Joop

Bolivianen pikken bosbranden niet, gaan massaal de straat op

  •  
06-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
evomorales
De inwoners van Bolivia zijn massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de gebrekkige bestrijding van de bosbranden. Volgens de organisatoren deden 1,5 miljoen Bolivianen mee aan het protest op vrijdag in de grootste stad van het land, Santa Cruz. Een ongekend hoge opkomst: in Bolivia wonen iets meer dan 11 miljoen mensen.
Sinds begin dit jaar is 5 miljoen hectare bos en savannes verloren gegaan in Bolivia. In de afgelopen twee maanden alleen al ging het om 2 miljoen hectare. Milieuactivisten menen dat president Evo Morales een belangrijke rol heeft gespeeld in de toename van de branden. Vorig jaar ondertekende hij een besluit waarmee het werd toegestaan om bos te verbranden ten behoeve van akkers.
De demonstranten riepen Morales op om de bosbranden te bestempelen als een nationale ramp. Dat zou de weg vrijmaken voor buitenlandse hulp. Maar net als de ultrarechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil de regering-Morales buitenlandse inmenging juist voorkomen.
De grootschalige onvrede over de wijze waarop zijn regering omgaat met de bosbranden is slecht nieuws voor Morales, de langst zittende linkse leider in Latijns-Amerika. Op 20 oktober gaan de Bolivianen naar de stembus en peilingen wijzen erop dat de voormalige president Carlos Mesa het Morales lastig kan maken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2019 - 4:58

Die worden inderdaad allemaal gebruikt voor soja-teelt. Dat is al heel lang aan de hand. Daar is dus al heel lang verzet tegen van vooral de arme bevolking die zich daar niet meer kan handhaven en van die grond leefden. Alleen heeft het nu meer aandacht vanuit het buitenland.

wegmetons
wegmetons7 okt. 2019 - 17:40

En zo blijkt maar weer, links of rechts: eigen belang voor algemeen belang. Morales denkt niet na over de wensen van de mensen in het land maar alleen over zijn eigen bankrekening, het verbaast me nog het meest dat de politie er niet op los geslagen heeft zoals te doen gebruikelijk daar (voorbeelden te over, treffend was de docu onlangs van Erik Dijkstra).

MountEverest
MountEverest7 okt. 2019 - 9:02

Alle Zuid-Amerikaanse landen die geheel of gedeeltelijk in de Amazone liggen hebben hetzelfde probleem: miljoenen mensen die onder zeer ongunstige omstandigheden in favela's etc. wonen. Daarnaast zijn er grote aantallen landloze boeren. Populistische regereringen (links en rechts) geven deze mensen de mogelijkheid om te gaan boeren op een stukje regenwoud. Na een paar jaar is de dat uitgeput en gaan ze dieper het regenwoud in. Uiteindelijk komt het land in bezit van grote landeigenaren die er vee op gaan houden.

HaloOfFlies
HaloOfFlies7 okt. 2019 - 7:38

Het maakt dus niets uit of een land geleid wordt door een rechts blank persoon (Brazilie), of door een linkse 'inheemse'. Voor beiden geldt dat het vreten voor de bevolking op de eerste plaats komt, daarna pas de moraal. Na het maandenlange hypocriete (politieke) gehuil tegen de blanke rechtse, kunnen we uiteraard niet een linkse inheemse op dezelfde manier verketteren, dus zullen we, als het westen, met hulp moeten komen. Betalen voor de bescherming van het regenwoud, zowel in Brazilie als in Bolivia lijkt mij redelijk. Beschouw het regenwoud als werelderfgoed, maar betaal er dan ook voor. Voor iedere hectare die ze niet affikken of omzagen, een fors bedrag betalen waarvoor ze die hectare ook daadwerkelijk kunnen beschermen (arbeidsplaatsen scheppen dus). Dit kan betaald worden met het invoeren van een vleestax.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 okt. 2019 - 8:27

Dat was ooit een voorstel van ecuador die toen ook nog een linkse regering had .

Woh
Woh8 okt. 2019 - 8:27

Het moet een voorstel worden van economische wereldmachten wil het een kans van slagen hebben. Zeg maar, de EU, China en de USA.

H.Witte
H.Witte6 okt. 2019 - 20:58

Wees voorzichtig met het overnemen van aantallen als ze niet door onafhankelijke partijen (kunnen) worden bevestigd. Het noemen van de bron pleit de redactie niet vrij onzorgvuldigheid. Professionaliteit en geloofwaardigheid zijn in het geding.

3 Reacties
madbako
madbako7 okt. 2019 - 9:05

Wat klopt er dan niet aan de bronnen. En wat klopt er dan niet aan de inhoud van die bronnen? Schieten met een losse flodder is zo sneu

H.Witte
H.Witte7 okt. 2019 - 13:52

madbako, als u mijn tekst niet begrijpt is dat niet mijn probleem. Wel sneu voor u.

madbako
madbako7 okt. 2019 - 16:05

Henk Witte 7 oktober 2019 at 15:52 madbako, als u mijn tekst niet begrijpt is dat niet mijn probleem. Je suggereert dat de bronnen niet juist zijn. Welke bron heb jij waardoor je dat suggereert. Geef nou gewoon antwoord ipv met een kinderachtige jij-bak te komen. Dat is zielig.

I am Legion
I am Legion6 okt. 2019 - 18:10

Evo Morales en de links-populistische voorgangers van rechts-populist Bolsenaro in Brazilië zoals, linkse held Lula, Kirchner, Roussef, e.a. hadden allemaal gemeen dat er onder hun bewind geen wezenlijk onderling te onderscheiden verschil was in omgang met natuur en milieu en daarmee de Amazonewouden en andere natuurgebieden. Populisten zijn ten koste van alles vooral gevoelig voor belangen en behoeften van het volk. Dat sommigen nu zo'n keel opzetten over Bolsnaro is dan ook veel meer opportunistisch politiek ingegeven dan dat het om bekommernis om de natuur gaat. De mate van fake-news rondom dit ook volgens mij zo belangrijke onderwerp is dan ook een van de meest kwalijke problemen die zicht op de werkelijke problemen door rookwolken ontneemt: https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/08/26/why-everything-they-say-about-the-amazon-including-that-its-the-lungs-of-the-world-is-wrong/#227be0cf5bde

michellekepen
michellekepen6 okt. 2019 - 15:02

Wow, 1,5 miljoen demonstranten in Santa Cruz. Volgens de organisatoren. Als ik echter het linkje in het artikel aanklik, dan lees ik ook: "Authorities did not give an official estimate of the number of protesters on Friday, but a local reporter working with Reuters said about 350,000 people marched through the city". Nog steeds een respectabel aantal. Maar factor 4 verschil, dat schreeuwt om onafhankelijke schatting.

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 okt. 2019 - 15:35

Nou ik denk dat de organisatoren geen minimale schatting gaan maken.

itsme3
itsme36 okt. 2019 - 22:06

Ik ben in santa cruz geweest. Ik zou niet weten hoe 1.5 miljoen mensen die stad in moet krijgen.

madbako
madbako7 okt. 2019 - 9:09

@itsme 7 oktober 2019 at 00:06 Ik ben in santa cruz geweest. Ik zou niet weten hoe 1.5 miljoen mensen die stad in moet krijgen. Er wonen er 1,5 miljoen. Dus op een onverklaarbare wijze is het ze toch ergens gelukt.