Joop

Boete voor Italiaans hof vanwege seksistisch vonnis in verkrachtingszaak

  •  
27-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
europeeshofmensenrechten

© cc-foto: Guilhem Vellut

Het Europees Hof voor de Mensenrechten heeft een Italiaans gerechtshof op de vingers getikt. Een vonnis van de Italiaanse rechters bestendigde volgens het Europees Hof “vooroordelen die in de Italiaanse samenleving bestaan over vrouwen”.
De zaak draaide om een vrouw die zeven mannen ervan beschuldigde dat zij haar in 2008 hadden verkracht. Bij de rechtbank werden de mannen veroordeeld, maar het gerechtshof in Florence besloot de veroordeling van zes mannen terug te draaien. Volgens de rechters was het verhaal van de vrouw inconsistent.
Het Europees Hof voor de Mensenrechten vindt dat het hof in Florence met de toonzetting van het vonnis inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de vrouw. De rechters in Straatsburg vinden het onder meer ongepast dat het Italiaanse hof opmerkte dat de vrouw rood ondergoed droeg. Datzelfde geldt voor opmerkingen “over haar biseksualiteit, seksuele relaties en ambivalente houding ten opzichte van seks”.
Het hoogste Europese mensenrechtencollege meent dat de Italiaanse rechters “gender-gerelateerd geweld bagatelliseren” en de vrouw met “schuldopwekkende en veroordelende opmerkingen” een trap hebben nagegeven. De Italiaanse staat moet de vrouw 12.000 euro schadevergoeding betalen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mei 2021 - 13:46

@V52 Heb jij ooit een rechterlijke uitspraak van dichtbij gezien?

Eric Minnens
Eric Minnens28 mei 2021 - 9:53

Roodkapje komt ook uit Italië.

8 Reacties
Bouwman2
Bouwman228 mei 2021 - 15:05

Rood kapje komt niet uit Italië. . Je bent in de war met Pinocchio.

Eric Minnens
Eric Minnens28 mei 2021 - 17:21

Het verhaal van Roodkapje komt oorspronkelijk uit de Alpen. En de Alpen liggen, zoals je weet, voor 25% in Italië. Dus komt Roodkapje OOK uit Italië. Valt geen speld tussen te krijgen, zelfs de neus van Pinocchio niet.

JoepJos
JoepJos28 mei 2021 - 18:44

@Eric Minnens: Roodkapje zou ook zomaar uit het Midden Oosten kunnen komen. https://isgeschiedenis.nl/nieuws/roodkapje-van-horrorverhaal-tot-sprookje

Eric Minnens
Eric Minnens28 mei 2021 - 20:38

@JoepJos, Mijn bron is https://verkenjegeest.com/echte-verhaal-roodkapje/ De Alpen worden hier in een soort bijzin vermeld, maar wel min of meer als een vaststaand feit. Het Midden Oosten kan natuurlijk ook kloppen, maar het ging in bovenstaand artikel nu eenmaal om Italië en de kleur rood, vandaar mijn associatie met een sprookje waarin die kleur ongeveer dezelfde symbolische waarde heeft.

LaBou
LaBou 29 mei 2021 - 5:19

De alpen waren in de tijd dat het sprookje ontstond niet Italiaans, maar Oostenrijks. Minnens moet wel opletten.

Eric Minnens
Eric Minnens29 mei 2021 - 11:10

@LaBou Ha, de boze wolf komt ook nog even langs.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 20:22

Het roodkapje motief komt voor in meer volksverhalen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 20:27

Net als andere kleuren heeft rood een bepaalde symbolische waarde: associaties met woede schaamte gevaar seks

Bouwman2
Bouwman228 mei 2021 - 7:30

Als het EHRM nationale rechters gaat overstemmen omdat de persoonlijke levenssfeer zou zijn aangetast dan opent dat perspectief voor alle EU burgers die ooit voor een nationale rechter moeten verschijnen. Ook op de persoonlijke levenssfeer van Riduan T. is inbreuk gemaakt. De rechter in Firenze oordeelt dat mevrouw niet consistent is in haar beschuldigingen. Die gelooft niet wat ze zegt. Hij ontlast de vermeende dader. De strafzaak schokt als iedere zaak de samenleving. Maar de rechter in Straatsburg is van oordeel dat het slachtoffer wel consistent is in haar beschuldigiing en veroordeelt de dader. Hij kent schadevergoeding toe. Maar niet de feitelijke dader maar de Staat moet daar voor worden bestraft. Hoe is de relatie tussen de Italiaanse Staat en de rechter? Hie is het gesteld met de Trias? En hoe is het gesteld met het onschuld principe? Deze zaak die blijkbaar jaren heeft geduurd, roept zo veel vragen op dat ik die nooit onder de aandacht zou hebben gebracht, tenzij het doel - de redactionele vrijheid - hoger is dan die van de mannen die nu dus wel als dader worden aangewezen, maar waarvoor niet zij maar de Italiaanse Staat nu worden bestraft. Het is in meerdere opzichten een opmerkelijk zaak.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen28 mei 2021 - 11:27

@Bouwman Het zal voor niemand als een verrassing komen dat jij weer met een rare tekst aankomt. Heb je het verhaal wel gelezen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mei 2021 - 12:00

Bouwman, De eerste zin maakt jouw commentaar irrelevant. Lees het eens, voordat je een noodzaak tot grote structurele veranderingen ziet. The European Court of Human Rights did not challenge that verdict but considered whether the wording of the judgement violated the woman’s right to privacy, enshrined in the European Convention on Human Rights. Concluding that her right to privacy had been violated, the ECHR said the “language and arguments” used by the Italian court “conveyed prejudices existing in Italian society regarding the role of women”. “In particular, the Court considered the references to the red underwear ‘shown’ by the applicant in the course of the evening to be unjustified, as were the comments regarding her bisexuality, relationships and casual sexual relations prior to the events in question.” The ECHR said it was crucial that courts “avoided reproducing sexist stereotypes” or “playing down gender-based violence and exposing women to secondary victimization by making guilt-inducing and judgmental comments”.

MAD1950
MAD195028 mei 2021 - 6:40

Ik wist niet dat het kon, rechters een boete opleggen, maar ik vind het een goed idee. Ik weet in Nederland ook wel een paar vonnissen waarbij ik dit de rechters toewens. Alleen jammer dat de Italiaanse staat die boete gaat betalen. Nu nog de mogelijkheid inbouwen dat die boete op het salaris van de rechters wordt ingehouden!

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mei 2021 - 14:10

Noem er eens een paar?

Bouwman2
Bouwman228 mei 2021 - 15:15

Rechters krijgen nooit boetes. Wel een laag salaris. Een uurloon waar echt de loodgieter niet voor komt omdat ie dat - terecht - als een belediging zou opvatten.. De boete gaat naar de Ialiaanse Staat die het weer verdeeld over de Italiaanse brave burgers. Betaal je voor wat elders is geschied. Wat het EHRM doet is gewoon volgen van de publieke opinie. de voorliefde voor het vermeende slachtoffer. Een vrouw is een heilige, een man een schurk. Seksisme, meneer.maar dan anders. En nu wil Sander Dekker ook nog dat het slachtoffer nog meer mag zeggen dan ie nu al mag.

Greendutch
Greendutch27 mei 2021 - 20:24

of dat geld het leed verzacht denk ik niet (€12000 om een leven lang herinneringen te compenseren? is ? per jaar?) klein pleistertje op de open wond, maar dat het recht zegeviert is uitermate goed. het gevoel overhouden gewonnen te hebben, gelijk gekregen te hebben, dat is goed, dat verzacht denk ik wel iets. Seksistische rechters moeten op cursus! misschien moeten vrouwelijke rechters deze zaken doen?

9 Reacties
Karingin
Karingin27 mei 2021 - 22:42

Vrouwen kunnen net zo goed sexistisch zijn, en soms nog veel harder in hun veroordeling, juist ook tegen andere vrouwen

Kilted
Kilted28 mei 2021 - 4:40

Misschien moeten vrouwelijke rechters deze zaken doen? Nee, want voordat je het weet heb je een zaak te pakken waar de bevooroordeeldheid de andere kant op doorslaat. Wat je nodig hebt is gewoon goede rechters. M/V is niet van belang.

HarrieV2
HarrieV228 mei 2021 - 6:59

@Kilted @ Greendutch. Het zou inderdaad niet moeten uitmaken of een rechter man of vrouw is. Daar ligt dan ook niet de oplossing. Waar ze mee moeten ophouden is in een zaak als deze (een deel van) de schuld bij het slachtoffer neer te leggen. Je mag zijn wie je wilt zijn en uitzien zoals je wilt uitzien. Dat is nooit een excuus of uitnodiging voor een verkrachting. Het gaat hier om respect en het respecteren van elkaars private ruimte.

JoostV52
JoostV5228 mei 2021 - 7:18

@Kilted & Karingin: Bij mijn weten staat nergens dat het om mannelijke rechters ging.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mei 2021 - 12:05

@JoostV52 Heb ik ook niet gelezen, ik ga eens op zoek.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mei 2021 - 12:37

Dat is het nadeel van ongelijke digitalisering, de italiaanse uitspraak kan ik niet vinden, The EVRM uitspraak zelf noemt het zaaknummer niet, wel dat het gaat om een uitspraak van het Florence Court appellate court dd 14 januari 2013

JoostV52
JoostV5228 mei 2021 - 14:55

@stockkickhuysen: gaat u hoogstwaarschijnlijk niet vinden. Rechtbanken doen niet aan man/vrouw dingen.

Bouwman2
Bouwman228 mei 2021 - 15:29

Er is geen rechter die zich door dom seksisme laat leiden. Hier niet en in Italië ook nier. Het verhaalvertrelt niet de sekse van de rechters in Firenze, noch die in Straatsburg. Maar ik denk dat die in Firenze man waren.En nog wit ook. Nou je zult maar een witte man zijn en op Aeroport de Srassbourg op je vlucht moeten wachten. Nou dat wordt slapen onder de brug bij Kehl. En dan mag je nog blij zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 20:31

De meeste rechters zijn al vrouw, tenminste hier. Je kunt het in deeltijd doen en het wordt slecht betaald.