Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bolsonaro dreigt met coup nog gevaarlijker dan poging van Trump

  •  
26-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2957 keer bekeken
  •  

Als Jair Bolsonaro de Braziliaanse presidentsverkiezingen verliest, leidt dat mogelijk tot een couppoging die nog heftiger zal zijn dan die van zijn grote Amerikaanse voorbeeld Donald Trump. Dat heeft John Oliver gezegd in zijn programma Last Week Tonight dat in het teken stond van de aanstaande stembusgang. De kans dat Bolsonaro het aflegt tegen zijn rivaal Lula is groot.

De extreemrechtse Bolsonaro, die ooit naar een vrouwelijk congreslid riep dat hij haar alleen maar niet verkrachtte “omdat ze dat niet waard was”, staat in alle peilingen op een forse achterstand. Volgens Bolsonaro zelf is dat allemaal fake news, georkestreerd door de zogenaamd linkse mainstream media. Klinkt bekend? Dat komt omdat het rechtstreeks is gekopieerd van Trump, naar wie Bolsonaro opkijkt. 

De vrees bestaat dan ook dat bij een verlies van de verkiezingen, wat dus hoogstwaarschijnlijk gebeurt, de aanhangers van Bolsonaro dat niet zullen accepteren en naar de hoofdstad trekken in een couppoging vergelijkbaar met die van 6 januari 2021 in Washington DC. Deze “tropische versie” van 6 januari, zoals het al genoemd wordt, zal in dat geval de Amerikaanse voorganger doen verbleken. In tegenstelling tot Trump, heeft Bolsonaro namelijk de legertop aan zijn kant staan. Tijdens een onlangs gehouden toespraak vertelde Bolsonaro zijn aanhangers: ‘Er zijn voor mij maar drie opties: gearresteerd worden, gedood worden, of winnen. En ik vertel al die klootzakken: ik zal nooit naar de gevangenis gaan.’ 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Karingin
Karingin27 sep. 2022 - 14:12

Het wordt zo langzamerhand doodvermoeiend, hoe tergend hardleers en dom al die mensen zijn die telkens maar blijven zeggen dat gevaarlijke gekken toch democratisch zijn gekozen, dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen met die gast(m/v), het "voordeel van de twijfel" blijven geven zo lang iemand niet ronduit nazitaal bezigt en zelfs dat nauwelijks herkennen, dat een impliciete oproep tot geweld niet expliciet is en dat daaropvolgend geweld dus niet de persoon mag worden aangewreven. Allemaal zo blind als een paard, dom als het achtereind van een varken en koppig als een ezel - dat zogenaamd redelijke midden

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer27 sep. 2022 - 15:11

@ Karingin: [Allemaal zo blind als een paard, dom als het achtereind van een varken en koppig als een ezel - dat zogenaamd redelijke midden] Ik weet niet of je het dierenrijk hiermee recht doet. Gelukkig zijn paarden zelden blind. Laat dat maar aan de mollen over. :)

Proletarier
Proletarier27 sep. 2022 - 11:12

Extreem rechtse fascisten hebben een hekel aan democratie dat is een feit En denk niet dat Baudet anders is als hij er de kans toe krijgt.... Daarom kan je ze het beste meteen cancelen zodra ze ondemocratische trekjes krijgen

Sven Stevin
Sven Stevin27 sep. 2022 - 9:15

Bolsonaro kan een coup mogelijk wel overwegen, de zoveelste rechts of linkse coup in Midden- en Zuid-Amerika maar slechts één maal eerder voorgekomen in Brazilië (1964), maar dan heeft hij behalve een of twee generaals, de echte niet-civiele legertop nodig en die zijn daar zeker niet toe bereid. Daarmee samenhangend is de maatschappelijke situatie van Brazilië, volstrekt anders dan bij de chaos van 1964 voor de coup destijds. Brazilië, zowel de maatschappij als het leger, heeft er geen oren naar. Dit wordt overtuigend uitgelegd door iemand die het kan weten in bijgevoegde link. https://www.americasquarterly.org/article/jungmann-there-will-not-be-a-coup-in-brazil/

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 sep. 2022 - 10:26

Niemand 'kan iets weten' dat weten we zo langzamerhand toch wel? De schrijver heeft een goed onderbouwde mening.

Bouwman2
Bouwman227 sep. 2022 - 8:53

In de eerste zin wordt al aangegeven dat de volgende zinnen speculatief zijn. Over de Oekraïne waar een volk niet zwicht voor tirannie wordt de lamp brandend gehouden. Dat is een feit. En dient steeds in de aandacht te staan en niet verzwegen te worden.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 sep. 2022 - 10:30

Je tweede zin begijp ik niet. Wat wil je zeggen over Oekraine (dat 'de' mag je tegenwoordig weglaten).

Zandb
Zandb27 sep. 2022 - 5:26

Kijk, dat is nog eens andere koek dan de manier waarop mensen zich hier zorgen maken om de ruk naar rechts in bepaalde Europese landen. Geen Probleem en Gimli bv doen alsof die mensen hier, net als Trump en Bolsonaro, de uitslagen niet accepteren. Kwalijk.

Olav Meijer
Olav Meijer26 sep. 2022 - 23:55

Een .in een lachspiegel verschenen reflectie van Trump, bijkans nog idioter, maar daardoor niet minder gevaarlijk.

Middenman
Middenman26 sep. 2022 - 19:33

Het Braziliaanse leger gaat zich hier niet aan branden.

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 sep. 2022 - 20:54

Dat hoop ik dan maar. Afragen wat de CIA gaat doen of al doet.

Bouwman2
Bouwman227 sep. 2022 - 10:58

Het leger in Latijns Amerika staat nou niet bepaald bekend om honkvastheid. Hoeveel militairen zijn er al niet de revue gepasseerd? Hoeveel militaire presidenten zijn er al niet geweest, hoeveel staatsgrepen zijn er niet gepleegd? De kans dat militairen zich in Brazilië met politiek gaan bemoeien is groter dan in Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 sep. 2022 - 14:53

Laten we het hopen.

Middenman
Middenman27 sep. 2022 - 15:15

@Bouwman - niet in Brazilië. het land heeft weliswaar 20 jaar lang een militaire dictatuur gehad, maar toch met wat andere kenmerken. Ik woonde er in 1985 toen de overgang naar een meer democratisch systeem plaatsvond. Later heb ik er nog een aantal jaren gewoond. Ik praat niets goed van de dictatuur en de rol van het leger tot op de dag van vandaag, maar ik denk dat het huidige leger Bolsonaro niet blindelings steunt. Tijdens de Corona crisis stapten bijvoorbeeld de drie hoogste militairen op omdat ze het niet eens waren met de eisen van Bolsonaro m.b.t. de inzet van het leger. Ondanks het feit dat hij het leger veel macht en invloed had gegeven.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 sep. 2022 - 10:32

'Ik praat niets goed van de dictatuur en de rol van het leger tot op de dag van vandaag, maar ik denk dat het huidige leger Bolsonaro niet blindelings steunt. ' Deze 'maar' begrijp ik niet.

Effie2
Effie226 sep. 2022 - 17:53

De massale roep om een sterke leider met een groot ego, in plaats van een wijze dienaar van het volk, levert achteraf gezien niet zelden een hoop ellende op op het wereldtoneel. …Goddank hebben wij hier nog een prima functionerend koningshuis. Leve de koning.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier26 sep. 2022 - 20:55

hahaha

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk27 sep. 2022 - 8:50

Diezelfde koning die verantwoordelijk is voor slavernij in de west en de oost?

oproerkraaier
oproerkraaier26 sep. 2022 - 17:01

Puur terreur en angst zaaien, de belangrijkste wapens van het fascisme.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk27 sep. 2022 - 8:50

de taal van de onderbuik die kraaier graag meespreekt.

Paul250371
Paul25037127 sep. 2022 - 11:56

IkHebAltijdGelijk De taal van de gedoger, de wegkijker, de kop in het zand steker als extreem rechts weer opspeelt. Degene dus die verantwoordelijk is voor het faciliteren van het opkomen van extreem rechts.

oproerkraaier
oproerkraaier27 sep. 2022 - 14:01

Gelijk: iets met pot,ketel en zwart?