Joop

BOOS over machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice

  •  
20-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1364 keer bekeken
  •  
Video niet zichtbaar? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
De aankondiging dat de BOOS van deze week in het teken zou staan van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland veroorzaakte de afgelopen dagen een ongekende mediastorm. RTL besloot om het programma op te schorten, bandleider Jeroen Rietbergen gaf een verklaring uit en alle verloven bij talkshows, roddelrubrieken en juice-kanalen werden ingetrokken.
Nu staat de uitzending online. Al in het voorjaar van 2021 werd Tim Hofman benaderd over misstanden bij The Voice. Na een oproep kwamen er verhalen binnen van mensen die ondervonden hoe het er aan toeging bij de talentenjacht.
In totaal meldden zich 19 jonge vrouwen zich bij BOOS met verhalen over Jeroen Rietbergen. Hij stuurde ongevraagd seksueel getinte berichten aan vrouwen. Vrijwel niemand durfde daarover aan de bel te trekken. In 2019 stelde Talpa al een onderzoek in naar Rietbergen.
BOOS besteedt ook aandacht aan de beschuldigingen aan het adres van zanger Marco Borsato, die verschillende deelnemers aan The Voice Kids tegen hun zin betastte.
Daarnaast spreekt Hofman een vrouw die aangifte doet tegen Ali B. wegens verkrachting. De rapper was coach bij het programma. Deze week besloot RTL de samenwerking met hem te verbreken.
“Hij heeft duizend procent misbruik gemaakt van de situatie”, vertelt een ex-kandidate van The Voice. “Het leek alsof het mijn eigen schuld was dat het was gebeurd, ik was meegegaan. Ik vind het moeilijk om het verkrachting te noemen, maar dat is wel wat het is.”
De verhalen over het gedrag van Ali B. worden bevestigd door anderen die buiten The Voice contact hebben gehad met de rapper, bijvoorbeeld bij een schrijverskamp. “Hij stak gewoon vanuit het niets zijn hand in mijn broek.”
Een kandidate van The Voice trok aan de bel over Ali B. bij een regisseur van het programma. De regisseur wuifde de klacht weg. Over deze regisseur ontving BOOS meldingen van vijftien mensen die kandidaat waren of werkten bij The Voice. De man maakte om de haverklap opmerkingen van seksuele aard. Ook was er sprake van ongewenste handtastelijkheden.
John de Mol geeft in de video een reactie op de beschuldigingen. Hij zegt sinds april 2019 op de hoogte te zijn van een klacht van een vrouw over Rietbergen. Het ging om “grensoverschrijdend app-verkeer”. “Ik was razend”, aldus de mediatycoon. “Ik heb hem alle hoeken van de kamer laten zien, verbaal.”
De Mol besloot Rietbergen destijds niet te ontslaan. “Iedereen verdient een tweede kans.”
Het Openbaar Ministerie raadt slachtoffers aan om zich bij de politie te melden , en niet bij het advocatenkantoor Van Doorne dat in opdracht van tv-producent ITV Studios onderzoek doet naar de vermeende misstanden.
"Eerdere gesprekken met anderen dan de politie kunnen negatieve effecten hebben op de betrouwbaarheid van verklaringen die bij de politie worden afgelegd. Dat kan schadelijk zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (83)

Ignacio2
Ignacio223 jan. 2022 - 14:56

Hypocrisie is de beste aanval.

Ivan61
Ivan6121 jan. 2022 - 8:45

Als een man moet ik kotsen van zulke " mannen ". Ik heb heel veel nachten gewerkt en mensen zien genieten en veranderen als ochtend dichterbij komt. Mijn leidinggevende ging zo ver dat hij niet meer helder kon nadenken. Hele tijd met zijn pik denken, Dames toegangsverbod opleggen omdat zij hem niet " aardig " vonden. Toen hebben wij hem als team hem eruit geschopt. Iedereen heeft recht om zich veilig te voelen en genieten. De bepaalde mannen van TVoH keken niet naar de dames maar naar vlees. En sommige zijn nog zo brutaal om als deugmensjes op te treden, De enige wat ik ze niet gun dat hun vrouwen, dochters, zussen, moeders, tantes ooit slachtoffers worden van iemand zoals hij. Voor de rest kunnen zij van mij bij grofvuil gezet worden. Onze aandacht moet gaan naar de slachtoffers en deze kereltjes zo snel vergeten.

3 Reacties
LeftFuturist
LeftFuturist21 jan. 2022 - 11:13

Nou ja ik ben er ooit ergens uitgetrapt als adviseur op een vrouwen afdeling omdat ik vrouwen al te lang spannend aan bleef kijken nadat het gesprek over was.;)

LeftFuturist
LeftFuturist21 jan. 2022 - 11:34

Een simpele wat kijk je nou. Voldeed niet meer blijkbaar, daarvoor had ik al teveel macht.

Ivan61
Ivan6121 jan. 2022 - 12:07

Left, Ja en wat wil jij zeggen?

Cave Canem
Cave Canem21 jan. 2022 - 8:00

Op de reactie van John de Mol valt het nodige aan te merken en dat gebeurt alom. Maar de wijze waarop sommigen, met een Angela de Jong voorop, ieder woord van De Mol duiden als een uiting van onbegrip voor de slachtoffers doet denken aan de behandeling van een verdachte voor een volkstribunaal. De stelligheid waarmee wordt beweerd dat hij van al deze excessen moet hebben geweten is zeer bedenkelijk en lijkt vooral de bedoeling om de stemming aan te jagen.

1 Reactie
Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 8:59

Cave Laten we dan maar bedenken wat dat van zijn organisatie en van zijn manier van leiding geven zegt, dat hij van niets zou hebben geweten. Als Rutte zegt: "Ik heb daar geen actieve herinnering aan", dan is immers dát nou juist het probleem.

Rick Hofland
Rick Hofland21 jan. 2022 - 7:26

Los van al het seksueel overschrijdend gedrag dat er in de maatschappij dagelijks plaats vindt is een programma als TVOH bij uitstek een georganiseerde situatie waar het haast wel mis moet gaan op dit vlak. Ambitieuze kandidaten die enorm opkijken naar de sterren en iedereen die maar wat voorstelt bij zo’n TV productie. Bij een anoniem bedrijf kunnen door machtsverhoudingen al snel misstanden ontstaan, maar bij bij programma’s als TVOH zit er nog een extra element van bewondering en ambitie bij waardoor de slachtoffers ongemerkt grenzen laten overschrijden die ze in een andere situatie misschien niet hadden laten gebeuren. Het is ook niet zo vreemd dat daarom in sectoren zoals sport, theater, film en TV relatief vaker grensoverschrijdend gedrag plaats vindt (zowel seksueel, als ook in andere vormen). Veel mensen kijken met veel plezier naar topsport, muziek, theater en ook naar talentenjachten als TVOH, maar de realiteit is dat op de achtergrond hierbij erg snel situaties ontstaan waarbij tussen mensen overschrijdend gedrag ontstaat.

5 Reacties
Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 9:00

Rick 'Mooie' verklaring. En nu?

Phantom3
Phantom321 jan. 2022 - 9:57

En je punt is?

Rick Hofland
Rick Hofland21 jan. 2022 - 11:00

Dat het helaas mogelijk onvoormijdelijk is dat bij Showbizz, topsport, muziek, theater, film een ongezonde relatie bestaat tussen hen die de macht hebben om talenten hun carriere te kunnen maken en breken en dat daardoor snel situaties kunnen ontstaan waarin grensoverschrijdend gedrag plaats kan vinden. Ik zie niet in hoe dat zo maar zal veranderen, je kan die beroepsgroepen beter vermijden.

LeftFuturist
LeftFuturist21 jan. 2022 - 11:10

Normaal zag je dit alleen in de US. Maar blijkbaar heeft ambitie ons ingehaald.

dirk den boer
dirk den boer21 jan. 2022 - 15:10

M.a.w., de kat niet op het spek binden? Want geen groter spek en geen grotere kat dan bij dat Voice programma, natuurlijk.

Phil2
Phil221 jan. 2022 - 6:22

John de Mol heeft zich overigens kwetsbaar getoond voor een paar vette rechtszaken die slachtoffers tegen hem kunnen beginnen. Te weinig of geen waarborgen om misbruik te voorkomen, klaarblijkelijk. Een advocaat en rechter zal in de contracten van Borsato en Ali B willen kijken wat erover staat. Aan de andere kant kan een John de Mol ook een zaak beginnen tegen genoemde personen omdat het programma niet door kan gaan, reputatieschade etc. Denk aan de producers van House of Cards die Kevin Spacey hebben gesued.

1 Reactie
Phil2
Phil221 jan. 2022 - 6:36

Brengt het duet van Marco en Ali wel in een heeeeel ander daglicht: "Wie zou je doen?" (in plaats van "Wat zou je doen?")

Viso
Viso20 jan. 2022 - 22:23

Was het allemaal maar zo zwart wit en eenvoudig Maar dat is niet altijd het geval. Het komt vaak genoeg voor dat het allemaal prima was toen er een bepaald voordeel uitgehaald kon worden maar later werd omgedraaid toen de publieke opinie er om vroeg. Alles valt of staat dan bij de sympathie die dader/slachtoffer krijgt op basis van een verhaal waarbij niemand aanwezig is geweest maar waarbij wel iedereen een mening vormt op basis van sympatie voor de een of ander. Asia Argento is een goed voorbeeld.

4 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland21 jan. 2022 - 7:32

Klopt Viso, wat echter ook gebeurt is dat als je jarenlang één van de personen bent die veel aanzien heeft het kan gebeuren dat je gaat denken dat veel meer mensen jou en je gedrag op prijs stellen dan werkelijk het geval is. Dan is het nog maar een kleine stap naar stelselmatig overschrijdend gedrag naar anderen die helemaal niet zitten te wachten op jouw avances.

Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 9:05

Viso Dat klopt allemaal. Maar waarom doet u daar dan toch aan mee? Of hebt u het over iedereen minus u? Rick Klopt ook. En nu?

Rick Hofland
Rick Hofland21 jan. 2022 - 11:06

Niks Zandb, ik schets slechts wat oorsprong vaak is, ik vrees dat ik niet weet hoe dit op te lossen is, was het maar zo simpel.

Viso
Viso21 jan. 2022 - 14:28

@Zandb, doe ik waar aan mee? Rick, ja zo werkt het. Er is natuurlijk een heel scala aan situaties die allemaal op hetzelfde uitkomen. Een groep die bereid is om alles te doen voor aandacht, acceptatie, rijkdom, roem of wat dan ook. En een groep vrouwen die daar helemaal niets van moet hebben maar die overdonderd worden door de brutaliteit van mannen in een machtspositie die of zo dom zijn te denken dat elke vrouw zo is of een bord voor hun kop hebben en het gewoon proberen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 jan. 2022 - 21:43

'Als je iets wilt bereiken in de show-business, dan moet je over lijken gaan. En als er geneukt moet worden, dan wordt er geneukt.' Waren twee een welgemeende adviezen van Anouk aan aanstormende tv-talenten. Ik kan mij voorstellen dat George Kooymans en Barry Hay (de producenten van Anouk's doorbraaksong 'Nobodys Wife' uit 1997) een klein beetje zenuwachtig zijn geworden nu duidelijk is geworden dat zij zich enorm opwindt over seksueel misbruik van jonge aantrekkelijke meisjes door alfa-mannen in de muziekindustrie.

7 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland21 jan. 2022 - 7:36

Heeft Anouk dat werkelijk ooit gezegd? Als dat zo is verbaast het mij ook niet dat ze bij TVOH niet door heeft gehad wat er allemaal gebeurde, of nog waarschijnlijker, ze zag het wel maar vond het helemaal niet zo schokkend en dus was haar reactie op de misstanden eerder deze week nogal hypocriet.

Jozias2
Jozias221 jan. 2022 - 8:40

@rick Ja in college tour.

Ivan61
Ivan6121 jan. 2022 - 9:16

Molly Veenstra, Jij schrijf: Ik kan mij voorstellen dat George Kooymans en Barry Hay (de producenten van Anouk’s doorbraaksong ‘Nobodys Wife’ uit 1997) een klein beetje zenuwachtig zijn geworden nu duidelijk is geworden dat zij zich enorm opwindt over seksueel misbruik van jonge aantrekkelijke meisjes door alfa-mannen in de muziekindustrie. Kan jij dat onderbouwen? Anouk is iemand met uitgesproken mening en geweldige artiest. Zo een valse duiding van haar uitspraken is heel achterbaks Molly. Zelfs als zij triootje gedaan heeft met door jou genoemde heren is dat vrijwillig geweest en heeft niks te maken met ranzigheid van TVoH.

KM2
KM221 jan. 2022 - 9:32

@Rick Hofland Ik heb het voor je opgezocht, op 1:54 doet Anouk haar uitspraak: https://www.youtube.com/watch?v=FJPSHV3O4A4&ab_channel=RTLTalkshow

Phantom3
Phantom321 jan. 2022 - 9:59

Stevige insinuatie Molly.

Rick Hofland
Rick Hofland21 jan. 2022 - 11:14

KM Ik heb het fragment bekeken en alhoewel ik het niet zo zie dat Anouk er mee goedkeurt dat vrouwen niet moeten zeiken over grensoverschrijdend gedrag van mannen is het toch wel een heel ander verhaal van haar dan wat ze afgelopen week liet horen. Al had ze het deze week vooral over "corrupte bende bij TVOH" wat er misschien op duidt dat zij zich meer stoort aan hoe het programma achter de schermen kunstmatig wordt beinvloed dan dat zij zich werkelijk bekommert om vrouwen die zich omhoog proberen te neuken, daar lijkt ze niet zo'n moeite mee te hebben. Nu denk ik ook dat vrouwen het helemaal zelf moeten weten als ze zich omhoog willen neuken, het vervelende is dat mannen die daar voor openstaan nou juist degenen zijn die hierdoor gaan denken dat het heel normaal is als dames via hen tussen de lakens zich kansen op een carriere willen verschaffen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 jan. 2022 - 20:36

@Sarajlija - 'Kan jij dat onderbouwen?' Natuurlijk niet. Gewoon een kwestie van uitspraken naast elkaar leggen en even kijken wanneer en dankzij wie Anouk zelf is doorgebroken. Logisch nadenken en verbeeldingskracht doen de rest. @RickHofland - Volgens mij moet je de uitspraken van Anouk in College tour zo duiden: 'Jongedames, dit is de wereld die je wilt betreden en dit is wat je er voor over moet hebben. Weet waar je aan begint. Ik kan het weten.' Dat ze zich boos maakt over mannen die hun positie misbruiken vindt ik daarmee niet in tegenspraak.

Satya
Satya20 jan. 2022 - 20:25

Beste mannen, jullie zijn niet allemaal zo, veel wel. Voor degenen die anders zijn, goed zo. Wat ik schrijf is wel hoe meiden moeten denken in mijn beleving, veel mannen zijn gewoon stront vervelend. Bij Dion Graus las ik dat een rechter erover moest oordelen en hij tot die tijd onschuldig is. Lijkt me ook voor borsato en b ook gelden. Zo zijn mannen gewoon. Zodra er wat drank inzit zijn ze sowieso niet te houden. Dit veranderd nooit. Maak meiden waarbaarder moeders. Van mij krijgt een vent een klap in het gezicht en een trap in zijn kloten als hij denkt aan me te zitten zonder toestemming, wacht niet tot de man veranderd, verander zelf. We zijn nooit schuldig maar met schreeuwen, krabben en slaan tegen dit soort mannen is niet slecht, wij hoeven ons dan niet te schamen, schuldig te voelen of gemeen.

20 Reacties
MG1968
MG196820 jan. 2022 - 21:31

@Satya "Zodra er wat drank inzit zijn ze sowieso niet te houden." De grootste smoes ooit. Wat niet in je systeem zit kan er ook met drank niet uitkomen. Het 'wenselijk gedrag vertonen' wordt misschien wel verstoord maar dat houd hoogstens in dat de ware aard getoond wordt en kan dus nooit als excuus worden gebruikt. Mensen die met drank op opeens 'anders' zijn vertrouw ik ook nuchter maar matig. Ze acteren dan immers met masker. "Van mij krijgt een vent een klap in het gezicht en een trap in zijn kloten.." Wat niet altijd zo makkelijk blijkt en degene die deze 'oplossing' niet hanteren -er telkens mee geconfronteerd- nog meer de schuld bij zich zelf leggen. Als in: zie je wel, zelfs degene die het goed met me voor hebben geven aan dat ik me beter meer had kunnen verweren. Zou dus (hoewel goedbedoeld) zomaar contraproductief kunnen werken.

Mirzas
Mirzas20 jan. 2022 - 21:58

Wat je daar voor mijn gevoel eigenlijk mee zegt is dat mannen iha ontoerekeningsvatbaar zijn (zeker met drank op), dit een gegeven is waar niets aan te doen is en vrouwen verantwoordelijk zijn voor de afhandeling ervan.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 jan. 2022 - 22:33

Beste Satya, Wij mannen produceren miljarden voorplantingscellen. Bij iedere zaadlozing. Daar kan een mens royaal mee omspringen. Jullie vrouwen hebben één eicel. Per maand. Vrijgevigheid zou ongepast zijn. Wat moeten wij nu met al dat zaad van ons? Wij zijn op zoek naar jullie akkers. Zo zijn wij geprogrammeerd. Het schijnt zo te zijn dat onze aantrekkelijkheid recht evenredig toeneemt met onze macht. Hoe machtiger wij zijn, hoe aantrekkelijker jullie ons vinden. Daarom, hebben we eenmaal macht; dan kunnen we het niet laten. Of we nou Bill Clinton zijn, Ali B of George Kooymans. Zo zijn wij nou eenmaal gemaakt. Sorry.

dirk den boer
dirk den boer20 jan. 2022 - 22:56

Hahahaha, Satya, weer eens helemaal mee eens. Weer dat cutuurverschil. Maar vergeet hier niet dat wij onze kleine jongetjes tegenwoordig heel feminien opvoeden, door juffen, die alles met gewoon praten willen oplossen (net nog gelezen van traumatoloog Joan vn Niekerk:" Laten we erover praten, kijken hoe je met je frustraties (van de pleger, de predator dus) om kunt gaan zonder dat kind of dat jong meisje te schaden". Ik vraag me soms ook wel eens af, waar eindigen we zo??

tuxnoob
tuxnoob20 jan. 2022 - 22:58

Hear hear, helaas zijn veel mannen die niet zo zijn een leven lang eenzaam. Maar dat is een offer die ik graag maak. Alles beter dan bij deze categorie klootzakken te horen????.

Rick Hofland
Rick Hofland21 jan. 2022 - 7:10

Besta Satya, je hebt altijd je mond vol over discriminatie maar hier vlieg je zelf toch echt enorm uit de bocht. Je begint dan wel met dat niet alle mannen zo zijn, maar vervolgens begin je toch aan een onvervalst verhaal waarbij je heel eenzijdig alle mannen beschuldigd van een bepaald gedrag. Heb je werkelijk zo’n binaire kijk op mensen? Als dat zo is heb je nog een lange weg te gaan en verschil je wezenlijk maar weinig van mensen die bijvoorbeeld een zeer vooringenomen mening hebben over anderen die een andere afkomst hebben dan zij zelf. Om je een beetje op weg te helpen zal ik met je delen dat ik als minderjarige jongen ooit door een volwassen vrouw aangerand ben en daar nooit zo heb durven zeggen tegen anderen tot ik een keer een lezing zag van Iva Bicanic (was gisteren een tafelgast bij Beau). En op de vingers van mijn twee handen kan ik niet tellen hoe vaak ik als volwassen man door dames in mijn kont ben geknepen, in mijn kruis gepakt, dames die dachten omdat we even dansten dat ik het oké vond dat ze zo maar onder mijn shirt of trui mochten graaien, of dronken mij mond wilden pakken. Dit staat nog los van de veelvoud aan seksueel insinuerende opmerkingen waar je als man geacht wordt te lachen. Want een man die aangeeft dat hij niet op dat soort opmerkingen zit te wachten wordt ter plekke uitgelachen door de mannen en vrouwen die je dat horen zeggen. Het overkomt veel meer vrouwen dat ze lastig worden gevallen of ernstiger door mannen, maar als je denkt dat dit een eenzijdig verhaal is dan heb je nog een hoop te ontdekken. Een tip, kijk eens wat lezingen van Iva Bicanic, bijvoorbeeld die zij heeft gehouden bij de Universiteit van Nederland. Wellicht helpt dit je op pad bij je ontwikkeling in het begrijpen van seksueel geweld en de gevolgen er van.

LeftFuturist
LeftFuturist21 jan. 2022 - 7:31

Satya Het klopt dat sommige mannen te ver gaan.Enerzijds zeg ik dat met jaloerse omdat vrouwen nog steeds willen dat mannen iniatief nemen, een man met durf willen. Ik heb vaak genoeg vrouwen moeten laten lopen in de hoop dat mijn lijntje sterk genoeg was voor de vrouw om iniatief te nemen. De vrouw denkt dan echter vaak hij wil me niet en de volgende die WEL wilt gaat er dan mee van door. Op die manier ik heb vrouwen vaak warm gekregen voor de volgende. Dus ik vraag me af hoe kan ik die mannen aanspreken zonder de ik mezelf laf en hypocriet vind om dat te zeggen?

Satya
Satya21 jan. 2022 - 8:47

"Wat niet altijd zo makkelijk blijkt en degene die deze ‘oplossing’ niet hanteren -er telkens mee geconfronteerd- nog meer de schuld bij zich zelf leggen." Helemaal met je eens. Daarom zeg ik dat meiden weerbaar moeten worden, leer maar van je afbijten. Daar ontbreekt het vaak aan. "Wat je daar voor mijn gevoel eigenlijk mee zegt is dat mannen iha ontoerekeningsvatbaar zijn (zeker met drank op), dit een gegeven is waar niets aan te doen is en vrouwen verantwoordelijk zijn voor de afhandeling ervan." Nee hoor. Lees de eerste zin maar. Feit is wel dat 53% van de vrouwen ervaring heeft, mijn ervaring is dat bv in een veel mannen/jongens gewoon meelachen, ook als je bij je kunt gegrepen wordt. Bij 53% van de vrouwen. Vraag me af wat het percentage mannen is dat meelachte. De mannen die in ieder geval van je afblijven zijn hier vrij goed voor elkaar maar het moet overduidelijk beter. Niet alle seksistische mannen werken bij the Voice, het zal daar extreem zijn maar de cultuur is wel veelzeggend. Molly Ik vind die zoektocht zelf erg leuk, er zijn genoeg leuke mannen.

Satya
Satya21 jan. 2022 - 9:10

Dirk Ja dat is de vraag. Staan langer voor de spiegel als ik soms. The band NOFX heeft daar een leuk nummer over The Separation of Church and Skate. Iets wat evengoed voor meisjes geldt. Ik vind dat Jordan Peterson erg goede dingen zegt over winnaars mentaliteit. Hier zegt men meedoen is belangrijker als winnen ik heb altijd de instelling 2e is 1e verliezer.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jan. 2022 - 9:10

@Mirza Ik heb het idee dat Sarya gewoon het algemeen risico profiel schetsts, die gewoon klopt, en daar een verhaal van maakt, waar niet precies de correlatie past. In hoeverre dat te veranderen of te verbeteren is is iets anders.

Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 9:21

Satya Het is wel het een èn het ander en nog veel meer, in een bepaald soort samenhang, dat 'iets' oplevert wat zo diffuus als de pest. In dat proces doet uw eenzijdige beeld net zo veel goed en kwaad als een genuanceerd beeld. Als ik denk, bijvoorbeeld, dat ik iemand niet aan moet raken, dan raak ik iemand niet aan. Wanneer ik me van geen kwaad bewust ben - en dat zou toch kunnen, waarom niet? - dan vindt u het uw taak er hoe dan ook voor te zorgen, dat ik me van kwaad bewust word? Kijk; het is al erg genoeg dat we kinderen moet 'wapenen' tegen kwaadwillende volwassenen. Meisjes en jongens. Maar laten we ook eens stilstaan bij de keerzijde er van; wat leren wij kinderen eigenlijk? In hoeverre krijgen we dan ook te maken met voorspellingen die zichzelf doen uitkomen?

Satya
Satya21 jan. 2022 - 9:23

Lieve Rick, teveel vrouwen hebben hier last van. De daders hebben één ding gemeen. Economische positie maakt niet zoveel uit, dat lees ik de laatste tijd weer omdat dit bn-ers waren, vraag dat maar aan een meisje in achterstand. Biologisch verschil is vaak de machtsfactor. Hier in het westen is het redelijk maar mannen die aandringen op een nare manier is mij niet vreemd, in Groningen bv. Geen eenzijdig verhaal? Denk dat in de meeste gevallen dat vrouwen het slachtoffer zijn en kinderen. Ik ontken jouw trauma niet maar slachtoffer zijn meestal kinderen en vrouwen. De eerste zin van mij spreekt voor zich lijkt mij maar we zijn er nog lang niet.

marietje.
marietje.21 jan. 2022 - 10:06

@Satya Weerbaarheid heb ik als moeder mijn dochter absoluut meegegeven, en ik heb wel degelijk meerdere mannen een flinke hoek voor hun kop gegeven als ze aan me zaten. Het scheelde dat ik op Thaiboksen zat. Niet ieder meisje zit op Thaiboksen. En in geval van The Voice ging het niet om 'vieze dronken mannen die uit de bosjes springen'. Het ging om machtsmisbruik. Wat ik bestrijd is je uitspraak 'mannen zijn nu eenmaal zo'. Dat is een conservatief verhaal, net als 'we roken nu eenmaal in de trein', 'zwarte Piet hoort nu eenmaal bij de Nederlandse cultuur' en 'we zijn nu eenmaal gewend plastic tasjes te krijgen bij de winkel'. Ik ken genoeg mannen die in een masculiene cultuur zijn opgevoed en respect voor de grenzen van de vrouw hebben. Dat heeft met normen/waarden, geweten en empathie te maken. Die het niet leuk vinden de vrouw als gat te zien waar ze hun kwakkie in kunnen lozen. Die, -jawel!- het bevredigender vinden als de vrouw werkelijk plezier heeft aan seks. @Molly Ik weet niet of je het nou serieus meent wat je schrijft, maar het is bijna een verhaal uit de bijbel; gods zaad moet over gods akker lopen. Of een biologieles; het mannetje bespringt het vrouwtje want zo zijn ze nu eenmaal omdat ze meer zaadcellen hebben. En de paradijsvogel heeft een mooie staart, dus de vrouwtjes vallen op macht. Gelukkig leven we niet meer 2022 jaar geleden, en zijn we geen paradijsvogel. Of bidsprinkhaan...

Sonic2
Sonic221 jan. 2022 - 11:34

@ Satya Ik denk inderdaad dat mannen in het algemeen( en zeker bepaalde soort mannen) slecht kunnen omgaan met posities waar ze macht hebben en daaruit voortvloeiend ook dus veel seks kunnen krijgen. En sommige maakt het niet uit dat of het gewild of ongewild is. Het gaat om het beschermen van vooral kwetsbare vrouwen. Ik snap niet dat je hieronder zoveel kritiek krijgt, want ik voel me als man niet aangesproken en ik denk dat een bepaalde type man zich ook door jou niet aangesproken hoeft te voelen. Ik vind het om te kotsen. En dan vooral in het geval van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag. Ik vind het weerzinwekkend dat mannen misbruik maken van hun positie

dirk den boer
dirk den boer21 jan. 2022 - 15:29

Bladzij 155 van Ik Ga Leven van lale Gul gaat hier ook over: - Mannen hebben lusten die ze niet altijd onder controle hebben- zei Moeder. - Je doet net alsof mannen bonobos zijn die losgezongen van alle beschaving zijn, van alle bedachtzaamheid, verstand en verfijning en als een stuurloos schip overal tegenaan rijden (?) zonder dat ze bewuste afwegingen kunnen maken- zei ik geirriiteerd (Busra, alias Lale dus) Ja dat zijn ze ook, ook al lijkt het niet zo, dat denk jij alleen maar, elke man denkt met zijn geslachtsdeel- Let wel, hier wordt de vrijgevochten, opstandige dochter opgevoed door haar wantrouwige moeder, ze doet haar best, heeft het beste met haar dochter voor, maar moet het bekopen met afwijzing en verguizing(en niet alleen door haar dus).

Satya
Satya21 jan. 2022 - 19:00

Sonic Dan heb jij het begrepen. Er is nog genoeg te bereiken. Marietje Je hoeft niet Thai boksen te doen om van je af te bijten. "Wat ik bestrijd is je uitspraak ‘mannen zijn nu eenmaal zo’. Dat is een conservatief verhaal, net als ‘we roken nu eenmaal in de trein’, ‘zwarte Piet hoort nu eenmaal bij de Nederlandse cultuur’ en ‘we zijn nu eenmaal gewend plastic tasjes te krijgen bij de winkel’." Op dit moment zijn mannen nu eenmaal zo. Dat er uitzonderingen zijn staat zonder twijfel, dat je ze allemaal per stuk moet beoordelen ook maar ben ervaren genoeg niet op een paar mooie ogen af te gaan.

Satya
Satya21 jan. 2022 - 19:04

Dirk Er zijn ook mannen die dat denken in ieder geval onder controle is. Hangt wel in mijn hoofd als ik tijdens het uitgaan een jongen ontmoet.

Satya
Satya21 jan. 2022 - 19:08

Left Dat vind ik moeilijk. Ik heb wat dat betreft andere ideeën als veel vrouwen, of gevoelens. Hou van het spel versieren. Veel vrouwen hebben daar een ander gevoel bij denk ik. Overigens is initiatief nemen iets anders als over de grens gaan. Mee uitvragen is niets mis mee.

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 jan. 2022 - 21:58

Satya - 'er zijn genoeg leuke mannen.' Als je wat we de afgelopen dagen allemaal hebben gehoord kunt vergeten, kun je je dan voorstellen dat veel vrouwen Jeroen Rietbergen en Ali B ook leuke mannen vonden?

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 jan. 2022 - 22:16

@marietje - 'Gelukkig leven we niet meer 2022 jaar geleden, en zijn we geen paradijsvogel. Of bidsprinkhaan…' Overschat de mens niet, het is ook maar een beest. 320 miljoen jaar evolutie schud men niet losjes van zich af. Erg bijbelvast ben ik nooit geweest maar als je mijn betoog wilt zien als een biologieles, beschouw ik dat als een compliment.

LeftFuturist
LeftFuturist20 jan. 2022 - 20:23

Ik vind machtsmisbruik wel erg makkelijk geschetst. Een bekende Nederlander mag natuurlijk ook wel scharrelen als die dat maar buiten het programma om doet en mensen die weigeren wel laat vertrekken en niet gaat bedreigen. Ik had wel meer bewijzen verwacht in de aflevering, het was een beetje mager. Ook vond ik het verhaal van iemand die zich middernacht laat ophalen nogal naïef. Ik bedoel er had best een beetje geanticipeerd mogen worden op evt machtsmisbruik. Als je overal maar op ingaat zonder er rekening mee te houden dat er bepaalde vormen van uitbuiting plaatvinden plaats zet iemand zichzelf wel heel hopeloos neer vind ik. Hoewel ik seks misbruik een kwalijke zaak vind, zou ik seks met een idool wel fijn vinden. Maar dat is misschien wel te mannelijk gedacht. Hoewel de verhalen van vrouwen en hun seksuele aantrekking naar macht ook wel bekend zijn natuurlijk. Ik had eigenlijk meer verwacht, maar anders zijde verwacht ik dat dit maar het tipje is. Het programma boos heeft niet zoveel bereik schat ik en in die zin vermoed ik nog dat dit de light versie is.

1 Reactie
The Apple
The Apple21 jan. 2022 - 2:43

LeftFuturist - Ik ben zelf een groot voorstander van seksuele bevrijding en hoe zou dat kunnen zonder grensoverschrijdende gedrag? Maar dat heeft dan toch een heel ander gezicht dan wat in deze reportage aan de orde komt. Met andere woorden: bekend of niet, van mij mag je zoveel scharrelen als je wilt en de stukken die daarover gaan in de krant sla ik altijd over. New Age - https://www.youtube.com/watch?v=X_0hjyO6fFk Maar daar gaat het hier niet over.

Tom Lucassen
Tom Lucassen20 jan. 2022 - 20:18

Ook genoeg vrijgezelle vrouwen die meedoen en gebruik maken van die macht om hogerop te komen. Daar had Anouk het toch over in College Tour. Het werkt soms ook beide kanten op, waarmee ik de gevallen waar het wel echt fout gaat niet goedpraat. Maar sommigen zijn wel erg hypocriet.

6 Reacties
MG1968
MG196820 jan. 2022 - 21:37

Waar jij hier over spreekt heet 'met wederzijdse instemming'. Volgens mij gaat dit onderwerp over het tegendeel. Natuurlijk kun je in een onderwerp over door rood licht heenrijden ook aangeven dat er ook mensen voor blijven staan. Ook dan is het doel ongewenste gedrag te bagatelliseren.

MG1968
MG196820 jan. 2022 - 21:38

MG1968 20 januari 2022 at 22:37 was in reactie op Tom Lucassen 20 januari 2022 at 21:18

LeftFuturist
LeftFuturist20 jan. 2022 - 22:28

Ja klopt ook wel. Maar als ik er over nadenk hoort een vrouw toch het laatst woord hierover te hebben ook in de rechtszaal. Je kan er niet van uitgaan dat menig vrouw zijn lichaam in de strijd gooit om er beter van te worden of zelfs gebruikt om iemand ermee te veroordelen. Vrouwen willen ook integer zijn lijkt mij. Wat denk helpt is als alle juridische loketten die in-house zitten is gecontroleerd worden of ze daadwerkelijk ook iets doen of alleen wachten tot ze een betere functie krijgen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 jan. 2022 - 7:13

Je verwart sex gebruiken met sexueel geweld plegen. Niet doen alsof dat dezelfde dingen zijn.

Jozias2
Jozias221 jan. 2022 - 7:31

@mg1968 Dat klopt maar die wederzijdse instemming wordt lastig als 1 van de partijen er achteraf spijt van heeft of het toch als ongewenst heeft ervaren. Ali b is een populaire artiest waar, neem ik aan, veel jonge vrouwen door aangetrokken zijn. Als er in de afgelopen 20 jaar honderd of hinderden vrouwen zeer gewillig waren, zich aan je voeten werpen of anderszins graag met je een avontuurtje beleven. Dan kan het natuurlijk dat daar er 1 tussen zit die achteraf zegt dat ze geen nee durfde te zeggen of er achteraf niet blij mee is.

LeftFuturist
LeftFuturist21 jan. 2022 - 10:13

@jozias Ik heb het merendeel van de vrouwen horen zeggen in de docu dat als ze weg wilden ze ook weg mochten. Het misbruik zat hem dus in de details, de schemerzone. Waarschijnlijk van types die net iets anders in elkaar steken dan de vrouwen die zich zonder problemen aan deze lieden overgeven. Je hebt iemand die niet normaal aan kan geven dat die meer wil tov die dat niet normaal kan weigeren. Dit is denk ik meer het resultaat van een tussengroep. Anderzijds hoe meer er zich aanmelden hoe onwaarschijnlijker dit wordt.

Over2
Over220 jan. 2022 - 19:48

''BOOS over machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice'' Verdenking van strafbare feiten dus. Nu uitkijken dat deze mediastorm niet op een (volks) tribunaal gaat uitdraaien. Het woord is aan politie/OM/rechtbank.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra20 jan. 2022 - 21:19

'Nu uitkijken dat deze mediastorm niet op een (volks) tribunaal gaat uitdraaien.' Dat is toch al lang gebeurt?

johannn2
johannn220 jan. 2022 - 19:42

Ik maak me sterk dat sommige types het begrip "talentenjacht" iets te letterlijk opgevat hebben. .

Joop den Uil2
Joop den Uil220 jan. 2022 - 18:43

3 verdachten waarvan er 2 in alle toonaarden ontkennen over een tijdspanne van 5 jaar bij diverse spelprogramma's waar honderden , zo niet meer, mensen aan en in gewerkt hebben. Wel een en ander in perspectief zien toch ?

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter20 jan. 2022 - 19:17

? een verdachte die ontkent wordt beschuldigd van billenknijpen bij een 14 jarige en de andere verdachte heeft twee aangiftes tegen hem lopen van verkrachting en is daarna nog niet naar buiten getreden .

johannn2
johannn220 jan. 2022 - 19:24

\Joop, Goed dat je de slachtoffers daarop attent maakt, Joop. Jouw 'perspectief', statistiek, is natuurlijk precies wat ze nodig hebben. Statistisch is er niets relevants gebeurd (zei de moordenaar tegen de rechter). Toch? . .

johannn2
johannn220 jan. 2022 - 19:34

Joop, Relativeren is belangrijk. Maar weg-relativeren is geen relativeren. .

Pindaklaas
Pindaklaas20 jan. 2022 - 21:06

@Joop, En iets in perspectief zien is jouw talent?

Hallahan2
Hallahan220 jan. 2022 - 17:59

In mijn jeugd, jaren '70, was er al sprake van het Gooische matras. Het zal absoluut ook toen niet altijd vrijwillig zijn gegaan. Dus eigenlijk is er niets nieuws onder de zon

8 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator20 jan. 2022 - 19:03

@ Hallahan (18:59u) - je hebt het gelijk aan je kant, helaas. De overtredingen (of: misdrijven) die nu besproken worden, en waarvan het waarheidsgehalte nog nauwkeurig onderzocht zal gaan worden, die zijn van alle tijden. Zo vaak is het woord tegen woord, en is funderen en bewijzen een bijzonder moeilijke, zo niet onmogelijke opgave. Je noemt de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Ja, ik kan me die geruchten/verhalen/getuigenissen over het Gooise Matras goed herinneren. Vergelijkbare quasi-opwindende toestanden (al dan niet fictief) vonden er met grote frequentie plaats in het circuit van de rock-muziek; ik denk bijvoorbeeld aan Led Zeppelin. Groepsleden deden er in de regel niet al te geheimzinnig over; jonge vrouwen waren er in excessen als zogeheten 'groupies' bij betrokken. Ze werden door de 'heren' als jachttrofeeën behandeld en beschouwd, en tot overmaat van ramp waren er warempel dames bij die zich vrijwillig overgaven aan de wensen van die zelfbenoemde podiumtijgers. Om er veel later uiterst winstgevende 'biografieën' over te publiceren. Hollywood... praat me er niet van. 'Hollywood Babylon' is de titel van een boek dat ik me herinner. Waar, half waar, of verzonnen rommel, die reportages van Kenneth Anger? Of je het nu over de filmwereld ten tijde van de Weimar-republiek hebt, over het theater van de negentiende eeuw waar dan ook, of over heel andere contexten en situaties met zeer ongelijke machtsverhoudingen (zoek maar eens in de geschiedenis van de psychiatrie en de 'hysterie bij vrouwen', en in de 'therapie' van het Mesmerisme ('der animalische Magnetismus' in goed Duits) - altijd hetzelfde verhaal. Autoriteit, macht, angst en onderwerping, misbruik van dominante posities... 'a never ending story', helaas. Laat ik besluiten met te zeggen dat we nog maar heel weinig zeker weten over het schandaal rond 'The Voice of Holland'. En dat er geen aanwijzingen zijn dat er überhaupt nog meer zekerheden aan het licht zullen komen, afgezien van de gevallen waarin de betrokkenen zélf met bekentenissen over de brug kwamen.

johannn2
johannn220 jan. 2022 - 19:26

Hallahan, Moet het dan nieuw zijn? .

johannn2
johannn220 jan. 2022 - 19:50

Uw, Niemand 'praat jou van hollywood' Je had je breedsprakige reactie kunnen beperken tot het besluit ervan, dat overigens niet meer bijdraagt dan een open deur. .

Uw Psychiator
Uw Psychiator20 jan. 2022 - 20:39

@ johannn - ik begrijp niets van je bijdragen aan dit verhaal tot nog toe. Ironie: je verwijt mij en Hallahan iets waaraan je zelf in overmaat uitblinkt. Resumé: waarom nam je eigenlijk de moeite om iets te schrijven?

marietje.
marietje.20 jan. 2022 - 22:29

@Hallahan; Met de nadruk dus op 'vrijwillig'. 'Niets nieuws onder de zon' vind ik een rare conclusie, nogal bagatelliserend ook. @ Uw Psychiator Het gaat om vrijwillige seks, zonder dat er sprake is van een machtsverhouding. Daar gaat de vergelijking met groupies mank, zij stonden te wachten om 'het' met een bekende popster te doen, op eigen initiatief en in volkomen aanbidding. Hun (zang-) carriere liep er geen gevaar door. Hier gaat het om predators die jonge meisjes aanranden en verkrachten, en dat kunnen doen omdat de meisjes bang zijn dat hun carriere anders eindigt, of omdat ze volkomen overrompeld en verstijfd zijn. Ze vielen niet voor 'een oude man'. Dus het is precies waar #Metoo over gaat; machtsmisbruik. Zie Harvey Weinstein, en dichterbij Job Gosschalk.

Zandb
Zandb21 jan. 2022 - 9:23

Hallahan Laten we zulke dingen, net als in Polen, dan maar bij meerderheid uitmaken.

Ivan61
Ivan6121 jan. 2022 - 11:31

Uw Psychiator, Heb jij ooit meegedaan aan door jouw genoemde orgies? Dat was vrijwillig vermoed ik. Dat mensen sex gebruiken als betaalmiddel staat los van toestanden bij TVoH. Begrijp jij dat niet of wil jij niet begrijpen?

johannn2
johannn221 jan. 2022 - 12:57

Uw Psychiator 20 januari 2022 at 21:39 Waarom nam je dan eigenlijk de moeite om erop te reageren? .

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 jan. 2022 - 17:36

Macht doet rare dingen met mensen en zeker als ze zich als roofdier willen gedragen. Lijkt me wel duidelijk voor Ali .B. Voor de knuffel Marokkaan is het einde oefening. Voor Van Rietbergen ook, maar die was net een tandje minder erg dan Ali B. En dat je dan je beklag doet als jonge deelneemster zijnde, net bij die ene foute regisseur, da's wel heel veel pech. Marco Borsato kan ik niet goed plaatsen, dat is een verhaal van enkelen met handen op de billen en dijen tav honderden aanwezige kids bij die bbq's . Laat daar maar de deskundigen hun zegje over doen. Zeer kwalijk als het waar is, maar eerst bewijzen. Wel sterk van De Mol dat ie een dergelijke reactie gaf. Terecht stelt ie dat het een breder probleem is. Macht corrumpeert, en dan maakt het niet uit of je links of rechts bent, bruin of wit, of iets er tussenin. En dan de angst v/h slachtoffer, het niet durven melden, het zal je overkomen. En weer een stapje verder betreft het niet alleen sexueel gerelateerde zaken waar dit speelt Zijn er verder nog die contracten natuurlijk, misstanden zouden wel altijd gemeld mogen worden. Goed dat dit probleem aan de kaak wordt gesteld.

Thuiszitter
Thuiszitter20 jan. 2022 - 16:54

Nou die knuffel Marokkaan kan het voorlopig wel vergeten, wat een lul zeg . Is hij al aangehouden? denk ik dan . Dat format gaat niet meer werken in ons land , voor een hoop kijkers een gemis , gezien de kijkcijfers in de jaren. Maar natuurlijk meest te doen met de meisjes en vrouwen die hier slachtoffer van zijn geworden.

6 Reacties
Cave Canem
Cave Canem20 jan. 2022 - 17:55

Hij ontkent glashard alles en met ook nog eens een slimme advocaat aan zijn zijde vraag ik mij af hoeveel bewijslast er voor de rechter is om hem te kunnen veroordelen, hoe geloofwaardig de aanklachten van die meisjes ook zijn. Maatschappelijk is hij uiteraard wel behoorlijk uitgerangeerd. Behoorlijk, want er zullen altijd personen zijn die hem blijven steunen.

Thuiszitter
Thuiszitter20 jan. 2022 - 19:02

Cave C - hij ontkende terwijl hij nog niet wist wie er tegen hem aangifte had gedaan. Nu zijn er twee aangiftes wellicht komen er meer dan kan hij wel blijven ontkennen maar denk dan toch dat de rechter een andere conclusie zal trekken. En zijn reputatie is sowieso naar zijn moer .

johannn2
johannn220 jan. 2022 - 19:29

Thuiszitter, Precies. (prafrase) Een reputatie komt te voet en gaat te paard. .

Jaco38
Jaco3820 jan. 2022 - 21:51

“hij ontkende terwijl hij nog niet wist wie er tegen hem aangifte had gedaan” Als morgen aangifte tegen u gedaan wordt van verkrachting moet u dan eerst weten wie de aangifte deed om te ontkennen of weet u gewoon dat u niemand verkracht hebt. Of Ali b schuldig is weet ik niet, maar dat hij direct ontkende is uiteraard geen aanwijzing dat hij het wel gedaan moet hebben. Als je niemand hebt verkracht dan weet je dat.

The Apple
The Apple21 jan. 2022 - 2:50

Een goed moment om je racisme de vrije loop te laten. -

Ivan61
Ivan6121 jan. 2022 - 9:32

The Apple, Jij schrijft : Een goed moment om je racisme de vrije loop te laten. Waar slaat op?