Vleesloos of plantaardig eten is ‘een mensenrecht’ en dat moet kunnen worden nageleefd, ook in verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en revalidatiecentra. Dat zeggen de Vegetariërsbond en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV). Enkele duizenden vegetariërs en veganisten hebben petities ondertekend die de zorginstellingen en het ministerie oproepen werk te maken van vleesloze of plantaardige dieetopties. De bond is nu ook een meldpunt gestart.
NVV-voorzitter Emile Dingemans noemt tegenover Trouw veganisme een levensovertuiging. ‘Die moet behandeld worden zoals andere levensovertuigingen, net als religieuze overtuigingen.’ Dingemans wijst erop dat wanneer vegetariërs en veganisten in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of verzorgingstehuis belanden, zij niet langer de mogelijkheid hebben voor hun eigen eten te zorgen en dus afhankelijk zijn van wat de keuken biedt.
Actiz, de branchevereniging van de 2350 verpleeghuizen in Nederland, erkent dat veganistisch eten in veel gevallen niet tot de standaard menukeuzes hoort, maar dat er ‘wel overal in Nederland’ voor vegetarisch eten gekozen kan worden. De bonden horen van hun achterban echter een heel ander geluid. Iemand die kiest voor een vleesloze maaltijd, krijgt bijvoorbeeld alleen een bord aardappelen met groente: ‘Bewoners krijgen soms te horen dat het voor de keuken te moeilijk is om óók vegetarisch te koken.’
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat aan de krant weten dat zorginstellingen zelf over hun voedingsaanbod gaan. Of vegetarisch en veganistisch eten inderdaad een mensenrecht is waar de overheid dus op moet toezien, wordt door het ministerie nader uitgezocht.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Vegetarische menu's zijn langzamerhand breed verkrijgbaar, de verpleeghuizen zullen moeten volgen. Mensenrecht of niet.
Vegan's, de SGPers van de voedingsleer., maar het blijft toch een gevolg van de enorme rijkdom in Nederland dat je kunt besluiten bepaalde voeding vrijwillig niet te eten, terwijl miljarden mensen blij zijn als een een poosje geen hongergevoel hebben of erger nog, sterven aan ondervoeding.
Wellicht hebben miljarden mensen er baat bij dat er hier standaard vegetarisch wordt gegeten.
Och Danielle, zo'n kleine 10% van het voedsel wordt door huishoudens gewoon in de kliko gegooid, dus laten we eerst hier ons bordje maar eens leeg eten. (Minder vlees eten kan natuurlijk nooit kwaad, stoppen met de bio-industrie al helemaal niet)
Oma, in huize Defoe wordt alleen voedsel weggegooid als het echt niet anders kan en uiteraard moet de bio-industrie worden afgeschaft.
Er is een vegetarisch menu beschikbaar. Prima dat men meer keuze wil hebben, maar om dan de schending van mensenrechten van stal te halen, is lachwekkend als je dit vergelijkt met echte mensenrechtenschendingen, zie bijvoorbeeld Oekraïne.
Je vergeet het natuurlijk niet express, tenslotte is Oekraine constant in het nieuws, maar je vergeet natuurlijk: Algerije, Noord-Korea, Birma, Indonesië, Libië, Colombia, Syrië, Irak, Joegoslavië, China, Saoedi-Arabië, Iran, Afghanistan, Turkije en Nigeria.
'mensenrecht' is ook aan inflatie onderhevig. Een dieet dat aansluit bij je levensovertuiging is welliswaar belangrijk maar staat toch niet op dezelfde voet als onderdak, veiligheid of überhaupt te eten krijgen. Neemt niet weg dat het toch een kleine moeite moet zijn om een vegetarische maaltijd aan te bieden wanneer een deel van je bewoners daarom vraagt. Een beetje klantvriendelijkheid naar je clientèle toe zeg maar.
Met dit argument zou het juist logischer zijn om meer vleesloze maaltijden aan te bieden. Vlees kost namelijk ook gewoon geld, en ook het bereiden ervan kost geld middels energie die steeds duurder word.
"Iemand die kiest voor een vleesloze maaltijd, krijgt bijvoorbeeld alleen een bord aardappelen met groente" Dit is toch vegetarisch? En ook prima voedzaam. Zolang de hoeveelheden gelijk zijn aan een maaltijd met vlees zie ik het probleem niet zo.
Nee, groenten en aardappels zijn geen vleesvervangers. Voor een gezonde voeding heeft een vegetariër aanvulling nodig van eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Veel fruit bevordert de opname van ijzer. Noten en peulvruchten vormen prima aanvullingen.
“ Iemand die kiest voor een vleesloze maaltijd, krijgt bijvoorbeeld alleen een bord aardappelen met groente:” Nou het zal je toch gebeuren. Wordt je behandeld door adequate artsen, mag je daarna in het ziekenhuis blijven, je krijgt eten en drinken, maar hey alleen aardappelen en groente.
Mensenrecht? Nou, das ook wel wat gechargeerd. Maar het is tegenwoordig vrij normaal om goede vegetarische alternatieven aan te bieden.
Mijn vader, vegetariër van zijn derde tot zijn 97e, kon in een nota bene viersterren zorghotel 's avonds kiezen tussen een vleesgerecht en een vleesgerecht. Iets vegetarisch maken, desnoods iets heel simpels (omelet met wat blikgroenten)? Nee hoor, daar beginnen we niet aan, daar hebben we geen tijd voor. Het moet inderdaad een recht zijn om vleesloos te eten, wat dat betreft is er nog een wereld te winnen. Het moet overal voor gelden, maar dat men zelfs in een particulier zorghotel, waar flink voor betaald wordt, niet wat extra moeite wil doen, is ronduit beschamend. Ik heb de neiging om de naam van dat zorghotel bekend te maken, maar ik laat dat toch maar.
Geweldig! Veganisme is ook al een mensenrecht, net als 'toch rookworst' of 'toch frikandel', zoiets?