Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bom onder lab leak-theorie: eerste coronapatiënt werkte op dierenmarkt

  •  
19-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
OLY - CHN - 2022 - CHINA - FASHION - ANIMAL

© TO GO WITH 'OLY-CHN-2022-CHINA-FASHION-ANIMAL' FOCUS BY TOM HANCOCK This photo taken on July 21, 2015 shows racoon-dogs in their cages at a farm which breeds animals for fur in Zhangjiako

De eerste bekende coronapatiënt werkte op de dierenmarkt in Wuhan. Bij haar begonnen de ziekteverschijnselen op 11 december 2019, stelt onderzoeker Michael Worobey in het wetenschappelijk tijdschrift Science. Een man, van wie lange tijd werd gedacht dat hij de eerste bekende patiënt was, blijkt pas vijf dagen later besmet te zijn geraakt.
De man, een accountant, werkte niet op de markt en was er ook niet geweest. Om die reden vroeg menigeen zich af of de uitbraak wel op de dierenmarkt was begonnen. Omdat er in Wuhan ook een laboratorium is waar met coronavirussen wordt gewerkt, werd er ook rekening gehouden met een virusontsnapping uit het lab.
Door de nieuwe bevindingen van onderzoeker Worobey lijkt een lab leak een stuk onwaarschijnlijker. De meeste eerste besmettingsgevallen vonden plaats bij mensen die op de dierenmarkt werkten. Het ging hoofdzakelijk om mensen die in het westelijke deel van de markt werkten, waar wasbeerhonden werden verkocht.
Worobey was een van de wetenschappers die in mei een open brief publiceerden in Science waarin werd aangedrongen op een serieus onderzoek naar de mogelijkheid dat het virus afkomstig was uit het lab. Inmiddels stelt hij op basis van zijn eigen onderzoek dat er “sterk bewijs” is dat de corona-uitbraak is begonnen op de dierenmarkt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

adamgmail
adamgmail21 nov. 2021 - 14:21

LaBou: "Ja, dan moet het wel waar zijn want op het internet vindt je alleen maar de enige, onvervalste waarheid." Als de mainstream media de wetenschappers niet toe laat met hun bevindingen omdat deze de gevestigde orde en wereldbeeld te veel zouden beschadigen dan moet een dergelijke wetenschapper wel het internet op om te zeggen wat hij/zij wil.

adamgmail
adamgmail20 nov. 2021 - 16:47

Volgens sommige wetenschappers die veel op internet actief zijn is de huidige Covid variant wel degelijk kunstmatig gemaakt omdat in de zogenaamde S-eiwitten aanpassingen zijn veroorzaakt door toevoeging van Furine: "Furine is een protease- enzym dat bij mensen en andere dieren wordt gecodeerd door het FURIN- gen. Sommige eiwitten zijn inactief wanneer ze voor het eerst worden gesynthetiseerd en er moeten secties worden verwijderd om actief te worden. Furine klieft deze secties en activeert de eiwitten." Dit maakt Covid-19 veel bijzonder dan de andere Sars en Mers varianten.

2 Reacties
LaBou
LaBou 20 nov. 2021 - 17:07

"Volgens sommige wetenschappers die veel op internet actief zijn" Ja, dan moet het wel waar zijn want op het internet vindt je alleen maar de enige, onvervalste waarheid.

Wieowie
Wieowie20 nov. 2021 - 22:09

Labou: weet jij al dat Oostenrijk ook een grondwet heeft? Die is ook te raadplegen op internet. Ik vraag me nog steeds af waarom jij begon over de Nederlandse grondwet in relatie tot Oostenrijk. Waarom deed je dat?

dirk den boer
dirk den boer20 nov. 2021 - 13:14

De wasbeertjes dus (aardige diertjes, zelfde soort als wat er in NL in opmars is in het wild ??, maar heb ze nergens nog op markten of dierenwinkels te koop aangeboden gezien).

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer20 nov. 2021 - 16:02

De amerikaanse raccoons, leer ik net, zijn wat kleiner en puur zwart/wit. De wasbeerhond was vroeger veel in trek als bontkraag, het dier is net als de raccoon verwilderd in Europese landen, ook in NL, dus naast de echte wasbeer/raccoon, het wordt wel een allegaartje in NL.

JasDon
JasDon19 nov. 2021 - 22:30

Sowieso zou ik nooit enige informatie van de Chinese overheid vertrouwen, kijk maar naar de situatie rondom Peng Shuai, gelukkig is de WTA duidelijk in haar standpunt.

tempest
tempest19 nov. 2021 - 18:40

Het nadeel is er door de communistische partij al zoveel gelogen is en door vele anderen het zo politiek is gemaakt dat onderzoek helemaal geen zin meer heeft: je gaat echt niemand overtuigen de ene of de andere kant op. Of het uitmaakt? Ja, bijzonder veel. Als het namelijk uit de natuur komt, dan heb je een goed argument voor meer onderzoek in dit soort laboratoria, zelfs van het gevaarlijke “gain of function” soort. Maar als de oorsprong zo’n laboratorium zelf is, dan is het juist een argument voor het tegenovergestelde.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 nov. 2021 - 16:58

Maakt het ook maar iets uit? Altijd maar weer symptomen bestrijden en jezelf nooit afvragen met welke bedoeling een symptoom er is. Covid-19 legt bloot waarom we nog maar zo'n 50 jaar te gaan hebben. De ziekte zelf is secundair, anders had de natuur wel iets anders gestuurd dan zo'n milde wakeup call waar 1 promille of minder aan doodgaat.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 nov. 2021 - 16:56

Tja, lab of dierenmarkt het maakt weinig uit. De communistische regering van de Volksrepubliek China heeft hoe dan ook lopen liegen en de boel lopen flessen aan het begin van deze crisis. Ze hebben hun invloed bij het WHO gebruikt om te downplayen en henzelf tijd gegeven om middelen te hoarden. Ik zal niet vergeten hoe die klokkenluidende docter Li Wenliang monddood gemaakt werd om daarna zelf door covid te komen overlijden. Al is het vreemd dat een jonge dertiger aan deze ziekte komt te overlijden. Wat nog altijd heel gek is, is dat de bron van covid nog altijd niet gevonden is. Als het een dier op die markt was, dan had het toch gevonden moeten worden? Bij SARS en MERS zijn de bronnen meen ik wel gevonden.

PVDB2
PVDB219 nov. 2021 - 16:19

Het verhaal zal rond blijven gaan. Persoonlijk ken ik iemand die ervan overtuigd is dat het uit een lab komt. En ja, het is (of was in ieder geval) een FVD-stemmer. Met inderdaad wat fascistische en narcistische trekjes die geen enkel schaamtegevoel heeft om dit soort zaken te blijven volhouden. Of althans zich zo voordoen. "Anderen" te kleineren of generaliseren. Geen of zeer moeilijk fouten toe te geven, excuses te maken. Het ene moment geen probleem te hebben met nazi verheerlijk van anderen, tot dat het een probleem kan worden... Doordat het China is en een lab zich bevindt in dezelfde stad, vergroot het de kans dat dit verhaal een eigen leven gaan leiden. Naast een geopolitiek spel tussen de VS en China (die door Trump werd opgestookt) wordt het dus ook door de Nederlandse Trump Baudet gebruikt om wat trieste figuren te bereiken en bestoken. Net zolang tot iemand écht actie gaat nemen met grote gevolgen. Zoals ook de daden van Wilders door Breivik werd omgezet (zoals hij Wilders als gelijke in gedachtegoed plaatste in zijn manifesten als voorbeeld zag). Als dit minder word gaat men weer naar Bill Gates, George Soros, Rothschilds of de Illuminati...

2 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 nov. 2021 - 16:51

Want de lablek hypothese is bizar? Ik vind het verhullen van een lab ongeluk goed passen binnen het straatje concentratiekampen voor Oeigoeren en 'orgaan oogsten' van Fulon Gong aanhangers. Op het plein van de hemelse vrede is in 1989 immers ook helemaal niets gebeurd.

PVDB2
PVDB221 nov. 2021 - 12:08

RDZ: blijf er vooral in geloven. Hoop doet leven. Dat China niet het meest transparante beleid voert mag duidelijk zijn. Het is een communistische staat. Kritiek op op de dictatuur word niet op prijs gesteld. Dat het uitvergroot word in de media en door met name ten tijden van Trump (die altijd een vijand moet hebben om volk voor te spiegelen dat hij de grote beschermer is, net als elke andere populist). En dan kom zo'n theorie mooi uit. Niets in 100% zeker. Tenzij men met bewijs kan komen van hetgeen men beweerd. Voor sommige is iets bizar terwijl voor anderen aannemelijk is. Dat de maanlanding fake is, corona fake is. De vraag is of je er veel geld aan moet gaan besteden, tijd en mankracht. Het is nooit onderzocht dus niet de kans dar iets iets of niet blijft bestaan. En dan komt het goed uit. 1 +1 is twee. Er zullen altijd mensen zijn die de "sceptici" gebruiken om een doel behalen, politiek of financieel. Nu met corona, straks iets anders. Wie er achter zit (Gates, Illuminati, Joden).

Ed Verbeek
Ed Verbeek19 nov. 2021 - 16:13

Hahaha, ze hebben eindelijk iemand gevonden die op de markt is geweest/werkte die eerder is besmet dan de vorige. :-)

JohannesV2
JohannesV219 nov. 2021 - 15:33

Wat n schattige diertjes, die eet je toch niet op? Net als overigens alle andere dieren.

Sonic2
Sonic219 nov. 2021 - 12:53

Arme wappies. Weer ongelijk. Die avondklok bleef niet eeuwig. Die 1,5 meter werd ingesteld, afgeschaft en weer terug. En die QR codes en dat prik abonnement zal ook een leugen en een foute voorspelling blijken. Dat geldt hooguit voor de meest kwetsbare. En ook die lab leak is alweer een leugen. Net als Ivermectine en Hydroxychloroquine. Altijd en overal de plank mis slaan. Geen wonder dat ze bij een charlatan als Baudet onderdak vinden. Die slaat ook altijd de plank mis. Gelukkig is Rutte nu weg naar Brussel voor zijn EU baan. Oh nee. Ook dat was alweer een leugen en een volstrekt profetische miskleun.

2 Reacties
Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen19 nov. 2021 - 16:25

Arme wappies?? De lab theorie werd gelanceerd door de Wall Street Journal Sonic! (Overigens een geweldige band de SOnics) Zie Intelligence on Sick Staff at Wuhan Lab Fuels Debate on Covid-19 Origin

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen19 nov. 2021 - 17:28

Zie ook nog de LA Times .. " The scientifically unvalidated theory that the COVID-19 virus escaped from a Chinese lab has recently gotten a push from some otherwise respectable news media, such as CNN and The Atlantic. But we shouldn't overlook the support given the theory by a less respectable yet influential source: the Wall Street Journal's opinion pages." (When will the Wall Street Journal stop publishing lab-leak propaganda?)

spelregeltoerist
spelregeltoerist19 nov. 2021 - 10:47

China is de schuldige en niemand anders, me dunkt.

6 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 nov. 2021 - 12:37

Waarom dan?

vdbemt
vdbemt19 nov. 2021 - 13:50

Schuldige? Kan er IEMAND schuldig zijn aan het ontstaan van een virus? Het is in China begonnen. Dat is het enige dat je kunt zeggen. Dat het hier anderhalf jaar geleden via carnaval is verspreid, kun je moeilijk China kwalijknemen. Wel Rutte. Die heeft signalen genegeerd en heeft te laat gehandeld.

adriek
adriek19 nov. 2021 - 14:59

De Spaanse griep ontstond naar alle waarschijnlijkheid in de VS, wat maakt het uit?

spelregeltoerist
spelregeltoerist19 nov. 2021 - 15:08

Waarom? Omdat zij daar op markten op een dieronterende manier met beesten omgaan. Daarom!

LaBou
LaBou 20 nov. 2021 - 7:26

"Waarom? Omdat zij daar op markten op een dieronterende manier met beesten omgaan. Daarom!" Dat doen we hier in de intensieve veeteelt inderdaad heel wat beter. Dat heeft bijv. Gosschalk wel laten zien.

vdbemt
vdbemt21 nov. 2021 - 10:49

@LaBou. Zien we toch ook in Nederland niet nog steeds afgrijselijke beelden van hoe het in die, zo goede, Nederlandse bio-industrie aan toe gaat?

Wappie Kappie
Wappie Kappie19 nov. 2021 - 10:30

Regelmatig raakt iemand besmet met een virus of bacterie in een laboratorium waar deze wezentjes bestudeerd worden. Daarom is de lab-theorie nog niet eens zo gek, maar wel onwaarschijnlijk. Het wappie-deel van deze theorie is dat het een 'bewussie' zou zijn geweest en dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Ook China zelf heeft enorm veel last gehad van de uitbraak van dit virus en had er niets mee te winnen. Er is dus gebrek aan motief. Dus of het nu een dier of een laboratorium is geweest is voor mij minder relevant. In beide gevallen was het vrijwel zeker geen opzet. Epidemiologen waarschuwden al decennia lang dat met de groei van de wereldbevolking en de dichtheid van de steden een serieuze pandemie een kwestie van tijd was. Dit zat er aan te komen en zal met het doorgroeien van de wereldbevolking alleen nog maar vaker plaats vinden.

1 Reactie
Duralex
Duralex19 nov. 2021 - 20:43

Ja, eens dat opzet buitengewoon onwaarschijnlijk is. Maar waarom is het lab als bron dan precies onwaarschijnlijk? Wuhan is zeker niet de enige dierenmarkt, heeft wel Het lab in China dat Coronavirussen onderzoekt. Nog een puntje is het doelbewust frustreren van het onderzoek er naar door de Chinese overheid. Data niet beschikbaar stellen en beloftes niet of te laat inlossen. Leidt tot de voordehandliggende conclusie dat ze willen verbergen dat door menselijk falen dit virus is ontsnapt. Wat natuurlijk geenszins is aangetoond, maar het foto rolletje van Srebrenica is ook niet aantoonbaar bewust vernietigd... Maar ik ga er wel in mee dat het ook weer niet zo heel veel uitmaakt of het de markt of het lab is. Het was China net als bij Sars en Mers

Mark Johan Ebbeling
Mark Johan Ebbeling19 nov. 2021 - 9:49

De lableak-theorie was van begin af aan al een zeer twijfelachtige. Het enige was dat zij niet volledig kon worden uitgesloten. De in vrijwel alle gevallen van SARS- en MERS-viruspandemieën bleken deze overgebracht te zijn met een bron bij vleermuizen, eventueel met een ander dier als bekende tussensoort, die het op mensen overbracht. Daarbij is de omgeving ook bijna altijd te vinden in de zogenaamde levende-dierenmarkten in een aantal Aziatische landen en daarbij vooral China. Bijna alle pandemieën van dit soort gevaarlijke virussen zijn daarvan afkomstig. Dat werd o.a. al uitgebreid beschreven in een goed artikel in de NRC een paar jaar geleden n.a.v. een eerdere SARS-pandemie. "Waar het agressieve virus opeens vandaan kwam was in de eerste maanden een raadsel. Maar omdat in de vroege fase van de epidemie wildhandelaren en koks werden getroffen, bemonsterden wetenschappers uit Hongkong een wet market, waar levende dieren worden verhandeld, in Shenzhen. Dat was raak: civetkatten (met de curieuze Nederlandse soortnaam witsnorpalmroller) en wasbeerhonden bleken besmet met coronavirussen die genetisch sterk leken op de veroorzaker van SARS. Bijna de helft van de wildhandelaren hadden antistoffen tegen SARS in hun bloed, groenteverkopers van dezelfde markt niet of nauwelijks. Toch was er nog twijfel, omdat andere onderzoekers géén coronavirus bij civetkatten konden vinden. Later, in het voorjaar van 2004, toen de WHO de wereld al SARS-vrij had verklaard, was er opnieuw een kleine uitbraak van SARS in Guangdong. En nu bleken witsnorpalmrollers toch weer de bron. Alle zes dieren die in kooitjes stonden bij de ingang van een restaurant dat hun vlees als delicatesse serveerde, bleken positief voor het virus. De civetkatten moeten het virus op hun beurt weer van een ander dier opgepikt hebben. De onderzoekers uit Hongkong bemonsterden vervolgens wilde hoefijzerneusvleermuizen met wattenstaafjes en vonden „SARS-achtige coronavirussen”. Sindsdien zijn vleermuizen the usual suspects voor het dierlijk reservoir waaruit deze virussen voortkwamen. De bron van het MERS-virus dat in 2012 opdook in Saoedi-Arabië bleken dromedarissen, maar ook hier waren vleermuizen waarschijnlijk het reservoir waaruit het virus ontsnapte. In 2013 rapporteerde een team onder leiding van Shi Zhengli de vondst van twee heel sterk op SARS gelijkende coronavirusstammen bij Chinese hoefijzerneuzen (Rhinolophus sinsicus) uit de kalksteengrotten in de Zuid-Chinese provincie Yunnan. Dit was een directe voorouder van het SARS-virus, claimden ze. Bij mensen die in de buurt van die grotten woonden werden ook antistoffen tegen SARS in het bloed gevonden. Ook het nieuwe coronavirus dat in december uitbrak in Wuhan, blijkt een voorouder te hebben in de wilde vleermuizen in Yunnan. Toen de groep van Shi de genetische code van dit virus vergeleek met de stammen die zij eerder bij vleermuizen hadden verzameld, hadden ze een match: het coronavirus dat was aangetroffen bij, alweer, een hoefijzerneus en dat zij de code RaTG13 gaven bleek genetisch 96 procent identiek aan de ziekteverwekker die mensen een ernstige longontsteking bezorgde. Dat het nieuwe coronavirus uit vleermuizen komt staat wel vast”, zegt De Groot (In het artikel angehaalde viroloog). „Een en een is twee: de virussen zijn nagenoeg hetzelfde.” Hoe dit virus in de mens is beland, is nog niet opgehelderd. In het begin van de epidemie werd de relatie gelegd met een markt in Wuhan waar ook wilde dieren werden verhandeld en geslacht. Maar later werd bekend dat er vanaf dag één ook al patiënten waren die daar nooit waren geweest. Er wordt nog steeds naarstig gezocht naar de bron die het virus naar de mens bracht. Eind deze week maakten onderzoekers van de Zuid-Chinese landbouwuniversiteit bekend dat zij sterke aanwijzingen hebben voor een coronavirus uit schubdieren, dat 99 procent gelijk zou zijn aan het 2019-nCoV. Maar een wetenschappelijke publicatie ontbreekt nog. Hoewel coronavirussen in veel andere diersoorten voorkomen (onder meer varkens, honden, katten en ook vogels), is de diversiteit van deze virussen bij vleermuizen wel het grootst gebleken. Bij een inventarisatie in 2017 werden er bij vleermuizen over de hele wereld meer dan 3.000 verschillende coronavirusstammen gevonden." https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/07/het-spoor-van-corona-leidt-naar-een-gestreste-vleermuis-a3989708 In de link hieronder nog een overzicht uit hetzelfde NRC-artikel van alle SARS- en MERS-virussen met hun bronnen: https://ibb.co/K6skKfz

1 Reactie
Uw Psychiator
Uw Psychiator19 nov. 2021 - 10:58

@ Mark Johan Ebbeling (10:49u) - mijn dank voor je gedetailleerde informatie. Je inzending is nu eens een substantiële bijdrage aan onze kennis en beeldvorming van deze ingewikkelde materie. Ik moet wel erkennen dat ik vanaf heden anders zal gaan kijken naar speelfilms met Batman in de hoofdrol. En koffie die via de medewerking van de civetkat tot stand gekomen is, die heb ik gelukkig toch al altijd slechts een fancy drankje voor gefortuneerde hipsters gevonden. Vriendelijke groet, Uw Psychiator.

MG1968
MG196819 nov. 2021 - 9:31

Politiek. Om te kunnen blijven wijzen wordt er niets met rapport gedaan wat stelt dat de lab-theorie niet erg waarschijnlijk is en aanbevelingen doet voor verder onderzoek. Zelfs wetende dat die 'labtheorie is onwaarschijnlijk' óók (deels) middels politieke druk in dat rapport terecht is gekomen ontslaat je niet van de plicht om op de andere punten (ook?) onderzoek te doen. Daar was is het wellicht nu zelfs gewoonweg te laat voor en komen we nooit meer achter de oorzaak van de besmetting. De vraag is dan ook wat verwerpelijker is. Het onder politieke druk 'uitsluiten' van de lab-theorie of het politiek gemotiveerd weigeren onderzoek te doen naar de herkomst om de lab-theorie in leven te laten. Of eigenlijk... dat is de vraag niet, want beide is natuurlijk gewoon not-done. Maar wij zelf hebben het onderzoek naar de daadwerkelijke oorzaak laten liggen om te kunnen blijven wijzen naar China en dat maakt dat wij op zijn minst even schuldig zijn aan het niet vinden van de oorzaak. Gemiste kansen,

7 Reacties
adriek
adriek19 nov. 2021 - 10:54

Je kunt ook niet uitsluiten dat er tussen de Aarde en Mars een porseleinen theepot in een ellipsvormige baan rond de zon draait, maar waarom gelooft bijna niemand dát dan?

MG1968
MG196819 nov. 2021 - 11:27

@Eirda De dierenmarkt laat zich niet vergelijken met porseleinen theeport tussen Aarde en Mars. Zowel de labtheorie en een oorsprong in dieren zijn logische theorieën en verdienen onderzoek. De ene niet doen omdat je wilt blijven wijzen naar de ander is politiek. Of zeg ik nou wat geks?

adriek
adriek19 nov. 2021 - 13:26

De vergelijking gaat erom dat je vrijwel onmogelijk kunt bewijzen dat zo'n theorie (of verzinsel) niet waar is. In geval van de oorsprong van Corona zul je -misschien- kunnen bewijzen dat de markt de oorsprong was, maar als iemand dan roept dat 'het lab' het virus via die markt verspreid heeft sta je weer met lege handen. Het is dan wel uiterst onwaarschijnlijk dat Russels theepot bestaat, maar bewijzen kan ik het niet, dus hou ik het er maar op dat hij wél bestaat. (Voor de theepot mag je ook lab-corona, de tandenfee, eenhoorn, bigfoot of God zelf invullen)

MG1968
MG196819 nov. 2021 - 14:52

@Eirda Bij diverse andere uitbraken van virussen is wel degelijk de bron onomstotelijk vastgesteld. Dat had hier ook gekund bij voortvarend onderzoek, maar dat is nu waarschijnlijk te laat. Als je het éne bewijst vervalt het ander of wordt althans minder relevant als mogelijk verklaringsmodel.

ton14024
ton1402419 nov. 2021 - 15:40

´´De ene niet doen omdat je wilt blijven wijzen naar de ander is politiek. Of zeg ik nou wat geks?´´ Ja, ervan uitgaand dat je het stukje gelezen hebt want de onderzoeker deed eerst onderzoek naar het lab.

MG1968
MG196819 nov. 2021 - 15:59

Ter overvloede wellicht @Ton De dierenmarkt theorie lijkt mij ook gewoon waarschijnlijker. Feit is dat er geen fondsen beschikbaar worden gesteld voor nader onderzoek omdat die dan wellicht de labtheorie volledig van tafel haalt (=politiek). En ook china deed zijn duid in het zakje door politiek gemotiveerd zaken in rapporten te krijgen wat betreft het niet waar kunnen zijn van de labtheorie. Ergo. Een politiek gemotiveerde (vrijwel, ik heb het stuk hierboven ook gelezen ;)) impasse.

ton14024
ton1402420 nov. 2021 - 14:08

´´Ter overvloede wellicht @Ton´´ Moedige mensen noemen dat ontwijken.