Joop

Bosbranden zorgen voor recorduitstoot CO2

  •  
21-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bosbrandsiberie

© Firefighters work at the scene of forest fire near Kyuyorelyakh village at Gorny Ulus area, west of Yakutsk, in Russia Thursday, Aug. 5, 2021. Wildfires in Russia's vast Siberia region endang

Als gevolg van bosbranden kwam er in augustus 1,3 gigaton CO2 vrij. Dat is de grootste hoeveelheid sinds de Copernicus Atmosphere Monitoring Service in 2003 begon met het meten van de uitstoot van bosbranden. Dat schrijft The Guardian.
Door de klimaatcrisis – en de hitte en droogte die daarmee gepaard gaan – neemt de kans op bosbranden toe. De branden zelf dragen vervolgens ook weer bij aan de opwarming van de aarde. De vrees bestaat dat bossen meer broeikasgassen gaan uitstoten dan ze opslaan.
Rusland was verantwoordelijk voor verreweg de meeste CO2. Tussen juni en augustus kwam er bij bosbranden in Siberië 970 megaton CO2 vrij. Ook in Noord-Amerika waren veel branden. In Europa, waar relatief weinig bos is, waren er grote branden in onder meer Griekenland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Roemenië, Albanië en Servië.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Hallo5
Hallo522 sep. 2021 - 7:19

''Bosbranden zorgen voor recorduitstoot CO2'' En of dat nog niet genoeg is laten we door de rijken en hun boskapondernemingen ook nog bossen slopen om die door de rijken met hun transportondernemingen te laten transporteren over wegen en oceanen naar de biomassa centrales met subsidie van de rijken. Om daar de bossen die niet door bosbranden getroffen zijn alsnog in (CO2) rook te doen opgaan. Om de Tesla's, de datacenters, de elektrische fietsen, de warmtepompen met subsidie etc. van de rijken van stroom te voorzien. Kap daarmee.

3 Reacties
KM2
KM222 sep. 2021 - 9:51

Of natuurlijk je goedkope Ikea stoel gemaakt van Roemeens hout.

Pindaklaas
Pindaklaas22 sep. 2021 - 10:37

En het gewone volk mag opdraaien voor de kosten om het klimaat te redden.....

dirk den boer
dirk den boer22 sep. 2021 - 22:24

Het lijkt vreemd, maar voor een gunstig uitstootbeheer en CO2 balans, kun je beter een Roemeense boom kappen of omzagen en er een duurzaam meubeltje of hekwerk van maken, dan hem laten staan in dat bos. Want wat gebeurt ermee op den (lange) duur in dat bos? Hij waait om, en verrot op de bosgrond, en vervliegt dus in extra CO2.

Petra Privacy
Petra Privacy22 sep. 2021 - 6:38

Voor de aarde zijn we een diersoort en meer niet. En zolang we dat niet beseffen, zal ze 'duidelijk' maken wat ze vindt van 'onze aanwezigheid'. We hebben genoeg tijd gehad voor een zorgvuldig en vriendelijk bestaan met elkaar. Zonder leefbaar aarde, gaan we het niet redden. Het wordt een dossier voor onze jeugd, maar jullie gaan je toekomst beginnen met de klimaatcrisis die nog veel groter gaat worden. Mijn generatie begon nog met een leefbare aarde, maar dat is bijna over. Het kan nog wel, maar de marge's zijn zo smal en terecht. Vannacht was het volle maan, prachtige beleving, deze ochtend zag ik haar langzaam aan de dag beginnen. Ze geeft de aarde eb en vloed, een ritme van miljoenen jaren, what a dance.

Wieowie
Wieowie21 sep. 2021 - 20:00

“ Europa, waar relatief weinig bos is” Gelukkig neemt het bosgebied in Europa wel toe.

4 Reacties
Loebkesman
Loebkesman21 sep. 2021 - 21:55

“ Gelukkig neemt het bosgebied in Europa wel toe.” Dankzij CO2.

lmgikke
lmgikke22 sep. 2021 - 6:29

niet dankzij co2. maar omdat mensen het aanplanten ipv kappen.

dirk den boer
dirk den boer22 sep. 2021 - 22:12

Graooig geval van vermeende tegenstelling, Imgikke en Loebk hebben allebei gelijk natuurlijk, al lijkt dat niet zo. CO2 is sowieso nodig voor de fotosynthese vd bossen, maar behalve dat heb je ook nog beheer en bebossingsplan nodig natuurlijk. Twee mensen die elk een aspect vh probleem bespreken, maar denken dat ze elkaar onderuit halen, niet dus.Komt veel voor! Evenals het omgekeerde

Loebkesman
Loebkesman23 sep. 2021 - 21:27

Imgilke. Hoe laat je die boompjes dan groeien? Blaas je ze op met een fietspomp of zo?

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman21 sep. 2021 - 18:26

Zetten we de thermostaat op 18 graden deze winter, probleem opgelost?

2 Reacties
Déjà vu
Déjà vu21 sep. 2021 - 22:57

Een mening is nog steeds geen feit.

Kaas2
Kaas222 sep. 2021 - 7:53

Bosbranden duurder maken lijkt me beter. De vervuiler betaald!