Joop

Bosbranden scheuren de ozonlaag aan flarden

  •    •  
13-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1189 keer bekeken
  •  
bosbrand

Grote bosbranden zijn slecht voor de ozonlaag. Bij branden in Australië in 2019 en 2020 kwamen chemicaliën vrij die de beschermende laag om de aarde aan stukken scheurden, schrijft het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Bij de Australische bosbranden ontstond een rookpluim met een hoogte van wel 30 kilometer. Deze grootste rookwolk ooit bevatte chloorhoudende stoffen die sterk lijken op de chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk’s) die eind jaren tachtig werden verboden om de afbraak van de ozonlaag tegen te gaan. In de maanden na de bosbranden was het gat in de ozonlaag groter dan in voorgaande jaren.

De ozonlaag beschermt tegen schadelijke ultraviolette straling. Eind jaren tachtig spraken landen daarom af om te stoppen met het gebruik van cfk’s. Later werd ook de cfk-opvolger hfk verboden. De maatregelen hebben geleid tot herstel van de ozonlaag.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman13 mrt. 2023 - 20:26

Bosbranden verbieden? Of wat is de boodschap?

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers14 mrt. 2023 - 12:07

Op zich is het gewoon wetenschap. Maar uiteraard past wetenschap in wat er nog meer gebeurt en wat we ook weten. Dat lijkt me een open deur. In Australia kappen ze meer dan bijna waar dan ook en gaan er meer dieren extinct dan zo'n beetje waar dan ook. En meer kap, meer brand. Gezond bos zorgt voor koele grond en regen vorming. Kap bos en gekapt bos zorgen voor grond verdroging, en voor bosbrand en voor natuurvernietiging, dan weet je ook dat meer bos kap erger is voor natuur en aarde. Opwarming van de aarde door mensen zorgt voor ergere bosbranden en dan gaat ook de ozoon laag er aan wat klimaatverandereing en haar effecten sneller en erger zal laten gaan.