Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bolsonaro's beloofde strijd tegen bewoners Amazonegebied begonnen

  •  
13-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
5633029550_e5b42570f1_z
Uit een artikel van begin dit jaar op deze site bleek al dat de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied nogal wat te vrezen hadden met het aantreden van de ultrarechtse Jair Bolsonaro als president van Brazilië. Die angst lijkt nu bewaarheid. Tijdens een serie van gevechten om landrechten in het binnenland van het enorme land kwamen in maart zes mensen om. Mensenrechtenactivisten vrezen een dramatisch patroon van geweld tegen de machteloze bewoners van het Amazonegebied.
Bolsonaro kon tijdens zijn verkiezingscampagne rekenen op een mateloze steun van de landbouwlobby, die graag meer ruimte wil om de uitgestrekte Amazone te exploïteren. Bolsonaro liet al eerder weten het regenwoud te willen privatiseren. Gekoppeld aan zijn pro-vuurwapen retoriek en hatelijke opmerkingen in de richting van de oorspronkelijke bewoners van het land zien rovers van landbouwgrond hun kans schoon. Straffeloosheid is aan de orde van de dag in het uitgestrekte gebied en gevechten worden bij afwezigheid van de autoriteiten regelmatig met de dood beslecht. “We voorzien een intense golf van geweld in de beginperiode van zijn termijn en we denken dat een groeiend patroon wordt,” zegt Jean Bellini, nationaal coördinator van een organisatie die geweld op het platteland registreert.
In de meest recente aanval op lokale boeren in Senador Jose Porfirio, in de deelstaat Para, schoten zes schutters met capuchons over hun hoofd op een huis waar zich op dat moment een familie bevond. In het vuurgevecht dat volgde vielen slachtoffers aan beide zijden. Nog schokkender was het feit dat een van de doden aan de kant van de aanvallers een sergeant van politie bleek: ene Valdenilson Rodrigues van 54 jaar oud had zich kennelijk in laten huren door een landeigenaar om mensen te verjagen. Corrupte agenten die zich laten omkopen om vieze klusjes op te knappen is een aloud probleem in Brazilië. Gezien de huidige politieke situatie zal het slechts in omvang toenemen.
Cc-foto: Jon Rawlinson
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Ozon
Ozon14 apr. 2019 - 19:11

Tijd om zsm terrein in het Amazonegebied op te kopen voor de “heb” en belangrijker nog voor behoudt. HM vd Meulen, zat jij niet in Brasil? Hebben ze daar niet stichtingen die fondsen nodig hebben voor het behoud vd Amazone?

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen14 apr. 2019 - 21:08

Hieronder heb ik een video geplaatst met een redevoering van Sonia Guajajara. Dit is haar facebook pagina - https://www.facebook.com/GuajajaraSonia/ Bovendien heb ik de hele redevoering vertaald in het Nederlands en opgestuurd naar Joop, maar ik weet niet of ze daar nog iets mee doen (afdrukken onder de YouTube video bv). Dat was best wel een paar uur werk, dus je kunt je voorstellen dat ik best wel onder de indruk was van haar verhaal. Mijn Braziliaanse echtgenote kwam er mee aan en die was helemaal ondersteboven van het pleidooi. Sonia is lid van de PSOL. Dat is een soort mix tussen GL en de PvdD en de enige politieke partij in Brazilië die ik ten volle vertrouw (ik heb geen stemrecht). Een van de leidende mensen binnen de PSOL is David Miranda, de levenspartner van Glenn Greenwald, dus als Sonia geen Engels spreekt (bijna niemand in Brazilië) dan kun je daar ook nog terecht. Als je er serieus werk van maakt, dan lijkt me de beste garantie dat met het geld effectief iets gedaan wordt Sonia zelf, of een organisatie/stichting waar ze direct bij betrokken is. Anders bestaat de kans dat het geld verdwaald binnen de partijpolitieke doelen van de PSOL. Die vind ik weliswaar zeer sympathiek, maar dat zal niet de bedoeling zijn. Het zou wel heel mooi zijn als iemand er serieus werk van maakt, want ze zitten enorm in de verdrukking en er vallen regelmatig doden. Daarom moet ik wel eens lachen om de commentaren hier, want jullie in Nederland hebben echt geen idee. Ik heb nog nooit het achterste van mijn tong laten zien, maar ik heb het er zelf slechts op het nippertje levend vanaf gebracht.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 apr. 2019 - 21:39

Aanvullig: De vertaling die ik aan Joop heb gegeven was nogal letterlijk en als je spreektaal letterlijk vertaalt, dan levert dat vaak niet de mooiste resultaten op. Onder de video heb ik nu een bewerking van de laatste 3 minuten geplaatst die ietsje gepolijster is. Maar het is moeilijk om er dezelfde verontwaardiging in te leggen de je voelt als ze aan het woord is. Wij willen jullie mooie appartementen en jullie villa's niet, wij schijten op jullie "welstand", wij willen ONS leven.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 apr. 2019 - 13:02

Onder de link naar de video die ik in een eerdere reactie hieronder heb gegeven.

L.Brusselman
L.Brusselman15 apr. 2019 - 13:58

@HM Disclosure.

OlavM
OlavM17 apr. 2019 - 1:10

@ H M van der Meulen: [Daarom moet ik wel eens lachen om de commentaren hier, want jullie in Nederland hebben echt geen idee.] Toch wel enig idee, H M. Zo bestaat een variëteit van organisaties in Nederland welke zich inzetten voor (de rechten van) diverse inheemse volken, en contacten met hen onderhouden. Er is ook een Nederlands Samenwerkingsverband voor inheemse volken, waarin activiteiten (zoals de jaarlijkse actie op 13 september met betrekking tot de VN-Verklaring inzake de rechten van inheemse volken) worden ondernomen. Het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken bestaat inmiddels 50 jaar en organiseert een conferentie in het najaar. Ja, het is inderdaad kleinschalig gelet op de enorm grote problemen. Maar de activiteiten blijven doorgaan. Zie ook de opmerkingen van José hieronder. (José 15 april 2019 at 08:22). Hoe dan ook: opgeven is er niet bij.

Sternenstaub
Sternenstaub14 apr. 2019 - 17:11

Terrorisme en terreur tegen een bevolkingsgroep door een regime, zoals dat van Pinochet, Netanyahu, en nog een hele lijst, en nu dat van Bolsonaro, hebben de extreem reactionaire kenmerken van: extreem narcisme, extreem racisme, extreem nationalisme, extreme hebzucht en extreme wreedheid, en als de reactie van de getroffen bevolkingsgroep hierop contra-terreur en guerrillastrijd zijn, dan zijn dat rechtse terrorisme en die rechtse terreur er de oorzaak van. Het feit dat de oorspronkelijke Amazone-bevolking geen enkele kans maakt om haar land en vrijheid succesvol te verdedigen tegen deze aanvallen, en dat gewapend verzet gelijk staat aan zelfmoord, maakt fascisten zoals Bolsonaro tot de immorele lafaards, de psychopaten die fascisten gewoon altijd zijn, zijnde het exacte tegendeel van hun verheven zelfbeeld, en van het zo mogelijk nóg verhevener beeld wat hun idiote aanhangers van hen hebben.

Purper Floyd
Purper Floyd14 apr. 2019 - 13:13

Tja, de werkelijkheid is natuurlijk dat ‘de wereld’ het moet laten gebeuren. Want wie, of welk land of organisatie kan dit stoppen. De US, Rusland, China ? De enige naties die dit militair zouden kunnen stoppen als ze al zouden willen. Tenslotte zijn dit qua natuurbehoud ook geen voorbeeldige landen. Dan blijft slechts de Braziliaanse bevolking over om dit te stoppen. Maar ja, die hebben deze clown onlangs aan de macht gebracht. Sancties dan ? Daarmee raak je vooral de arme bevolking, maar de machthebbers spinnen er vaak garen bij. Dus fait a compli, het is wat het is en de mensheid doet er echt alles aan om zichzelf uit te roeien, wat dan wel weer een verademing voor de planeet zal zijn.

geronimo3
geronimo314 apr. 2019 - 9:38

@L.Brusselman, De Braziliaanse Premier zei al eerder dat Indianen stinken en een sta in de weg zijn voor verdere ontwikkeling van het Braziliaanse landschap,Trump doet er ook van alles aan om de Indiaanse volkeren het leven onmogelijk te maken,kort geleden ging er toch een enorme pijpleiding dwars door een reservaat,het maakt echter niet uit welke gekozen Amerikaanse President er zit hoor,er gebeurd nog steeds een vorm van genocide tegen de First Nations. De Indiaanse volkeren (sommige meer dan anderen) strijden al eeuwenlang voor het milieu en die regenwouden zijn een buffer voor alles wat op deze aardkloot leeft en als je die wouden weg blijft kappen dan kunnen we wereldwijd ons einde afwachten want die gemaakte schade is nooit meer te herstellen,allemaal lijden wij er onder,maak mij grote zorgen maar met een Trump,Bolsonaro,Putin,Baudet en ik zal er nog een zooitje vergeten om ons heen die het zeer slecht voor hebben met het milieu,zo niet de problemen ontkennen,er is een wereld te winnen als we duurzamer worden,ook werk en juist zijn er kansen maar er is moed voor nodig en die moed zakt mij soms ver weg in de schoenen als die nieuwe gekozen leiders hoor en zie,vrees voor die inheemse volkeren en ons allemaal,korte termijngedachtes overheersen,over het milieu en de mens daarin ben ik heel somber,normaliter een positief denkend mens maar nu echt niet meer,vriendelijke groet aan U,leestip over Natives,lees Kent Nerburn wolf nor dog (wolf noch hond)eens,prachtig boek en een eyeopener.

4 Reacties
poeslief
poeslief14 apr. 2019 - 11:07

@geronimo Waarom wijzen naar allerlei buitenlanders zolang de meerderheid van onze politici zich begin jaren '90 reeds volledig heeft vereenzelvigd met economische belangen op de 1ste plaats zetten? Ik ben het verder helemaal met je eens.

OlavM
OlavM14 apr. 2019 - 13:16

@ geronimo: Mooi betoog, waarin ik me kan vinden. Al is de situatie inderdaad nijpend, ik ben wel wat optimistischer erover dat degenen die zich tegen deze ontwikkelingen verzetten het uiteindelijk zullen winnen. Er is eigenlijk geen andere keus, willen we de planeet goed beheren, en de mensheid en het gros van de huidige dierenwereld van de ondergang redden.

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 apr. 2019 - 17:25

OlavM - Ik deel je optimisme niet: het is "to little" en vooral "to late".

José
José15 apr. 2019 - 6:22

Naomi Klein schreef in haar boek ‘Nee is niet genoeg’ over het verzet in Standing Rock. “Het indiaanse reservaat Standing Rock werd een jaar geleden wereldberoemd omdat duizend indianen, veteranen en activisten er gezamenlijk protesteerden tegen de komst van een oliepijpleiding. Die tegenhouden is niet gelukt. Maar het verzet leerde ons wel te dromen.” https://decorrespondent.nl/7206/een-jaar-na-standing-rock-is-het-verzet-tegen-donald-trump-springlevend/2778694678056-6698d4b5 In het boek Drawdown wordt het belang van de rol en de bijdragen van inheemse volkeren tegen klimaatopwarming erkend en pleit men er dan ook voor om de oorspronkelijke bewoners het land te laten beheren. Zie maatregel 3 in dit artikel: https://decorrespondent.nl/8973/red-de-planeet-plant-een-bos-en-nog-twee-duurzame-grondmaatregelen/988905357-e1c5273b

Joop den Uil
Joop den Uil14 apr. 2019 - 9:04

Bolsonaro wil dus met kracht en macht de mores van de Braz maatschappij opdringen aan de minder ontwikkelde inwoners, met bijbehorende ''inburgering'', door ze naar het centrum over te brengen. Niets nieuws onder de zon eigenlijk

L.Brusselman
L.Brusselman14 apr. 2019 - 1:54

Hij kan putten uit de ervaring van zijn vrienden in de VS want die hebben ruime ervaring met het uitroeien van Indianen

2 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub14 apr. 2019 - 17:23

De vroegere ultra-nationalistische, grote held van het witte doek, John Wayne, vond het maar egoïstsch en dom dat de oorspronkelijk bevolking van Amerika voor haar rechten opkwam, en de ideologie van de meeste Republikeinen wijkt daar inderdaad nog steeds geen haar vanaf.

Ozon
Ozon14 apr. 2019 - 19:07

L.Brusselman 14 april 2019 at 03:54 “Hij kan putten uit de ervaring van zijn vrienden in de VS want die hebben ruime ervaring met het uitroeien van Indianen” Daarvoor hoeft hij niet naar de VS te kijken; eigen land volstaat prima.

OlavM
OlavM13 apr. 2019 - 19:59

De frontale aanval op de inheemse volken in Brazilië heeft Bolsonaro nu dus ingezet. Met als doel het Amazonegebied met geweld te roven en te privatiseren, waarbij de bezitters c.q. rovers van grote stukken land worden beschermd door o.a. politiemensen die optreden als huurlingen. De inheemse volken en de oerwoudgebieden worden zo slachtoffers van particuliere winstzucht en misdaad. Het treurige is dat deze rampzalige geweldpolitiek tevoren duidelijk was en kon worden voorzien, maar toch niet effectief tegengegaan lijkt te kunnen worden. Het is een acute zaak dat de publieke opinie wereldwijd wakker wordt geschud, en wordt uitgezocht welke maatregelen kunnen worden ingezet tegen deze rampspoed.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen13 apr. 2019 - 22:46

Voor degenen die Portugees spreken dit indrukwekkend betoog - https://www.youtube.com/watch?v=IL9z5k24xI8

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 apr. 2019 - 21:31

Heeft een volk dat geen geschreven taal kent eigenlijk wel rechten? Dat is één van de essentiële vragen die deze woordvoerster van de inheemse bevolking in Brazilië stelt in haar indrukwekkende protest tegen de plannen van de regering van Bolsonaro in Brazilie Vertaling van de laatste 3 minuten: "De aarde huilt en roept om hulp en jullie willen niet luisteren. Jullie luisteren niet naar de regen en kijken niet naar de droogte. Jullie willen het niet zien en gaan maar door op het pad van de hebzucht van de agribusiness. Als jullie zo door gaan is deze planeet naar de kloten in minder dan 50 jaar. Dat is bewezen en hier komt de overheid met de minister van buitenlandse betrekkingen ons vertellen dat het een kwestie is van Marxisme en ideologie. Houdt daar toch mee op mensen, houdt daar mee op. Als jullie het niet willen zien en geen respect kunnen hebben voor iets dat zo duidelijk is, houdt dan op met dat geklets dat jullie van de Indianen houden en net te doen of jullie vriendjes van de Indianen zijn Bolsonaro zegt:"De Indianen zijn mijn broeders." Wat is dat voor een broeder, die ons aan ons einde helpt, ons wil vermoorden en die ons ons bestaansrecht wil ontnemen. Jullie moeten die illusie eens laten varen, terwijl jullie net doen of land slechts een soort buit is, waarvan je de waarde kunt uitdrukken in geld. Het land, het milieu, is wat ons bestaan garandeert, het bestaan van iedereen. Denk aan de regens, aan het water dat daar is dat we proberen te behouden om te kunnen overleven in dit geschil, dat we met de boeren hebben. Het enige dat jullie willen zijn jullie bedrijven, jullie monoculturen en jullie agribusiness ten koste van het leven van de inheemse volkeren. We zullen vechten, daar kun je op rekenen en er zullen heel wat doden vallen. Dat is al vijf eeuwen zo. We waren met 5 miljoen en nu zijn er nog 1 miljoen over. En er zullen nog veel meer doden vallen, maar we geven niet op en zullen vechten met alle kracht die we hebben. Jullie zeggen dat we arme sloebers zijn en hebben het over "onze situatie". We zijn in deze situatie omdat dat onze keuze is. We willen ons grondgebied om verder te gaan met onze manier van leven. Ik begon mijn toespraak te zeggen dat Brazilië niet mag kiezen voor één enkele manier van leven. Jullie zullen respect moeten opbrengen voor de diversiteit, respect voor de verschillende manieren van leven, respect voor de verscheidenheid van mensen die in dit land wonen. Wij zijn daar in ons gebied, in onze dorpen, omdat we niet opgegeven hebben, want als het aan jullie lag, dan bestonden we al niet meer, dan waren we al lang verbannen er was er geen plaats meer voor onze dorpen en onze heilige rituelen en praktijken. Jullie leven daar in de stad en hebben een appartement of een villa, maar dat betekent niet dat wij hetzelfde willen. We willen niet alleen respect voor onze territoriale rechten, niet alleen voor onze grondwettelijke rechten, het grondwettelijk recht dat geschreven staat. Nee, nee, nee! Het is het natuurrecht van alle inheemse volkeren en wij eisen respect in deze vergadering voor deze opvatting, voor deze zienswijze en voor onze manier van leven. Het recht van onze inheemse volkeren, dat we niet opgeven voor de agribusiness.

OlavM
OlavM17 apr. 2019 - 0:46

@ HM van der Meulen: Dank voor deze toevoegingen. Inderdaad een indrukwekkend betoog, waar ik geheel achter sta. Het voortbestaan en handhaving van de rechten van inheemse volken in de praktijk -waarvoor de VN-Verklaring van de rechten van inheemse volken als uitgangspunt kan dienen *) - is niet alleen van belang voor het voortbestaan van die volken zelf, maar ook voor de planeet als geheel, omdat hun waarden van de allergrootste betekenis zijn voor de toekomst van de aarde. *) Jaarlijks wordt die Verklaring op 13 september gevierd met een openbare ceremonie (meestal in Den Haag), en daarbij de politici erop gewezen dat het niet bij woorden en schone beloften mag blijven.

Satya
Satya13 apr. 2019 - 18:15

Ik had gehoopt dat dit geen doorgang zou vinden.

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 apr. 2019 - 17:02

O presidente Jair Bolsonaro falou pela primeira vez nesta sexta-feira (12) sobre a morte de Evaldo dos Santos Rosa, de 51 anos. Rosa foi morto pelo Exército no domingo (7), no Rio, quando o carro que dirigia foi alvo de pelo menos 80 tiros de fuzil disparados por soldados do Exército. "O Exército não matou ninguém, não. O Exército é do povo e não pode acusar o povo de ser assassino, não. Houve um incidente, uma morte." Bolsonaro over een musicus die vorige week zondag in de auto werd doodgeschoten voor de ogen van vrouw en kind met 80 schoten: "Het leger heeft niemand gedood. Het leger is van het volk en je kunt het volk toch niet van moord beschuldigen. Het was een ongeval met dodelijke afloop." https://g1.globo.com/ap/amapa/noticia/2019/04/12/o-exercito-nao-matou-ninguem-o-exercito-e-do-povo-diz-bolsonaro-sobre-morte-a-tiros-de-musico-no-rio.ghtml

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen13 apr. 2019 - 17:05

In het Braziliaanse Portugees word "het leger" overigens heel toepasselijk uitgesproken als "SS-ito". Dat is wel even wennen.

Satya
Satya13 apr. 2019 - 18:31

Wedden dat hij binnenkort socialist wordt genoemd door rechts?

Anoniempje5
Anoniempje514 apr. 2019 - 5:39

"Wedden dat hij binnenkort socialist wordt genoemd door rechts?" 'Socialist' is een benaming voor de vijanden van rechts die vernietigd of afgezet en vervangen dienen te worden, Bolsonaro is meen ik juist de lieveling van rechts.