Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Boris van der Ham waagt zich aan klassieker 'Mens durf te leven'

  •  
19-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Het legendarische nummer ‘Mens durf te leven’, geschreven door Dirk Witte, verscheen voor het eerst in 1917, ruim honderd jaar geleden. Tal van artiesten, waaronder Ramses Shaffy, Wende Sijders en Huub van der Lubbe, coverden de klassieker die nooit aan actualiteit lijkt in te boeten. Nu is het Boris van der Ham die het nummer ten gehore brengt bij zijn afscheid als voorzitter van het Humanistisch Verbond , de organisatie die staat voor een humane, zorgzame samenleving en het individu stimuleert tot het maken van eigen keuzes bij leven, liefde, denken en dood. Waarmee meteen de keuze voor het nummer verklaard is. Sinds het energieke oud-Kamerlid van D66 als voorzitter aantrad is het Humanistisch Verbond gegroeid tot een recordaantal van meer dan 16.000 leden, waaronder prominenten als Tim Hofman, Fatima El Mourabit en Miryanna van Reeden.
Boris van der Ham heeft na het verlaten van de politiek zijn carrière als acteur en zanger weer opgepakt en speelde onder meer mee in de musical Ciske de Rat. Dit jaar is hij te zien in de BNNVARA-serie Smeris. Het nummer ‘Mens durf te leven’ is onderdeel van het album vol Nederlandtalige klassiekers ‘Niemand dan wij’ dat in 2020 verscheen. De animatie in de clip is van Luc Schraauwers.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Eric Minnens
Eric Minnens20 nov. 2020 - 8:52

Eigenlijk een prachtlied voor het Humanistisch Verbond. Ik vond het altijd nogal bombastisch, gemaakt voor overdreven types als Ramses Shaffy. Maar deze uitvoering is perfect, ingehouden, op rustige toon, alsof je in een goed gesprek advies krijgt van een vaderfiguur. Met een fraai muzikaal arrangement. Een heel nieuwe kijk op het lied.

Mokker
Mokker19 nov. 2020 - 16:54

Een nummer naar mijn hart, door een zanger die ik graag nog bij D66 actief had gezien. Het humanistische geluid is helaas de laatste jaren niet heel populair in de 2e kamer; relirakkers (inclusief milieu-reli's) en kapitalisten voeren in mijn beleving de boventoon. De oproep aan het kabinet vorig jaar van Sjoerd Sjoerdsma om meer op te komen voor niet-gelovigen heb ik in ieder geval weinig meer van gehoord, ook binnen zijn eigen partij D66.