Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Boris Johnson zet omstreden topadviseur Cummings op de keien

  •  
13-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
De Britse premier Boris Johnson heeft zijn belangrijkste adviseur Dominic Cummings ontslagen. Cummings, een soort Britse versie van Steve Bannon, was de strateeg achter het Brexit-referendum en wilde het overheidsapparaat ‘transformeren’ door plichtsgetrouwe topambtenaren te ontslaan en te vervangen door – in zijn eigen woorden – ‘vreemde snuiters en zonderlingen’.
Cummings is aan de kant gezet nadat hij in conflict raakte met de verloofde van Johnson. Hij kondigde eerder vandaag zelf aan met Kerst te zullen vertrekken maar Johnson besloot daar niet op te wachten nadat Cummings zich ook tegen hem keerde. Journalisten zagen hoe Cummings Downing Street verliet met in zijn armen een kartonnen doos met persoonlijke bezittingen.
Het plotseling laten vallen van Cummings is opmerkelijk omdat hij eerder dit jaar de premier in moeilijkheden bracht door ondanks vermoedelijk besmet te zijn met het coronavirus doelbewust de lockdownregels te schenden en daarmee vrijuit te gaan. Net als in Nederland met minister Grapperhaus die wegkwam met schendingen van de coronamaatregelen, verloor het beleid van Johnson daardoor aan draagvlak.
"De voormalige activisten die in 2016 betrokken waren bij Vote Leave, de succesvolle Brexit-campagneorganisatie, verloren invloed. Hun aanpak werkte tijdens het referendum, maar hun stijl viel verkeerd bij velen in en rondom de politiek. Cummings, Cain en andere spindoctors die op verschillende sleuteldepartementen waren neergezet (zoals het voormalige ministerie voor Brexit-zaken) waren arrogant en bot. Opschudden was belangrijker dan samenwerken. Geregeld leidden ze persbriefings waar ze met de armen over elkaar gevouwen en norse gezichten waakten over ambtenaren die zich in onmogelijke bochten dienden te wringen om de jongste Brexit-strategie inhoudelijk recht te praten. Steevast straalden ze uit dat zij de ware gelovigen in uittreden waren en het establishment van pro-Europese ambtenaren en politici in het gareel moesten houden."
"Twee gebeurtenissen hebben bijgedragen aan Cummings’ val. Ten eerste de nieuwe lockdown waarmee hij Johnson tegen diens zin heeft opgescheept. Daarbij kwam de verkiezing van Joe Biden, die Johnson noopte om na te denken over het leven na de Brexit. Een belangrijk raakvlak tussen Londen en Washington zal klimaatpolitiek worden, een onderwerp bovendien dat Symonds na aan het hart ligt en Cummings slechts matig kan boeien. Komend jaar is Boris Johnson gastheer bij de klimaattop van de VN. Vanuit Brussel werd het bericht over Cummings’ naderende vertrek gezien als een teken dat Johnson misschien toch te porren valt voor een Brexitakkoord. "
The Guardian laat critici aan het woord die minder optimistisch zijn over een koerswijziging. Volgens hen wordt het beleid van Johnson vooral gekenmerkt door gebrek aan enige koers. De premier ligt inmiddels ook in de eigen partij onder vuur.  

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

PVDB2
PVDB214 nov. 2020 - 16:51

Hoe Dominic Cummings verbeeld word in de nieuwe serie van Spitting Image is geweldig. De pm en de minister van binnenlandse zaken, eveneens geweldig. Handig is om wat van de politieke actualiteit te kennen en hun beleid. Dat het voornamelijk vrij demagogisch is mag duidelijk zijn en dat word er lekker op een absurde en overdreven manier verbeeld. Het mooie van populisten als Johnson, Trump is dat je prachtige satirische shows van kan maken. Nationale aandachttrekkers zou je na de NL verkiezingen ook mooi kunnen persifleren. Als daar tenminste geen grootschalige verkiezingsfraude zal voorkomen zoals een van deze aandachtstrekkers, Baasje Baudet dat ons wil doen geloven. Want in in de VS gebeurt het volgens hem ook... Net als zijn grote voorbeeld Donald zou het een prachtige karikatuur zijn. We zullen zien wat Brexit brengt. De kans is groot op een deceptie voor de Leavers ben ik bang.

The Apple
The Apple14 nov. 2020 - 12:43

Je zou bijna denken dat Johnson geen rekening heeft gehouden met de mogelijkheid dat Trump de verkiezingen zou verliezen.

Sailor2
Sailor214 nov. 2020 - 11:33

En toen was de weg vrij voor een akkoord met de EU.

1 Reactie
tempest
tempest14 nov. 2020 - 17:56

Denk je dat dit iets uit zal maken? Alles is langzaam de “nodeal” kant op gegaan en met allerlei verstreken deadlines lijkt me het onwaarschijnlijk dat 1 persoon hier een verschil in zal maken.

Bouwman2
Bouwman214 nov. 2020 - 9:26

De problemen voor Boris Johnston stapelen zich op. De denkfout is dat je mensen wel kunt opsluiten, maar dat is altijd tijdelijk. Dan zien ze dat de pudding wel mooi oogt, maar dan proeven ze em ook. Het is mooe gezegd, de teugels weer in handen te krijgen, maar als de koetsier niet mennen kan loopt er ook wel eens een wiel van de koets af. Wie wind zaait zal storm oogsten.

frankie48
frankie4814 nov. 2020 - 9:13

Ik denk dat de ontevredenheid over zijn zwalkbeleid vooral bij het bedrijfsleven terug te vinden is, en het misschien niet verbazingwekkend zal zijn als er eerdaags een nieuwe John Bellingham (1812) gaat opstaan om het hele proces tot stilstand te laten komen!

GoudenBergen
GoudenBergen13 nov. 2020 - 20:57

Dat werd tijd, Boris! Terug naar de onderhandelingstafel.

Didgeridodo
Didgeridodo13 nov. 2020 - 20:42

Joe Biden heeft innige banden met Ierland en ziet het Good Friday Agreement niet graag getorpedeerd worden door Johnsons onbezonnen wildwest 'no deal' politiek, ingefluisterd door Cummings. Want een 'no deal' betekent een harde grens in Ierland en dus vrijwel zeker een heropleving van 'the troubles'.

1 Reactie
tempest
tempest14 nov. 2020 - 10:55

“ Want een ‘no deal’ betekent een harde grens in Ierland en dus vrijwel zeker een heropleving van ‘the troubles’.” Dat is eerder bangmakerij. Mensen hebben ook met een harde grens echt nog wel zelf een keuze of ze oorlogje willen gaan spelen. Uiteraard is het niet bevorderlijk voor de situatie, maar stellen dat het “vrijwel zeker” zou zijn dat is volstrekt ridicuul. Alle mensen kunnen nadenken, oorlog is geen natuurwet. Niet dat ik voorstander ben van “no-deal”, maar iedereen ziet al tijden dat het daar naartoe gaat. Sterker nog, die optie kwam al uitgebreid ter sprake tijdens het Brexit referendum. Want niemand wist met zekerheid hoe nieuwe afspraken vorm zouden krijgen, uittreden was nog nooit gedaan