Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bosbranden uitgebroken rond kerncentrale Tsjernobyl

  •  
22-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1445 keer bekeken
  •  
tsjernobyl

Er zijn zeker zeven bosbranden uitgebroken in de buurt van de kerncentrale Tsjernobyl. Omdat de Russen de controle van de omgeving hebben overgenomen, is het ingewikkeld om de branden te blussen, stellen Oekraïense autoriteiten.

Al meteen aan begin van de invasie veroverden de Russen het gebied rond de centrale waar in 1986 een grote kernramp plaatsvond. De meltdown leidde er destijds toe dat er veel bomen rond de centrale stierven. Het dode hout kan makkelijk vlam vatten.

In 2020 leidde een bosbrand in de buurt van de reactor ertoe dat de stralingsniveaus 16 keer hoger werden dan normaal. Destijds werd een man aangehouden die “voor de grap” brand had gesticht. Hoe de branden nu zijn ontstaan, is onduidelijk. De Oekraïense autoriteiten geven de Russen de schuld.

Omdat er nog altijd 200 ton brandstof in de kerncentrale aanwezig is, vrezen deskundigen ook voor het vrijkomen van radioactief materiaal als de reactor beschadigd raakt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.