Joop

Bos blijft bij bezuinigingen ondanks voorspelde groei

  •    •  
15-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bos_ANP_300_01.jpg
Minister Wouter Bos van Financiën is blij met het herstel van de economie. Toch houdt hij vast aan het kabinetsplan om vanaf 2011 de overheidsuitgaven te saneren en bezuinigingen door te voeren. Volgend jaar wil hij de economie blijven stimuleren. De minister zei dit dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTLZ.
Door redactie Joop
Het voorstel van oppositiepartij D66 om bezuinigingen niet langer uit te stellen, vindt Bos niet verstandig. Hij denkt dat te snel ingrijpen het economisch herstel zal schaden. Dit schrijft onder andere de Pers dinsdag.
Bos noemt het tekort in de staatskas wel een van de belangrijkste aandachtspunten en maakt zich zorgen over de werkloosheid. Die stijgt minder snel dan voorzien, maar is met 6,5 procent in 2010 nog altijd hoog. Het gaat om gemiddeld 510.000 mensen. “Dat is gewoon te veel”.
Herstel Het Centraal Plan Bureau presenteerde vandaag cijfers die voor volgend jaar een lichte groei voorspellen. De cijfers voor 2009 zijn iets bijgesteld, de krimp blijkt iets minder groot. Vergeleken met september bieden we goed nieuws en vergeleken met juni helemaal’, zegt CPB-directeur Coen Teulings over de nieuwste cijfers.
In 2010 zou de economie al weer 1,5% groei kunnen vertonen. In september ging het CPB voor volgend jaar nog uit van een nul en in juni zelfs van een krimp met een half procent.
Het CPB is hiermee optimistischer dan de Nederlandsche Bank. Die maakte vorige week bekend voor volgend jaar een groei van 0,7% te voorzien. Volgens Teulings ontstaat dit verschil doordat het CPB de laatste, gunstige cijfers over de groei van de wereldhandel nog heeft kunnen meenemen in de verwachtingen. Dit schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.
De voor Nederland relevante wereldhandel zou volgend jaar al weer met 7,5% kunnen groeien, na een krimp met 12,75% dit jaar. In september werd voor volgend jaar nog slechts 2,5% groei van de handel voorspeld.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Nicci2
Nicci215 dec. 2009 - 15:13

Heel verstandig van Bos. In 2010 met forse bezuinigingen komen is niet zonder risico's. Nu is het natuurlijk de vraag of de bezuinigingen in 2011 geen rem op het herstel veroorzaken. Vroeg of laat zal het tekort weer aangevuld moeten worden.

opmerker
opmerker15 dec. 2009 - 15:13

Het is te hopen dat de staatsleningen aan de banken snel worden afgelost, maar zoals het zich laat aanzien zit het bij de ABN-AMRO niet goed.

JoopSchouten
JoopSchouten15 dec. 2009 - 15:13

Het slechts een lichte opleving dank zij de staatssteun. Halverwege komend jaar zullen we de ware impact van de crisis te zien krijgen. Dit wordt gedoseerd aan de man gebracht om paniek te voorkomen. Ondertussen is het geld weg en zijn de graaiers er vandoor.

Joeri2
Joeri215 dec. 2009 - 15:13

Ik zie ook meer in een bankmedewerker belasting dan een algehele bezuiniging. Als bankmedewerker hoef je blijkbaar een crisis niet aan te zien komen ook al ben je een systeembank, lijkt me niet meer dan normaal dat die medewerkers hun steentje gaan bijdragen aan het herstel van de financiële gezondheid van ons land. En dan pas vanaf een bepaald inkomen, zodat balie medewerkers gewoon de mensen kunnen blijven helpen.

1 Reactie
Nicci2
Nicci215 dec. 2009 - 15:13

In zekere zin richt je reactie zich net zo op de onderbuik als de 'kopvoddentax' van Dhr. Wilders. Bos heeft een financieel probleem en dat moet opgelost worden. In jouw en mijn belang. Om dan te komen met een 'bankmedewerkerbelasting' (werk dat maar eens uit in een motie en dan praten we verder) getuigt van weinig zicht op de situatie.