Joop

Boris Johnson heft alle Covid-maatregelen op: 'Leren leven met het virus'

  •  
21-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
BELGIUM - BRITAIN - NATO - DEFENCE - DIPLOMACY

© Britain's Prime Minister Boris Johnson reacts as he arrives at the Brussels' military airport following his meeting with NATO Secretary General, and prior to take off for Warsaw, on February

De Britse premier Boris Johnson heeft genoeg van het coronavirus en heeft de pandemie uitgeroepen tot iets waar men maar mee moet leven. Maandag liet hij het parlement weten dat met ingang van donderdag de zelfisolatieplicht bij een besmetting komt te vervallen en ook stelt de overheid per 1 april geen gratis zelftests meer beschikbaar.
Met die aankondiging gaat Johnson lijnrecht in tegen zijn minister van Volksgezondheid Sajid Javid, die juist wilde dat de Britse overheid miljarden extra zou investeren in de bestrijding van het virus, nu en in de toekomst. Maar volgens Johnson is de tijd gekomen om verder te gaan. Behalve eerdergenoemde veranderingen, worden Britten die ziek worden door het coronavirus en niet kunnen werken, niet meer vanaf hun eerste ziektedag doorbetaald. Wie het virus oploopt wordt ook niet meer gevraagd thuis te blijven, slechts om voorzichtig te zijn en te proberen het niet te verspreiden.
Het besluit komt een dag nadat bekend werd dat de Britse koningin Elizabeth besmet is met Covid-19. Johnson wenste haar maandag beterschap en zei dat het goed laat zien dat het coronavirus niet weg is. Maar volgens Johnson is de Omikron-piek wel voorbij en is nu de tijd gekomen ‘om onszelf te beschermen zonder onze vrijheden op te geven’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Déjà vu
Déjà vu22 feb. 2022 - 0:03

Leren leven met covid is makkelijker dan leren leven met Johnson.

Greendutch
Greendutch21 feb. 2022 - 18:38

vraag me af hoe landen nu de kwetsbaren blijven beschermen, welke maatregelen voor hen beschreven zullen worden want hun angst neemt niet af

2 Reacties
Hernandez
Hernandez21 feb. 2022 - 18:50

'vraag me af hoe landen nu de kwetsbaren blijven beschermen, welke maatregelen voor hen beschreven zullen worden want hun angst neemt niet af' Net zoals we nu met de griep om gaan, kwetsbaren groepen kunnen gewoon een griepprik halen. Ik stel voor dat we het met COVID net zo gaan doen.

Nejras
Nejras21 feb. 2022 - 19:08

En wat als de angst wél afneemt bij kwetsbaren? En wie zijn dat eigenlijk? Aan een eerdere variant van covid heb ik een paar vrienden en kennissen verloren. Gezonde mensen die midden in het leven stonden. En wat deden we eigenlijk tegen de griep? pre corona gingen daar behoorlijk veel mensen aan dood. Was het toen wel acceptabel dat ziekenhuizen opname stops moesten afkondigen? Moest ik toen ook mn buren mijden alsof ze de pest hadden? En zou ik dat nu moeten blijven doen? Ik weet het niet. Dat we moeten leren leven met covid, dat is mij ook wel duidelijk. En wat je ook doet, welke maatregel je ook wel of niet treft: er zijn altijd mensen de dupe van. Alle maatregelen in Nederland werden ingezet om de zorg maar overeind te houden, right? Niet primair om die kwetsbaren te ontzien... En inmiddels heb ik, en vele anderen, wel moeite met het idee dat het hele leven maar aangepast moet worden om die kwetsbaren. En natuurlijk moet je rekening met elkaar blijven houden. Gaat het niet om de balans? Zorg overeind, zoveel mogelijk vrijheid voor allen en een pas op de plaats waar nodig? Je zou iedereen willen helpen/redden... Maar dat gaat niet, met geen enkel systeem.. Het evenwicht in de maatschappij (dus ook in de bestrijding van covid) balanceert op een dun lijntje. En dat is een zoektocht. Wat kan wel? Wat kan niet? En die zoektocht zal altijd slachtoffers maken. Hoe triest ook.

itsme3
itsme321 feb. 2022 - 18:13

Goede beslissing van Johnson. Er komt een moment dat we gewoon moeten leren leven met het virus. Er zijn zoveel dreigingen in het leven, en omicron is daarvan zeker niet de ergste. En wie bang is moet zichzelf beschermen, en de extreem angstige kunnen de rest van hun leven in een schuilkelder doorbrengen.

Faber2
Faber221 feb. 2022 - 17:08

Zou het VK dan wel erkend worden als lakmoesproef. Zweden is doodgezwegen.

2 Reacties
Hernandez
Hernandez21 feb. 2022 - 17:51

Nee, want het is Johnson.

watcher3
watcher321 feb. 2022 - 23:54

Johnson is inderdaad recept voor mislukking en vele doden.