Joop

Boris Johnson wil onderhandelen als Trump: wat kan daar nou misgaan?

  •    •  
19-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BorisJohnsonANPhero
Met Trumpiaanse bravoure voorspelt Boris Johnson dat 11 maanden ruim voldoende moeten zijn om een “fantastische” handelsdeal met de EU te sluiten.
Het zal een jaar of tien geleden zijn dat een oud-studiegenoot die na zijn afstuderen voor de Canadese overheid ging werken, moest overstappen in Nederland. Op weg naar gesprekken met een Oost-Europees land over een handelsverdrag bood hij me in een koffiebar op Schiphol een inkijkje in de wereld van de internationale onderhandelaars.
Waarover de besprekingen gingen ben ik vergeten (de export van elandvlees? vrij verkeer voor rendieren?), maar ik weet nog wel hoe mijn aanvankelijke bewondering voor de spannende internationale carrière van mijn vriend al snel omsloeg in medelijden toen hij vertelde met welke opdracht hij op pad was gestuurd: hij moest dagenlang zijn mond houden. Pas als iemand uit het team van de tegenpartij een bepaald onderwerp (genetisch gemodificeerde ahornsiroop?) ter sprake zou brengen, moest hij ingrijpen.
Onderhandelen over handelsverdragen is een bijzonder taaie bezigheid, leerde ik. Het is een les die aan Boris Johnson niet lijkt besteed. De Britse premier die de verkiezingen won met de leuze ‘Get Brexit Done’, verkondigde deze week dat hij niet zit te wachten op ellenlange gesprekken over een handelsakkoord met de EU. Hij wil wettelijk vastleggen dat er na 31 december 2020 niet meer onderhandeld mag worden.
Realistisch? Volgens Johnson wel: met Trumpiaanse bravoure voorspelt hij dat 11 maanden ruim voldoende moeten zijn om een “fantastische” handelsdeal te sluiten. De financiële markten en EU-onderhandelaar Michel Barnier zijn een stuk minder optimistisch. Met reden. Zij herinneren zich de EU-onderhandelingen met Canada, waarmee toch aanmerkelijk minder handel plaatsvindt dan met het Verenigd Koninkrijk: die duurden jaren.
“Johnson gaat ervan uit dat de Europese landen zoveel te verliezen hebben bij een No Deal-Brexit dat ze alles zullen doen om dat te voorkomen”, schrijft correspondent Patrick van IJzendoorn, overigens ook een oud-studiegenoot, in de Volkskrant.
Dat klinkt als een onvervalst staaltje zelfoverschatting. Hoewel de EU inderdaad geen enkel belang heeft bij een No Deal-Brexit, zullen het toch echt de Britten zijn die er het meeste onder te lijden hebben. Meer dan de gemiddelde Spanjaard, Zweed of Nederlander – al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen, zoals de ambtenaar die zich komend jaar opnieuw in het pak van het blauwe Brexitmonster moet hijsen.
Bijna de helft van de Britse export gaat naar de EU, terwijl meer dan de helft van de Britse import afkomstig is uit EU-lidstaten. Bij een No Deal-Brexit schieten de invoertarieven voor tal van producten automatisch omhoog. Dat betekent: hogere prijzen en minder handel, met alle nadelige gevolgen voor de Britse koopkracht en werkgelegenheid van dien. En dan zwijgen we nog over korte-termijnproblemen als medicijntekorten en lege winkelschappen.
“Ik wil geen strafexpeditie. Ik vind dat we de Britten zo dicht mogelijk bij ons moeten houden”, zei Eurocommissaris Frans Timmermans afgelopen zondag bij Buitenhof. Er waren optimisten , ook binnen de Conservatieve fractie , die hoopten dat Johnson na de verkiezingen eveneens een verzoenende toon zou aanslaan. Door de ruime meerderheid in het Lagerhuis is hij immers niet meer afhankelijk van de hardliners in zijn fractie, zoals de uit de 18e eeuw weggelopen Jacob Rees-Mogg. Gelet op het plan om onderhandelingen met de EU na 2020 te verbieden, is dat ijdele hoop.
Het maakt het er allemaal niet makkelijker op voor Barnier en de EU-leiders. Ga er maar aanstaan: onderhandelen met een premier die er niet voor terugdeinst om zijn land van een klif te storten als er niet op tijd een akkoord ligt. Hoe verleidelijk ook: dagenlang zwijgen zal die deal deze keer vermoedelijk niet dichterbij brengen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*28 dec. 2019 - 20:56

Wanneer zal het VK de EU eindelijk verlaten?. Z.s.m., hoop ik. Ik heb wel medelijden met de inwoners van Schotland en Noord-Ierland maar zal juist een deel van de Engelsen in Engeland missen als kiespijn????. Time to say goodbye, folks, ciao ciao dag dag bye bye!!!????

Frits Jansen
Frits Jansen28 dec. 2019 - 5:57

Voor juristen wordt Engeland een walhalla: tienduizenden ambtenaren zullen de verhouding met het buitenland opnieuw vorm moeten geven. Kan dat niet handiger? Ja, met een EU. Luxemburg is momenteel het rijkste land op aarde. Omdat daar bijna alleen maar juristen wonen, betaald door de EU, Maar het VK kan dat niet nadoen.

Veus
Veus26 dec. 2019 - 19:02

deze schrijver geeft gelukkig zelf al aan dat hij en zijn "vrienden" voldoende ver van de realiteit af staan, daar hoef ik zelf niets aan toe te voegen. waarom dat gratuite geneuzel over hoe slecht het, binnenkort, wel niet zal gaan met de Britten? en dan ook nog Trump met de haren erbij slepen.... dat horen we nu al sinds het referendum en toe nu toe niets van gemerkt. kan deze man ook eens een originele bijdrage leveren? misschien kunnen we hem dan zelfs op een mening betrappen?

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 dec. 2019 - 9:17

Hoe kan je nou willen onderhandelen als Trump? Die man kan helemaal niet onderhandelen.

1 Reactie
Marc2406
Marc240621 dec. 2019 - 12:38

Afgezien daarvan, Trump "onderhandelt" uit naam van een veel grotere economie dan die van het VK. Johnson lijkt maar niet te willen begrijpen dat het Britse Rijk "waar de zon niet ondergaat" al lang niet meer is. The Shitshow continues...

theoswg
theoswg20 dec. 2019 - 12:36

Everest: we moeten eerst et elkaar eens worden of we de experts moeten volgen of anders het onderbuikgevoel. "veel mensen zijn niet erg gelukkig met de EU" : wel niemand is gelukkig in algemene zin. Maar als je kijkt naar de samenstelling van het democratisch gekozen EU parlement dan zijn de pro-EU fracties in sterke meerderheid, in Nederland won de PvdA de laatste Europese verkiezingen. Over de gevolgen van de brexit zijn alle experts (dus niet jij en ik) eens dat het vooral schadelijk zal zijn voor de Britse economie met 50% export naar de EU en in mindere mate voor de rest van de EU met een export naar UK van 8% . Lijkt me niet moeilijk te begrijpen.

MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 11:14

Dat is inderdaad de grootste angst van de eurofielen. Die weten ook wel dat veel mensen niet erg gelukkig zijn in en met de EU. Daarom zit Brussel in een spagaat. Ze kunnen het VK niet te hard aanpakken want het is een te belangrijk Europees land om een slechte relatie mee te hebben. Maar als ze te soft zijn, lopen ze het risico dat er nog meer "exiten" komen.

theoswg
theoswg20 dec. 2019 - 10:49

Het gaat niet om hoop , maar over de toekomstige handelsrelatie. Er zijn geen doemscenario's , slechts scenario's waarin het slechter zal gaan (ook voor de EU) dan de status quo. Vind je het erg als ik liever de economische experts geloof ?

Gefaald
Gefaald20 dec. 2019 - 8:15

Oh wat weten "we" het weer goed allemaal. Trump heeft politiek belang bij een voor Groot-Brittannië gunstige handelsovereenkomst, want hij wil aantonen dat de EU klote is. Alles wat naar mondialisering riekt is suspect bij Trump. Ik voorspel dan ook dat de NHS volledig buiten schot blijft en dat er in no-time een vrijhandelszonde tussen Amerika en het Verenigd Koninkrijk ligt. En dan moeten we even aanzien wat zoiets nou echt oplevert.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen28 dec. 2019 - 5:52

Dat is één mening. De mijne is dat de Amerikanen - in dit geval terecht - allereerst aan zichzelf denken, en er voor Engeland niet meer in zit dan wat past bij het gegeven dat Engeland geen groot land is, op wereldschaal bezien. Bovendien is Engeland niet stabiel: het Verenigd Koninkrijk zal uit elkaar vallen, en de afwikkeling van de Brexit zal nog jaren duren. Ja, de twijfel is weggenomen of de Brexit doorgaat, maar daarmee zijn de dilemma's van de Brexit nog niet opgelost. Wat gebeurt er nu met Ierland? Een Ierse hereniging??

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos20 dec. 2019 - 5:14

Wat er mis kan gaan? Een groot probleem voor de UK is dat ze niet zelfvoorzienend zijn met voedsel. Dit is een grote rijkdom van Nederland. Voor wat betreft de handelsverdragen voor de EU, dit is geleuter voor de buhne. Drie belangrijke handelspartners van hrt UK hebben kolonien die wel tot het EU land behoren, maar niet tot de EU. Over deze kolonien heeft Brussel niets te vertellen. Het UK gaat dus handelakkoorden sluiten met Aruba, Curacao, de Faroer, Groenland en Helgoland. Via deze eilandjes gaat de handel met de EU gewoon door. Al gaat Parijs op zijn kop staan. Alle Franse kolonien zijn wel onderdeel van de EU. Het zal dus wel loslopen.

2 Reacties
Paddy3
Paddy327 dec. 2019 - 21:33

Originele oplossing. Maar dan gaan Hollandse appels eerst naar Aruba en dan door naar the UK? Klinkt een beetje omslachtig, dure oplossing en ook niet goed voor de appels.

Paddy3
Paddy327 dec. 2019 - 21:57

In werkelijkheid gaat dit niet op. De handel gaat dan van een niet EU land (VK), naar een ander niet EU land (bv Aruba). Tussen Aruba en de EU is geen vrij verkeer goederen en diensten.

quatsch
quatsch20 dec. 2019 - 1:03

De Britten hebben bij binnenkomst een bruidschat gekregen en willen vertrekken met alimentatie.

MG1968
MG196819 dec. 2019 - 23:08

De stijl van johnson, trump is alleen houdbaar als de stapown gezet worden die ook onder erdoan en putin zijn gezet. Beide sorteren daar op voor en er lijkt -zeker in deze twee landen- ook genoeg volk dat zich aangetrokken voelt tot de 'sterke hand'. Want vraagtekens zetten bij niet te realiseren beloften is echt teveel gevraagd. Nu ook argentinie, alweer.

Zapata
Zapata19 dec. 2019 - 22:04

Weer veel voorspellingen dat het allemaal heel slecht gaat aflopen met die arme Britten. En dat schijnt hun eigen schuld te zijn lekker puh. Dan hadden ze maar moeten luisteren naar de EU gezinde redelijke mensen die het beste voor hebben met die arme Britten. De hongersnoden, burgeroorlogen, epidemieën en afscheidingen van landsdelen zijn weer niet van de lucht en de vier ruiters van de apocalyps rijden alweer over het geblakerde en desolate landschap van wat eens Great Britain was. Zo zijn er de afgelopen jaren nogal wat voorspellingen geweest. Tot op vandaag zijn er waarzeggers die beweren dat de Brexit toch niet doorgaat. Echt ze zijn er nog steeds. De jeugd zou massaal op remain stemmen, er zou zeker een nieuw referendum komen en bij verkiezingen zouden de libdems hele hoge ogen gooien. Niet iedere selffulfilling prophecy komt uit blijkt maar weer. Toch, door de jaren heen heb ik de EU aanhangers niet alleen als redelijke mensen leren kennen maar ook als barmhartige mensen die altijd zonder winstbejag vooraan staan om anderen te helpen. Ook al heeft die ander in de ogen van de EU aanhangers een domme fout gemaakt. Ik kijk vol vertrouwen tegemoet naar de fondsen die beschikbaar worden gesteld om de hongerende Britten te helpen de aankomende jaren en naar de vloot die de Britse vluchtelingen zal oppikken bij Dover.

3 Reacties
theoswg
theoswg20 dec. 2019 - 10:45

Los van het sarcasme , wat moeten we hiervan denken ? : https://www.reuters.com/article/uk-britain-eu-conservative-donors-exclus/exclusive-the-brits-who-wont-brexit-idUSKBN1YN191

Zapata
Zapata20 dec. 2019 - 17:32

theoswg. Natuurlijk zijn de Tory's oplichters dat weet iedereen. Maar ik denk niet dat veel leden van het EU parlement anders zijn. Er is namelijk sinds 2000 helemaal niemand uit de EU gelederen geweest die zich druk heeft gemaakt om de radicale achteruitgang van the lower working class in Great Britain. Of dat nu onder Labour of onder de Tory;s was. Dus de krokodillentranen om die arme Britten kunnen wat mij betreft achterwege blijven.

theoswg
theoswg21 dec. 2019 - 11:04

Mooi dat je je zo betrokken voelt bij het lot van de arme Britten , maar het is toch echt aan de Britse regering om daar iets aan te doen. De EU heeft wel regelgevingen omtrent de bescherming van de rechten van werknemers , niet over de verdeling van de rijkdom. Toevallig waren de tories aan de regering de laatste 10 jaar , en wie wilde nu zo graag de brexit ? En denk je echt dat de brexit voor de arme delen van bevolking gunstig zal zijn ? Zo ja , dream on.

JoostdeV
JoostdeV19 dec. 2019 - 17:19

De komende twee jaar brexit gaan er als volgt uitzien: - Over onderhandelingsresultaten wordt door de britten gelogen - Elke binnenlandse tegenslag in het VK is de schuld van de EU - Onderhandelaars uit de EU worden belachelijk en zwart gemaakt - Alle economische problemen veroorzaakt door de brexit zijn de schuld van de EU - Alle vertraging in de onderhandelingen door incompetentie en kwade opzet zijn de schuld van de EU Alles wat Johnson beweert wordt klakkeloos overgenomen door de tabloids. Meer ellende betekent meer electorale winst. Over twee jaar hebben nog meer Britten een hekel aan de EU en haar inwoners en dat zou voor nogal wat mensen in de rest van Europa wederzijds kunnen zijn. Alleen maar verliezers.... Of zijn er mensen buiten de EU die baat hebben bij de brexit?

2 Reacties
MountEverest
MountEverest19 dec. 2019 - 21:07

@JoostdeV Voorspellingen op zo'n korte termijn doen is altijd riskant. De mensen kunnen je er zo maar mee confronteren. Je kunt beter voorspellen hoe de wereld er in 2060 of 2100 uit zal zien.

JoostdeV
JoostdeV19 dec. 2019 - 22:15

Hoe bedoel je riskant? Ik heb al heel vaak ongelijk gehad.

Sonic2
Sonic219 dec. 2019 - 16:45

Ik denk dat Johnson dat dreigement vooral doet om zijn onderhandelingspositie te verbeteren. Johnson wilde eerst een no deal Brexit en nu is het een deal Brexit geworden. Dus als het najaar 2020 is dan zie ik Johnson wel voor een 2 jarige verlenging gaan. Uiterst rechts heeft het allemaal zo verdraaid en gedraaid dat de overwinning van Johnson een overwinning van het nationalisme is of rechts. Johnson heeft zich juist niet echt uitgesproken voor een Remain of Brexit. Was in het verleden een Remainer. En heeft zich langzaam aan in het Brexit kamp genesteld. Een Brexit met een deal. Die ook niet super veel afweek van de deal van May. En Johnson en Trump die vrienden zijn. Nou nee. Trump wilde een akkoordje tussen Farage en Johnson. Maar Johnson wil vooral Farage klein houden. En vooral zijn Brexit party. Die trouwens enorm gefaald heeft. Maar dat liegen de Brexiteers zoals gebruikelijk weg. Ik verwacht een neoliberaal CETA aandoend handelsakkoord. Vooral goed voor de grote bedrijven. Slecht voor de burgers. En al die schreeuwers die zo tegen Corbyn waren en zo enorm voor Johnson zullen nog van een koude kermis thuis komen. Natuurlijk wordt het een flut akkoord. Natuurlijk zal niemand blij zijn. En het zal lang duren. En Trump zal er zeker niet vrolijk van worden.

1 Reactie
LaBou
LaBou 20 dec. 2019 - 6:33

Sonic, Johnson heeft net de wet m.b.t. de Brexit aangepast. Hij gaat dus echt voor géén verlenging eind 2020 (zo zie je maar weer eens wat de gevaren zijn als één partij een absolute meerderheid krijgt).

Vlaggenroof
Vlaggenroof19 dec. 2019 - 16:42

Onderhandelen op zijn Trumps is wel effectief. "geen deal is goed, wel een deal is ook goed". kortom, alles is goed..

Joop Schouten
Joop Schouten19 dec. 2019 - 16:26

In de VS blijft de aanhang van Trump hem steunen. 'Waarom zou dit ook niet in GB kunnen', denkt Johnson. Deze idioten zetten de toon voor 'het nieuwe normaal'.

Wilma3
Wilma319 dec. 2019 - 16:24

Ik ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. Heb hierbij geen sympathie voor de Britten. Dit is toch wat ze wilden? Boris Johnson denkt dat VK een grootmacht is en de wereld en dus ook de EU kan dicteren hoe het geregeld moet gaan worden. We zullen zien hoe het afloopt. Duidelijk zal zijn dat de EU zal willen dat ze er veel schade van gaan ondervinden (ook al zeggen ze nu voor de bühne dit niet te willen) Als het een succes wordt dan kan dat tot gevolg hebben dat er nog meer landen de EU willen verlaten. Dan krijg je hier de roep weer om een NEXIT. Mocht de VK het idee hebben een wereldmacht te zijn ik geloof dat wij die grotmachtswaanzin maar niet moeten hebben.

Gi Raf
Gi Raf19 dec. 2019 - 15:49

Wil ook deze journalist zich aansluiten bij de lange rij van EU profiteurs die hel en verdoemenis voorspellen voor de Brexit? Gelukkig is er wel 1 zekerheid als de Brexit doorgaat. Britse arbeiders zullen niet langer alleen maar de rekening gepresenteerd krijgen van het profijt van EU profiteurs. Er is een kans dat ze er eindelijk ook eens op vooruit gaan in plaats van almaar inleveren. Er is zelfs een kans, hoe klein ook dat arbeiders er op vooruit gaan. Dat er weer meer banen beschikbaar komen die ook nog beter betaald worden nu het lastig wordt om buitenlanders onder de prijs te laten werken, meer zekerheid ook dat je morgen niet ingeruild wordt voor een onder de prijs werkende buitenlander, meer woningen beschikbaar als buitenlanders (en andere EU profiteurs gehoor geven aan de lokroep van Merkel c.s. om naar Duitsland te komen, beter betaalbare huren ook, betere gezondheidszorg waar ook meer geld voor is als het VK niet langer netto miljardenbetaler aan de EU is etc. etc.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 dec. 2019 - 21:28

@ Kees Jij schrijft: Dat er weer meer banen beschikbaar komen die ook nog beter betaald worden nu het lastig wordt om buitenlanders onder de prijs te laten werken, Grappig dat je dit opschrijft. Want er komen minder banen die niet beter worden betaald. Want de arbeidsmarkt blijft een Europese markt, ongeacht de Brexit. Dus als de werknemers niet meer naar de banen kunnen komen, gaan de banen naar de werknemers.

Luneau
Luneau21 dec. 2019 - 9:15

EU profiteurs...zijn we dat niet allemaal, als je kijkt wat de EU bijdraagt aan onze welvaart. Inclusief de Britten, die voor de toetreding in 1973 nog the sick man of Europe werden genoemd. En de Britse arbeiders zouden wel eens erger af kunnen zijn nu Boris Johnson worker's rights heeft geschrapt uit de Withdrawal Agreement Bill.

JoostV2
JoostV219 dec. 2019 - 15:47

Hahaha, en over 11 maanden past ie de wet weer aan...... volgend onderwerp.

DaanOuwens
DaanOuwens19 dec. 2019 - 15:39

Op zich prima tekstje. Maar de voorstanders van de Brexit geloven die niet. Het past niet in het idee dat mensen die voor de Brexit stemden hebben en hadden. Zij hebben hun eigen realiteit. Zeker is dat die 11 maanden niet toereikend zijn. Zeker is ook dat de Britten hun dossiers niet op orde hebben. Kortom er is nog heel veel gedoe. Maar eind 2020 kunnen we rustig een discussie hebben waarom de 11 maanden verstreken zonder dat er een deal is. En zeker is dat de EU daarvan de schuld krijgt. In die zin is de toekomst dus erg voorspelbaar.

Freek3
Freek319 dec. 2019 - 15:36

Voor Trump is het simpel. Die heeft maanden geleden al zijn enige randvoorwaard publiekelijk uitgesproken. De pot met NHS wordt toegangelijk voor Amerikaanse bedrijven. Als dat gebeurd maakt het hem echt niet uit wat er verder nog allemaal opgeschreven wordt. En gebeurt het niet, ook goed, dan geen akkoord.

3 Reacties
MountEverest
MountEverest19 dec. 2019 - 21:08

De NHS functioneert momenteel gewoon slecht, wat zal het gevolg zijn als de Amerikanen zich ermee gaan bemoeien?

DaanOuwens
DaanOuwens20 dec. 2019 - 6:48

@ MountEverest Jij schrijft: wat zal het gevolg zijn als de Amerikanen zich ermee gaan bemoeien? Slechte kwaliteit, slecht toegankelijk zorg, hoge kosten veel onverzekerden. Dat is vrij gemakkelijk te voorspellen.

MountEverest
MountEverest20 dec. 2019 - 11:16

@Daan Nog slechter?

Katootje2
Katootje219 dec. 2019 - 14:40

"Bijna de helft van de Britse export gaat naar de EU, terwijl meer dan de helft van de Britse import afkomstig is uit EU-lidstaten." Het is natuurlijk veel interessanter om eens te kijken hoeveel van de export van een land als Hongarije naar het UK gaat, want waarom zou Hongarije toestemmen in een deal die vooral gunstig is voor Nederland en Duitsland?

3 Reacties
MountEverest
MountEverest19 dec. 2019 - 17:45

@Katootje Het VK is veel te belangrijk om hard aan te pakken. Als de grote landen het handelsverdrag accepteren wordt er natuurlijk druk uitgeoefend op de dwarsliggers.

Klaas Punt
Klaas Punt19 dec. 2019 - 19:17

Inderdaad, als een land als Hongarije onze welvaart ernstig kan beinvloeden, waarom zou je dan langer in 1 verbond met zo'n land willen zitten. Zou goed zijn om een Westerse groep met elkaar te verbinden. Laten we eens in de geschiedenisboeken zoeken of zulks mogelijk is. ..

Paddy3
Paddy327 dec. 2019 - 21:47

Omdat Nederland en Duitsland weer betalen voor Europese financiële bijdragen aan Hongarije. Maar het punt van de quote is vooral dat de VK een stuk groter belang heeft bij een deal dan de EU.