Joop

Boris Johnson laat Oud & Nieuw-feesten doorgaan, medici bezorgd

  •  
28-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Prime Minister Boris Johnson and Carrie Johnson Virtual Call

© 23/12/2021. Chequers, United Kingdom. Prime Minister Boris Johnson and his wife Carrie Johnson, with their daughter Romy, hold video calls from Chequers with Doctor Laura Mount, Director of C

De Britse premier Boris Johnson wil de coronamaatregelen in Engeland niet aanhalen met het oog op Oud & Nieuw. Het betekent dat grootschalige feesten doorgaan en dat de nachtclubs tijdens de jaarwisseling gewoon open zijn. Enegland wijkt daarmee af van de andere landen in het Verenigd Koninkrijk. Wales, Schotland en Noord-Ierland hebben de maatregelen wel aangescherpt. Het kabinet van Johnson vindt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn om te voorkomen dat ze besmet raken. “Natuurlijk moeten mensen voorzichtig zijn nu we de Oudejaarsviering naderen en moeten ze indien nodig zichzelf testen, buiten feestvieren als dat kan en binnenshuis ventileren,” aldus de minister van Volksgezondheid Sajid Javid in The Guardian.
De beslissing van Johnson ontlokt kritiek van wetenschappers. Ze stellen dat de kloof tussen wetenschap en beleid niet eerder tijdens de pandemie zo groot is geweest. Engeland telt op dit moment een recordaantal besmettingen met het coronavirus. Johnson baseert zijn besluit op de constatering dat de druk op de zorg meer veroorzaakt wordt door ziekteverzuim onder het zorgpersoneel dan door het vollopen van de ic’s. Volgens voorspellingen kan het ziekteverzuim alleen al in Londen oplopen tot 40 procent. Veel zorgpersoneel raakt, net als de rest van de bevolking, besmet met het virus.
Het kabinet richt zich liever op het versneld vaccineren, waaronder de boosterprikken. Het grootste deel van de toename van ziekenhuisopnames wordt veroorzaakt door ongevaccineerden die ook veel langer en intensiever zorg nodig hebben. Downing Street gokt er op dat het aantal ziekenhuisopnames in Londen onder de 400 per dag blijft, de grens die de zorg aankan. Met Kerst werden er 364 geteld.
Bij de beslissing speelt mee dat patiënten die met omikron besmet raken minder vaak op de ic belanden en anderszins ook korter in het ziekenhuis verblijven dan bij de delta- en alfa-variant. Er is bijvoorbeeld minder vaak beademing nodig. Onder de cijfers van opgenomen corona-patiënten zitten ook mensen die positief getest zijn maar geen verschijnselen vertonen en om andere redenen in het ziekenhuis belandden.
Wetenschappers wijzen er op dat nog veel onduidelijk is over de gevolgen van de omikron-variant en dat massale besmetting en bijbehorende ziekmeldingen de maatschappij kunnen ontwrichten terwijl strengere maatregelen zo’n uitbraak kunnen voorkomen.
Daartegenover staat bijvoorbeeld Sir John Bell, topadviseur van de regering, die stelt dat het virus door omikron een andere ziekte veroorzaakt dan eerdere varianten. “Hoge sterftecijfers komen niet meer voor.” Anderen wijzen er op dat de variant mogelijk nog niet dominant is onder kwetsbare groepen. Met familiebezoek tijdens Kerst zijn mogelijk meer ouderen besmet geraakt. Het is een kwestie van afwachten of dat gaat leiden tot veel hogere cijfers.
cc-foto: Number 10
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 dec. 2021 - 21:53

Boris is veel te oud voor die mevrouw en dat kind.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers30 dec. 2021 - 0:22

Maar niet te arm.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 dec. 2021 - 5:49

Maakt in de portemonnee niets uit. Ik persoonlijk vind hem een warbol, maar misschien is hij wel heel erg lief voor haar. Als ik zijn haren zie moet ik altijd aan zo'n ouderwetse zwabber denken. Ik probeer steeds weer te achterhalen hoe dat nu zit, dus fascinerend is het wel, het leidt wel af.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2021 - 17:37

[misschien is hij wel heel erg lief voor haar.] Best mogelijk. Dat haar lijkt ook op de vacht van dat hondje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 dec. 2021 - 15:03

DanielleDefoe "Dat haar lijkt ook op de vacht van dat hondje." :)

Rakker3
Rakker329 dec. 2021 - 11:20

''De beslissing van Johnson ontlokt kritiek van wetenschappers.'' Wetenschappers hebben het maar druk. Wat te denken van de VS waar meer coronabesmettingen zijn dan ooit. Het ene na het andere record sneuvelt en de VS is gedegradeerd tot zeer hoog risicogebied. Waar is president Biden mee bezig? https://www.nu.nl/coronavirus/6175545/vs-registreert-veel-meer-besmettingen-dan-ooit-nederland-verscherpt-reisadvies.html

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 dec. 2021 - 7:21

Zelftest zijn minder gevoelig voor Omikron, een negatieve zelftest helpt dus niet, integendeel, geeft een vals gevoel van veiligheid.

JanB2
JanB229 dec. 2021 - 3:57

Gewaagd experiment. Mengele zou er zijn vingers bij aflikken.

Willem D2
Willem D228 dec. 2021 - 22:03

Voorlopig heeft Boris de statistieken aan zijn zijde. 1,5 Corona dode per 1 miljoen inwoners. Het laagste aantal in Europa (Nederland 2). Daarnaast blijkt de laatste mutant wel erg besmettelijk te zijn, maar niet heel erg dodelijk. Misschien is de kosten baten analyse van Boris (onbewust) wel beter dan die in Nederland, waar vooral de jeugd de psychische schade mag lijden.

itsme3
itsme328 dec. 2021 - 18:28

Er zitten bij Boris wel wat steekjes los, maar een ding dat hij wel begrepen heeft is dat we moeten leren leven MET in plaats van ons laten leven DOOR corona. Helaas zijn veel mensen zo ver nog niet.

3 Reacties
JanB2
JanB229 dec. 2021 - 3:56

Lwven met corona betekent dat je grootschalige feesten aflast op hnet moment dat de besmettingen pieken! Er zijn echter mensen die NOOIT zover komen.

itsme3
itsme329 dec. 2021 - 9:32

@JanB Zo lang de zorg niet instort leiden lockdownachtige maatregelen alleen maar tot het verlengen van de pandemie. Het aantal mensen dat uiteindelijk ziek wordt blijft namelijk ongeveer gelijk. Het gebeurt alleen op een ander moment. Er zijn echter stevige bij-effecten van lockdowns. In Nederland hebben veel mensen hun pensioenreservering zien verdampen, als ze verder al niet diep in de schulden zitten.

JanB2
JanB229 dec. 2021 - 18:13

Een lockdown voorkomt inderdaad een totale ineenstorting van de zorg en de rest van de samenleving. En dat gegeven is nu aan de orde. Dat krijg je ervan als je de zaken op hun beloop laat. Dan zijn er geen makkelijke oplossingen meer en dan kan een lockdown het laatste redmiddel zijn dat de beleidsmakers nog ter beschikking staat. Dat redmiddel dan alsnog niet inzetten biedt vooruitzichten op een ramp, zeker bij de omicron variant.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 dec. 2021 - 16:22

Hij heeft al een tijdje een wedstrijdje met Rutte wie het domste beleid kan voeren ... hij lijkt vooralsnog aan kop te gaan wat een prestatie mag heten !

2 Reacties
Jaap13
Jaap1328 dec. 2021 - 17:09

Waarom? Elke pandemie ooit van een muterend virus dooft na exact 2 jaar uit doordat het virus ALTIJD muteert naar een ongevaarlijke variant in dit geval de Omikron-variant. Corona dooft in 2022 snel uit let maar op. Blijkbaar is iedereen van de artsen/wetenschappers van het RIVM vergeten dat de Spaanse Griep even plotseling als ze was gekomen ook weer even plotseling was verdwenen. [quote] Het Spaanse Griep-virus kon vrijwel ongehinderd in drie golven over de aardbol razen. Daarna muteerde het tot een variant van de wintergriep en verdween net zo plots als het gekomen was. [/quote] Voor de oplettende lezer, in die tijd waren er nog geen passagiersvliegtuigen zoals nu en toch raasde het virus de wereld over!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 dec. 2021 - 8:30

En wat zegt dat verder over dom beleid ? Niet veel toch?

OlavM
OlavM28 dec. 2021 - 16:10

Al meerdere malen heeft Boris Johnson bewezen een ongeleid projectiel te zijn.

2 Reacties
Rakker3
Rakker328 dec. 2021 - 17:12

''Al meerdere malen heeft Boris Johnson bewezen een ongeleid projectiel te zijn.'' Stel je voor dat hij nu het VK los is van de EU nog steeds aan de leiband zou lopen van de elite in Brussel. Dan zou hij pas echt een draaikont zijn die nog geen knip voor de neus waard is. Dankzij de Brexit waar Britse arbeiders in meerderheid voor hebben gekozen kan het VK weer een eigen koers varen die ten goede komt aan de eigen Britse arbeiders. Zo heeft premier Johnson de zorgbelasting verhoogd om tekorten o.a. ontstaan door corona te kunnen financieren en ouderenzorg te verbeteren. Tegen het zere been natuurlijk van de rijke linkse en rechtse Britten maar daar moet je als eindbaas lak aan hebben wil je de aldoor groeiende kloof tussen arm en rijk ombuigen. https://www.telegraaf.nl/nieuws/2117115284/boris-johnson-jaagt-partijgenoten-in-gordijnen-met-belastingverhoging Kom daar eens om bij EU potverteerders. Die blijven stijf vasthouden aan extreem lage rente en maken schulden bij de vleet.

Jaap13
Jaap1328 dec. 2021 - 17:13

Welke regeringsleider niet? Politici hebben geen verstand van medische zaken en de medische adviseurs weten het vaak ook niet, luister en lees maar eens goed op het internet links en rechts. Jaap van Dissel zei doodleuk dat de twee vaccinaties niet werken tegen de Omikron-variant maar als je de (ook niet werkende) booster nam dan was je ineens wel weer beschermd. Tuurlijk joh..... hoe spreek ik mezelf zo snel mogelijk tegen?