Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bossen sterven af door klimaatverandering

  •  
03-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
234 keer bekeken
  •  
Flickr_dood_bos_PabloWeisAzevado_.jpg
Wetenschappers stellen dat op korte termijn maatregelen moeten worden getroffen
Wereldwijd dreigen bossen af te sterven door de klimaatverandering. Dat meldt de Belgische krant De Morgen maandag. Wetenschappers maken zich zorgen, bomen zijn van groot belang voor de CO2-huishouding van de planeet.
De Morgen noemt een aantal voorbeelden van hoe klimaatverandering de bossen beïnvloedt:
De bomen op de bergflanken in de Amerikaanse staat Montana kleuren rood. Dat klinkt heel normaal in het begin van de herfst, ware het niet dat deze bomen ‘evergreens’ zijn en dus niet horen rood te kleuren. De oorzaak zijn kevers die vroeger door koude winters door de natuur onder controle gehouden werden.
In Texas hebben bosbranden de voorbije zomer door de hitte veel bomen vernield. In Colorado is zeker 15 procent van de prachtige espenbossen verdwenen door een gebrek aan water. Ook in Zuid-Afrika en Algerije verdwijnen typische bomen uit het landschap. Hitte maakte ook veel slachtoffers onder de Eucalyptus-bomen in Australië. En het Amazonewoud kreeg op vijf jaar tijd twee keer te maken met een droge periode die normaal één keer per eeuw voorkomt.
Wetenschappers maken zich zorgen, bomen zijn van groot belang voor de CO2-huishouding van de planeet. Ze absorberen op dit moment evenveel CO2 als alle auto’s en vrachtwagens samen uitstoten. Als bossen verdwijnen komt ook daarbij weer meer CO2 in de lucht en dreigt de opwarming van de aarde te versnellen. Daarvan worden de bossen op hun beurt weer slachtoffer.
Op korte termijn moeten er strengere maatregelen komen, zeggen experts. Bij de geïndustrialiseerde landen liggen verschillende plannen, maar de wisselende houding ten opzichte van klimaatverandering maakt dat er weinig van terecht komt.
Lees meer bij De Morgen: Bossen sterven massaal af
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.