Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boris Johnson doet het begrip Brexit in de ban

  •  
29-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
49213938641_f9d1817ee2_o

© cc-foto: Number 10 https://flic.kr/p/2hYSint

De Britse premier Boris Johnson heef zo zijn eigen manier om de discussie over de Brexit te smoren en lijkt zich daarbij te baseren op de beroemde strategie “Don’t mention the war”. De Londense krant The Sunday Times meldt dat hij het woord zelf taboe heeft verklaard. Brexit mag niet meer gebruikt worden in documenten, tijdens vergaderingen en het woord wordt ook uit verwijderd uit de benaming van de speciale eenheid die zich bezighoudt met het in goede banen leiden van de…. nou ja, dat. Die heet voortaan Taskforce Europe.
Johnson, die campagne voerde met de leus Get Brexit Done, wil dat de ingrijpende onderhandelingen die nodig zijn om op een beetje normale manier de Unie te verlaten voortaan worden behandeld als reguliere vrijhandelsgesprekken met andere landen of machtsblokken. De premier droomt ervan dat het land daarin als een gelijkwaardige partner wordt behandeld.
Het verbod doet denken aan de maatregel van president Trump die verordonneerde dat overheidsdiensten het woord ‘klimaatverandering’ niet meer mogen gebruiken.
Het taboe op het begrip Brexit reikt verder dan Downing Street 10 en andere regeringskringen. De vader van Johnson verklaart dat het onderwerp ook niet meer ter sprake mag komen in familieverband, zoals met Kerst. Zijn overige kinderen zijn uitgesproken tegenstanders van de Brexit.
cc-foto: Number 10
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Andy JPL
Andy JPL31 dec. 2019 - 7:35

Soms vraag ik mij af of de mensen die hier reageren nu echt zo dom en kortzichtig zijn of doen alsof. De term Brexit moet verdwijnen. -Meteen wordt dit gegeven gebruikt om vergelijkingen met wat dan ook te doen en niets is aardig. Dit zijn dan wel dezelfde mensen die misschien al descennia bezig zijn termen die zij zelf niet prettig vinden te veranderen. Mensen die voorop staan om de geschiedenis te herschrijven omdat zij deze niet prettig vinden. Mooie voorbeelden hieruit zijn b.v. de term allochtoon en de Gouden Koets, straatnamen en noem maar op. Dat zijn dan eigenlijk ook de mensen die nu het hardst lopen te gillen om het veranderen van de term Brexit. Echt triest dat ze dat zelf niet eens in de gaten hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 dec. 2019 - 7:08

Kan die man niet even op vakantie gaan?

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 dec. 2019 - 16:57

Misschien de bombardementen op Dresden ook maar omdopen tot 'politionele acties'.

2 Reacties
ZeitgeistBurger
ZeitgeistBurger30 dec. 2019 - 1:59

Beste Joe, Richt Uw vraag direct en persoonlijk aan de -op dit moment snel kleiner wordende groep in hun ver gevorderde levensjaren- die lotgenoten per minuut zagen sterven in concentratiekampen. Oorlog is gruwelijk! De burgers van Dresden konden -misschien met enige burgerlijke ongehoorzaamheid- hun stad verlaten in een autoritaire staat die door middel van democratische en vrije verkiezingen tot stand kwam. Obama stelde: 'verkiezingen hebben consequenties'. De "sub-humanen" werden gedurende een brutale winter in dodenmarsen geëvacueerd uit de concentratiekampen in het zicht van 'Russische bevrijders'. De 'anorexia lijders' die de kracht ontbrak om hun levenswil in stand te houden werden -daar waar hun kracht ten einde was- uit hun aardse ellende verlost. Hun angst voor de dood is en was geen zwart/wit film van toen, U en ik voelen diezelfde angst indien geconfronteerd met hetgeen zij door stonden. De overlevenden hebben boeken geschreven ter waarschuwing dat menselijk leed niet tijdgebonden is. Het is mijn vaste overtuiging dat Uw leven zinvoller is en wordt verrijkt nadat U hun -emotioneel pijnlijk en schokkende- ervaringen met enige empathie hebt gelezen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 dec. 2019 - 11:46

'Richt Uw vraag direct en persoonlijk aan de -op dit moment snel kleiner wordende groep in hun ver gevorderde levensjaren- die lotgenoten per minuut zagen sterven in concentratiekampen.' Dat heb ik al uitgebreid gedaan. Ben opgevoed door twee mensen die in dat soort kampen hebben gezeten. U hoeft mij op dat gebied dus helemaal niets uit te leggen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 dec. 2019 - 16:47

Ik hoop echt dat de UK haar democratische principes hoog houdt en Schotland en Noord-Ierland toestaat uit de UK te treden als een referendum daartoe aanleiding geeft.

3 Reacties
ZeitgeistBurger
ZeitgeistBurger30 dec. 2019 - 0:36

De Basken en de Catalanen vestigen hun hoop op Uw democratische principes.

ZeitgeistBurger
ZeitgeistBurger30 dec. 2019 - 2:30

"Ik hoop echt dat de UK haar democratische principes hoog houdt ......" Laten we verder hopen dat het UK het communistische China aan haar afspraken en verplichtingen houdt betreffende de verdragen die de overdracht van Hong Kong indertijd regelden en nog steeds onderdeel zijn van Internationaal Recht. Ik neem aan dat U voorstander bent om die belofte aan deze burgers af te dwingen -desnoods met een militaire interventie- want wat zijn democratische rechtstaten die hun internationale verplichtingen en principes niet nakomen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 dec. 2019 - 16:55

Ja balen als het ook de andere kant op werkt die volksbeweginggen. De houding van het VK in de Brexit afwikkeling is relvanter dat de verwijzingen die jij hier aanvoert. Maar prima dat je oog hebt voor andere problemen.

I am Legion
I am Legion29 dec. 2019 - 12:30

Over de Brexit, wel of niet, is er ook geen discussie meer. Juist de discussie daarover is gesmoord met de democratische uitkomst van de verkiezingen. Het is nu "let's get it done" precies naar zijn slogan. Niet het óf maar het hoe verdient aandacht, anders niet.

2 Reacties
Katootje2
Katootje229 dec. 2019 - 20:57

"Winston Smith works as a clerk in the Records Department of the Ministry of Truth, where his job is to rewrite historical documents so they match the constantly changing current party line."

ZeitgeistBurger
ZeitgeistBurger30 dec. 2019 - 3:43

Katootje 29 december 2019 at 21:57 Winston Smith leeft in een samenleving waar het individu niet meer bestaat en het collectief tot religieuze waanzin is verheven. Kijk eens naar hetgeen "Occupy Journalistic Wonder " Tim Pool denkt over mensen die vrijwillig "Big Brother" in huis halen met hun "Social Media Presence". Wat betreft de UK verkiezingen, als jij -net zoals de 'not my Prime Minister' demonstranten- tegen de democratie bent spreek dat dan eerlijk uit! De fascisten hebben dan geen complexe algoritmes nodig om jouw activiteiten te volgen en indien nodig op te pakken, spaart tijd en geld. Mijn interesse, beroep was en is technologie, voornamelijk informatica en ik ben een rechtse tegenligger. Tim Pool begrijpt de "sociologische consequenties" van het "Internet Fenomeen".

Phil2
Phil229 dec. 2019 - 12:25

Tsja, enige wat 'we' kunnen zeggen, dat als dit de uitkomst is waar velen (meesten) genoegen mee nemen, dat we dan 3 jaar hebben verloren. M.a.w. EU en VK waren dan nu in veel verder gevorderde onderhandelingen geweest. Overigens geen verwijt aan May (hoewel het wel aan het denken zet), maar meer een oorzaak ziend in de gemankeerde Tory leiderswisseling nadat Cameron vertrok, waar Michael Gove een belangrijke rol in speelde.

6 Reacties
MountEverest
MountEverest29 dec. 2019 - 13:40

Het is toch echt de sandwich van Miliband geweest die de Tories een onverwachte verkiezingsoverwinning bezorgde en Cameron tot het Brexit-referendum dwong. Hetzelfde geldt voor één enkele woord: "deplorables". Blaise Pascal wist al dat ogenschijnlijk onbeduidende zaken een beslissende invloed kunnen hebben op de wereldgeschiedenis: "Le nez de Cléopâtre, s'il eût été plus court, toute la face de la terre aurait changé." Als de neus van Cleopatra korter was geweest, zou de wereld er heel anders hebben uitgezien...

MountEverest
MountEverest29 dec. 2019 - 13:41

Hetzelfde geldt voor één enkele woord: “deplorables” --> Zelfs één enkele woord kan beslissende invloed hebben: “deplorables”.

Sonic2
Sonic230 dec. 2019 - 1:11

@ Mount Everest Misschien eens tijd om even op u laatste drie maanden terug te kijken ;) . Zo krijgt 80 procent van deze site een hekel aan u ;) . En voor de rest. Zou u ook het geval Churchill in 1945 willen analyseren? Die werd verpletterd door Labour. Had Churchill Hitler moet laten winnen of zoiets? Wat deed Churchill toen verkeerd? Een diepgravende analyse graag. En u spoor nog een aantal hier. Wat zegt dat over rechts? Begreep rechts toen de tijdsgeest niet. Om maar even aan te geven hoe zinloos al dat gereflecteer ik. Ik bedoel maar. Na 8 jaar Democraten wordt er eens een Republikein gekozen. Best mogelijk dat Trump in 2020 herkozen wordt. En dat er vanaf 2025 een Democraat in het Witte Huis zetelt. Het had in 2016 net zo goed een Remain kunnen worden. De eerste exit poll wees er ook op. Het is een "als" geval. Hoe was de uitslag op 28 November 2016 geweest? Of als je de verkiezingen had kunnen overdoen. Verkiezing uitslagen zijn maar moment opnamen. Als je het jaar 2019 wilt samenvatten dan komt het er op neer dat de Nederlandse bevolking een kruising tussen Baudet en Frans Timmermans wilt. En volgens mij wint Johnson ook in 2024 de verkiezingen hoor. Labour zit gewoon in een onverkiesbare periode. Over een jaar of 10 zijn ze er wel weer boven op en dan krijg je weer een periode Labour. Niet zo spannend allemaal. Ik nuanceer niet weg. Ik nuanceer wel die nationalistische revolte. In Nederland hadden we die al midden jaren 60. Met de Boerenpartij. Er is niet zo veel veranderd. En die verdeeldheid in Engeland. Die is er ook al decennia. Niet overdrijven vooral.

ZeitgeistBurger
ZeitgeistBurger30 dec. 2019 - 4:37

Sonic 30 december 2019 at 02:11 Beste Sonic, Bent U bekent met het begrip 'Angelsaksische' cultuur en de wortels in een ver verleden die baseren in Romano/Greek met nog diepere wortels in het Midden Oosten? Dat is een continue evolutie van cultuur gebaseerd op handel drijven en onderlinge uitwisseling van respect en gemeenschappelijke waarden. Dat is de basis van het "Kapitalisme", een evolutie aangepast aan tijd, locatie en behoefte van de sociale groepen waaruit uiteindelijk het begrip individu inherent/spontaan ontstaat. Marx en zijn gekunstelde theorie berust op een adaptatie gefixeerd in tijd en locatie die niet meer bestaat. Veel succes met de verkoop van kaarsen terwijl de klanten LED lampen kopen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 dec. 2019 - 17:07

Nou Zeitgeist, dat is een nogal vage riedel die je daar de lucht in schiet. Wat bedoel je nou met onderstaande? 'Bent U bekent met het begrip ‘Angelsaksische’ cultuur en de wortels in een ver verleden die baseren in Romano/Greek met nog diepere wortels in het Midden Oosten? Dat is een continue evolutie van cultuur gebaseerd op handel drijven en onderlinge uitwisseling van respect en gemeenschappelijke waarden.' Ik ben bekend met de Angelsaksische cultuur en de wortels in een ver verleden die baseren in RomanoGreek met nog diepere wortels in het Midden Oosten Bedoel je nou dat de beschaving zoals wij die kennen is ontstaan in het Midden Oosten en via de Grieken en Romeinen naar ons is gekomen?

ZeitgeistBurger
ZeitgeistBurger1 jan. 2020 - 4:51

stokkickhuysen 30 december 2019 at 18:07 De beste wensen aan een ieder -die inziet dat een arbitrair gekozen moment in jaar en decennium overgang- een menselijke behoefte is om ankers uit te zetten om enige grip te krijgen op de onvermijdelijke voortgang van "Zeit". Ankers in die zin zijn van ouds overgeleverde zekerheden, rituelen, die een stabiele sociale ordening garanderen in de context van een evolutionaire culturele dynamiek. "Bedoel je nou dat de beschaving zoals wij die kennen is ontstaan in het Midden Oosten en via de Grieken en Romeinen naar ons is gekomen? " "Bedoel" is -in de context van het onderliggend begripskader- een ongelukkige woordkeuze Uwerzijds, vaag en niet specifiek. Mijn stelling is -baserend op archeologie en historische bronnen- Kapitalisme inherent is aan de evolutie van cultuur. De combinatie is meer dan de onderdelen: "Emergent Properties". https://sciencetrends.com/what-are-emergent-properties-definition-and-examples/ "Emergent properties are properties that manifest themselves as the result of various system components working together, not as a property of any individual component. To put that another way, it is a property which a complex system or collection of system parts has, but which individual parts do not possess." Nogmaals, het Marxisme is een theoretisch concept gelokaliseerd in de industrialisatie, een cultuur die niet meer bestaat. "Twitterism" -"Instant Social Death" zelfs voor Nobel prijs winnaars- en de ooit gevreesde "Big Brother State", dat zijn de sociologische "mal-adaptations" die gepaard gaan met het huidige Informatica tijdperk. U en de Uwen bouwen een Maginot bolwerk dat onverslaanbaar lijkt maar geen enkele rol speelt in de defensie tegen de strategie en vijand die de toekomst bepaalt.