Joop

Boris Johnson 'spil' in belastingschandaal rond miljardair James Dyson

  •  
21-04-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
BRITAIN - HEALTH - VIRUS - POLITICS

© Britain's Prime Minister Boris Johnson gives an update on the coronavirus Covid-19 pandemic during a virtual press conference inside the new Downing Street Briefing Room in central London on

De Britse premier Boris Johnson heeft zakenman en Brexit-aanjager James Dyson persoonlijk beloofd belastinguitzonderingen te maken voor diens werknemers. Dat blijkt uit sms-verkeer tussen de twee mannen, ingezien door de BBC. De Labour-partij spreekt van schande.
Terwijl de eerste coronagolf in maart vorig jaar huishield op de Britse eilanden, was de regering in Londen verwoed op zoek naar beademingsapparatuur voor de vele patiënten in de overspoelde ziekenhuizen. Een van de bedrijven die op de grote vraag naar apparatuur dook, was Dyson. De oprichter van het bedrijf had echter wel de nodige praktische problemen die hij opgelost wilde hebben. Problemen waar hij een rechtstreeks lijntje met het hoogste ambt binnen de overheid voor gebruikte.
James Dyson was een van de drijvende krachten achter de Brexit-campagne, maar toen na het referendum bleek dat een vertrek uit de EU funest zou zijn voor zijn eigen bedrijf, verhuisde hij die in zijn geheel naar Singapore. Om aan de beademingsapparatuur te werken, zou een deel van de betrokken Dyson-medewerkers tijdelijk vanuit het Verenigd Koninkrijk moeten opereren. Als niet-ingezetenen van Groot-Brittannië zou er dan een belastingtoeslag op hun inkomen geheven moeten worden en daar kon Dyson niet mee leven.
Dyson had zelf al contact opgenomen met het ministerie van Financiën om een garantie af te dwingen dat zijn medewerkers uitgezonderd werden van de belastingtoeslag. Omdat hij daar genegeerd werd, stuurde hij zijn eis rechtstreeks aan Boris Johnson per sms. Daarin schreef hij ook dat zijn bedrijf klaar was om aan het werk te gaan, maar dat er binnen de Britse overheid “helaas” niemand was die met hem in zee wilde gaan. Johnson reageerde prompt: “Ik regel het morgen! We hebben je nodig. Het ziet er geweldig uit.” Kort erop stuurde Johnson nog een bericht met de mededeling dat “Rishi” ook akkoord ging. Daarmee doelde Johnson op Rishi Sunak, minister van Financiën.
Omdat Dyson het nog niet helemaal vertrouwde wilde hij meer garanties, waarop Johnson antwoordde: “James, ik sta aan het hoofd van de schatkist en je kan van mij aannemen dat we je steunen bij wat je wil doen.” Twee weken na het sms-verkeer kondigde minister Sunak aan dat werknemers van buiten het Verenigd Koninkrijk geen aparte belastingstatus zouden krijgen.
Uiteindelijk leverde Dyson geen beademingsapparatuur aan het Verenigd Koninkrijk, omdat hij in april vorig jaar te horen kreeg dat zijn diensten niet meer nodig waren. Volgens Dyson heeft zijn bedrijf daardoor 20 miljoen pond (ongeveer 23 miljoen euro) schade geleden.
Vanuit de Britse overheid en met name de Labour-partij wordt met ontzetting gereageerd op het sms-verkeer tussen premier Johnson en zakenman Dyson. Volgens een woordvoerder is Johnson “de spil in het grootste lobby-schandaal van deze generatie”, de partij eist een formeel onderzoek:
"De premier lijkt de macht van zijn ambt te hebben misbruikt om eigenhandig belastinggeld aan een miljardair te overhandigen in de vorm van belastingvoordeel. Als dat klopt, is het duidelijker dan ooit dat er andere regels bestaan voor de Conservatieven en hun vrienden, dan voor alle anderen."
Een woordvoerder van de regering verdedigt de beloftes van Johnson aan Dyson door te zeggen dat de premier alle recht had om in “uitzonderlijke tijden”, uitzonderlijke maatregelen te nemen: “We deden alles om de juiste apparatuur te krijgen en de burger te beschermen, zoals die van ons verwacht.”
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

EenMening
EenMening21 apr. 2021 - 16:32

"'t Kan kan verkeren, zei Bredero al" Johnson is een rare snuiter die ook nog eens vaak wegkomt met zijn rare fratsen. Zijn aanpak van corona was aanvankelijk nogal ondermaats, maar nadat hij zelf ziek werd, heeft hij het roer nogal radicaal omgegooid. Niet gehinderd door de rampzalige EU-bureaucratie, heeft hij zeer goede contracten afgesloten met big pharma, zodat de Britten snel gevaccineerd konden worden. Boris realiseerde zich ook dat je niet kan bouwen op "trage amtenaren", daarom schakelde hij wetenschapper en durfkapitalist "Kate the Great" in om de vaccinatiecampgane te helpen organiseren. Dit heeft hij buitengewoon goed gedaan, ere wie ere toekomt. Boris is erg voorzichtig met versoepelen maar in principe kan het VK weer open en de economie weer los, zodat de Britten zelfs een (tijdelijke) voorsprong op kunnen bouwen! Niemand heeft het nog over de Brexit, maar de nadelen daarvan zijn natuurlijk niet verdwenen en zullen op enig moment weer opduiken. De oppositie kan hier weinig tegen overstellen en probeert Boris te beschadigen via Dysongate.

[verwijderd]
[verwijderd]21 apr. 2021 - 16:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb22 apr. 2021 - 6:07

Eikel Gewoon lezen en begrijpen is te moeilijk voor u? Opdat uw onzin - dit is goed voor Engeland en m.n. de arbeiders - begrepen wordt het volgende citaat: "James Dyson was een van de drijvende krachten achter de Brexit-campagne, maar toen na het referendum bleek dat een vertrek uit de EU funest zou zijn voor zijn eigen bedrijf, verhuisde hij die in zijn geheel naar Singapore. Om aan de beademingsapparatuur te werken, zou een deel van de betrokken Dyson-medewerkers tijdelijk vanuit het Verenigd Koninkrijk moeten opereren. Als niet-ingezetenen van Groot-Brittannië zou er dan een belastingtoeslag op hun inkomen geheven moeten worden en daar kon Dyson niet mee leven."

Zakenpief
Zakenpief21 apr. 2021 - 10:17

Ik vind dit toch wel echt een gezochte rel. PM Johnson vraagt middenin een crisis direct aan Dyson of zijn bedrijf wil helpen met het produceren van ventilatoren. Dyson zegt toe, maar komt wel op voor zijn werknemers, in een brief aan de belastingdienst (BD), die extra belasting zouden moeten betalen. Dyson vraagt in zijn brief deze regeling te openbaren en voor iedereen te laten gelden. Aangezien de BD op zich laat wachten en elke dag uitstel telt in een gezondheidscrisis, neemt Dyson direct contact op met de PM dat er iets niet goed gaat. De PM zegt vervolgens toe er werk van te maken. Echt een storm in een glas water.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 apr. 2021 - 14:01

@ Zakenpief Jij schrijft: Echt een storm in een glas water. dat zou het zijn zonder de voorgeschiedenis. Dayson was een van drijvende krachten achter de Brexit, Steunde Johnson, Dyson verandert de vestigingsplaats vanwege de Brexit en richt zich tot Johnson om de gevolgen van de verandering avv de vestigingsplaats ongedaan te maken. dan heb je jezelf als ondernemer totaal ongeloofwaardig gemaakt en ben je een opportunist maar als bestuurder ga je zelfs een stap verder. Je gebruikt je invloed om een regeling te treffen die in strijd is met de reguliere regelgeving omdat het een relatie betreft. En jij ziet ook nog over het hoofd dat Dyson helemaal niets heeft geleverd.

adriek
adriek21 apr. 2021 - 15:11

@DaanOuwens een mooie samenvattin van modern neoliberalisme: niet leveren, belastingontwijken en om steun vragen als het maar even kan. En ze hebben er succes mee. En wij kiezen hen.

Zakenpief
Zakenpief21 apr. 2021 - 15:46

@Daan, Het feit dat Dyson niets geleverd heeft, doet volgens mij niet terzake. Het is eerder zo dat het VK niet heeft afgenomen. Dyson heeft de 20m ontwikkelingskosten niet eens in rekening gebracht. Dat Dyson zijn bedrijf verplaatst heeft agv de Brexit die hij zelf steunde, is hoogst ironisch, maar heeft in principe weinig met de rel te maken. De uitzonderingsregeling betrof echter niet alleen Dyson, maar alle buitenlandse werknemers/bedrijven die met de bestrijding van COVID te maken hadden. Dit was een tijdelijke noodmaatregel waarover zelfs gestemd is in het Lagerhuis, volledig openbaar dus. Als ik dat goed uit het BBC artikel heb begrepen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 apr. 2021 - 6:55

In ieder geval heeft johnson niet geleverd. Hij heeft toezeggingen gedaan die hij niet kon en mogelijk zelfs niet mocht waarmaken vanuit zijn ambt. Dit lijkt geen incident, maar een trend, als het om johnson gaat. Hij komt steeds meer naar voren als een pathologische leugenaar. Als ik een Brit was, zou ik geen storm in een glas water vinden, maar de zoveelste aanwijzing dat mijn land geregeerd wordt door een konkelende kwartjesvinder. Een con-artist waar je nog niet zomaar vanaf bent.

Martin007
Martin00721 apr. 2021 - 9:10

En wat is het verschil met de fiscale "rulings" die Nederland met internationale bedrijven regelt?

6 Reacties
adriek
adriek21 apr. 2021 - 10:09

Die worden niet onderhands via SMS 'geregeld' maar (daarna) officieel vastgelegd. Moreel zijn ze in de meeste gevallen net zo laakbaar.

Zandb
Zandb21 apr. 2021 - 10:24

Martin Geen idee. Wat bedoelt u precies?

ton14024
ton1402421 apr. 2021 - 11:16

Z, weet je niets van rulings, of wil je er eerst een inzien en uitgelegd? De vraag van M is volkomen terecht, maar zeker een in het rijtje En hunnie dan?; kinderachtig.

HappyBuddha
HappyBuddha21 apr. 2021 - 11:36

@Ton14024 21 april 2021 at 13:16 Z, weet je niets van rulings, of wil je er eerst een inzien en uitgelegd? De vraag van M is volkomen terecht, Niet echt terecht. De Nederlandse rulings betreffen altijd de bedrijven en niet de werknemers. In dit geval gaat het om een belastingruling voor werknemers die wel bij het in Singapore gezetelde bedrijf werken maar dat doen in het VK. Dyson vond/vindt dat die dan geen belasting zouden moeten betalen. Het enige wat dan wel weer waar is dat werknemers in Nederland die voor een in het buitenland gevestigd bedrijf een ruling kunnen krijgen waardoor ze maximaal 36% aan belasting betalen in Nederland. Toch anders dan BJ en Dyson geregeld hebben of geregeld willen hebben

Zandb
Zandb21 apr. 2021 - 15:41

Martin Ik heb meer het idee, dat Martin wat wil beweren, dan dat hij wat vraagt.

Martin007
Martin00721 apr. 2021 - 15:57

Inderdaad zandberg. In Engeland maakt een ambtenaar (Boris) een afspraak over geld met een onderneming. In Nederland maakt een ambtenaar (van de belastingdienst) een afspraak over geld met een onderneming. Een afspraak over geld, wat de een wel krijgt en de ander niet.

frankie48
frankie4821 apr. 2021 - 8:50

Zal een antwoord, als wij zullen vanaf nu er alles aan gaan doen om jou en jouw bedrijf te gronden te gaan richten, niet het voorbeeld zijn geweest om andere iets harder te laten werken om met een oplossing voor het probleem te gaan komen?