Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Boris Johnson: We gaan virus binnen 3 maanden verslaan

  •  
19-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
borisjohnson
Boris Johnson, die tijdens de Brexit-campagne beloofde dat uittreding uit de EU ervoor zou zorgen dat er wekelijks 350 miljoen pond beschikbaar zou komen voor de nationale gezondheidszorg NHS, denkt nu dat het Verenigd Koninkrijk binnen twaalf weken het tij kan keren en het coronavirus kan verslaan. Dat zei de Britse premier donderdag tijdens een persconferentie.
Voorwaarde is wel dat de Britten zich houden aan de maatregelen die de overheid heeft afgekondigd. De Britse autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen om zich te houden aan social distancing-regels, maar lang niet iedereen volgt dat advies op. Het helpt daarbij niet dat cafés en restaurants, anders dan in andere Europese landen, nog gewoon open zijn. Ook de 79-jarige vader van de premier, Stanley Johnson, kondigde twee dagen geleden aan dat hij gewoon naar de pub blijft gaan.
Inmiddels zijn er 144 Britten aan Covid-19 overleden. De ziekte houdt vooral huis in Londen: 40 procent van de overleden patiënten komt uit de hoofdstad.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

OlavM
OlavM22 mrt. 2020 - 2:13

Johnson heeft te veel naar het optreden van Trump gekregen. Even gemakkelijk beweert hij de volgende dag precies het tegenovergestelde. Als je je maar voordoet als "Macher", is het devies. De gevolgen van dit soort politieke bluf en charlatanerie zijn voor andere mensen, dus niet zo relevant voor hen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 mrt. 2020 - 20:46

Hij heeft gelijk, in de oorspronkelijke tekst: "Het corona virus gaat ons binnen drie maanden verslaan"

1 Reactie
JanB2
JanB221 mrt. 2020 - 22:51

Scherp!

madbako
madbako20 mrt. 2020 - 14:18

Eigenlijk had Boris al dood in die greppel moeten liggen toch. Althans zoiets zei hij bij een vorige belofte als een deal niet zou lukken. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/johnson-gaat-toch-brexit-uitstel-vragen-als-zijn-deal-mislukt Wat heeft hij nu beloofd als het niet lukt.

Grietje Genot
Grietje Genot20 mrt. 2020 - 11:14

De stabiele genieën zijn een virus.

Jorah
Jorah20 mrt. 2020 - 10:47

Nee hoor, de zomer gaat dit virus tijdelijk verslaan. Volgende herfst/winter komt het weer gewoon terug.

Thuiszitter
Thuiszitter20 mrt. 2020 - 10:17

En hoe gaat hij dit oplossen en als het niet lukt wat zegt hij dan ? Doe mij dan Rutte maar .

Break on through
Break on through20 mrt. 2020 - 9:47

Ik help het hem hopen maar als hij er net zo'n tyfuszooi van maakt als van de Brexit dan houdt ik m'n hart vast. Ik denk dat ik in Nederland nu beter af ben dan in de UK. Maar dat is puur persoonlijk natuurlijk :)

vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 9:45

Gewaagde uitspraak. Een verstandig mens doet die niet. En al helemaal niet als je ziet hoe laks de Engelsen zijn.

AljosjaSeijsener
AljosjaSeijsener20 mrt. 2020 - 8:29

Boris Johnson , een optimist, dat kunnen we wel gebruiken, in deze tijden.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 10:05

Zijn handelen doet alleen geen recht aan dat optimisme.

Frank van der Laar
Frank van der Laar20 mrt. 2020 - 7:59

Boris Johnson heeft dit paper gelezen*. https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/medicine/sph/ide/gida-fellowships/Imperial-College-COVID19-NPI-modelling-16-03-2020.pdf De piek zal over zes maanden waarschijnlijk over zijn hoogste punt zijn. * Meer dan onze experts in het parlement.

2 Reacties
Zandb
Zandb20 mrt. 2020 - 10:35

"De piek zal over zes maanden waarschijnlijk over zijn hoogste punt zijn." Maar Boris is dat al drie maand eerder.

Frank van der Laar
Frank van der Laar20 mrt. 2020 - 12:48

Herstel: over drie maanden.

Abma
Abma20 mrt. 2020 - 6:46

Waarmee gaat GB straks alles opvangen alles een totale lockdown toch noodzakelijk blijkt te zijn. Er is geen EU meer die een vangnet had kunnen zijn?

Zandb
Zandb20 mrt. 2020 - 6:36

Dus als het niet lukt, is dat niet zijn schuld. MountEverest Uw reactie slaat nergens op zelfs al zal dat uw bedoeling zijn.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty20 mrt. 2020 - 5:44

Ongelooflijk, zal wel iets met de eilandmentaliteit te maken hebben. De Britten lijken niets te hebben opgestoken van wat zich nu in Noord-Italië en Spanje voltrekt. Gisteren hoorde ik dat onderzoek heeft aangetoond dat elke dag dat wordt gewacht met draconische "lock-down" achtige maatregelen de komende dagen tientallen procenten nieuwe besmettingen kan opleveren, dat geldt zeker voor 'Greater London". Het VK stevent af op een catastrofe van ongekende omvang. Dan heb ik toch meer vertrouwen in Rutte cum suis, ondanks die rare uitglijder met groepsimmuniteit.

TigressApril
TigressApril20 mrt. 2020 - 0:13

De elite binnen de Torries wilde eigenlijk geen Brexit. Met deze zachte aanpak van Corona kunnen ze legaal een deel van de ouderen uitroeien en dan bij een nieuw referendum over herintreding winnen. Dit is natuurlijk maar een hersenspinsel van mij en ik hou van vrijheid dus ik ben een voorstander van deze groepsimmuniteit aanpak.

5 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 mrt. 2020 - 13:25

'De elite binnen de Torries wilde eigenlijk geen Brexit.' Is dat zo? Ik meen dat Johnson net als Baudet (in navolging van Fortuijn) vindt dat het juist aan de elite is om het volk te leiden. Als reden wordt gegeven dat het volk niet weet wat goed of slecht voor ze is, vandaar dat zij zichzelf zien als degenen die het volk moeten leiden. Johnson heeft dat zelf ooit geschreven in navolging van cultuurpessimisten als Dalrymple. Volgens Dalrymple ontbreekt het een groot deel van de onderklasse aan wilskracht om hun lot in eigen handen te nemen, en wordt die mentaliteit in de hand gewerkt door de verzorgingsstaat.

TigressApril
TigressApril20 mrt. 2020 - 17:03

@MartinvanderLinde "Is dat zo?" Ja, dat is zo. (toelichting in de link) https://www.theguardian.com/politics/2016/feb/22/who-are-tory-mps-on-each-side-of-eu-debate-cameron-eurosceptic 128 leave - 157 remain binnen de Torries als ik goed geteld heb en dan nog een zooitje die het niet gezegd hebben. In tegenstelling tot de het deel van de bevolking dat op de conservatieven stemt zijn de parlementariërs (de conservatieven bedoel ik uiteraard) wel blij met de EU omdat het baantjes en subsidies oplevert en natuurlijk omdat hun toekomstige bazen binnen de bedrijven onder 1 hoedje spelen met de EU. Eigenlijk hoe VVD en CDA doen alsof ze sceptisch zijn over EU uitbreiding en leger/financiële/politieke unie maar dat eigenlijk niet echt zijn. Het CDA heeft ooit zelfs de stem van een bijna absolute meerderheid vernietigd na het referendum in 2005. De VVD zit in dezelfde fractie als D66; de fractie waar oorlogshitsers (objectief feit want ze stonden te krijsen op het Maidan plein) van Balen en Verhofstad inzitten de ALDE. De elite moet juist niet het volk leiden want de elite staat los van het volk en begrijpt de echte problemen die het volk heeft niet. Als Baudet/Johnson/Fortuijn zoiets gezegd heeft dan vind ik dat een buitengewoon domme uitspraak.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2020 - 19:58

Tigress, we hebben het over twee verschillende momenten. May wilde, net als Cameron geen Brexit. Maar Johnson pleegde een coup en toen draaide de hele zaak om. Bovendien was de uitslag van het referendum leidend. Dus moest iedere MP voor de Brexit zijn. Johnson zit op de lijn van Trump, net als Baudet. Volgens hen zijn de huidige bestuurders de elite en zij zelf de stem van het volk. Maar de elite bestaat natuurlijk helemaal niet, net zo min als het volk bestaat. Het zijn generalisaties. Alleen hartstochtelijke complotdenker met een steekje los denken op die manier. Of de simpelen van geest. In feite zijn Johnson, Trump en Baudetde zelf de elite, helemaal in lijn met het idee van Dalrymple, zij willen het volk leiden omdat het volk er zelf niet toe in staat zou zijn. Johnson, Baudet en Trumps voormalige rechterhand Bannon zijn aanhangers van Dalrymple ultra conservatieve kijk op de samenleving. Baudet gaat nog een stapje verder. Zoals bekend is hij een groot aanhanger van fascist en Kremlin ideoloog Alexander Doegin. Het NRC had daar een interessant artikel over. Hij wil terug naar een christelijke samenleving waar de elite het volk allerlei vrijheden ontneemt omdat het volk niet met die vrijheden kan omgaan. Geheel in lijn met Poetins visie op Rusland. En nu we het over Rusland en Maidan hebben. Van Baalen stond daar geen oorlogstaal uit te slaan, hij stond daar omdat men vreesde dat Rusland Oekraïne zou binnen vallen. En met een delegatie van hoge EU functionarissen zou hij daar nog eens over na denken. En het werkte blijkbaar. Niet de EU was uit op een confrontatie, ze was er juist op uit om een confrontatie te voorkomen. Het waren de Oekraïners die daarom gevraagd hadden. En verschillende veiligheidsdiensten bevestigden dat vermoeden. Natuurlijk is het dom van Johnson en Baudet om zo te koop te lopen met hun halfbakken en fascistische bronnen. Maar jij wist het niet, en met jou heeft ook de FVD aanhang geen flauw benul hoe ze voor de gek worden gehouden. De ideologische waarheid is nooit de meest betrouwbare geweest. Dat zagen we destijds in communistisch Rusland en nazi Duitsland en nu bij de PVV en FVD aanhang en niet te vergeten bij de hedendaagse moslimterroristen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2020 - 19:59

Vergeet ik dit nog: https://twitter.com/nrc/status/1109875470315728897

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 mrt. 2020 - 20:00

En deze: https://www.human.nl/onbehagen/kijk/interviews/aleksandrdoegin.html

Frits Jansen
Frits Jansen19 mrt. 2020 - 23:13

Die rare Johnson doet natuurlijk een volstrekt onverantwoorde uitspraak. Eigenlijk zou hij moeten aftreden als hij zijn "belofte" niet kan nakomen.

quatsch
quatsch19 mrt. 2020 - 23:12

Dat heeft Boris dan mooi sneller voor elkaar dan zijn brexit!

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 mrt. 2020 - 10:06

Dat duurde toch ook vele malen langer dan vooraf gezegd?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 mrt. 2020 - 22:31

Dat moet ie zelf weten en als hij al z’n hooligans thuishoudt is er geen vuiltje aan de lucht.

MountEverest
MountEverest19 mrt. 2020 - 20:52

Hij probeert het probleem te benaderen met het typisch Britse flegma. Zoals bekend zijn de Britten op hun best tijdens een grote crisis. Ik vraag me alleen af of je Corona op dezelfde manier kan aanpakken als de Krauts.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037119 mrt. 2020 - 22:37

Corona gaat zijn begrip te boven. Van Krauts maakt hij dankbaar gebruik. Hij legt het gewoon op zijn hoofd.

JanB2
JanB219 mrt. 2020 - 22:53

De Krauts hebben nooit één voet op britse bodem kunnen zetten. SARS-CoV-19 heeft daarentegen al een geslaagde luchtlanding uitgevoerd en zit al in Londen. Het zal mij benieuwen.

MountEverest
MountEverest22 mrt. 2020 - 0:12

@JanB Dat klopt niet helemaal. De Kanaaleilanden werden door de Duitsers bezet. Dat gaf de zelfde problemen met collaboratie en verzet als in de rest van bezet Europa. "Ik vraag me alleen af of je Corona op dezelfde manier kan aanpakken als de Krauts." Hier mee geef ik aan dat Boris geen plan heeft, maar hij denkt dat hij het kleine broertje van Winston. Over wie hij ironisch genoeg een heel aardige biografie heeft geschreven.