Joop

Boris Johnson mag nu in het parlement leugenaar genoemd worden, Lagerhuis start onderzoek

  •    •  
21-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
558 keer bekeken
  •  

De Britse Tweede Kamer, het Lagerhuis, gaat officieel onderzoeken of premier Boris Johnson zich schuldig heeft gemaakt aan misleiding in het zogeheten partygate-schandaal. Johnson heeft tegenover het parlement altijd volgehouden dat hij zich aan de coronaregels heeft gehouden. Hij kreeg vorige week een boete van Britse politie omdat dat niet het geval was. Door in 2020 een voor hem georganiseerd verjaardagsfeestje in zijn ambtswoning bij te wonen, op het moment dat het land in lockdown verkeerde, overtrad de conservatieve premier de regels. Johnson heeft zijn excuses aangeboden maar daarmee is de zaak voor het Lagerhuis niet afgedaan. Voor het eerst in mensenheugenis werd een premier een leugenaar genoemd zonder dat daarmee de interne regels werden overtreden.

Het parlementaire onderzoek komt er omdat conservatieve parlementsleden de poging van de premier er een stokje voor te steken niet steunden. Ze steunden daarentegen wel een motie waarin vier glasharde ontkenningen door Johnson worden opgesomd. De motie eist dat officieel onderzocht wordt of de premier zich met die ontkenningen schuldig heeft gemaakt misleiding. Steeds meer parlementariërs van zijn eigen partij roepen om zijn aftreden. Anderen vinden ook dat hij dat moet doen maar zeggen dat het nu niet aan de orde is omdat het landsbelang er niet mee gediend zou zijn vanwege de oorlog in Oekraïne. Als het onderzoek concludeert dat Johnson het parlement misleid heeft, zal hij alsnog af moeten treden.

Labour-leider Keir Starmer zaagde Johnson af top zijn enkels in een vlammende speech en noemde de excuses van Johnson 'een grap'. Hij haalt een van zijn kiezers aan die vertelde hoe hij geen afscheid heeft kunnen nemen van zijn stervende vrouw. 'Hij kon dat niet omdat hij zich hield aan de regels van de premier'.

In een interview over de kwestie, tijdens een bezoek aan India, verloor een geïrriteerde Johnson vandaag zijn geduld en keek onder meer nadrukkelijk op zijn horloge.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Arbeider10
Arbeider1022 apr. 2022 - 10:36

Labour-leider Keir Starmer zaagde Johnson af top zijn enkels in een vlammende speech en noemde de excuses van Johnson 'een grap'. Hij haalt een van zijn kiezers aan die vertelde hoe hij geen afscheid heeft kunnen nemen van zijn stervende vrouw. 'Hij kon dat niet omdat hij zich hield aan de regels van de premier'. Wat een ongelofelijke eikel. Als je gelijk je eigen leider Labour-leider Starmer zegt de keus te hebben om afscheid te nemen van stervende vrouw en dan doe je het niet. Want je wil kost wat kost de regels van premier Johnson volgen. ''Progressief'' rechts in de bocht. Labour zou er beter aan doen arbeiders weer beter weerbaar te maken in plaats van te mekkeren. En serieus oppositie gaan voeren. Zeker weten dat Johnson met regels geen Nederlandse toestanden heeft willen veroorzaken zoals die hier gepasseerd zijn waar ouderen/zieken e.d. als ratten compleet van de buitenwereld geïsoleerd in verpleeghuizen en dergelijke opgesloten zijn geweest.