Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Nep-democratie van de EU - we zijn nu gewoon in handen van de grote bedrijven en hebben niks meer te vertellen in ons eigen land - bedankt VVD , CDA, D66 en PvdA - dat jullie nog in de spiegel durven kijken , laat staan snachts kunnen slapen is me een raadsel
Het is de vraag of lidstaten met terugwerkende kracht gedwongen kunnen worden, aan deze nieuwe eis te voldoen. Wie beoordeelde tot nu toe of een nieuwe lidstaat aan de begrotingsvereisten voldeed? Het blijft een spagaat: landen die begrotingsruimte nodig hebben een boete opleggen. De automatische incasso monsters van de EU zullen mogelijk meer kapot maken dan hen lief is. Eisen stellen doe je vooraf bij toelating tot de EU en niet achteraf. Uiteindelijk komen de extra boetes ook voor rekening van de rijke EU landen, want de schulden nemen toe.
Een gouden broekzak-vestzak regel voor banken maar loden last voor de burgers. ... Hedgefondsen blijven loeren. Aandeelhouders behouden beschermingsconstructies. ... Deze onrechtvaardige internationale intrest-economie veroorzaakt opnieuw werkeloosheid, maatschappelijke onrust en oorlog. ... Een rechtvaardig sociaal vangnet wordt kapot gemaakt in plaats van aangepast. ... Klote geld. ... Klote neo-liberalen.
Ik herinner me iemand's uitspraak 'dat de geschiedenis zich herhaald op hoofdpunten en in dezelfde volgorde' : democratie - crisis - armoede - nationalisme - oligarchie - opstand - democratie - crisis - armoede - nationalisme - oligarchie - democratie- enz .... ... Vreemd dat mensen er zo weinig van geleerd hebben.
Eerste: Het lijkt me een griezelig idee om economische voorschriften in een grondwet vast te leggen. Want welke economische ideeën daar later dan nog achteraan komen, moet je maar afwachten. Inclusief de bijbehorende financiële systemen die nu opgang doen. De steeds groter wordende bezwaren daartegen zijn dan in 1 klap weggeveegd: Dit voorstel zou kunnen betekenen dat wenselijke veranderingen van het huidige financieel systeem dan ook niet meer mogelijk zouden zijn door 'grondwettelijke' bezwaren. Dergelijke voorschriften horen nooit in een grondwet thuis. Te gek voor woorden. Bovendien: diezelfde EU die dit wil voorschrijven heeft zelf geen grondwet, kan daar nooit op terecht gewezen worden en heeft bovendien zelf laatstelijk nog de begroting verhoogd, ondanks de huidige economische situatie. Dat geld moet door die zelfde staten die aan banden worden gelegd, worden opgebracht. Valt die bijdrage buiten de begroting en dus ook buiten het tekort? Want er wordt al zoveel gesjoemeld met zogenaamd buiten de begroting vallende lasten die wel moeten worden opgebracht maar even buiten beeld blijven. Leuk voor de EU natuurlijk... Het begint steeds meer te lijken op Animal Farm: alle staten zijn gelijk, alleen de EU en haar organisaties zijn een beetje meer gelijk dan andere. Tweede: Als je ondanks bovenstaande bezwaren toch een grens aan de tekorten van de EU lidstaten wil stellen, zet die dan op 0,00%. Dat is het enig reële uitgangspunt, want behoort elke staat so wie so na te streven. Het standaard begroten op een tekort leidt slechts tot steeds grotere schulden en steeds hogere rentelasten. Dus ook steeds hogere lasten voor de burgers. De diverse overheden zelf blijven altijd buiten schot: staat, gemeenten, provincies, waterschappen, maakt niet uit welke, hebben een ongelimiteerd reservoir om hun standaard tekort-begrotingen te dekken: belastingen.
Laat nieuwe leden eerst maar eens een paar jaar bijdragen voor ze een beroep kunnen doen op subsidie van de EU. Toen er in één keer zoveel Oost_Europese landen toetraden, was de subsidiepot binnen een jaar leeg en konden de andere landen weer dokken. En bij landen die de euro willen, eerst een paar jaar bekijken of ze hun begroting op orde kunnen houden en niet, zoals indertijd met Griekenland, meteen toelaten zo gauw ze hun begroting boekhoudkundig op zaken hebben.
Ine, de grote bedrijven hebben flink geld verdient in de Oost Europese landen. Als je weet hoe slecht het daar nu gaat, hoeveel mensen 20% van hun salaris moeten inleveren en ga maar zo door. Het gaat niet om burgers maar om winsten van bedrijven.