Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Boetes en taakstraffen voor racistische bedreigers Clarice Gargard

  •  
02-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Uitspraak racismezaak NRC-columniste

© AMSTERDAM - Clarice Gargard en haar advocaat Sidney Smeets in de rechtbank voor de uitspraak tegen 25 verdachten die hatelijke reacties hebben geplaatst bij een livestream van de journaliste.

De Amsterdamse rechtbank heeft 24 mensen veroordeeld tot boetes en taakstraffen vanwege hun reacties onder een livestream van journalist Clarice Gargard. Het videoverslag dat Gargard eind 2018 maakte van het protest van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bij de intocht van Sinterklaas in Amstelveen, lokte duizenden haatreacties uit. Onder de video verschenen onder meer racistische berichten en oproepen tot moord.
Volgens de rechtbank maakten de 24 mensen die nu zijn veroordeeld, zich schuldig aan discriminatie, opruiing en belediging. Zij krijgen taakstraffen van tussen de 28 en 58 uur en boetes van 300 tot 450 euro. Daarnaast moeten vijftien mensen Gargard een schadevergoeding van tussen de 50 en 150 euro betalen vanwege beledigingen en discriminerende opmerkingen aan haar adres.
Gargard is blij dat de rechter ‘zich heel duidelijk heeft uitgesproken’, meldt ze op haar platform Lilith. “Dit is niet alleen een overwinning voor mij, maar voor de hele samenleving en specifiek mensen van kleur. De uitspraken van de veroordeelden tasten zwarte mensen in hun reputatie en eer aan.”
Opmerkelijk is dat de rechtbank het Openbaar Ministerie in een verklaring op de vingers tikt. De rechter verwijt justitie onzorgvuldigheid: het OM heeft maar tweehonderd reacties op de livestream onderzocht, terwijl er sprake was van veel meer mogelijk strafbare reacties. In totaal verschenen er bijna achtduizend commentaren op het videoverslag.
Vlak voor het proces begon, besloot het OM, tot ontzetting van Gargard en haar advocaat, om officier van justitie Jacobien Vreekamp van de zaak te halen. Dat gebeurde nadat een anoniem extreemrechts Twitter-account de onpartijdigheid van Vreekamp in twijfel had getrokken, omdat de officier ook buiten werktijd tegen racisme is. Vreekamp zat enige tijd in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (62)

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 nov. 2020 - 8:26

Bij die onzorgvuldigheid hoort wel wat meer en anders dan hier veronderstelt. https://www.parool.nl/amsterdam/taakstraffen-en-geldboetes-voor-haatberichten-aan-nrc-columniste-clarice-gargard~b89c13a5/

Bert de Vries
Bert de Vries3 nov. 2020 - 18:47

De bedreiger van Cargard krijgt een taakstraf en een kleine boete. De man die een lid van het koninklijk huis bedreigde, krijgt een gevangenisstraf en een grote boete. Verschil moet er zijn.

Libertain
Libertain3 nov. 2020 - 9:47

Inderdaad moeten eerst de felicitaties naar Clarice Gargard omdat ze aangifte gedaan heeft, volgehouden, doorgezet en nu, hoe minimaal dan ook, het leed dat haar aangedaan is wordt erkend. ("@Grietje Vleeshart. Kortom: symbooljustitie en dus een schijnproces. Precies wat we verwachtten.") De meningen zijn dus verdeeld en terecht. Indien wij onder ogen zouden nemen dat het over 7600 reacties jegens mevrouw Gargard ging, blijkt dat de OM enkel 2.63% heeft onderzocht op strafbare feiten. Minimaal. Hoe zou u gaan reageren indien de OM zou aangeven om van plan te zijn maar rond de 2,5% van de misdrijven in ons land te gaan onderzoeken? Want dat is wat hier werkelijk gebeurd is. In wezen is het uiterst zorgwekkend omdat naast het pamperen van de grootste xenofoob en racist van ons land - Wilders/PVV - waar niet eens bij de beoordeling toen het feit betrokken was dat er daadwerkelijk een oproep tot "knieschotjes" werd gedaan, wordt deze trend van pamperen van ultrarechts doorgezet ook in het geval van de bedreigingen richting mevrouw Gargard. Is het dan verbazingwekkend dat KOZP steeds glashelder verwijst naar het institutioneel racisme?

1 Reactie
Oki Doki
Oki Doki3 nov. 2020 - 12:01

Ik ben bang dat politie en justitie een permanent capaciteitsprobleem hebben. Er zijn teveel problemen en we kunnen niet alle problemen oplossen. Wat dat betreft is het een zootje. Misschien dat we in het jaar 3020 een stuk verder zijn in het oplossen en voorkomen van problemen.

Zandb
Zandb3 nov. 2020 - 7:20

Ekiz Ja, duh. In 'besloten kring' bedreig je natuurlijk niemand 'persoonlijk'. Maar daar gelden vast nog wel andere (wettelijke) regels waar je je aan dient te houden

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 nov. 2020 - 1:37

Zie je, daarom zijn die linjes nodig: Uit je link: Volgens het OM heeft de docent niet de opzet gehad om met zijn bericht de politiek leider van het FvD of zijn partijgenoten te willen bereiken en vrees aan te jagen, maar wilde hij alleen een discussie uitlokken met de persoon van de Facebookpagina. Naast het ontbreken van opzet, vindt het OM dat geen sprake is van bedreiging of opruiing. De zin ‘Volkert, waar ben je?’ is hiervoor onvoldoende concreet. Volgens het OM wordt niet daadwerkelijk gedreigd. Ook is geen sprake van een directe oproep tot het plegen van een strafbaar feit. Daarom is de aangifte geseponeerd en is de man is niet langer verdachte. Dat is dus iets heel anders dan jij zegt.

OlavM
OlavM2 nov. 2020 - 21:15

Hartelijke felicitatie voor Clarice Gegard, dat het leed dat haar is aangedaan op deze manier volledig is erkend. En een opsteker voor allen die een niet-racistische samenleving nastreven. Er is nog veel werk aan de winkel. Wat mij betreft mogen de straffen voor dit soort strafbare feiten in de toekomst nog veel hoger uitvallen.

2 Reacties
OlavM
OlavM2 nov. 2020 - 21:16

Sorry: Clarice Gargard.

Bouwman2
Bouwman23 nov. 2020 - 9:41

De basis van racisme zit em OlavM in de mensen zelf, in homo homini lupus est. Het is nooit gelukt dat te veranderen. De Bijbel begint met opstandigheid trots en meteen daarna met moord. In dat licht gezien is de rechtsstaat een geweldige Verlichting. Maar wat blijkt, die wekt misnoegen. Mensen zijn lichtgeraakt, hebben korte lonten. Hoger en hoger moet gestraft. De wraakzuchtigen zijn onder ons. Terwijl in de Bijbel staat: mij is de wrake, zegt de Heer mij alleen. Als paganist kan ik de Bijbel als handleiding voor ethiek alleen maar aanbevelen. Niet verplichten, je mag zelf kiezen. . .

realistisch rechts
realistisch rechts2 nov. 2020 - 19:56

Oproep tot moord en geweld is altijd fout. Ga er wel vanuit dat dit dus voor iedereen geld en geen groepen uitgezonderd worden en het OM standaard nu zo op gaat treden.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman23 nov. 2020 - 9:46

Het is zeker een aanbeveling. Maar kijk ook eens waarom en hoe. Het vragend voornaamwoord, je kent het rijtje wel. Waarom gaan mensen dreigen? Onmacht en angst selen een rol net als heerszucht. Die kan je bespreekbaar proberen te maken. Helaas is dat boter aan de galg smeren, mensen zijn met geen paard te overtuigen. Je wordt er moedeloos van. Ik ga vandaag misschien maar vissen. Een zinloze bezigheid, maar je bent wel lekker buiten.

NoahAmber
NoahAmber3 nov. 2020 - 10:12

Ga er wel vanuit dat dit dus voor iedereen geld en geen groepen uitgezonderd worden en het OM standaard nu zo op gaat treden. Op grond waarvan meen jij te denken dat dat dan nog niet eerder gebeurde of al gebeurde?

MAD1950
MAD195013 nov. 2020 - 10:14

Tegen Akwasi bijvoorbeeld...

Franchyna
Franchyna2 nov. 2020 - 19:32

Goede zaak dat echt aan een persoon gerichte, reële bedreigingen zo aangepakt worden. Racistische haatschrijfels persoonlijk gericht, moeten m.i. ook aangepakt worden. Wel dient men verder... de vrijheid van meningsuiting niet in het gedrang te laten komen. Ook Rechtse mensen, moeten wel hun zorgen (die de mijne dus niet zijn, maar goed...), kunnen uiten op social media. Mits men dat dan wel op een nette manier doet. Het moet namelijk niet zo zijn dat er helemaal geen commentaar, ook op minderheden, meer geleverd kan worden. Dat zou ik dan wel een slechte zaak vinden in/van een westerse vrije democratische wereld.

1 Reactie
Karingin
Karingin2 nov. 2020 - 20:21

Je doet het voorkomen alsof de vvm in het gedrang is, ik zie daar helemaal nix van. Op rechts wordt wel altijd heel hard gehuild en gescholden als er weerwoord komt, maar dat is júist vvm...dat wil maar niet doordringen aan die kant

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 nov. 2020 - 19:24

Heb je een linkje voor onderbouwing van de tweede paragraaf? probeer je nu te zeggen dat zoalng je in een 'besloten groep' zit, er geen probleem ? Het lijkt mij dat dat nog steeds to toets 'aanzetten tot' etc moet doorstaan.

Satya
Satya2 nov. 2020 - 17:40

Des te belachelijker is de fopstraf die Wilders heeft gekregen. De haat die die man in de maatschappij heeft gebracht in navolging van de held van onfatsoenlijk rechts is hier verantwoordelijk voor. Ik vind een straf voor belediging irritant. Jouw mening over mij intereeseert me echt geen ene bal. Bedreiging moet bestraft worden al zijn internet helden die te traceren zijn niet echt een dreiging lijkt mij.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman22 nov. 2020 - 18:59

Niet voor je beurt n, de zaak om nog in cassatie. Soms is een bedreiging niet wat ie lijkt. Lees maar, er staat niet wat er staat. Njihoff, was een formidabele dichter. Jammer dat niemand em nog kent. Tenzij je op de Nijhoff laan woont natuurlijk. Hoewel, ik kende iemand die in de Wolff en Deken straat woonde. die later toen iedereen het grapje serieus nam nu officieel als de Wollendekenstraat te boek staat.

Satya
Satya2 nov. 2020 - 20:10

Ik ben niet zo bekend met dichters. Ik vind de teksten van Khadja Nin erg mooi, ze ontroeren mij. Zoek maar eens ze zijn vaak wel in vertaling naar Engels te vinden. https://youtu.be/ks3I6t72d1I De rechters bij Wilders hebben de knieval al gemaakt. Ik denk niet dat ze anders durven, de intimidatie is al veel te ver gegaan.

Bouwman2
Bouwman23 nov. 2020 - 9:27

Bedreiging moet bestraft worden? Hoe zwaar wil je het hebben, steeds zwaarder en dan kom je bij de doodstraf. Wil je dat? En hoe moet dat dan? Je zegt dat je nooit gedichten leest en veel op you tube kijkt. Als je dat nou es zou veranderen, je zult versteld staan. Het is niet verplicht, je kunt helemaal zelf je kompas bijstellen. .

Jaco38
Jaco382 nov. 2020 - 16:55

“Hmm, opvallend milde straffen. Als je iemand voor 150€ het schompes mag wensen, dan staat ons wat te wachten” Er zijn ook taakstraffen opgelegd. Zwaarder straffen lijkt mij niets toe te voegen. Reken maar dat dit hard aankomt bij de “nette” huisvader zonder strafblad die dacht anoniem te blijven. Er is een duidelijk signaal afgegeven.

3 Reacties
Satya
Satya2 nov. 2020 - 17:41

Het hoeveelste signaal?

Jaco38
Jaco382 nov. 2020 - 19:12

“Satya: Het hoeveelste signaal?” Ik geloof niet het het OM eerder op deze schaal heeft opgereden tegen racistische uitingen op social media. Goed dat eens doorgepakt is. In hoeverre strafrecht het middel is tegen racisme is wel de vraag. Zelf geloof ik dat het goed is dat de rechtstaat op momenten de tanden laat zien en duidelijk maakt waar de grens ligt.

Satya
Satya2 nov. 2020 - 20:12

Volgens mij bij Simons ook al een keer. Ik denk niet dat dit tegen racisme gaat helpen. Voor mij is dreigen de grens.

Zandb
Zandb2 nov. 2020 - 16:12

Ekiz Klopt als een hele wijd openstaande deur: "De intimidaties, het dreigen met geweld, en de oproepen daartoe kennen vele contexten en dadergroepen." Gelukkig dat deze daders bestraft zijn. Als er nog meer daders zijn, dat ook zij gestraft mogen worden, welke kleur of opvatting ze ook maar hebben.

The Apple
The Apple2 nov. 2020 - 16:05

De 24 mensen van de bijna 8000 krijgen taakstraffen van tussen de 28 en 58 uur en boetes van 300 tot 450 euro. En ik dacht nog wel dat de pakkans het belangrijkste element is van de uitvoering de wetgeving.

Bert de Vries
Bert de Vries2 nov. 2020 - 16:04

Eens met zusje Vleeshart. Bedreiging met geweld, en zeker bedreiging met moord, moet worden bestraft met detentie.

2 Reacties
Stheno
Stheno2 nov. 2020 - 16:33

Absoluut, Bert. Dat dreigen met geweld dient zeker vervolgd te worden. Evt kunnen excuses zoals 'ik had het zo niet bedoeld', of het was een 'woordkunstenaar'-grapje hierin meegenomen worden.

MaxMax2
MaxMax22 nov. 2020 - 19:19

Helemaal mee eens, ik ben van mening dat je alles moet kunnen zeggen behalve dreigen met geweld of oproepen tot geweld.

DaanOuwens
DaanOuwens2 nov. 2020 - 15:50

@ Fidelio Ekiz Jij schrijft: Het heeft dus welteverstaan niets specifiek te maken met KOZP, welke opinie je daaromtrent hebt, en ook niet die welke je omtrent andere onderwerpen hebt. In het artikel: Dit is niet alleen een overwinning voor mij, maar voor de hele samenleving en specifiek mensen van kleur. De uitspraken van de veroordeelden tasten zwarte mensen in hun reputatie en eer aan. Dus moet je toch eens beter gaan lezen. Het heeft welteverstaan alles te maken met KOZP.

Ivan61
Ivan612 nov. 2020 - 15:48

Dat is heek goed nieuws, Van mij mochten de straffen zwaarder zijn.

Tom Meijer
Tom Meijer2 nov. 2020 - 15:18

Uitstekend. Al zijn de opgelegde boetes natuurlijk peanuts. Die hadden best wat hoger gekund.

1 Reactie
Contramine
Contramine2 nov. 2020 - 16:58

Voor de bestrijding van dit soort bedreigingen is een grotere pakkans veel belangrijker dan een iets zwaardere straf. Daarom is het ook belangrijk dat de rechtbank het OM een reprimande geeft dat het veel te weinig reacties heeft onderzocht op strafbaarheid.

Zwerfstein
Zwerfstein2 nov. 2020 - 15:16

Ik vind het ook een afgang voor Nederland als land. Dit is het beste wat mensen kunnen bieden, direct maar live zonder voorbehoud de meest vreselijke dingen uiten? En rechters die hun kostbare tijd hieraan moeten besteden. Schaf die hele sociale media toch af.

LBNB
LBNB2 nov. 2020 - 14:59

Terecht, bedreigingen nooit accepteren.

3 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus2 nov. 2020 - 17:28

Inderdaad, ook niet van links naar rechts.

Tom Meijer
Tom Meijer2 nov. 2020 - 20:46

Nicodemus: voorbeeldje?

Nico de Mus
Nico de Mus3 nov. 2020 - 10:59

@TomMeijer 2 november 2020 at 21:46 Lieve help , ken je wilders?

Rick Hofland
Rick Hofland2 nov. 2020 - 14:42

Heel goed, ook dat je de rechtstaat z'n werk kan laten doen in dit soort gevallen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen2 nov. 2020 - 14:41

Goede en belangrijke uitspraak, dit laat tussen al dat VVMU geweld zien dat je natuurlijk niet alles uit je onderbuik mag laten rochelen.

1 Reactie
Karingin
Karingin2 nov. 2020 - 20:13

Nou ben ik benieuwd hoe niet intimiderend bedreigen eruit ziet

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 nov. 2020 - 14:33

Hmm, opvallend milde straffen. Als je iemand voor 150€ het schompes mag wensen, dan staat ons wat te wachten.

10 Reacties
Wappie Kappie
Wappie Kappie2 nov. 2020 - 14:59

Als het Wilders is kan het zelfs gratis!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 nov. 2020 - 15:04

Nadat ze zagen dat Wilders er ook mee wegkwam hebben ze toch gewoon hun conclusies getrokken?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 nov. 2020 - 15:10

Kortom: symbooljustitie en dus een schijnproces. Precies wat we verwachtten.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2020 - 15:10

Ik neem aan dat die 150 euro bovenop de taakstraf en/of boete komt. Ik neem aan dat sommige veroordelingen zijn voor uitingen die niet tegen Gargard maar anderen gericht was. Ik hoop dat diegenen wiens uitingen wel direct tegen Gargard gedaan zijn, haar allemaal een vergoeding moeten betalen. Liefst persoonlijk in cash te overhandigen...

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 nov. 2020 - 15:12

Aanmoedigingsprijzen, alom.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!2 nov. 2020 - 15:45

Dat is naast taakstraffen. En het is alleen voor iets toewensen of roepen. Prima voorbeeld. Al zal dat veel vaker opgevolgd moeten worden.

Haz
Haz2 nov. 2020 - 15:46

Wat stel jij voor? een jaar gevangenisstraf? Laten we nou ook weer niet doorschieten en wees blij dat het recht heeft gezegevierd. Er zijn mensen terecht veroordeeld en zij moeten nu een boete betalen of taakstraf gaan doen. Prima.

Bert de Vries
Bert de Vries2 nov. 2020 - 16:07

Haz, de dame werd bedreigd metmoord. Dat mag je relativeren, maar dan is de nuance spoorloos. Wie Rutte bedreigt met een nekschot, gaat ook niet over de knie bij Sinterklaas.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 nov. 2020 - 16:15

Ik zit natuurlijk een beetje te jennen en te dollen. Maar of dit werkelijk een afschrikkende werking heeft....

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart2 nov. 2020 - 17:45

..afschrikwekkende...

Buitenstaander
Buitenstaander2 nov. 2020 - 14:26

Mooi, eindelijk eens paal en perk aan die vuilspuiterij. Met iemand oneens zijn, prima, maar wel met de juiste toon.

5 Reacties
Starter2
Starter22 nov. 2020 - 14:32

Op zich is dit natuurlijk prima. Je dient je te gedragen, waar dan ook. Maar waarom de één met een lullig briefje laten wegkomen en een ander een boete geven, dat is toch erg vreemd.

Zandb
Zandb2 nov. 2020 - 16:17

Starter De rechter komt o.b.v. het recht, de bewijzen en eventuele omstandigheden tot zijn uitspraken. Dan zou je het vonnis van elke wel of niet veroordeelde moeten kennen, om te beoordelen waarom de een zus en de ander zo behandeld wordt. Het lijkt of u denkt, dat er een soort willekeur aan te pas komt. Nou, als dat zo is, dan maakt/maken de advocaat/advocaten daar wel heel snel werk van.

Starter2
Starter22 nov. 2020 - 20:27

Zandb, het is absoluut geen willekeur. Eerder een bewuste keuze.

Zandb
Zandb3 nov. 2020 - 11:07

Starter Juist. Hier is sprake van een bewuste keuze o.b.v. wat er precies gedaan is, of dat bewezen is, welke omstandigheden een rol speelden precies zoals een rechter dient recht te spreken. Het enige probleem is, dat u daar niets van begrijpt, blijkbaar.

Starter2
Starter23 nov. 2020 - 18:30

Zandb, probeer nu eerst eens te begrijpen wat jij zelf opschrijft. Dat is al lastig genoeg, blijkbaar.

Thuiszitter
Thuiszitter2 nov. 2020 - 14:24

Goeie zaak !!

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!2 nov. 2020 - 14:24

Mooi! Fijn dat haatzaaiers worden aangepakt.

Sailor2
Sailor22 nov. 2020 - 14:13

Goed nieuws, hoogste tijd dat dit soort helden de wind uit de zeilen wordt genomen. Heel dapper en sterk van Clarice Harvard.

1 Reactie
Sailor2
Sailor22 nov. 2020 - 14:14

Gargard