Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boris Johnson herschrijft ethische gedragscode ministers om zo te voorkomen dat hij moet aftreden

  •  
27-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1149 keer bekeken
  •  
ANP-449271396

De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdag een nieuwe versie gelanceerd van de officiële gedragscode voor ministers. Volgens hem was dat nodig om te voorkomen dat bewindslieden moeten aftreden wegens kleine overtredingen of fouten. Critici, waaronder de oppositiepartij Labour, zien in de opmerkelijke manoeuvre een poging van Johnson om zijn eigen huid te redden. De premier heeft ook de macht van de onafhankelijke chef ethische kwesties ingeperkt. Die mag voortaan niet meer op eigen houtje onderzoeken starten naar misdragingen door kabinetsleden.

Angela Rayner, plaatsvervangend leider van Labour, wijst er op dat Johnosn het voorwoord van de gedragscode heeft herschreven en dat alle verwijzingen naar "integriteit, objectiviteit, verantwoordelijkheid, transparantie, eerlijkheid en leiderschap in het algemeen belang" eruit zijn verwijderd. 

In Londen en de rest van het Verenigd Koninkrijk wordt met spanning gewacht op het officiële onderzoeksrapport naar Partygate. Dat is de benaming voor de illegale feestjes die Johnson en zijn medewerkers hielden in Downing Street terwijl heel het land in lockdown verkeerde. Het rapport bevat mogelijk meer bewijsmateriaal, zoals foto's, van zijn overtredingen. Daarnaast 

In Johnsons eigen partij, de Conservatieven, groeit het verzet tegen hem. Inmiddels zouden meer dan veertig parlementsleden hun vertrouwen opgezegd hebben. Bij 54 van dergelijke verklaringen kan er een procedure gestart worden om hem af te zetten. Zijn tegenstanders binnen de partij verwachten dat hij nog voor het zomerreces het veld moet ruimen, onder meer omdat hij geen toegevoegde waarde meer heeft. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Greendutch
Greendutch28 mei 2022 - 17:27

"dat Johnosn het voorwoord van de gedragscode heeft herschreven en dat alle verwijzingen naar "integriteit, objectiviteit, verantwoordelijkheid, transparantie, eerlijkheid en leiderschap in het algemeen belang" eruit zijn verwijderd. “ MINI [versie van] POETIN ? gelukkig is VK nóg democratisch en kan de regering hem wegsturen. wel weer een puike foto uitgezocht

Kipzonderkop1
Kipzonderkop127 mei 2022 - 20:42

''Critici, waaronder de oppositiepartij Labour, zien in de opmerkelijke manoeuvre een poging van Johnson om zijn eigen huid te redden.'' Dat lijkt een understatement. De Britse arbeiders hebben met de Brexit voor Johnson gekozen omdat ze het ''progressief'' rechtse Labour dat keer op keer de Britse arbeiders bij de enkels afzaagt meer dan zat zijn. In plaats dat Labour nu duidelijk oppositie voert tegen Johnson is het niks anders dan vuil spuiten over feestjes. Lekker belangrijk. Niks geleerd Labour, de nazaten van graaier T. Blair. Zo negatief, dat voorspelt niks anders dan links lullen voor verkiezingen en daarna weer als vanouds rechtse ''sociaal democratische'' rechtse zakken vullen.

3 Reacties
Karingin
Karingin28 mei 2022 - 10:05

Je moet eens ophouden met te doen of je enig benul hebt van wat er in 't VK speelt

Kipzonderkop1
Kipzonderkop128 mei 2022 - 11:43

''Je moet eens ophouden met te doen of je enig benul hebt van wat er in 't VK speelt'' Helemaal met je eens Karin. Dat neemt niet weg dat voormalig Britse EU profiteurs nog steeds spinnijdig zijn dat arbeiders in meerderheid voor de Brexit van Johnson hebben gekozen. En dat voormalig EU profiteurs nu Johnson proberen pootje te haken en dat ze daarvoor blijkbaar geen betere argumentatie bij hebben dan maar te blijven doorzeuren over feestjes. Lekker belangrijk dus. Het ergste is nog dat Johnson zo onder druk is gezet met feestjes dat hij Biden achterop is gegaan met oorlog voeren in Oekraïne.

Zandb
Zandb29 mei 2022 - 6:24

Kipzonderkop U wilt dus serieus beweren dat een leider die iedereen zaken voorschrijft, die in de praktijk niet voor iedereen gelden en die daarover liegt, het vuur niet na aan de schenen gelegd mag worden? En ook nog dat het de schuld van Labour is, dat iemand als Johnson misbruik maakt van zijn macht? Volgens mij komt uw dwaze redenering er op neer, dat omdat Jan niet zou deugen, daarom kiezen we Piet, die nog minder deugt. En dat is dan de schuld van Jan. En dan kunnen we natuurlijk weinig anders dan Piet z'n gang laten gaan.