Joop

Bos staakt garantieregeling Dubai

  •    •  
14-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dubai-overview-300px.jpg
Nederlandse staat wil niet opdraaien voor falende economie Dubai
Bedrijven die willen investeren in Dubai kunnen dat niet langer bij de overheid verzekeren. Minister Bos van Financiën wil niet meer garant staan voor de schade als de Golfstaat zijn rekeningen niet betaalt.
Doordat Dubai hard is getroffen door de wereldwijde crisis dreigt voor Bos een strop van 350 miljoen euro die de Nederlandse staat moet uitkeren voor al eerder afgesloten verzekeringen. Tegen de NOS zegt Bos:
Eigenlijk zijn wij een soort superverzekeringsmaatschappij. Dus als een bedrijf naar een land wil exporteren en geen commerciële verzekeraar kan vinden om bepaalde risico’s te dekken, dan kan het bedrijf bij ons terecht.”
Bos is blij met de financiële steun van tien miljard dollar die Dubai nu krijgt van buurland Abu Dhabi. Hij hoopt dat dit Dubai helpt er bovenop te komen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

denmol
denmol14 dec. 2009 - 15:50

Lijkt me prima want je helpt toch mee aan de ontwikkeling van een megalomaan project, dat nou niet de noden van de meest armlastigen onder ons ledigt, dat vroeg of laat verliesgevend zal blijken te zijn.

FerryvanMaanen
FerryvanMaanen14 dec. 2009 - 15:50

Terecht ... en wat mij betreft mag een flinke tsunami dat palmeiland ook heerlijk wegspoelen. Met Sjeiks en al... het plebs van de woestijn.

robheus2
robheus214 dec. 2009 - 15:50

Te gek voor woorden. Het hele Dubai-project is gebaseerd op pure speculatie en grootschalige uitbuiting van arbeidskrachten uit India en China. En de Nederlandse staat garandeert de investeringen van bedrijven in dat drijfzand project! Waarom stuurt die Wouter Bos niet gewoon een deurwaarder naar Dubai om de schulden te innen?

chanelta
chanelta14 dec. 2009 - 15:50

waarom moet de staat dit soort transacties verzekeren, heb hier echt nog nooit van gehoord. Is dit normaal in de wereld (dwz geven meer landen dit soort garanties)?

1 Reactie
groetenuitrotterdam
groetenuitrotterdam14 dec. 2009 - 15:50

Ja dit is een erg gebruikelijke regeling. Overigens ook noodzakelijk. Het maakt het voor Nederlandse bedrijven mogelijk grote projecten in het buitenland te doen. Met zijn maatregel geeft Bos een duidelijk signaal af aan bedrijven dat het beter is nu geen investeringen in Dubai te doen. Maar deze regeling geldt overigens ook voor landen als Rusland en China.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman14 dec. 2009 - 15:50

Als banken en verzekeringsmaatschappijen blijkbaar niet in de maatschappelijke behoeften voorzien, zouden het dan niet gewoon staatsbedrijven moeten worden? De markt voldoet dan blijkbaar niet. Nu hebben ze van tweeën één: de krenten uit de pap er uit pikken, bonussen en zogenaamd marktconforme salarissen opppikken, maar als het mis gaat geld van de staat opstrijken. En ondernemers moeten ondertussen bij de staat om bankgaranties vragen omdat ze die niet kunnen krijgen via een bank of verzekeringsmaatschappij. Of het één, of het ander zoui ik zeggen: Of banken en verzekeringsmaatschappijen opereren in de markt, maar dan is het pech gehad als Nederlandse ondernemers geen zaken kunnen doen wanneer ze geen bankgaranties willen geven, en dan is het afgelopen als een bank in de problemen komt: dan gaat ie gewoon failliet zoals dat ook zou gebeuren met de slager op de hoek. Of banken en verzekeringsmaatschappijen zijn zo nodig voor de maatschappij dat het overheidsbedrijven moeten worden. Met ambtenarensalarissen: de bonussen zijn dan voor de belastingbetaler.

1 Reactie
denmol
denmol14 dec. 2009 - 15:50

Als banken en verzekeringsmaatschappijen blijkbaar niet in de maatschappelijke behoeften voorzien dan zullen de risico's wel te groot zijn. Dan nemen wij als belastingbetaler die maar, zo zit dat. Banken en verzekeraars worden van grote risico's gevrijwaard en wij als belastingbetalers zijn de dupe als het mis gaat als de regering deze taak van banken en verzekeraars overneemt. Dat zegt wat over de kwaliteit van de investering in Dubai en als Bos dit nu roept dan denk ik dat hij zijn portemonnee al getrokken heeft want het lijkt dan alsof de schade al geleden is.

paulvr2
paulvr214 dec. 2009 - 15:50

Waarom is dat ooit gegarandeerd geweest???? Tot dit moment wist ik niet beter dan dat de overheid alleen het investeren in eigen land door garanties aantrekkelijk maakte. Ik zou weleens willen weten naar welke landen allemaal garanties door de Nederlandse staat worden afgegeven en of dat betekent dat als een bedrijf zijn productie van Nederland naar het goedkopere India verhuist dat nog eens door de Nederlandse staat bevorderd wordt door dit soort garanties. Bizar...

1 Reactie
Linkser
Linkser14 dec. 2009 - 15:50

Ja, dat zou ik ook willen weten. Het viel me op hoe het NOS Journaal de laatste dagen reclame aan het maken was voor ondernemers in Dubai. Ik miste daarin al de kritische kanttekening die jij hier plaatst.