Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Boris Johnson doet alsof hij zijn eigen Brexit-deal niet snapt

  •  
08-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bj
Tijdens een bezoek aan een chipsfabriek in Noord-Ierland verklaarde Boris Johnson dat de gevolgen van zijn Brexit-deal voor Noord-Ierland compleet verkeerd begrepen worden. De Britse premier bezwoer zijn gehoor dat er geen controles zullen komen op goederen die tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië worden verscheept.
In werkelijkheid heeft Johnson in zijn Brexit-akkoord met de EU wel degelijk afspraken gemaakt voor controles tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. De douanegrens in de Ierse Zee is een voorwaarde om de Iers-Noord-Ierse grens open te houden. Het ontbreken van controles in de Ierse Zee zou de door Johnson zo vurig gewenste handelsakkoorden bovendien volstrekt onmogelijk maken.
Deskundigen concluderen dat Johnson zijn eigen deal niet heeft begrepen. Wie wat cynischer is, zou ook kunnen denken dat de Britse premier zijn kiezers graag naar de mond praat en het daarbij geen probleem vindt om de waarheid geweld aan te doen. De uitleg die Johnson aan zijn Brexit-deal geeft, doet hoe dan ook sterk denken aan de variant die hij ooit bedacht op een bekend Engels gezegde: “My policy on cake is pro having it and pro eating it.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

ton14024
ton140248 nov. 2019 - 21:09

´there will be not be´ volgens Armstrong. Een verwijzing naar Shakespeares To be or not to be. Het is allemaal theater.

madbako
madbako8 nov. 2019 - 16:42

Dit soort populisten van de firma list en bedrog raakt gewoon verstrikt in alle leugens die ze vertellen en verteld hebben. Uiteindelijk zover dat ze er zelf geen reet meer van begrijpen. Dan wordt het tijd voor het electoraat om zich van dit soort klootviolen los te maken

DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2019 - 16:13

Ik denk dat Johnson de voor het VK lelijke kant van zijn voorstel gewoon ontkent. Hij moet vertellen dat hij een grens heeft bedacht tussen NI en de rest van het VK. Dat kost stemmen dus dat doet hij niet. Voor de EU is het van belang dat die harde grens er dus wel komt, dus die moet erg opletten wat Boris uitvreet. Overigens moeten Noord Ierse producten zowel voldoen aan de EU-kwaliteitseisen als aan de VK-kwaliteitseisen. Dus Noord Ierse producten verkopen in het VK is niet het grootste probleem. De route andersom wordt veel moeizamer. Britse bedrijven die hun producten verkopen willen in Noord Ierland moeten nog steeds aan de EU eisen voldoen. Maar Johnson is een hele foute man. Corbijn ook. Dus de Lib Dems zijn de enige serieuze optie, de groenen zijn nog te klein denk ik. Ik hoop dat zij deze keer eens een flink aantal zetels verwerven. Met Labour steeds verder op de linker vleugel en de Tories steeds verder naar rechts is er wel enige noodzaak voor een genuanceerd geluid.

Libertain
Libertain8 nov. 2019 - 15:35

Afscheidend voorzitter John Bercow heeft Brexit treffend samengevat: "Grootste blunder sinds WOII". Daar heb je die Boris Johnson die dergelijk warboel in staat is te organiseren in het navolg van Cameron.

Mark Huysman
Mark Huysman8 nov. 2019 - 12:23

[Wie wat cynischer is, zou ook kunnen denken dat de Britse premier zijn kiezers graag naar de mond praat en het daarbij geen probleem vindt om de waarheid geweld aan te doen.] Volgens mij hoef je daar niet cynisch voor te zijn. Het is zo duidelijk als wat dat Johnson alles bij elkaar liegt en mensen naar de mond praat. In de aanloop van het referendum presteerde hij het om in een week zowel een pro- als anti-Brexit artikel te schrijven.

2 Reacties
Katootje2
Katootje28 nov. 2019 - 15:10

Ja, je zit zo'n stukje te lezen en denkt gelijk.... maar je hoeft het niet meer op te schrijven, want Mark was je weer eens voor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 nov. 2019 - 7:20

Als hij nu de enige was?