Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boete voor mobiel die afgaat tijdens concert

  •  
22-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
muse_300.jpg
Componist eist keiharde aanpak bel-terreur tijdens concerten
De Engelse componist Sir Peter Maxwell Davies (1934) baalt stevig van mobiele telefoons die afgaan tijdens concerten. De componist die benoemd is tot Master of the Queen’s Music (zoiets als de Dichter des Vaderlands maar dan op muziekgebied) wil dat mensen die hun mobiel niet op stil zetten, beboet worden.
Sir Peter Maxwell Davies noemt het aan laten staan van een mobiel tijdens een concert een vorm van vandalisme: ‘Het verbreekt de concentratie van de artiest en het publiek en het verstoort de magie tussen die twee.’ Hij heeft niet alleen over ringtones die afgaan maar ook over mensen die tijdens een concert of opera hun email zitten te checken of erger, zoals twitteren.
Het geduld van Davies raakte op nadat drie keer achter elkaar een concert dat hij organiseerde werd verstoord. Hij pleit voor een ‘zero tolerance’ beleid. Het is in principe mogelijk de mobieltjes uit te schakelen met een ‘Kooi van Faraday’-achtige constructie maar dat is bij wet verboden.
Critici van het voorstel van Davies vrezen dat zo’n maatregel het elitaire imago van klassieke muziek alleen maar vergroot.
RTEmagicC_612782641_efed9128c2.jpg
cc-foto: James Cridland. Mobieltjes tijdens een concert van Muse, tegen zo’n bak geluid is geen ringtone opgewassen

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

eeweew
eeweew22 jun. 2011 - 0:43

Als ik de foto bij dit artikel zie denk ik dat er eerder een verbod op flitsen waar dat toch geen zin heeft moet komen.

Crunchy Frog
Crunchy Frog22 jun. 2011 - 0:43

Critici van het voorstel van Davies vrezen dat zo'n maatregel het elitaire imago van klassieke muziek alleen maar vergroot. ------------------------------------------------------------------------------------------ Rekening houden met iemand anders, je eigen dingetjes even wat minder belangrijk vinden, of stil zijn wanneer iemand anders een interessanter geluid voortbrengt dan jijzelf, dat is blijkbaar tegenwoordig elitair.

artoo
artoo22 jun. 2011 - 0:43

>"zo'n maatregel het elitaire imago van klassieke muziek alleen maar vergroot" als je naar een bioscoop gaat kun je tegenwoordig de eerste helft van de film niet horen door het gepraat en gebel, en de tweede niet door de schransgeluiden en geboer; maar het is gelukkig grotendeels een visuele ervaring; als je naar een "pop"-concert gaat krijg je het tegenwoordig al snel aan de stok met asocialen, voordringers en belterroristen; maar het is gelukkig grotendeels een sfeer-ervaring; een klassiek concert gaat per definitie grotendeels om de muziek zelf; onnodig geluid is inderdaad terreur! (en zelfs dan moet je maar leven met de vele hoesters, niezers, rammelriem-zenuwpezen en andere moeilijk te onderdrukken autonome lichaamfuncties)

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort22 jun. 2011 - 0:43

Dan moet je op zondag gaan naar de eerste voorstelling. Dan is het tuig nog niet wakker.

Carbinol
Carbinol22 jun. 2011 - 0:43

In mijn nog zeer korte leven een concert of 30/40 bezocht, nog nooit een vechtpartij gezien, zijn dit slechts vooroordelen, of kom je alleen op risicoconcerten af? Verder +1 voor Hjalmar Hoort, als je niet tegen menselijke geluiden kan, koop dan de cd en luister er 's nachts om 3 uur naar. Als de buurman dan tenminste niet snurkt...

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 jun. 2011 - 0:43

Goede zaak. Als je wil babbelen of twitteren dan is het geld voor zo'n concert blijkbaar niet goed besteed. Ik erger me overigens ook bij concerten in bijvoorbeeld Paradiso groen en geel aan het enorme geluid van het gebabbel. Vooral als je achteraan staat lijkt het alsof je in in de kroeg staat en de muziek achtergrond is. En je moet er eens wat van zeggen, grote bek hier, grote bek daar. Ik heb zelfs meerdere keren meegemaakt dat bands gewoon stopten met spelen omdat het te rumoerig was, moesten ze eerst vragen of het wat rustiger kon, en dat waren bands die goed hard konden spelen. Nederland staat wat dat betreft echt bekend als onbeschoft.

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog22 jun. 2011 - 0:43

Nederland staat wat dat betreft echt bekend als onbeschoft. ---------------------------------------------------------------------------------------- Joh, ze begrijpen ons gewoon niet. Wij Nederlanders zijn gewoon lekker direct, en recht-door-zee, en we zeggen eerlijk wat we vinden, en we weten wat we willen, en we komen op voor ons individuele recht, en we ... Brwaaahhh! :(