Joop

Bondskanselier Scholz: geen enkele maatregel schuwen in strijd tegen pandemie

  •  
13-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
German Chancellor Olaf Scholz travels to Poland

© epa09639091 German Chancellor Olaf Scholz during a joint press conference with Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki, in Warsaw, Poland, 12 December 2021. On his second trip, after taking

“Er moeten geen rode lijnen getrokken worden, dat heeft de pandemie aangetoond. We moeten altijd bereid zijn te herbezinnen als de omstandigheden dat vereisen,” zegt de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz in een interview met Bild. Om te zorgen dat er voldoende ic-bedden beschikbaar blijven ondanks de enorme toestroom aan corona-patiënten is snelle actie nodig. “Daar hebben we veel geld voor beschikbaar gesteld.”
Scholz wil ook een verbod op vuurwerk om de toestroom van slachtoffers op de spoedeisende hulp rond oudjaar te voorkomen en sluit een lockdown met Kerst niet uit. “We bekijken van dag tot dag of de maatregelen voldoende zijn dan wel aangescherpt moeten worden.”
Van een kloof die de samenleving scheidt in gevaccineerden en ongevaccineerden is volgens de bondskanselier geen sprake. “De overgrote meerderheid van de burgers is gevaccineerd. Vele anderen willen dat alsnog doen omdat ze hun twijfels overwonnen hebben. Van de ongevaccineerden zijn er slechts heel weinigen die menen dat ze met militaristische fakkeloptochten en het bedreigen van hardwerkende politici hun tegenstand duidelijk moeten maken. Ik wil het land bij elkaar houden. Ik ben ook de bondskanselier van de ongevaccineerden. Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van de ongevaccineerden die fakkeloptochten net zo walgelijk vind als ik.” Hij doelde daarmee op een mars van ongevaccineerden met fakkels die naar het woonhuis van de minister van Volksgezondheid in Saksen trokken.
Dat er verschil van mening bestaat wil nog niet automatisch zeggen dat er verdeeldheid heerst, aldus Scholz. “We mogen het met elkaar oneens zijn.” Net als in andere landen bestaan er in Duitsland grote zorgen over de omikron-variant die zich in hoog tempo lijkt te verspreiden. De nieuwe minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach, zelf epidemioloog, wijst er op dat de booster een goede bescherming biedt tegen besmetting met de variant. Wie desondanks toch besmet raakt, zal slechts lichte klachten ontwikkelen.
Duitsland vertrouwt ook nog op de Duitse CoronaMelder app, die daar in tegenstelling tot in Nederland, redelijk goed zou werken. Er maken 30 miljoen mensen gebruik van. Het hoofd van de Duitse burgerbescherming wil de app samenvoegen met die van andere EU-lidstaten tot een enkele Europese app, meldt persbureau DPA.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

FredD2
FredD213 dec. 2021 - 15:41

Geef politici de macht mensenrechten te ontnemen bij een crisis, dan zorgen zij wel voor de crisis.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens13 dec. 2021 - 16:38

@ FredD Jij schrijft: dan zorgen zij wel voor de crisis. De corona pandemie is niet veroorzaakt door politici. Er is jou blijkbaar nogal veel ontgaan. Overigens blijkt dat je ook niet weet wat mensenrechten zijn.

Ted Vreden
Ted Vreden13 dec. 2021 - 13:32

Ferme taal van een nieuwe bondskanselier. Er ligt een flinke klus voor hem. Frau Merkel overtreffen gaat hem nog heel wat haren kosten en daar heeft hij er al niet teveel van. Ik wens hem succes!

Greendutch
Greendutch13 dec. 2021 - 12:18

Goed als Duitsland voor elkaar krijgt dat alles meer en meer Europees georganiseerd, gedeeld, behandeld, uitgevoerd wordt. daar is de tijd rijp voor en hopelijk kunnen we meer samen werken om meer duidelijkheid te krijgen. een Europees televisie/radio programma met meer uitleg over de aanpak van corona en mogelijk ook andere onderwerpen kan ook erg goed werken zodat alle Europeanen eensgezinde voorlichting krijgen. als Europa staan we sterker dan apart

2 Reacties
Poeh, poeh
Poeh, poeh13 dec. 2021 - 12:37

Als Rutte het zo zeggen, wordt hij uitgekotst.

gimli55
gimli5513 dec. 2021 - 16:01

@Poeh, poeh Dat is een veronderstelling van iets wat niet is gebeurt en ook niet zal gebeuren, geen relevantie dan ook. Rutte heeft het nooit gezegd en zal het ook nooit zeggen, deze bondskanselier probeert bruggen te bouwen in tegenstelling tot Rutte die zijn regeringsprogramma zo betiteld, maar iedereen weet hoe slecht zijn geheugen is en hoe hij kan liegen. Het zit hem in de geloofwaardigheid van de persoon Rutte en daar is het slecht mee gesteld.

Tuckers
Tuckers13 dec. 2021 - 12:07

Oei.. dat zijn gevaarlijke uitspraken. Scholz gaat zich indekken..

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 11:46

Nou dat is een heel ander geluid dan hier .

The Apple
The Apple13 dec. 2021 - 10:04

Bild en de Telegraaf zijn de media bij uitstek als je daadkracht wilt tonen voor een bepaald publiek.

ljhbouwman
ljhbouwman13 dec. 2021 - 10:02

Nieuwe bezems, oude problemen. Twee dingen goed begrijpen: a. het is altijd wat en b. wat Angela Merkel niet kon, kan niemand. haar verbeteren. Sorry da ik k het zeg.