Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Heb de leuke docu bekeken en zelf ben ik wat men noemt, een flexitarier en dat zijn soms wel vlees/vis eten maar 4 dagen geen vlees/vis (naar eigen keuze kun je dat zelf verzinnen natuurlijk) en dat kan ik een ieder aanraden,veelzijdig,lekker en vermoedelijk gezond en zo eet en drink je toch en krijg je het broodnodige toch binnen. Ik geloof er zelf niet zo in dat extreem eten gezond kan zijn en zeker niet afwisselend, het lijkt bijna op een religie en net als met sommige zijn zij net als religieuze (soms) intolerant tegen anders denkenden. De familie in de docu vond ik trouwens een hele leuke familie,hopelijk vinden alle mensen hun gekozen eetdieet en de juiste balans, geef elkaar de ruimte.
Blij dat Milouska niet gebukt gaat over schuldgevoelens. Want het beste voor je kinderen willen is geen enkele reden om je daar slecht over te voelen. Ik kan me voorstellen dat na zoveel tijd van generatie na generatie vissers, jagers en veehouders te zijn geweest -naast landbouwers- het menselijke organisme gewend is zo nu en dan toch iets van dierlijke producten nodig te hebben. Maar ik denk dat zo nu en dan een visje eten wel genoeg is. In plaats van boter of margarine smeer ik wat mayonaise op volkoren crackers waar hartig beleg op gaat. Die gewoonte leerde ik in de VS. Angst voor cholesterol heb ik niet, want ik doe weken met een pot 600 gr. mayo, en daar zitten maar een paar eierdooiers in. Dus dan is het of ik 1 ei eet per week. Of nog minder. Het je veel zorgen maken over eten is ook niet gezond.
Het is wel toevallig dat juist de grootste en krachtigste dieren veganisten zijn. De olifant, de walvis, de neushoorn, de stier, het paard, de giraffe, het nijlpaard... dus het dierlijke organisme kan er prima onder gedijen. En de mens is biologisch ook in staat prima te leven op enkel groenten -waaronder ook diverse soorten bonen- fruit en noten. Velen hebben het al succesvol bewezen.
PS: Zelf koop ik al decennia geen vlees meer. Wel zo nu en dan een paar Hollandse Nieuwe, of wat gerookte Wilde Zalm. Maar meer omdat ik het zo lekker vindt lijkt het wel. Maar misschien wil mijn lichaam dat ook wel voor gezondheidsredenen. Als ik wel eens eet bij mijn zuster eet ik gewoon met de pot mee, al is het kip or biefstuk. Ik ga haar niet opzadelen met schuldgevoelens. En als er wat stukjes worst of spek in b.v. de erwtensoep, chili con carne, of Spaanse bonensoep met groenten in zitten, het zij zo. Ik eet het dan toch. Dus fanatiek ben ik er niet in. Maar ik vindt een stuk vlees niet echt lekker meer. Niet genoeg dat ik er zelf een dier voor zou slachten. Dus koop ik het ook niet.
PPS: Ik herinner me opeens: een paar jaar geleden was op een spirituele retraite als gast in een klooster voor een week. (Al heb ik verder niets met enige formele religie.) De abt zei toen ik met de paters samen aan tafel zat de een na laatste dag tegen me: "Jij bent beter dan wij, want jij eet geen vlees." Om hem en de andere monniken van het idee af te helpen dat zij minder goed waren dan ik, gaf ik aan de keuken door dat ik niet vegetarisch meer wilde eten de resterende laatste dag, dus morgen. De volgende dag zei de abt toen hij me vlees zag eten net als zij: "Eet je nu toch vlees?" "Ja. om u te laten zien dat u helemaal niet minder goed bent dan ik" gaf ik als aantwoord. "Ja, ja," zei hij, "maar je vindt vlees toch wel heel erg lekker." Ik zei maar niks. Maar even later begon ik me beroerd te voelen. Koortsachtig, lopende neus, net of ik een zware griepaanval had. Ik kon het met moeite verbergen voor de paters aan tafel. Na dat laatste middagmaal ging ik met de bus en trein terug naar huis in Amsterdam. Ik voelde me buiten adem, doodmoe. Totaal afgepeigerd leunde ik voorover met m'n handen steunend tegen de rand van het aanrecht. En toen besefte ik het: Het waren precies de symptomen die ik eens eerder had toen m'n tandarts me penicilline had voorgeschreven. Ik onderging een hevige reactie tegen penicilline! Dat moet in dat vlees wat ik in het klooster at gezeten hebben. Na een week was ik er weer bovenop. Maar ik zag het als een seintje van de voorzienigheid door te gaan met geen vlees te eten.
Correctie: "ik" vergeten in: "een paar jaar geleden was ik op een spirituele retraite". (Overigens zat de volgende dag m'n rug vol met vreselijk jeukende waterachtige vloeistof uitstotende pukkeltjes naast die zware vermoeienis. Ook precies zoals enige jaren daarvoor met die penicilline voorgeschreven door m'n tandarts. Maar gelukkig was dat nu dus net als toen ook na een week vanzelf weer voorbij.)
"Het is wel toevallig dat juist de grootste en krachtigste dieren veganisten zijn. De olifant, de walvis, de neushoorn, de stier, het paard, de giraffe, het nijlpaard… dus het dierlijke organisme kan er prima onder gedijen." Die dieren eten de hele dag. Een koe staat 8 uur per dag te kauwen. Een olifant eet 12-18 uur per dag. En een koe eet bijvoorbeeld 50-60 kilo voer per dag. Een olifant werkt 100-300 kilo weg per dag. Daarom kunnen ze zo groot zijn en toch "vegetariër".
"Het is wel toevallig dat juist de grootste en krachtigste dieren veganisten zijn. De olifant, de walvis, de neushoorn, de stier, het paard, de giraffe, het nijlpaard… dus het dierlijke organisme kan er prima onder gedijen." U heeft blijkbaar wat biologie lessen gemist op school. De door u genoemde dieren zijn herbivoor, wat niets te maken heeft met veganisme. Organisme is een zelfgekozen manier van leven, die voor een mens tegennatuurlijk is. Mensen zijn omnivoor en onze spijsvertering is daar op ingesteld. Eenzijdig plantaardig voedsel eten leidt onherroepelijk tot tekorten aan bijvoorbeeld vitamines en mineralen. Die dan ook kunstmatig moeten worden aangevuld. De door u genoemde dieren hebben een aan hun plantaardige dieet aangepaste spijsvertering. Dat is de reden dat deze dieren prima gedijen op hun dieet. Niet een hersenspinsel, als dat het veganisten zouden zijn. Dat is weggelegd voor mensen, die hun eigen natuurlijke afkomst ontkennen. Ps. De walvis is geen soort, maar een verzamelnaam van vele verschillende soorten, waaronder ook carnivoren.
"U heeft blijkbaar wat biologie lessen gemist op school. De door u genoemde dieren zijn herbivoor, wat niets te maken heeft met veganisme. Organisme is een zelfgekozen manier van leven, die voor een mens tegennatuurlijk is. Mensen zijn omnivoor en onze spijsvertering is daar op ingesteld. Eenzijdig plantaardig voedsel eten leidt onherroepelijk tot tekorten aan bijvoorbeeld vitamines en mineralen. Die dan ook kunstmatig moeten worden aangevuld. De door u genoemde dieren hebben een aan hun plantaardige dieet aangepaste spijsvertering. Dat is de reden dat deze dieren prima gedijen op hun dieet. Niet een hersenspinsel, als dat het veganisten zouden zijn. Dat is weggelegd voor mensen, die hun eigen natuurlijke afkomst ontkennen" U hebt kennelijk nog veel meer gemist dan een paar belangrijke biologielessen of de docent in kwestie moest het doen met de lesstof die voorhanden was. https://www.youtube.com/watch?v=ZckC9k3lk8A Het kan zeker geen kwaad u te verdiepen in materie waar u nu (nog) weinig van af weet. Er zijn talrijke voorbeelden te noemen van mensen die decennia lang veganist zijn en plantaardige voeding absoluut niet als eenzijdig beschouwen. Zelfs atleten (duur en kracht) maken hier al jarenlang gebruik van en niet zonder succes.
Het is me niet duidelijk waarom dieren niet ingezet kunnen worden als "grazers" op de stukken land waar het niet rendabel is om cultuurgewassen te verbouwen en voor het omzetten van (productie-)overschotten in mest. Zoals dat trouwens in het "ouderwetse" kleinschalige gemengd bedrijf ook het geval was. Het lijkt me dan ook veel belangrijker om de aandacht te verleggen naar het welzijn van die dieren, dan naar moralistische voorschriften inzake het dieet. Ook als dat betekent dat dierlijke producten zo duur worden dat alleen de elite daar nog toegang toe heeft, want dat is gewoon een gevolg van de scheve inkomensverhoudingen. Misschien wordt de bevolking dan als gevolg daarvan eens wat socialistischer.
In veel Afrikaanse landen hebben mensen jaren lang niets te eten en toch vrolijk. Hier loopt iedereen met een bolle buik te klagen ?!
Zeiken is Nederlandse cultuur. De enige eigenschap die immigranten hier meteen overnemen.
@Mostafa Ah nu snap ik waarom zoveel Afrikanen in gammele bootjes stappen op weg naar Europa. Uit blijdschap over de ondraaglijke vrolijkheid in hun thuislanden. Zoiets ?
Het is u ook aardig gelukt hoor', mevrouw Lewinsky ?! Over immigranten en het zeiken gesproken!
@Mostafa Van Afrika ken ik alleen Noord-Afrika. In Marokko zijn de mensen het vriendelijkst, en ze lachen inderdaad veel, maar ik vind toch dat de Marokkaanse jeugd wel erg veel klaagt. Er schijnt te weinig werk te zijn, en veel hinderpalen om een leven op te bouwen. En in Algerije en Tunesië klagen niet alleen de jongeren helaas. Dus ik wil jouw idee dat Afrikanen "toch vrolijk zijn" wel een beetje nuanceren. Vrolijkheid is er absoluut, maar men heeft daarnaast ook veel te klagen.
Monica, U als allochtone Nederlandse had de les '' klagen in dit land is pre'' bij uw integratie cursus gemist. Ik moest in de jaren 90 van mijn ex- juf Jolanda goed kunnen klagen ( minimaal 3 keer per dag) om een goed geïntegreerde buitenlander me zich te kunnen noemen en dat is mooi gelukt.
Moraal van het verhaal: als je 12 jaar veganist bent moet je b12 bij slikken. Milouska deed dit niet, maar kwam er gelukkig op tijd achter dat ze dit wel had moeten doen. Ik moet zeggen dat ik het heel vreemd vind, allemaal. B12 bij slikken is toch echt les 1 en daarna stap 1 die je moet zetten, als je veganist wilt worden. Dat weet zelfs de meest verstokte vleeseter je nog wel te vertellen.