Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bonden: angstcultuur bij politie

  •  
25-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
politie_01.jpg
Politiemensen die misstanden aankaarten worden aangepakt... Praten met vakbonden tegengewerkt... Korpschef vergroot angst...
Er is bij de politie een angstcultuur waarbij politiemensen die zich uitspreken over misstanden worden aangepakt door de leiding. Dat schrijven de voorzitters van vier politievakbonden in een opvallende verklaring.
Volgens de bonden NPB, VMHP, ANPV en ACP worden er de afgelopen maanden steeds meer disciplinaire onderzoeken ingesteld naar politiemensen. Ook krijgen leden die problemen willen aankaarten te horen dat ze geen contact mogen opnemen met de vakbond of medezeggenschap. Dat leidt ertoe dat beide partijen belangrijke zaken vaak uit de media moeten vernemen. De voorzitters refereren aan de affaire van de politiestudenten die gewond raakten bij fysieke trainingen.
Dit dossier spreekt boekdelen over de ontstane angstcultuur binnen de politie. De collega’s die zich wel openlijk uitspreken over knelpunten worden aangepakt.
De bonden wilden dit gevoelige onderwerp eigenlijk binnenskamers bespreken met de politieleiding, maar een artikel van korpschef Gerard Bouman op het intranet van de politie heeft ze op andere gedachten gebracht. Bouman stelt daar dat er een grens zit aan het delen van informatie met de bond en de medezeggenschap. Dat schiet de vakbondsleiders in het verkeerde keelgat.
In plaats van stil te staan bij de vraag waarom leden blijkbaar zo ver gaan dat ze informatie delen, worden collega’s die uiteindelijk de stap zetten, afgeschrikt. De politiebonden vinden dat Bouman hiermee kiest voor de eenvoudigste weg, namelijk die van afrekenen. Daarmee versterkt hij de angstcultuur.”
De voorzitters van de bonden zien het liefst dat de ‘koninklijke weg’ wordt bewandeld, dat misstanden eerst worden besproken tussen werknemer en werkgever.
Toch zien wij dat binnen de politieorganisatie deze weg op meerdere plekken doodloopt. Wij krijgen regelmatig signalen uit ons netwerk van misstanden die tot op het hoogste niveau bekend zijn, maar die niet worden aangepakt. Het gaat dan om mensen die klem komen te zitten tussen hun loyaliteit en betrokkenheid richting de werkgever en burgers en de opdrachten die ze krijgen van leidinggevenden.
Om hoeveel politiemensen het gaat, weten de bonden niet. Voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond (NPB).
„Precieze aantallen hebben we niet, maar alle bonden zien deze trend. Mensen zijn bang dat ze op een zijspoor worden gezet.”
De verklaring eindigt met een oproep aan korpschef Bouman:
Het zogenoemde ‘politieparadijs’ is nog niet bereikt, zoveel is duidelijk. Er gaat veel goed, maar veel kan ook nog steeds beter. De Nationale Politie, met als verantwoordelijke deze korpschef, draagt een belofte in zich om te werken aan een nieuwe politiecultuur. Of dit nu gaat om de organisatie zelf of een organisatie als de Politieacademie die er zo dicht tegenaan geplakt zit. Het is nu aan de korpschef om deze belofte waar te maken. (…)  De politiebonden roepen de korpschef dan ook op om samen werk te maken van het veranderen van de politiecultuur. Een verstandig korpschef begint hier vandaag mee.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Grootbekje
Grootbekje25 sep. 2013 - 20:33

Politie(k)...

rbakels
rbakels25 sep. 2013 - 20:33

Die nationale politie die wij nu hebben dreigt in staat in de staat te worden. Totalitaire regimes centraliseerden hun politie ook. Intussen erger ik mij wel eens aan politievakbondsbestuurders die met van alles en nog wat de publiciteit zoeken. Een vakbond is een grondrecht, maar dan moet een vakbond zich wel tot zijn taak beperken, en dat is het behartigen van de persoonlijke belangen van de werknemers in relatie tot hun werkgever. Politievakbondsmensen bemoeien zich echter voortdurend met het beleid. Een vakbondsbestuurder bij Unilever zul je nooit horen dat er meer of minder zeep, deodorant of soep gemaakt moet worden. Maar politievakbondsmensen ventileren voortdurend meningen over veiligheidsbeleid etc. En zulke opvattingen zouden natuurlijk binnen de organisatie zelf moeten worden verwerkt. In zekere zin omzeilen die politievakbondsmensen zelfs de wet. Daarin staat dat de politie haar werk doet in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag. De politie moet het beleid van het OM uitvoeren, en burgemeesters helpen in hun taak t.a.v. de openbare orde. De politie moet zelf niet zo veel vinden. Temeer omdat dit nog wel eens tot privacyschendend hobbyisme dreigt te leiden. Ik herinner mij een hoofdcommissaris die hardop droomde over een "elektronische slotgracht" rond Amsterdam. Vakbonden omzeilen dit allemaal, met een beroep op vrijheid van meningsuiting.

RaRa85
RaRa8525 sep. 2013 - 20:33

Waar recht onrecht is, is verzet een plicht. From Russia to Greece f%^$ the police.

Pineaux
Pineaux25 sep. 2013 - 20:33

Dit zal de komende 20 jaar niet veranderen. Het zal alleen maar erger worden. Het is een symptoom van een angstcultuur die nu diep in het hart van ons gemeenschappelijke bewustzijn geworteld heeft. De angst om uitgelachen te worden, de angst om voor anderen op te komen, de angst voor het verlies van je broodwinning, de angst voor de islam, de algemene angst voor de toekomst. Die angst gaat alleen maar erger worden. Waar angst regeert wordt hiërarchie belangrijker. Als hiërarchie belangrijker wordt, dan handelt men uit schaamte, stopt men alles in de doofpot, wordt er blinde gehoorzaamheid geëist. Wanneer dat eenmaal is, dan gaan de superieuren inspelen op de angsten, wetend dat dat hun macht versterkt. Er ontstaat een kadavermentaliteit. Als iemand of iets de organisatie en daarmee de superieuren dwarszit dan moet diegene vernietigd worden. Ausgeradiert, kalt gemacht und deportiert wurden. Dat is in bedrijven zo, vrijwilligersorganisaties, de politie en de politiek. Angst verziekt de samenleving. Op alle niveaus.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst125 sep. 2013 - 20:33

Een uitstekende conclusie!

lembeck
lembeck25 sep. 2013 - 20:33

Geweldig goed verwoord. Helemaal waar. Waar angst heerst, komt de machtsmisbruik.

Wobbel2
Wobbel225 sep. 2013 - 20:33

Ik ga er uhhhhhhhhhh vanuit dat uuuuuuuuuuh de minister van uhhhhhhhhhhhh Veiligheid en uuuuuuuuuuuuh zeer krachtig uuuuuuhhhh gaat optreden uuuuuhhhhhhhh tegen dit uuuuuuuuuuuhhhhh fenomeen. En uuuuuuuuuuuuhhhhh dat hij uuuuuuuuuuuhhhh dit niet accepteert.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-225 sep. 2013 - 20:33

Persoonlijk heb ik meer problemen met hetgeen hij tussen de uuhs uitspreekt.