheid vooral. U ziet een hoofddoekje en u heeft het gevoel dat we worden overgenomen. Minder naar leugenaars als Wilders en Baudet luisteren. - Het links waar u zich bij thuis voelde is een links wat niet bestaat. Een soort verzonnen nationalistische arbeider socialisme. Wat niets met de werkelijkheid te maken heeft. Misschien ergens in de jaren 50. Maar ook in de jaren 70 was de PvDA al veel meer als alleen een arbeiderspartij. En zoek anders even op wat de Doorbraak gedachte was. - We hebben al 20 jaar geen debat, omdat het verstoord wordt door nationalistisch onkruid. Het debat zit vast in de modder. In de bruine modder. Dus als je een debat wilt, moet je die nationalisten eens aanpakken. En niet mij. Ik ben de boodschapper. Het immigratie, islam debat kan je niet aan rechts en nationalisten over laten. Ook progressief links heeft daar een aandeel in. Maar veel minder groot -Ik benoem tuig als tuig. Nationalisten als het schuim der aarde wat ze zijn. Kijk een dagje op een Livestream van Forum mee en dat realisme is zelfs bij u aangeland. U erkent de realiteit niet. U erkent de schade die aan dit waardevolle debat door nationalisten niet. En omdat u dat blijft ontkennen. En niet de vinger op de zere wond legt. We hebben een onafhankelijk debat nodig over de islam. Geen partij politiek debat. Gevoerd door Simons/ DENK en Wilders en Baudet. Dus als u een debat wilt, steunt u mij en helpt u in plaats van mij schandalig te behandelen om tot een debat te komen. En dat kan niet met Alt Right. Net als je geen vrije pers kan hebben met nationalisten. U erkent het gevaar van alt right niet. En dus is discussie met u ook niet zo zinvol. -Ik heb VVD en CDA gestemd. Dus dat extreem links slaat nergens op. Overigens heb ik veel meer normaal links gestemd. 95% van links is normaal links. Kan ik van rechts niet zeggen met hun neoliberalisme en alt right. @ Buitenstaander Aan mij is van genoeg mis. Aan mijn politieke keuzes ook. Maar 85% van Nederland heeft het volledig recht zich moreel verheven te voelen boven het allerlaagste van het allerlaagste in politieke context. FvD en PVV en haar kiezers staan onderaan de ladder. Het is de realiteit. Het zijn overigens Wilders en Baudet die zich altijd boven andere partijen en kiezers zetten. Wilders noemde PvDA kiezers stemvee. Islamistisch stemvee. Baudet noemde VVD kiezers "oenen". Baudet vond het beneden zijn waardigheid om mee te doen aan het debat. PVV en FvD kiezers voelen zich moreel superieur. En Baudet en Wilders ook. Geen idee waarom. Dus je hele betoog slaat nergens op @ Mini Het is meer uw bekrompenheid. Uw hokjesdenken. CU en SGP spreken zich uit tegen homo geweld. Maar je mag best afwijkend denken over het homohuwelijk. Al ben ik het daar helemaal mee oneens. Het huwelijk is open voor iedereen. En voor de rest is er de afgelopen maanden meer gesproken over Rutte als over Kauthar. Ook nauwelijks over Simons. Het levensgevaarlijke DENK heeft vrouwen nog niet over een boerka verstopt. Pure nationalistische opgeklopte hysterie en haat dus. Als je Kauthar gewoon als vrouw ziet dan is ze een doodnormaal kamerlid. Maar moeilijk voor mensen als u kennelijk. En wees concreet. Welke wet voorstellen heeft Kauthar gedaan om de sharia in te voeren? Waar zijn haar voorstellen om het homohuwelijk te torpederen? Waar dan? Het gaat je gewoon er om om links te bashen. Om mij te bashen. Om je haat over GL uit te kieperen. Om je "islam kritiek". Net als Balgehakt en Buitenstaander. En om op te ruien en hysterie te zaaien. Niemand die concreet kan uitleggen wat Kauthar voor duivelse agenda heeft. Niemand. En niemand die ook kan uitleggen wanneer GL en Kauthar de sharia invoeren. Hysterie. Totale hysterie. In de hersenpan van "rechts"

Balgehakt
Balgehakt20 mei 2021 - 20:08

Satya 20 mei 2021 at 19:32 " Tawhied is daarom tegen de scheiding van geloof en staat en staat aan de basis van het islamisme, oftewel de politieke islam. " Als ze echt haar geloof beleid als het zou moeten wat ze toch ergens ook wel uitdraagt dan kan ze eigenlijk niet anders. Zij zal nooit keuzes zeker niet in het openbaar kunnen maken die tegen de Koran indruisen dat kan jij nou wel proberen te ontkennen maar dat zou dom zijn. Maar ik slik mijn woorden in als zij volgend jaar op de GL boot door de grachten vaart met een regenboog vlag als dat gebeurt stem ik de volgende keer op haar.

michellekepen
michellekepen20 mei 2021 - 20:13

Balgehakt, "Tegenwoordig schijnt het weer zeer hip te zijn om een geloofsovertuigingen te promoten en daarmee stemmen te winnen want dat is de echte rede van GL" Bedoeld of onbedoeld? Ergens loopt de zin niet, zie enkelvoud-meervoud! Wat GroenLinks doet, net als andere regressieve linkse partijen en groeperingen, is het promoten van één (enkelvoud!) specifieke religie (/ideologie). Maar de waarden waar GL voor zegt te staan, gaan helemaal niet door één deur, met diezelfde ideologie. Zeker niet met de gemiddelde of orthodoxere versies daarvan. (heel eenvoudig: in welke islamitische landen is er sprake van geloofsvrijheid, is er sprake van gelijkheid vrouw-man, van homorechten, van stricte scheiding tussen staat en religie, van VvMU, van persvrijheid, van democratie etc. Kennelijk beschouwt GL dit niet (meer) als basis-uitgansgpunten...)

Balgehakt
Balgehakt20 mei 2021 - 20:36

Norsemen 20 mei 2021 at 20:32 Nee inderdaad maar het gaat erom hoe je ergens gekomen bent en daarmee heeft zei de schijn toch wel ergens tegen. Een progressieve moslima die echt trouw is aan de Koran bestaat niet dat is hetzelfde als een gematigde moslim het zijn tegenstrijdigheden. Het kan wel maar dan moeten moslims delen uit de Koran negeren of voor zichzelf gemoderniseerd hebben wat eigenlijk ook weer niet kan. " De boezemvrienden zullen op die Dag elkaars vijanden zijn, behalve de moettaqīen. " ( 43:67 )

Norsemen
Norsemen21 mei 2021 - 9:00

@Balgehakt "Een progressieve moslima die echt trouw is aan de Koran bestaat niet..." Ze bestaan op dezelfde manier wel of niet zoals een progressieve christen die echt trouw is aan de bijbel bestaat.

Sonic2
Sonic221 mei 2021 - 9:06

@ Mini Ik had Kauthar nooit op de lijst gezet. Maar dat is volgens mij niet relevant. U trekt het heel breed. Met dat het Groenlinks minder progressief zou maken en de verhouding met de islam bespreekt u ook. Zelfs mijn grootste vriend Kuifje hier vindt Kauthar niet het zwakste kamerlid. Het is een ideologische focus. Ik zie een vrouwelijk kamerlid. Die niet de sharia meteen invoert. Die zich tot nu toe prima aan de fractie discipline houdt. In 2025 wil ik wel het kalifaat zien in Nederland. Wil ik de sharia ingevoerd zien. Wil ik zien dat Kauthar Groenlinks overneemt. Anders hebben die foute nationalisten de boel hysterisch lopen op te naaien. Om niets eigenlijk. En die eerste paar maanden als kamerlid. Die islamitische revolutie van Kauthar valt nogal tegen he? Een doodnormaal kamerlid is ze. En als ultra rechts Nederland er niet zo hysterie van had gemaakt, was het rimpelloos voorbij gegaan. Gebakken lucht. Hysterie om niets. Tegenstelling om niets. @ Ragnar Lothbrok Nare manier van debatteren. Het ging over de relatie gelovigen en links. Natuurlijk noem ik in die context CPN en PSP niet. Want die staan niet bekend als gelovigen. Links is nooit anti religie geweest. Links is nooit pro islam geweest. Wel zijn ze voor de bescherming van kwetsbare minderheden. Waaronder ze ook moslims zien. Maar dat is toch iets heel anders als pro islam zijn? Wat nationalistisch rechts er van maakt. Overigens heeft Drees een boek over Marx geschreven. Drees was gesteld op het werk van Marx. Het punt wat u wilt maken is dat als je wat positief zegt over Marx dat je dan er meteen voor bent dat mensen vermalen worden in een goelag. Een foute weergave van de realiteit @ Klein Zonnetje Wat u beschrijft kan in theorie waar zijn inderdaad. Als u het mij vraagt( en dit is geloof ik een opinie platform) is het allemaal nogal erg overtrokken. Ik zie in Kauthar geen duivel. Ik zie de transitie niet naar het moslimbroederschap- Groenlinks. Ze is 1 van de 8. Een radartje in het grote geheel. Ik heb de afgelopen maanden van vriend en vijand vooral de naam van Rutte horen vallen. Heel weinig Kauthar. Heel weinig Azarkan en Simons. Die ook een groot woke gevaar vormden volgens kenners. Niemand hier die ook echt zonder vage verwijzingen kan duidelijk maken waarom Kauthar een concreet gevaar is voor de samenlevingen. De bedreigingen en de ophef die krijgt ze. Ook door het veelvuldige gedemoniseer van fout rechts. Maar op een of andere manier staat de tegenprestatie in schril contrast daarmee. Ik zie een normaal kamerlid. Die nog niet 1 keer echt haar islamitische tendens heeft gezet. Waar is de hysterie op gebaseerd? Geen idee. Misschien bewijzen de komende jaren mijn ongelijk en komt de sharia er nog een keer. @ Kuifje Het is geen van beide waar. De PvdA en ook links staat niet achter Hamas. https://internationaal.pvda.nl/nieuws/916/ Leugen dus van u. En of ze in de jaren 70 achter Israel stonden. Dat is wat meer waar misschien, maar ook dat waren andere tijden. Voor de rest kan ik heel goed kritiek hebben. Van mensen die er toe doen op deze site. Fatsoenlijk mensen. Han, Daan Ouwens mogen me tot de grond toe afkraken. Satya en nog een heel aantal mensen ook. De mensen die hier fout nationalisme gedogen, zich er niet tegen verzetten moeten sowieso de hoek in. Ze hebben het recht op hun mening. Maar als ik foute regimes zou gedogen of het er voor zou opnemen. Of me er niet tegen zou verzetten zou ik dimmen. Als ik Baudet of Wilders steun zou ik het muisstil doen. En als dat soort mensen dan hun waffel open trekken dan reageer ik geagiteerd. Vooral Forum stemmers die al jaren volstrekt de verkeerde leiders vertrouwen. Op de verkeerde mensen stemmen. Ik stond afgezien van mijn niet geheel correcte inschatting van neoliberalisme in alles aan de juiste kant. Liever praat ik niet over goed en fout. Maar een bepaalde club in Nederland is fout. En als die mij aanspreken op hun bekende en respectloze manier dan kunnen ze het terug krijgen. Ik hen niet overal gelijk in, maar stop met de indruk wekken dat ik 100% onzin uitbraak.

Zandb
Zandb21 mei 2021 - 15:40

Bal "Uw reactie maakt me boos". En dat leg ik uit waarom dat is. U weerlegt mijn kritiek niet: U scheert alle gelovigen over een kam. En dat doet u o.g.v. anekdotisch bewijs. En om het allemaal nog erger te maken, neemt u mensen een examen af. Om uw respect te verdienen moeten ze.............. (vul maar in). In uw letterlijke woorden: "Op het moment dat Bouchallikht op de gay pride boot staat mee te dansen verdient ze mijn respect die ze dan ook krijgt." dit maakt me alleen maar bozer. Om maar niet te zwijgen van uw domme veroordelende: "..... want een progressieve moslima loopt niet met een hoofddoek op......". En tot slot: En waar heb ik het "gelijk" over "jou soort volk"? Waar beweer ik dat ik "aan de goede kant van de medaille sta"? Voor mij is slechts van belang, wat uw woorden impliceren. Uw onnadenkende maar vooral kwetsende beweringen maken mij boos. U beschrijft gelovigen als mensen die per definitie niet serieus genomen hoeven te worden.

Balgehakt
Balgehakt22 mei 2021 - 8:39

@ Zandb 21 mei 2021 at 17:40 " Want een progressieve moslima loopt niet met een hoofddoek op " Doorheen de hele geschiedenis van de islam, is de kledij van de vrouwen de uitdrukking geweest van hun ondergeschikte positie dat kan jij wel proberen te ontkennen maar dat is gewoon zo. En de Islam is daar uiteraard niet de enige in als voorbeeld de orthodoxe joden. " Koran/vers 33:59: “O profeet, zeg tot jouw echtgenotes en tot jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij hun overkleden (djilbaab) over zich heen laten hangen. Op die manier is het gemakkelijker om hen te herkennen en worden zij niet lastig gevallen. " " Koranvers -33/59) dat zij hun kuisheid moeten bewaken, dat ze hun aantrekkelijkheden niet mogen tonen, dat zij sluiers over hun boezem moeten dragen en hun ogen moeten neerslaan. " Lekker progressief allemaal inderdaad. Dus volgens jou hebben moslim vrouwen een keus nou gaat dat maar even de progressieve vrouwen in Iran vertellen daar wordt je op straat gearresteerd bij het niet dragen van een hoofddoek. Ik verstaat onder progressieve moslima,s meer dames zoals Lale Gül die haar hoofddoek heeft afgeworpen ( wat iedereen altijd roept dat het een vrij keus is ) nou wat die meid allemaal over zich heen heeft gekregen. Het gaat zelfs zo ver dat de Turkse media haar tot vijand van de islam bestempelen en de Partij DENK " Een advertentie van Denk, waarin staat dat de partij vijanden van de islam aan te pakken net na de publicatie van haar boek ". Dus het zou goed zijn als jij eens een keer jou oogkleppen af zou zetten. " U beschrijft gelovigen als mensen die per definitie niet serieus genomen hoeven te worden. " Nee dat zeg ik helemaal niet wat je in privé sfeer wilt geloven moet iedereen lekker helemaal zelf weten. Wat ik wel vind is dat religie geen plaats heeft in de politiek en inderdaad als voorbeeld de SGP die mogen ze van mij ook opdoeken. En als laatste ik heb altijd geleerd dat je respect moet verdienen en inderdaad de daden van Mevrouw Bouchallikht uit het verleden stemmen mij niet erg hoopvol. Maar misschien wordt ik wel aangenaam verrast zoals met Sylvana Simons ze kwam goed uit de verf in de debatten.

[verwijderd]
[verwijderd]20 mei 2021 - 13:34

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Satya
Satya20 mei 2021 - 17:33

Nou nee hoor. Lees de onderwerpen op Joop over haar maar terug.

Mokker
Mokker21 mei 2021 - 12:24

Klopt wel dat GL behoorlijk in de spagaat moest om deze evidente tegenstellingen recht te praten. Sindsdien is het een beetje stil geweest rond kauthar, maar je mag verwachten dat ze vervelende vragen blijft krijgen bij onderwerpen waar de islam op gespannen voet staat met progressieve denkbeelden. Dan kan ze laten zien waar ze werkelijk staat.

korheiden2
korheiden220 mei 2021 - 13:26

Waarom toch weer dat 'jij mag hier niet zijn'? We hebben in alle geledingen van de samenleving mensen van allerlei afkomst, de kamervoorzitster was Arib, we hebben burgemeester Aboutaleb en Marcouch, cabaretier Najib, enzovoorts. Als er vragen worden gesteld vanwege haar betrokkenheid bij de Moslimbroederschap, dan is dat toch niet meteen islamofoob? Ze had haar broertje allang kunnen uitleggen hoe de democratie in elkaar steekt.

2 Reacties
Satya
Satya20 mei 2021 - 17:37

Omdat we dat nogal vaak te horen krijgen Kor zodra we niet dansen op het vereiste deuntje.

Karingin
Karingin20 mei 2021 - 20:10

Wat Satya zegt. De rolmodellen die je noemt zijn geweldig, maar het zijn mensen met enorme capaciteiten en doorzettingsvermogen - iets wat net zo min is weggelegd voor de gemiddelde allochtoon/homo/vul-hier-uw-minderheid-in als dat voor jou is weggelegd. Als jij van kinds af aan te horen krijgt dat je er niet bij hoort, dat je raar bent, of dom, dat mensen aan je zitten of op je geilen, of juist niet omdat ze je vies vinden, als je categorisch onderschat wordt, op je plaats gezet en dat soort dingen worden óók nog eens ontkend - want zij zijn tolerant, ruimdenkend en kleurenblind, en jij bent gewoon een zwakkeling en je moet je nou eens invechten joh - en dan doe je dat en dan is 't wéér niet goed, want het moet natuurlijk wel op hun manier hè, wel ff leuk meedoen, jouw manier is raar man, zo doen wij de dingen hier niet - en dus hoor je er toch niet bij.... Nou dan moet je wel een verdomd harde kop en een dikke huid hebben om al je potentie überhaupt te herkennen, laat staan ontwikkelen

Klein zonnetje
Klein zonnetje20 mei 2021 - 12:35

Denk wel dat deze dame het goed zal doen in de kamer. Heb wel mijn bedenkingen in de combi met GL. Verwacht dat veel mensen die progressief willen zijn voortaan een andere keuze zullen maken.

19 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2021 - 13:24

Wat leuk zou zijn is vertellen waarom je dat denkt.

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok20 mei 2021 - 13:25

Ja maar progressief én religieus, dat kan toch best samen gaan?

Mini2
Mini220 mei 2021 - 14:39

@Stockkickhuysen Omdat ze lid is geweest van Femyso, wat weer een onderdeel is van het Moslimbroederschap. Het Moslimbroederschap is nou niet echt een progressieve club.

Buitenstaander
Buitenstaander20 mei 2021 - 14:49

Stock Misschien omdat gebleken is dat conservatief ingesteld zijn, te maken hebbend met je geloof, niet altijd stroken met progressief. Ik ben bv wel benieuwd naar haar LHBT opvattingen in relatie tot haar opmerkingen dat iedereen van waarde is, en hoe ze dat uitlegt naar haar gemeenschap, en zich daar hard voor maakt in de Kamer, toch?

Klein zonnetje
Klein zonnetje20 mei 2021 - 15:30

@stock, omdat religieus en progressief eigenlijk niet samen gaan. Omdat ik op deze site een paar linkse stemmers heb zien zeggen dat ze hierom geen GL meer zullen stemmen. En tijdens de campagne was dit best een ding, en GL heeft het niet echt goed gedaan en daalt nog steeds.

Sonic2
Sonic220 mei 2021 - 16:01

Overigens is het een groot misverstand dat de PvdA bijvoorbeeld in de jaren 50 fel gekant was tegen religie. Ze wilde katholieke arbeiders over halen om te stemmen. Binnen de PvdA en het linker gedeelte van de KVP en ARP waren prima relaties in de jaren 70. Groenlinks komt voort uit PPR en EVP. De PPR werd opgezet door christen radicalen. Een leugen/misverstand dus dat links en geloof haaks op elkaar staan. Of dat er een tijd was dat links de stem van de atheist vertegenwoordigde. Dat is het probleem met (ultra) rechts. Ze hebben geen idee waar ze over praten. Ze verzinnen dingen die er niet zijn en komen met frames en oneliners die links zogenaamd samenvatten, maar die totaal niet kloppen.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 16:06

@Sonic Maar, maakt dat Groenlinks minder progressief of de Islam/Christendom/Jodendom méér progressief?

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok20 mei 2021 - 16:13

@ Sonic U bent niet geheel op de hoogte. GroenLinks komt ook tevens voort uit de PSP en de CPN. Sprak laatst een hoogleraar politicologie en die beweerde glashard dat GroenLinks een marxistische partij met een groen sausje was...

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2021 - 16:29

De link naar MB (onderdeel van?) is vals en aan de haren erbijgetrokken, en wordt in stand gehouden door islamofoben zoals Mini, Buitenstaander en Kleinzonnetje. Allemaal projecteren ze hun eigen conclusies op anderen, die dan tot dezelfde conclusies moeten komen. Alsjeblieft, bewaar die manier van discussieren voor je familie, maar doe dat niet hier.

Klein zonnetje
Klein zonnetje20 mei 2021 - 17:28

@sonic, volgens mij zijn bijvoorbeeld Arib en Aboutaleb ook gewoon moslim en links. Dat weet iedereen en ik denk niet dat er veel mensen zijn die beweren dat links atheïstisch is of moet zijn. Maar er is een verschil tussen gelovig en gelinkt worden aan het moslimbroederschap, en dat dan weer in combinatie met progressief. Als er een dame met zwarte rok uit Staphorst voor GL in de kamer zou gaan zitten zou ook iedereen die progressief is nog een keer extra nadenken voor ze weer op GL gaan stemmen.

Kuifje3
Kuifje320 mei 2021 - 18:12

@Sonic: een halve eeuw geleden stond de PvdA vierkant achter Israel. Nu staan ze vierkant achter Hamas... wat is je punt ook alweer? Het probleem met Sonic is dat je vaak geen idee hebt waar je het over hebt en bij het minste weerwoord huilt dat ze je aan het bashen zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander20 mei 2021 - 19:22

@Stock De link is vals? Ik gun nogmaals Kauthar alle succes in de Tweede Kamer, Maar als inlichtingendiensten uitgesproken mening hebben over Femyso, dan hecht ik daar toch wel enige waarde aan. Meer dan aan het wild om zich heen slaan van Stock, die kritiek per definitie afdoet als islamfoobe hetze.

michellekepen
michellekepen20 mei 2021 - 19:25

Ragnar, Het 'vergeten' om de CPN en de PSP te vermelden, dat zal met selectieve informatie-oprakeling te maken hebben. Bovendien bestond dat clubje christenen bij GroenLInks, nu niet echt uit 'zwarte kousen kerk-gangers'....

michellekepen
michellekepen20 mei 2021 - 19:50

stokkickhuysen, Denk dat @Kleinzonnetje doelt op de acties (en beweegredenen) van mensen zoals Meindert Fennema en Zihni Özdil. Als die namen je (in dit verband) tenminste iets zeggen.

Karingin
Karingin20 mei 2021 - 19:54

Tja Stock, ook die herhaling wil maar niet tot die harde koppen doordringen - zij die in veel gevallen "hun oordeel uitstellen" tot er hard bewijs op tafel ligt, nemen in andere gevallen ruim genoegen met hear say and six degrees of seperation

Karingin
Karingin20 mei 2021 - 19:55

En Zonnetje gaat er dus vanuit dat een gehoofddoekte vrouw per definitie conservatief is. Want alle mensen die een kruisje dragen zijn dat ook natuurlijk, heeft nix met identiteit of cultuur te maken...

michellekepen
michellekepen21 mei 2021 - 1:39

Karingin, Je blijft maar onjuist framen. Nu weer met: "En Zonnetje gaat er dus vanuit dat een gehoofddoekte vrouw per definitie conservatief is" Nee, @Zonnetje rept helemaal niet van een hoofddoek. Maar @Zonnetje rept van banden met het MoslimBroederschap (zie "gelinkt worden aan het moslimbroederschap"). Vreemd dat je daar nu juist overheen leest. Maar er vervolgens zelfs wél zaken bij gaat verzinnen/framen. Maar misschien dat voor jou een hoofddoekje gelijk staat aan het MB? Als je met allebei geen probleem hebt, dan kan ik me die gelijkstelling wel indenken!

Satya
Satya21 mei 2021 - 13:06

Michel Heb je ook voorbeelden van progressieve mensen? Fennema en Özdil. Kom op zeg.

michellekepen
michellekepen21 mei 2021 - 17:19

Satya, Op de uitspraak: "Verwacht dat veel mensen die progressief willen zijn voortaan een andere keuze zullen maken" komt de vraag: "Wat leuk zou zijn is vertellen waarom je dat denkt" Ik noem twee voorbeelden van mensen die (mede) naar aanleiding van het MB hun keuze hebben gemaakt: d.w.z. verrtrokken zijn. De beweegredenen kan @Sokkickhuysen er zelf bij zoeken. Dat mensen die GroenLinks niet geassocieerd willen zien worden met het MB en daarom afscheid nemen, niet progressief zouden zijn, zegt echter alles over jouw beeld van islam en progressief zijn. Kortom, die voorbeelden kan ik jou niet geven, want zulke vertrekkers zijn volgens jouw definitie immers sowieso niet progressief! Alleen regressief Links, is volgens jou progressief. Terwijl regressief linksen in werkelijkheid natuurlijk juist de nep-progressieven zijn. Die hebben gemarchandeerd met hun idelaen en uitgangspunten, teneinde ze te laten passen bij hun nieuwe richting...

Phantom3
Phantom320 mei 2021 - 11:57

Geinige maidenspeech. Leuk gedaan! Veel succes de komende 4 jaar!

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter20 mei 2021 - 12:32

Wat is daar nu geinig aan ? volgens mij bedoelde zij alles met ernst zonder humor .

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2021 - 13:05

Wat is 'leuk gedaan'?

Buitenstaander
Buitenstaander20 mei 2021 - 11:56

Niet iedereen die (destijds) kritiek had op de introductie door GL, en haar eigen achtergrondverhaal is direct islamofoob. Dat laatste wordt zo eenvoudig als verwijzing gebruikt, om maar vooral de kritiek niet te hoeven beantwoorden, of om iedereen die kritiek zou hebben vooraf al monddood te maken....... De bekende methode. Voor de rest is het een mooie speech en wens haar oprecht alle succes met haar uitgesproken intenties.

8 Reacties
Mini2
Mini220 mei 2021 - 12:51

Niet iedereen die (destijds) kritiek had op de introductie door GL, en haar eigen achtergrondverhaal is direct islamofoob. Dat laatste wordt zo eenvoudig als verwijzing gebruikt, om maar vooral de kritiek niet te hoeven beantwoorden, of om iedereen die kritiek zou hebben vooraf al monddood te maken……. De bekende methode.' Helemaal mee eens.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2021 - 13:08

En als je twijfelt over haar vanwege haar geloof en haar echtergrondverhaal dan ben je eigenlijk wel een beetje islamofoob.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 14:41

@stockkickhuysen Mensen twijfelen aan haar vanwege de functies de functies die ze gehad heeft bij Femyso, niet vanwege haar geloof; al zijn die dingen ook wel een beetje met elkaar verbonden.

Satya
Satya20 mei 2021 - 17:35

ZIJ werd vooraf mond doodgemaakt. NIET de extreemrechtse reageerders op Joop. Van tevoren is al vast gesteld dat zij daar zit om de belangen van de moslim broederschap te dienen. Niet de boel omdraaien.

Buitenstaander
Buitenstaander20 mei 2021 - 18:37

@Stock Vond u haar achtergrondverhaal dan zo sterk? Kijk, ik gun iedereen een plaats in de Tweede Kamer als ie staat achter onze waarden in NL. Maar helaas had Kauthar wel een omzichtig verhaal nodig om zaken uit te leggen. En zeker GL. En daar mag je best vragen over stellen. Dat doen goede journalisten, alhoewel dat blijkbaar mbt minderheden nogal gevoelig lijkt te liggen hier. Maar we gaan het zien. Haar speech was prima, nu de daden.

Karingin
Karingin20 mei 2021 - 19:50

Ze had een omzichtig verhaal nodig omdat ze bij voorbaat verdacht gemaakt werd, niet de boel omdraaien - herhaling schijnt uiteindelijk te werken, al hebben sommigen wel een heel hard hoofd. Dat wel ontvankelijk is voor opzichtige kutsmoesjes van het andere kamp, maar da's logisch - omzichtig is verdacht, opzichtig is goed, zie daar het wereldbeeld van de rechtsmens

Mokker
Mokker21 mei 2021 - 12:20

Ik heb de koran gelezen, ik moet zeggen dat ik toch wel een beetje islamofoob ben geworden van de vele nare conservatieve regeltjes die gelovigen worden opgelegd, en de onvriendelijkheden die daar in staan, met name richting ongelovigen en joden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 mei 2021 - 12:26

@Karingin Dit is precies zoals het werkt, en Buitenstaander staat er met twee voeten in.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2021 - 11:23

Het is altijd goed om de luxe-paarden van vorige generaties een veeg uit de pan te geven. Dat doet elke generatie - ja, ook jullie, spierbundels uit het bronzen tijdperk . Elke generatie trekt zichzelf aan de haren omhoog het schild op. Nimmer iets nieuws onder de zon. (Het wachten is op degenen die - net zoals de neoliberalen van vandaag - ons op hun procrustesbed legt en ons met 'objectieve' maatstaven bij de knieén afzaagt.).

7 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2021 - 11:25

hun procrustesbed = zijn procrustesbed.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2021 - 11:51

Oh, nee, herstel, toch niet. Ik dacht dat ik 'degene' had gedicteerd, maar het is toch - o, wonder der techniek - 'degenen' geworden.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2021 - 11:52

Ocharme. Toch wel, zij het dat er nog andere amendementen moeten volgen.

Markzelluf
Markzelluf20 mei 2021 - 12:59

Maak het niet moeilijker dan je aankan, Grietje.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 mei 2021 - 13:12

een mogelijkheid om achteraf spelfouten uit je eigen bericht te halen zou welkom zijn

ValsPlat
ValsPlat20 mei 2021 - 14:33

@kick Dat heb ik maanden geleden bij de Joop enquete over de vernieuwing van deze site ook aangegeven. Helaas heb ik hierover geen feedback gezien.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2021 - 15:37

Die dictafoon heeft een eigen wil.