Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boris Johnson verbijstert Britten met harteloze reactie naar 77-jarige vrouw die geen geld meer heeft voor eten

  •  
03-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5263 keer bekeken
  •  
bj

In het Verenigd Koninkrijk worden donderdag gemeenteraadsverkiezingen gehouden en daarom draafde premier Boris Johnson voor het eerst in vijf jaar op bij Good Morning Britain, de Britse equivalent van Goedemorgen Nederland. Zijn conservatieve partij ligt al maanden zwaar onder vuur, onder meer vanwege partygate waaruit duidelijk is geworden dat Johnson zich tijdens het hoogtepunt van de pandemie zelf niet aan de strenge coronaregels hield waar de rest van het land onder zuchtte.

Johnson werd herinnerd aan zijn uitspraak dat mensen hun eigen keuzes moeten maken. Het programma confronteerde hem met het probleem van de 77-jarige Elsie. Haar energierekening is verviervoudigd en ze zit de hele dag in een bus van het voor senioren gratis openbaar vervoer omdat ze geen geld heeft om haar huis te verwarmen. Ze kan zich ook nog maar een maaltijd per etmaal veroorloven en vermagert omdat ze te weinig eten heeft, ondanks de toeslag van 350 Britse ponden (416 euro)  die voor de allerarmsten is ingevoerd. Welke keuze moet zij nog maken, wilde de interviewer weten.

Johnson wierp tegen dat hij toch maar mooi voor dat gratis openbaar vervoer heeft gezorgd. Verder was het niet aan hem maar aan de gemeentes om noodgevallen te ondersteunen.

Er stak een storm van verontwaardiging op. Johnson werd tone deaf genoemd en dat was nog een van de vriendelijkste kwalificaties. De harteloze houding van de premier was niet het enige waar de kijkers over vielen. Hij wil doorgaan met bezuinigen en energiebedrijven die megawinsten maken niet zwaarder belasten "want dat belemmert innovatie". De premier die zich graag als man van het volk presenteert, leek ook niet te weten wie een bekende presentator van de zender is die voor het volgende programma werd aangekondigd. Wie is Lorraine Kelly" vroeg hij. Hup, daar gaan weer 1,5 miljoen stemmen, merkte de politiek redacteur van de Daily Mirror op. 

Labour constateert dat de premier een narcist is. Hier het live blog van The Guardian over het schandaal. Achteraf werd ook nog duidelijk dat het gratis openbaar vervoer voor senioren niet door Johnson is ingevoerd.

Het hele interview:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Déjà vu
Déjà vu4 mei 2022 - 21:51

Als hij zo doorgaat, wil straks alleen Rutte nog met hem op de foto!

Sonic2
Sonic23 mei 2022 - 21:11

De Britten zijn zo dom geweest om op Johnson te stemmen. Johnson is net als allerlei andere dubieuze "rechtse leiders" fout als fout. Natuurlijk interesseert het lot van de zeer lage inkomens hem niets. Op Corbyn was van alles aan te merken, maar om dan maar deze clown premier te maken... dat was een historische vergissing. Net als Trump een historische vergissing was. En Baudet ook een historische blunder was. In 2024 kunnen de Britten eindelijk iets verstandigs stemmen. Maar kennelijk moet eerst iedereen arm worden voordat mensen het kwaad onder ogen zien. En maar laf mopperen op Woke en maar laf mopperen op progressief links. Maar wel je land kapot laten maken door neoliberaal rechts en ultra onfatsoenlijk rechts. Laat het ein-de-lijk eens een les zijn. Ik haat het om de term te gebruiken, maar wordt eens wakker.

5 Reacties
Frans Akkermans
Frans Akkermans4 mei 2022 - 11:52

"In 2024 kunnen de Britten eindelijk iets verstandigs stemmen." Ze konden in 2019 alleen op de conservatieven stemmen? Stemmen op Labour of op een andere partij achtte u onverstandig?

Pietje Puk139
Pietje Puk1394 mei 2022 - 12:53

Niet alleen de Britten zijn dom. De meeste landen worden "geleid" (lees: uitgezogen) door lieden die zich liberaal noemen maar ondertussen de grote massa verarmen om de gestolen centjes aan hun rijke vriendjes te geven. Ze noemen dat "marktwerking". Maar volgens mij kun je er beter een ander woord voor verzinnen. Misleiding? Oplichting? Landverraad? Alle 3 goed.

Sonic2
Sonic24 mei 2022 - 18:12

@ Frans Akkermans De Britten hebben zich in 2016 al laten misleiden door de UKIP leugenaars met dat Brexit referendum en de Britten zijn gevallen voor de anti Corbyn retoriek van rechts. Johnson is erger. Dat kunnen we nu wel stellen. Stemmen op Labour of de Liberal democrats zou rationeler en verstandiger zijn. De onderbuik won. Net als in 1933, 2016 en in 2019 in Engeland en in Nederland. Hoop dat Labour in Engeland weer terug komt. En dat de ogen van veel mensen eens open gaan.

badgast
badgast4 mei 2022 - 18:31

Tja. Met 43% van de stemmen haalde Johnson in 2019 een meerderheid van 80 zetels in het Britse parlement. Dat lukt omdat men bij de parlementsverkiezingen voor het VK nog altijd gebruik maakt van een districten stelsel gecombineerd met "first past the post" en vrolijk gerrymandering (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering) toepast. Met andere woorden: van de in 2019 opgekomen kiezers heeft 57 procent niet op deze regering gestemd. Je kan de Britse bevolking dus niet echt verwijten dat ze de verkeerde keus hebben gemaakt.

Jaap12342
Jaap123427 mei 2022 - 8:39

Wat was er aan te merken op Corbyn?

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 mei 2022 - 20:10

Teveel landen worden tegenwoordig door clowns geregeerd.

Arbeider10
Arbeider103 mei 2022 - 18:03

''Boris Johnson verbijstert Britten met harteloze reactie naar 77-jarige vrouw die geen geld meer heeft voor eten''. In het VK is het na de Brexit nog niet veel beter geworden dan in Nederland blijkbaar. Het is hier al jaren bekend dat duizenden er gezinnen met kinderen zijn die diepe armoede lijden. Voedselbanken zijn echt noodzaak. Oudjes krijgen al zeker 10 jaar hun verplichte arbeiderspensioen niet geïndexeerd. Zelfs afgestempeld. Zelfs de AOW moest er nog ''progressief'' aan geloven. En als toetje mega inflatie. Terwijl de jongeren jaar in jaar uit loonsverhoging krijgen. En dito hoger verplicht pensioen aan het einde natuurlijk. Of ze sparen vrij van belasting in de eigen villa, liefst als ZZPer met subsidie want dan hoef je niet verplicht in een pensioenfonds waar de politieke elite in zit te graaien. Net als in Nederland worden dus de rijken en hun (ZZP) bedrijven met subsidie niet zwaarder belast. Schande, de kloof tussen rijk en arm wordt steeds groter. Het ontbreekt er nog dat ze in het VK ook miljarden klimaatsubsidies uitdelen aan de rijken en hun bedrijven om minder te vervuilen in plaats van dat ze de vervuiler laten betalen. Er zijn zelfs bedrijven van de rijken die ondanks subsidie meer vervuilen ipv minder zoals biomassacentrales. Het VK heeft nog een lange weg te gaan om los te komen van EU praktijken. Maar er is daar wel hoop.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 mei 2022 - 6:28

Arbeider De moraal van uw hilarische verhaal: Engeland deugt dan misschien niet niet maar Nederland helemaal niet, want is lid van de EU?

Y-Line
Y-Line3 mei 2022 - 17:02

'Verder was het niet aan hem maar aan de gemeentes om noodgevallen te ondersteunen.' Dit lijkt me.. een hele normale uitspraak van een staatshoofd.

4 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer3 mei 2022 - 23:48

@ Y-Line: [Dit lijkt me.. een hele normale uitspraak van een staatshoofd.] Maar niet van een premier die dagelijks politiek verantwoordelijk is voor het welzijn van alle burgers. Voor het staatshoofd i.c. (koningin Elizabeth II) zou het overigens ook een merkwaardige uitspraak zijn.

Zandb
Zandb4 mei 2022 - 6:36

Y-line Vindt u dan niet ook, dat wanneer je als directeur van een bedrijf je werknemers regels oplegt die hen in nood brengen, dat je daar toch op z'n minst verantwoordelijk voor bent. Zeker als je er dan ook nog eens verantwoordelijk voor bent, dat en hoe die nood van die mensen dan gelenigd wordt. (Die dan in dit geval blijkbaar niet gelenigd kan worden. Je verwijst dus naar een wassen neus.)

Y-Line
Y-Line4 mei 2022 - 17:09

@Zandb 'Vindt u dan niet ook, dat wanneer je als directeur van een bedrijf je werknemers regels oplegt die hen in nood brengen, dat je daar toch op z'n minst verantwoordelijk voor bent.' Ja hoor, dat klopt. Alleen hebben de meeste bedrijven vaak geen 57 miljoen werknemers.

Y-Line
Y-Line4 mei 2022 - 17:10

@Olav Dat is niet de taak van premier/staatshoofd.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal3 mei 2022 - 16:25

Ongeleid projectiel. Schande voor empire united kingdom.

Haz
Haz3 mei 2022 - 15:49

Boris is een echte hork en niet alleen qua uitstraling. Een echte politicus als het gaat om het niet beantwoorden van de vraag, dus goed dat er kritisch werd doorgevraagd. Verder: ik denk dat het weinig uitmaakt voor zijn stemmers. Voor zover ik lees in online reacties, zien zij vooral een interviewer die de geïnterviewde steeds onderbreekt. Wellicht had iets minder onderbreking gezorgd voor een beter interview. Het lijkt nu of de helft van de tijd, de interviewer aan het woord is.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 mei 2022 - 6:37

Haz Kritisch doorvragen? Wat is het nut daarvan? Het is toch duidelijk voor iedereen duidelijk, hoe het zit.

Karingin
Karingin3 mei 2022 - 14:53

Die gast is echt van god los, dat ze hem nog niet met pek en veren het kanaal in hebben gesodemieterd... Rutte is een hufterige clown, maar BoJo zit echt in de categorie Pennywise....ghe, da's nog toepasselijker dan ik dacht

1 Reactie
Y-Line
Y-Line3 mei 2022 - 17:02

It takes one to know one.

adriek
adriek3 mei 2022 - 13:51

Telkens weer vraag ik me af wat het zegt over de kiezers als ik me bedenk dat dit soort figuren democratisch gekozen zijn. En dan maak ik me weer even zorgen.