Joop

Bontfokkerijen blijken virusfabrieken

  •  
12-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Rechter zet streep door fokverbod nertsen
De corona-uitbraak op nertsenboerderijen was veel heftiger dan tot dusver bekend. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een nieuwe analyse van de uitbraak. Zeker 66 mensen die werkzaam zijn op de bontfarms zijn er besmet met het coronavirus, waarvan een groot aantal rechtstreeks. Er bestaat tevens het vermoeden dat de bonthandel een forse rol heeft gespeeld bij de verspreiding van het virus van dier op mens in China.
Een team van wetenschappers verbonden aan tien Nederlandse onderzoeksinstellingen onderzocht de corona-uitbraak op de nertsenboerderijen. De afgelopen periode werd op vijftig nertsenfarms het coronavirus aangetroffen. Het merendeel ervan in Noord-Brabant (39), de rest in Limburg (10) en Gelderland (1). De wetenschappers keken voor hun onderzoek naar de eerste zestien bontfarms waar het virus werd aangetroffen. Daar werden 66 personen aangetroffen die het virus direct of indirect via de nertsen hadden opgelopen, en elf katten.
Epidemioloog Lidwien Smit van de Universiteit Utrecht merkt op dat het aandeel besmette werknemers, namelijk tweederde van alle geteste personen, zelfs hoger ligt dan het percentage in gezinssituaties: ‘Dat alleen al maakt het aannemelijk dat er veel meer mensen direct besmet zijn geraakt van nertsen dan die paar waarvan we het al wisten.’
Hoogleraar virologie Marion Koopmans (Erasmus MC), leider van het onderzoek, verbindt nog een andere conclusie aan de uitkomst. Volgens haar is de gretigheid waarmee het virus zich verspreidt onder nertsen een signaal dat de bontindustrie een veel grotere rol heeft gespeeld bij het overspringen naar de mens in China dan tot nu toe gedacht: ‘Dit zou een plausibele tussenstap kunnen zijn in de weg die het virus heeft afgelegd van vleermuizen naar de mens. Misschien is dit een van de schakels die we nog missen.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 sep. 2020 - 8:56

Hier een betere bijdrage van Koopmans,.. https://www.ed.nl/helmond/rol-nertsen-bij-coronabesmetting-groter-dan-gedacht~a2da8ddb/

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 sep. 2020 - 3:43

"Het zou me niet verbazen dat er felle tegenstanders van bont zijn die het desondanks toch dragen," Rara, wat is de politieke signatuur van de schrijver van dit soort teksten?

Aart van de aap
Aart van de aap13 sep. 2020 - 12:24

Het probleem is stééds dat het kapitalisme de profit voor de mensen zet. Daarom lijkt het kapitalisme zo op dat waar de maffia mee bezig is. Ik lees weleens true crime boeken. En dan zie je dat grootkapitaal en de maffia ongeveer hetzelfde zijn en hetzelfde denken. Voor de kapitalist is een mensenleven niets waard. Voor de maffia gangster ook niet. Ze draaien hun mensen door de gehaktmolen, als het om geld gaat. Dat zie je ook weer met deze nertsen ellende. Kan hen het schelen, dat hier beestjes voor vernageld worden en dat dit broeihaarden zijn van allerlei rare ziektes. Als zijn hun geld injectie maar hebben. En dát is de kern van de problemen in de 21ste eeuw. De pathalogische hebzucht, van sommige mensen. Niet een beetje hebzucht. Dat zou nog niet zo erg zijn. Nee, echt, bizarre hebzucht Ik las laatst een boek over ene Paul Leroux. Een maffiabaas/kapitalist/psychopaat. Als je dat boek leest, dan ga je daar veel van leren. Deze man stookte burgeroorlogen op, zodat hij dan wapens kon verkopen. In die hoek zit het allemaal. De meest perverse vormen van psychopathie. Het probleem is alleen dat 'onze' politici meestal aan de kant van de psychopaten staan. Kijk naar 'onze' Rutte, bijvoorbeeld.

Pater
Pater13 sep. 2020 - 0:54

Waarom plaats je links naar berichten van toen er nog maar enkele fokkerijen waren besmet terwijl het er nu tientallen zijn?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2020 - 19:40

Ook in kampioen nertsenfokker Denemarken

Aeneas Van Troye
Aeneas Van Troye12 sep. 2020 - 19:41

Grappig. De wet markets van China werden als virusproducerende voorportalen van de hel geportreteerd in de westerse media. Over de nertsenfabrieken doen we heerlijk genuanceerd.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax213 sep. 2020 - 9:43

Omdat er wel een flink verschil zit tussen een wet market in China (ik heb er wel eens rondgelopen) en een nertsenfokker.

Aeneas Van Troye
Aeneas Van Troye13 sep. 2020 - 15:44

@madmax Wat zijn de drie belangrijkste, ter zake doende verschillen?

Gaz Typari
Gaz Typari14 sep. 2020 - 14:10

@Aeneas: Locatie, locatie, locatie!

Joop den Uil
Joop den Uil12 sep. 2020 - 17:32

ik ben van mening dat we gemanipuleerd worden door de bont industrie. Het zijn niet de nertsen die de oorzaak zijn, maar de bedrijfsvoering van de farms... wat zijn de statistieken van kippenboerderijen ? volgens mij weer zo een zaakje waar corona voor ingezet wordt om de lobby kracht bij te zetten. (zelfde overigens vind ik dat corona gebruikt wordt voor salaris en subsidies voor veel andere branches, industrieen, etc)

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander12 sep. 2020 - 15:23

Dus belonen we ze met gemiddeld 1,5 miljoen. Tja, misschien denkt de feestende categorie "Liever dood in de kist dan een feestje gemist 'nu ook wel dat ze recht hebben op 1,5 miljoen. Probeer dan nu maar eens in de hand te houden. Nu ja, als ze vertrekken mogen ze weer vlak naast elkaar zitten in het vliegtuig vanaf Schiphol.Proost.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax213 sep. 2020 - 9:44

Nee, je beloont niemand. Je komt je afspraken na.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 sep. 2020 - 15:06

Nertsen hou je voor het bont, niet voor het vlees. het is maar dat je het weet.

Appel2
Appel212 sep. 2020 - 14:15

Ik neem toch aan dat men hier de feiten zoals deze uit wetenschappelijk onderzoek blijken niet genegeerd zou willen zien of ze anders doen voorkomen dat ze zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is onomstotelijk vast komen te staan dat mensen in de omgeving geen enkel risico lopen op besmetting omdat er rondom besmette farms geen virusdeeltjes voorkomen. De dieren zijn besmet door besmette mensen die binnen de farms komen. Deze dieren hebben vervolgens in enkele gevallen mogelijk een zeer klein andere mensen besmet die daarop binnen de stallen in direct contact met hen kwamen maar dat kan net zo goed gebeurd zijn door de zeker al besmette andere mensen die deze dieren al besmetten. Viroloog van der Poel die het door mij aangehaalde onderzoek leidde: „Die nertsenstallen zijn open aan de zijkant, er is veel luchtcirculatie. Je zou inderdaad kunnen vermoeden dat er ook virus naar buiten waait. Toch hebben we in de directe omgeving niets gevonden. Er is boven- én benedenwinds gemeten. Vele honderden monsters. Collega’s hebben speciale filters op hun lijf gedragen, maar buiten de stallen is écht geen virus aangetroffen, in elk geval niet in meetbare concentraties. Daarna ook is besloten de ingestelde veiligheidscirkel van 400 meter rond die bedrijven op te heffen. Het is niet nodig. De twee mensen die door nertsen zijn aangestoken, werkten binnen in de stal en hadden direct contact met de dieren.” https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200528_00162130/viroloog-wim-van-der-poel-geen-angst-voor-een-poezen-pandemie Het is niet voor niets dat de Bont voor Dieren en Animal Rights tegen het wrede massaal ruimen van de nertsen is en voor een meer diervriendelijk afbouwen van de nertsenfokkerijen. https://www.animalrights.nl/animal-rights-en-bont-voor-dieren-dienen-bezwaar-tegen-ruimen-nertsen https://www.bontvoordieren.nl/bont-voor-dieren-en-animal-rights-dienen-bezwaar-in-tegen-ruimen-nertsen/

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens13 sep. 2020 - 5:53

@ Appel Jij schrijft: Deze dieren hebben vervolgens in enkele gevallen mogelijk een zeer klein andere mensen besmet die daarop binnen de stallen in direct contact met hen kwamen maar dat kan net zo goed gebeurd zijn door de zeker al besmette andere mensen die deze dieren al besmetten. In het artikel staat: dat het aandeel besmette werknemers, namelijk tweederde van alle geteste personen, zelfs hoger ligt dan het percentage in gezinssituaties: ‘Dat alleen al maakt het aannemelijk dat er veel meer mensen direct besmet zijn geraakt van nertsen dan die paar waarvan we het al wisten.’ Dus blijkbaar ben jij op zoek geweest naar tekstjes waarmee je de belangen van de nertsenfokkers kon verdedigen. Dat de nertsenfokkerijen een groot gevaar zijn voor de volksgezondheid is immers overduidelijk. Dat maakt je reactie weinig oprecht en leugenachtig.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 sep. 2020 - 6:42

'Uit wetenschappelijk onderzoek is onomstotelijk vast komen te staan dat mensen in de omgeving geen enkel risico lopen op besmetting omdat er rondom besmette farms geen virusdeeltjes voorkomen.' Zal wel maar die besmette medewerkers lopen wel dat virus te verspreiden, Appel is wel een passender nickname dan je vorige, Legion..

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2020 - 9:08

Uit genetische onderzoek van de virussen is gebleken dat de nertsen elkaar aansteken en ook mensen kunnen besmetten. Die besmetten zoals bekend familie en vrienden enz enz. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/20/het-coronavirus-zat-in-nertsen-katten-mensen-en-het-stof-a4000352

Appel2
Appel213 sep. 2020 - 11:07

@Daan&Joe&Danielle Uit het gedegen onderzoek wat ik aanhaal blijkt dus dat er geen enkel gevaar is van besmetting door deze dieren rondom de besmette nerstensfokkerijen. De dieren zijn door besmette mensen die binnen de nerstensfokkerijen kwamen besmet geraakt en niet andersom. Vervolgens zijn er daarbij alleen andere mensen besmet geraakt doordat zijzelf binnen de nertsenfokkerijen kwamen of door andere mensen die ook binnen deze nerstensfokkerijen kwamen en deze dieren in de eerste plaats hebben besmet. De bronnen zijn hierbij dus in ieder geval mensen die binnen (!!!) de nerstensfokkerijen verkeerden waarbij de besmettingsbron mens of dier kon zijn. In geen enkel geval is er een mens buiten de nerstensfokkerijen besmet geraakt door virusdeeltjes direct afkomstig van deze nertsen. De bronnen waren buiten de nerstensfokkerijen in ieder geval mensen die al verantwoordelijk zijn voor de besmetting van de nertsen zelf of anderen die binnen de nerstensfokkerijen werkten. Erwin Vermeulen, campagneleider Animal Rights: “De motivatie van politici om nertsen te ruimen lijkt een populistische basis te hebben: het sussen van de gemoederen van een angstige bevolking die slecht geïnformeerd is over de wetenschappelijke feiten”.

ton14024
ton1402413 sep. 2020 - 11:47

´´omdat er rondom besmette farms geen virusdeeltjes voorkomen´´ Maar daarnaast zijn er andere mogelijkheden. Katten die hun rondje maken, mensen die hun rondje maken etc.

Appel2
Appel213 sep. 2020 - 21:00

@Ton Dat besmette mensen waar het gaat om besmetting van andere mensen vrijwel zonder uitzondering de bron zijn is nu juist wat ik benadruk. De ook al uitsluitend door mensen die in de fokkerijen ivm werk verkeren besmette nertsen zullen alleen in het bijzondere geval dat een nog onbesmet ander mens werkzaam is deze kunnen besmetten en niet erbuiten maar de immer zeker aanwezige menselijke bron is binnen en buiten een risico van besmetting voor hen en voor andere mensen. Alleen in de uitzonderlijke situatie dat door mens besmette nertsen of ook katten in direct contact komen met deze dieren kan deze besmet raken. Besmette nertsenfokkerijen vormen bij juiste omgang voor geen mens die er werkt een risico omdat met binnen de nodige beschermende maatregelen kan nemen. Boven alles blijft het risico van besmetten menselijke bronnen die men overal tegenkomt zonder het te weten.

Pater
Pater14 sep. 2020 - 1:38

@Appel Je plaatst berichten uit de tijd dat er nog maar enkele fokkerijen besmet waren. Inmiddels blijkt dat de dieren op hun beurt massaal mensen besmetten. En dat maakt de fokkerijen tot haarden van besmetting. Dit: "Deze dieren hebben vervolgens in enkele gevallen mogelijk een zeer klein andere mensen besmet die daarop binnen de stallen in direct contact met hen kwamen maar dat kan net zo goed gebeurd zijn door de zeker al besmette andere mensen die deze dieren al besmetten." is dus inmiddels verouderd en onzin geworden.

DaanOuwens
DaanOuwens14 sep. 2020 - 9:03

@ Appel Jij schrijft: Uit het gedegen onderzoek wat ik aanhaal blijkt dus dat er geen enkel gevaar is van besmetting door deze dieren rondom de besmette nerstensfokkerijen. Uit de feiten blijkt dat bijna de helft van de fokkerijen is besmet. Dus zet je onderzoek maar bij het oud vuil, het is niet meer relevant. En je schrijft: Besmette nertsenfokkerijen vormen bij juiste omgang voor geen mens die er werkt een risico omdat met binnen de nodige beschermende maatregelen kan nemen. Niettemin zijn zowel nertsen als werknemers besmet dus de situatie die je hier noemt bestaat slechts in jouw fantasie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot14 sep. 2020 - 9:41

'Uit het gedegen onderzoek wat ik aanhaal blijkt dus dat er geen enkel gevaar is van besmetting door deze dieren rondom de besmette nerstensfokkerijen.' Vandaar dat er inmiddels tientallen nerstfokkerijen zijn besmet. Is het ooit in je opgekomen dat een onderzoek uit mei misschien wat achterhaald is?

Bert de Vries
Bert de Vries12 sep. 2020 - 12:56

Bontfokkerijen zijn geldfabrieken van de agra-mafia. Zoveel mesterijen besmet, dat heeft met toeval niets meer te maken. En de verantwoordelijke bewindslieden hebben hun lesje geleerd: schuiven of in de kist.

1 Reactie
Pater
Pater12 sep. 2020 - 16:42

Dit soort beschuldigingen, zonder onderbouwing, worden tegenwoordig op facebook geweigerd. Het onderzoek wijst juist in een andere richting: ook zonder kwade opzet lopen de besmettingen via dit soort fokkerijen uit de hand, en spelen misschien zelfs een beslissende rol bij het overslaan van het virus naar mensen. Pelsdierfokkerijen in de hele wereld dicht: dat zou een mooie stap zijn.

GoudenBergen
GoudenBergen12 sep. 2020 - 12:51

Het verzet tegen bont is ooit begonnen met acties tegen het doodknuppelen van jonge zeehondjes. Poolijs dat rood kleurde. Op een gegeven moment richtten de acties zich vooral op de pelsdierenfokkers. Bont blijft desondanks veel mensen intrigeren, hoewel een groot deel van hen er van overtuigd is dat het ethisch niet verantwoord is. Het zou me niet verbazen dat er felle tegenstanders van bont zijn die het desondanks toch dragen, mogelijk zichzelf wijsmakend dat het om nepbont gaat. Een opmerkelijk vorm van cognitieve dissonantie. Bont is een luxe product, het is goed dat de bontproductie beëindigd wordt.

4 Reacties
Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout12 sep. 2020 - 14:29

Quote GB: `Het zou me niet verbazen dat er felle tegenstanders van bont zijn die het desondanks toch dragen, mogelijk zichzelf wijsmakend dat het om nepbont gaat. Een opmerkelijk vorm van cognitieve dissonantie. Beetje premature diagnose. Vind je zelf ook niet? Kun je dit nader toelichten?

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 sep. 2020 - 15:59

'Het zou me niet verbazen dat er felle tegenstanders van bont zijn die het desondanks toch dragen, ' Je projecteert.

LaBou
LaBou 12 sep. 2020 - 17:31

Klatergoud bedoelt dat hijzelf zo zou zijn áls hij al tegen bont zou zijn.

GoudenBergen
GoudenBergen12 sep. 2020 - 18:58

Ik heb deze zin toegevoegd om een beetje te provoceren. Je ziet dit gedrag ook bij GLers die regelmatig naar de andere kant van de aardkloot vliegen. Persoonlijk vind ik bont een luxe product en ik ben verheugd dat de pelsdierenfokkerij stopt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 sep. 2020 - 12:19

'De onderzoekers vonden geen enkel geval waarbij een nertsenvirus ‘weglekte’ naar de buurt. Dat maakt het meteen raadselachtig hoe het virus op de boerderijen is beland, en zeker elf keer van stal naar stal is gegaan. In één geval is duidelijk dat het virus werd geïntroduceerd door een besmette werknemer. Bij andere gevallen is dat een raadsel: misschien heeft een pendelende werknemer of leverancier het virus verplaatst. Verspreid door de lucht heeft het virus zich in elk geval niet, zegt Smit. ‘We zien bedrijven die pal naast elkaar zitten, en toch een ander cluster virussen hebben.’ bron: Volkskrant. Dat is merkwaardig en voedt de gedachte dat er sprake zou zijn van opzettelijke besmetting.

1 Reactie
ton14024
ton1402412 sep. 2020 - 15:12

´´zeker elf keer van stal naar stal is gegaan.´´ Door die elf katten? Lekker hoor, nertsenvoer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 sep. 2020 - 10:09

In de jaren 80 kon bont echt niet meer - en ineens maakte niemand zich er druk om en liggen de winkels vol met jassen met bont . Ik heb jaren gedacht dat die jassen van nepbont waren omdat ik dacht dat na de jaren 80 niemand nog bont zou willen . Maar dat bleek dus niet zo. Stop nu maar gewoon eens met dat bont want dat is, als je niet ergens in de poolstreek woont, nergens voor nodig.

1 Reactie
Sam V
Sam V13 sep. 2020 - 20:08

“Stop nu maar gewoon eens met dat bont want dat is, als je niet ergens in de poolstreek woont, nergens voor nodig.” Of het nodig is, bepaalt de drager zelf wel. Zoals u - naar ik aanneem - ook zelf bepaalt dat u het nodig vindt om stroom te gebruiken om op Joop te reageren. Wat u nodig acht is niet relevant voor de ander.