Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boosterprik beschermt mogelijk nog vele jaren tegen ziekte door Covid

  •  
22-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2010 keer bekeken
  •  
Rotterdamse ziekenhuizen gaan gezamenlijk boosteren

© ROTTERDAM - De vaccinatielocatie van het Erasmus MC en Spijkenisse Medisch Centrum in Ahoy. Op de nieuwe locatie zijn 40 priklijnen ingericht, waar ruim 90 medewerkers van de ziekenhuizen een

Wie een boosterprik heeft gehaald, heeft de komende maanden en mogelijk zelfs jaren geen herhaalprik meer nodig. Dat meldt de New York Times op basis van een reeks wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen maand. De booster is krachtig genoeg om ook voldoende bescherming te bieden tegen komende coronavarianten. Sterker nog, ook degenen die twee prikken hebben gehad en geen booster, zijn waarschijnlijk goed beschermd tegen ernstige ziekte als gevolg van het virus.
De boosterprik van Pfizer of Moderna zorgt ervoor dat het lichaam een breder scala aan antilichamen produceert, waar vrijwel geen enkele variant van het virus nog succesvol doorheen weet te breken, ook niet wanneer het virus blijft muteren. Een persoon kan dat uiteraard nog steeds besmet raken, maar zal daar geen ernstige gevolgen van ondervinden. Alleen voor oudere en kwetsbare personen is een vierde prik nog aanbevolen.
De onderzoeksresultaten komen overeen met de bevindingen na de SARS-epidemie, ook een coronavirus, twintig jaar geleden in delen van Azië. Ook daar bleek dat de geïmmuniseerde cellen, de T-cellen, zeer traag afnemen. In het geval van SARS werden bij eerder besmette personen 17 jaar na die besmetting nog actieve T-cellen aangetroffen.
Tot nu toe richtten onderzoeken zich vooral op de antistoffen die direct na een besmetting of vaccinatie worden aangemaakt. Die antistoffen verdwijnen relatief snel, wat lange tijd de indruk wekte dat er herhaaldelijk gevaccineerd moest worden. Als blijkt dat op celniveau de weerstand tegen het coronavirus inderdaad voor langere tijd actief blijft, bieden de huidige vaccins voldoende bescherming tegen de nu dominante Omikron-varianten en mogelijk elke andere mutatie die nog volgt. Of dat ook betekent dat er tegen Covid-19 nooit meer andere vaccinaties nodig zijn, is nog niet duidelijk. ‘Dat is wat we nu moeten bestuderen,’ aldus een van de onderzoekers, immunoloog Wendy Burgers van de Universiteit van Kaapstad.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.