Joop

Bolsonaro brengt direct Amazone en inheemse bevolking Brazilië in gevaar

  •    •  
03-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-Jair_Bolsonaro_pela_EC_77_-_Médico_Militar_no_SUS

© Brasília - O deputado Jair Bolsonaro durante promulgação da Emenda Constitucional 77, que permite médicos militares trabalharem no SUS (Antonio Cruz/Agência Brasil)

De kersverse ultrarechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft met een van zijn allereerste beslissingen het voortbestaan van de inheemse bevolking in gevaar gebracht. Waar tot nu toe een stichting onder auspiciën van Justitie toezag op de belangen van de indianen, is die taak nu overgeheveld naar het ministerie van Landbouw. In de aanloop naar Bolsonaro’s verkiezing werd hier al voor gevreesd, omdat hij van plan is grote delen van het Amazone-oerwoud, de belangrijkste zuurstoflong van de planeet, te privatiseren.
Bolsonaro legde dinsdag de eed af en benoemde direct daarop Tereza Cristina da Costa tot minister van Landbouw, waarna hij haar departement de bevoegdheid gaf over de afbakening van gronden van de inheemse bevolking. Da Costa is niet alleen minister van Landbouw, maar ook voorzitter van een parlementaire groep die opkomt voor de belangen van landbouw- en voedingsbedrijven. Een sector die Bolsonaro stevig sponsorde in diens race om het presidentschap.
Een andere verandering betreft de Nationale Stichting voor de Indianen (Funai) die toezag op bescherming van de inheemse bevolking van Brazilië. Die stichting viel tot dinsdag onder het ministerie van Justitie, maar is nu overgedragen aan een splinternieuw door Bolsonaro in het leven geroepen ministerie voor de Vrouw, het Gezin en de Mensenrechten.
Critici vrezen dat met deze beslissingen de grond en rechten van de inheemse bevolking volledig in handen zijn gegeven van de agrarische sector en zij én het regenwoud niet langer worden beschermd. Gedurende zijn presidentscampagne zei Bolsonaro ook de ministeries voor Landbouw en Milieu samen te willen voegen, maar na felle kritiek zijn die plannen in elk geval voorlopig van tafel.
Bron: De Standaard / cc-foto: Antonio Cruz
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 jan. 2019 - 6:42

'Uiteraard had hij volkomen gelijk…' Strak plan om dezelfde fouten die hier de afgelopen eeuwen gemaakt zijn daar nog een keer te gaan maken. Je laat maar weer eens zien dat het lerend vermogen van extreem rechts nadert tot nul. Fijn met zijn allen terug naar de 19e eeuw.

Joop Liefaard
Joop Liefaard4 jan. 2019 - 14:42

HM vanderMeulen, ik wilde met mijn bericht alleen maar aangeven dat 14 jaar PT nou niet bepaald goed voor Brazilië zijn geweest en ik verwacht dat dat met de (extreem-)rechtse opvattingen van Bolsonaro niet veel beter zal worden. Ik ben er niet gerust op dat het hier in Brazilië de goede kant zal opgaan. In Ceará zijn er al een paar dagen ongeregeldheden. Heeft met roddels niets te maken.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen4 jan. 2019 - 17:14

De vooruitgang in het N-O onder Lula was dagelijks zichtbaar en het minimumloon steeg van 80-90 dollar naar bijna 300 dollar per maand. Dat jij daar niets van hebt gemerkt zegt genoeg.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander4 jan. 2019 - 13:46

Zolang, tot dan! Zolang ouders en scholen ons leren dat een goed leven hetzelfde is als een goed betaalde baan Zolang regeringen gewoon zaken met dit soort democratisch gekozen fascistoïde leegheid doen Zolang uit eigen (nationaal) belang zorgvuldig omgaan met tere maar o zo lege vaasjes wordt gepropageerd Zolang een iedereen hier vasthoudt aan grootschaligheid en honger naar nog meer Zolang containerschepen van 400 meter lang de zeeën bevaren Zolang er bij partijen geen lichtje opgaat en vasthouden aan een onhoudbaar systeem. Zolang mensen (kiezers) dat in stand houden Zolang zullen er bomen moeten wijken Zal het water ondrinkbaar worden Totdat het water bij ons over de dijken klotst en de gejutte koelkast toch niet zo 'waardevol' blijkt te zijn. Misschien dan...., mogelijk.... heel misschien gaat er dan iets veranderen. Maar ja, wie gaat ons dat leren begrijpen? Maar misschien, heel misschien kunnen we onszelf, hier en nu, iets afleren en tegelijkertijd weer mooie dingen opnieuw aanleren. Weer autonoom, onafhankelijk, sociaal, ecologisch en in samenhang denken en doen. Revolutie van binnenuit naar buiten. Een natuurlijk boeddhistische pad met op kruispunten een natuurlijke anarchistische noodzaak. Zolang, tot dan!

Lucas2000
Lucas20004 jan. 2019 - 12:06

Dus nog erger, want ze hebben er niets van geleerd. Schandalig dat deze despoot daar zit. Alleen denkend aan de smerige centjes.

Joop Liefaard
Joop Liefaard4 jan. 2019 - 11:25

Dat de regering Bolsonaro de NGO's tegen het licht gaat houden kan ik wel begrijpen. Er is in de tijd van PT een ongecontroleerde wildgroei van veel, vaak schimmige NGO's ontstaan die worden gefinancierd met belastinggeld. Het beeld bestaat dat veel van dat geld verdwenen is en niet gebruikt is voor het doel waarvoor het bestemd was. Ik vrees echter dat de NGO's die na deze evaluatie nog steun van de overheid krijgen niet de NGO's zullen zijn die zich inzetten voor minderheden of natuurbehoud.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen4 jan. 2019 - 13:31

Joop kan het niet nalaten de rechtse roddels nog even te herhalen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij3 jan. 2019 - 17:22

“De beeldspraak van ‘longen van de aarde’ klopt niet”, vindt Bart Kruijt. "Bomen nemen koolstofdioxide (CO2) op en maken zuurstof vrij via fotosynthese. Maar de opgenomen CO2 komt in stabiele bossen ook weer vrij en de zuurstof wordt weer opgenomen; bij de afbraak van gevallen blad en afstervende bomen, en zeker door het kappen van bossen. Een deel hiervan zal weer door andere bossen worden opgenomen die, op hun beurt, dan weer zuurstof afgeven. Maar als we alle bossen weg zouden halen, is het echt niet zo dat we ineens geen zuurstof meer hebben”, vertelt de Wageningse klimaatonderzoeker. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-amazone-is-een-lopende-band-systeem/

Joop den Uil
Joop den Uil3 jan. 2019 - 16:26

hoe onveiliger des te rechtser.... dus door corruptie en afpersing moet het klimaat lijden. (hoe veiliger des te linkser gaat -nu ik nadenk- helaas ook niet op.)

7 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen3 jan. 2019 - 17:42

Waarom denk je dat je veiligheid kunt uitdrukken in links en rechts? Misschien is het verstandiger om vooruit te kijken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jan. 2019 - 18:53

Ik denk dat de algemene regel is hoe gelijker hoe veiliger. Ongelijkheid is de stuwende kracht achter criminaliteit en linkse systemen over het algemeen gelijkheid hoger op de agenda hebben staan dan rechtse.

Spin2
Spin23 jan. 2019 - 23:01

- stokkickhuysen "hoe gelijker hoe veiliger. " Op wat voor manier bedoel je gelijker?

Jay K
Jay K4 jan. 2019 - 6:11

Lol, corruptie en afpersing vanuit links heeft juist deze man in het zadel geholpen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 jan. 2019 - 15:39

@Spin Welke gelijkheid hebben linkse systemen hoger op de agenda staan dan rechtse?

Spin2
Spin24 jan. 2019 - 18:16

- stokkickhuysen Als ik wist over wat voor gelijkheid jij het had, had ik het niet gevraagd. Ik snap de verschillen tussen links: gemeenschap/gelijkheid en rechts: het individu/vrijheid Begrijp je stelling alleen niet "hoe gelijker, hoe veiliger", misschien zie ik het gewoon anders, vandaar mijn vraag.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2019 - 17:38

Volgens mij zijn op alle ideologische vlakken de mensen al gelijk voor de wet? Die gelijkheid is er dus. De andere gelijkheid is de economische gelijkheid: Hoe kleiner de verschillen in welvaart in een maatschappij hoe gelukkiger in die maatschappij

Mostafa
Mostafa3 jan. 2019 - 14:34

Eng.

Joop Schouten
Joop Schouten3 jan. 2019 - 14:04

Een zwarte dag. Het lijkt wereldwijd in de zogenaamde democratische landen trend te zijn om opruiende nationalistisch fascistoïde schreeuwlelijkers regeermacht te gunnen. Orban, Morawiecki, Duarte, Trump, Modi, Erdogan, Poetin, Modi en nu Bolsonaro. (Deze laatste schijnt een mix van Trump en Duarte te zijn.) Als je bedenkt dat deze redeloze klootzakken, naast opportinistische geldgraaiers het niet zo nauw nemen met het klimaat ziet het er opgeteld somber uit. ... Er is meer nodig dan 'de beste wensen'. Ik wens u allen veel kennis van zaken, geduld en doorzettingsvermogen om dit tij te keren

Satya
Satya3 jan. 2019 - 13:59

'In de aanloop naar Bolsonaro’s verkiezing werd hier al voor gevreesd, omdat hij van plan is grote delen van het Amazone-oerwoud, de belangrijkste zuurstoflong van de planeet, te privatiseren' Als dit doorgaat is het niet onwaarschijnlijk dat de inheemse bevolking weer de klos is. Het is schrikbarend wat rechtse mensen allemaal uitspoken.

1 Reactie
Lucas2000
Lucas20004 jan. 2019 - 13:25

Voor dit soort lieden telt alleen het geld en het nietszeggende BNP. Moraal is er niet, alleen een groeicijfer van 0,25%.

Hanvander Horst
Hanvander Horst3 jan. 2019 - 11:57

Vooral ook omdat de minister in kwestie een fanatieke aanhangster van de pinkstergemeente is. Ze zal Jezus willen brengen naar de tot nog toe geïsoleerd levende indianenvolkeren en daarmee dodelijke ziektekiemen.

4 Reacties
Henry Rollins
Henry Rollins3 jan. 2019 - 12:36

Is Marianne Thieme ook niet van de pinkstergemeenschap? Misschien kan ze haar "invloed" aanwenden.

LaBou
LaBou 3 jan. 2019 - 13:17

Nee, is ze niet. Ze is zevende-dags adventiste.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2019 - 17:42

LaBou Van een afstandje is dat precies hetzelfde: fanatiek christelijk

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2019 - 12:49

Zevende-dags adventisten heb je in Brazilie ook. hoe het met hun bekeringsijver staat weet ik niet.