Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boris Johnson mag nu in het parlement leugenaar genoemd worden, Lagerhuis start onderzoek

  •  
21-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
608 keer bekeken
  •  

De Britse Tweede Kamer, het Lagerhuis, gaat officieel onderzoeken of premier Boris Johnson zich schuldig heeft gemaakt aan misleiding in het zogeheten partygate-schandaal. Johnson heeft tegenover het parlement altijd volgehouden dat hij zich aan de coronaregels heeft gehouden. Hij kreeg vorige week een boete van Britse politie omdat dat niet het geval was. Door in 2020 een voor hem georganiseerd verjaardagsfeestje in zijn ambtswoning bij te wonen, op het moment dat het land in lockdown verkeerde, overtrad de conservatieve premier de regels. Johnson heeft zijn excuses aangeboden maar daarmee is de zaak voor het Lagerhuis niet afgedaan. Voor het eerst in mensenheugenis werd een premier een leugenaar genoemd zonder dat daarmee de interne regels werden overtreden.

Het parlementaire onderzoek komt er omdat conservatieve parlementsleden de poging van de premier er een stokje voor te steken niet steunden. Ze steunden daarentegen wel een motie waarin vier glasharde ontkenningen door Johnson worden opgesomd. De motie eist dat officieel onderzocht wordt of de premier zich met die ontkenningen schuldig heeft gemaakt misleiding. Steeds meer parlementariërs van zijn eigen partij roepen om zijn aftreden. Anderen vinden ook dat hij dat moet doen maar zeggen dat het nu niet aan de orde is omdat het landsbelang er niet mee gediend zou zijn vanwege de oorlog in Oekraïne. Als het onderzoek concludeert dat Johnson het parlement misleid heeft, zal hij alsnog af moeten treden.

Labour-leider Keir Starmer zaagde Johnson af top zijn enkels in een vlammende speech en noemde de excuses van Johnson 'een grap'. Hij haalt een van zijn kiezers aan die vertelde hoe hij geen afscheid heeft kunnen nemen van zijn stervende vrouw. 'Hij kon dat niet omdat hij zich hield aan de regels van de premier'.

In een interview over de kwestie, tijdens een bezoek aan India, verloor een geïrriteerde Johnson vandaag zijn geduld en keek onder meer nadrukkelijk op zijn horloge.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.